NPO 3 wordt NPO Regio

De regionale omroep is in de toekomst te zien op het derde net van de landelijke publieke omroep dat NPO Regio gaat heten. Dat staat in de plannen die minister Slob (Media) vandaag heeft gepresenteerd. NPO Regio wordt uitgebouwd tot ‘de zender van dichtbij’ waar regionale- en landelijke omroepen gezamenlijk, met programma’s over nieuws, de cultuur en evenementen, de regionale en lokale identiteit verder versterken. Het Kabinet trekt eenmalig ook € 15 miljoen uit om de samenwerking tussen regionale en lokale omroepen verder te versterken.

Samenwerking regionale en lokale omroepen
Hoofdredacteur Henk Ruijl weet dat samenwerking leidt tot betere journalistiek:
“Het kabinet gelooft in de kansen die verdere samenwerking tussen regionale en lokale publieke omroepen biedt met het oog op het vergroten van de kwaliteit en professionaliteit van de lokale journalistiek. Die erkenning doet goed, want is het is helemaal in lijn met wat we bij Omroep West samen met lokale omroepen doen. We werken goed samen met onder meer Den Haag FM, Unity.nu, de WOS, Studio Alphen en Bo in de Bollenstreek. We willen dat met elkaar versterken en uitbreiden. Dat kost wel geld en daarom is het goed dat het kabinet dit financieel in elk geval incidenteel ondersteunt met € 15 miljoen tot 2021. Structurele financiële steun hiervoor is op den duur wel vereist. Boven alles: De regionale omroepen zijn sterke merken en het bereik is groot. Bijna iedereen kent zijn regionale omroep en de waardering is zeer hoog. Dat we dit straks op een landelijk NPO Regio kunnen laten zien, met in elke regio een eigen versie, is goed. Boven alles zullen we dat als regionale omroep, ook voor andere kanalen dan televisie, alleen maar kunnen doen door intensieve samenwerking met de NOS. Die daar dus ook toe uitgerust moet zijn.”

Ook directeur Gerard Milo is verheugd dat minister Slob het belang van de regionale en lokale omroepen erkent en ziet twee ontwikkelingen: “Met deze plannen wordt enerzijds de positie van de regionale omroep versterkt door ons ruimte te bieden op de landelijke zender en anderzijds komen er middelen beschikbaar om de samenwerking regionaal en lokaal te verbeteren en daarmee streekomroepen te bevorderen. Dit is een weg die wij als Omroep West al bewandelen in onze regio met lokale omroepen en wij zijn blij dat dit ondersteund wordt door het Kabinet.”

Kanalen Omroep West
Omroep West bereikt met zijn kanalen wekelijks ruim 1,3 miljoen kijkers, luisteraars en onlinegebruikers. De regionale zender TV West is landelijk te zien via digitale tv-ontvangers (onder meer Ziggo kanaal 30). Klik hier voor alle mogelijkheden van ontvangst van TV West. Radio West is onder meer te ontvangen via 89.3 FM. Online is Omroep West te volgen via de website Omroepwest.nl en de app voor mobiel en tablet.

Bron: (foto) Omroep West