Angela Maas en Merlijn Twaalfhoven winnen de Nationale Wetenschapsquiz 2018

Na een spannende strijd zijn cardioloog Angela Maas en componist Merlijn Twaalhoven de knapste koppen van Nederland. Zij wonnen dit jaar de 25e editie van de Nationale Wetenschapsquiz. Onder leiding van Ionica Smeets en Pieter Hulst bogen zij zich met twee andere duo’s van wetenschappers en kunstenaars over de meest uiteenlopende wetenschappelijke vragen. De Nationale Wetenschapsquiz werd georganiseerd door de VPRO in samenwerking met NWO (de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) en VSNU (Vereniging van Nederlandse Universiteiten).

Kunstenaars en wetenschappers steken de koppen bij elkaar
In de strijd om de meeste goede antwoorden namen Maas en Twaalfhoven het op tegen het duo Catholijn Jonker, hoogleraar Kunstmatige Intelligentie, en kunstenaar Arne Hendriks, en tegen fysicus Ivo van Vulpen en ontwerpster Alissa Rees. Laatstgenoemde ontwierp een draagbaar infuus dat ziekenhuispatiënten meer bewegingsvrijheid geeft.

Eindstrijd doorslaggevend
Het duo Jonker en Hendriks moest als eerste het toneel verlaten. De eindstrijd werd beslecht met een opdracht waarin de overgebleven twee finalistenduo’s met een robotische handprothese een ei heelhuids over een obstakel moesten bewegen. Hoewel Van Vulpen en Rees meer punten scoorden bij de eerdere rondes, wisten Maas en Twaalhoven het ei sneller te verplaatsen dan hun concurrenten. Zij wonnen de felbegeerde NWQ trofee.

Ook het publiek kon deelnemen aan de Nationale Wetenschapsquiz door vooraf antwoorden in te sturen of tijdens de uitzending live mee spelen via een 2e scherm. De publiekswinnaars en prijzen zijn te vinden op nwo.nl/quiz evenals de antwoorden met uitleg.

Bron: VPRO
Foto: Robert Lagendijk