BNNVARA reageert op kritiek burgemeester op radiocolumn

BNNVARA heeft in een schriftelijke verklaring gereageerd op de burgemeester van Urk die juridische stappen onderzoekt naar aanleiding van een column van de omroep op NPO Radio 1.

De verklaring luidt als volgt: "Wij begrijpen dat de column van Elfie Tromp discussie oproept. Onze columniste zet in haar column de ongeregeldheden in Urk immers in scherpe bewoordingen neer en zij gebruikt pittige metaforen. Dat mag echter in een column, zeker wanneer die aansluit bij een kwestie die onderwerp is van maatschappelijk debat. De maker heeft in zo’n publicatie immers een grote mate van vrijheid. Juridische grenzen zijn in de column van Elfie niet overschreden. Als de burgemeester van Urk de juridische mogelijkheden wil laten onderzoeken zien wij de uitkomst daarvan met vertrouwen tegemoet."

De Urker burgemeester Pieter van Maaren (CDA) kondigde vanochtend op Twitter aan dat hij contact heeft gezocht met het Openbaar Ministerie over juridische stappen tegen de columnist en de publieke omroep onder wiens verantwoordelijkheid de column is uitgesproken.

Tegenover de regionale krant laat gemeentewoordvoerder Eef de Vries van Urk weten dat er er "massaal gereageerd" is op de radiocolumn. "We zoeken uit of de column grenzen overschrijdt, met de uitspraak over dijken doorsteken. Daarmee geef je aan dat je de inwoners dood wenst. Een verschrikkelijke uitspraak natuurlijk. Naar aanleiding daarvan hebben we contact opgenomen met justitie. Of het een zaak wordt moet blijken. We zijn geen specialisten. We bekijken wat zijn onze mogelijkheden zijn hier iets aan te doen." Ook meldt De Vries dat er bij de politie "veel aangiftes" zijn binnengekomen tegen de columnist.

Elfie Tromp nam gisteren in haar column in het BNNVARA-programma De Nieuws BV op NPO Radio 1 Urk op de korrel.

Bron: NPO Radio 1