Burgemeester van Zanen: tramschietpartij is aanslag op gemeenschap

Een aanslag op de gemeenschap, zo noemt burgemeester Jan van Zanen van Utrecht de schietpartij in de Utrechtse tram in maart dit jaar. Vier mensen kwamen om, twee raakten zwaargewond. “18 maart zit in mijn kop”, zegt de burgervader over die dag in een speciale uitzending van EenVandaag waarin hij met de betrokken hulpverleners terugblikt. “Ik aarzel niet om over een aanslag te spreken. Omdat het dat wel degelijk is. Ik heb het dan niet over juridisch termen, maar feit is dat hier niemand het is vergeten”, vertelt burgemeester Van Zanen. “Iedereen die iets met Utrecht heeft, weet wat er die dag gebeurde”.

Misinformatie
Er komen 850 meldingen binnen over de schietpartij. Pas later blijkt dat er ook valse meldingen binnen kwamen, die ook serieus zijn genomen. “Dan krijgen we informatie over misschien meerdere daders of misschien meerdere locaties”, vertelt Van Zanen. “Er komt zoveel informatie op je af, onvoldoende gefilterd. Je tast in het duister”.

In een speciale uitzending van EenVandaag gaan politiemensen, hulpverleners, artsen en de gemeente terug naar de dag waar ze jarenlang voor hebben getraind: de allereerste grote aanslag in Nederland. Hoe verliep deze ultieme test?

EenVandaag, vanavond om 18.15 uur bij AVROTROS op NPO 1.

www.eenvandaag.nl

Bron: AVROTROS