Hoe ziet de toekomst van radio er uit?

De toekomst van radio is vaak onderwerp van gesprek. Hoe luistert Nederland over vijf jaar? Hoe denken de kenners van het medium de radiomakers, luisteraars, reclamemakers en audiofuturologen dat het radio- en audiolandschap zich gaan ontwikkelen? Deze vragen staat centraal in de radiodocumentaire die vandaag werd vertoond tijdens het RAB radio-event. Uiteraard weet niemand exacte antwoorden, wel is iedereen van mening dat radio door haar onderscheidende content een belangrijke rol houdt.

Rolf Hartogensis kreeg van het RAB de opdracht om een documentaire te maken over radio en audio nu en in de toekomst. Aanleiding is het honderdjarig bestaan van radio. Linda Hakeboom interviewt diverse mensen uit het vak en is op zoek naar antwoorden: Waar zijn de makers nu mee bezig voor straks? Wat willen de luisteraars? Hoe ontwikkelt de techniek zich? Hoe denken reclamemakers met radioreclame aanwezig te kunnen zijn op een niet verstorende manier in de levens van luisteraars? Er luisteren nu 13,1 miljoen mensen per week, tweeëneenhalf uur per dag naar liveradio. Dat is driekwart van alle audiotijd. Hoe ontwikkelt deze trend zich? En wat betekent dat voor de radiozenders, programmamakers en radioreclame?

De documentaire ging in première tijdens het evenement de RAB Radio Advertising Awards en kan vanaf nu online gekeken worden via de website van RAB.

Over Rolf Hartogensis
Rolf Hartogensis (1984) is als regisseur bekend van onder meer de documentaires Who The Fuck is Jett Rebel (2014), Whatever Forever: Douwe Bob (2013) en Boter Kaas Noch Eieren (2018) en #DJ (2017).

Over Linda Hakeboom
Linda Hakeboom (1985) is een Nederlands tv-presentatrice en regisseuse. In 2008 was ze verslaggeefster voor het VPRO-programma In de ban van het ding. Vanaf 2012 presenteert ze het VARA-televisieprogramma Rambam. In BNNVARA's Linda's Mannen volgde ze in 2016 vier jonge mannen om de roem en reputaties achter Lil' Kleine, Giel de Winter, Timor Steffens en Ricardo Kishna te leren.

Over RAB
Het RAB (Radio Advies Bureau) is de marketingorganisatie van alle landelijke en regionale, publieke en commerciële radiostations. RAB staat voor het vermarkten van radiokennis en biedt inspiratie aan adverteerder, reclame- en mediabureaus om met radioreclame méér te bereiken bij de luisteraars van de radiomerken. Daarnaast is RAB één van de opdrachtgevers van het Nationaal Luister Onderzoek (NLO).

Bron: RAB