NOS Nieuws

SCP: positie Syriërs in Nederland verbetert
Syrische asielzoekers met een verblijfsvergunning hebben vaker een betaalde baan en of opleiding dan een paar jaar geleden. Ook is hun beheersing van de Nederlandse taal in twee jaar tijd vooruitgegaan en ronden steeds meer van deze Syrische statushouders hun inburgeringscursus met goed gevolg af. Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) vergelijkt in een rapport de situatie van 2019 met die van 2017 en concludeert dat de positie van Syrische statushouders is verbeterd. Zo had in 2017 had 11 procent van een betaalde baan, in 2019 steeg dit naar 34 procent. Wel doen jongeren en mannen het gemiddeld gezien beter dan 45-plussers en vrouwen, meldt het SCP. Het planbureau noemt het verder opvallend dat veel Syriërs zich al Nederland voelt. "De sterke identificatie met Nederland gaat hand in hand met frequente sociale contacten met Nederlanders." Rechtvaardig Syriërs voelen zich volgens het rapport over het algemeen rechtvaardig behandeld door instanties in Nederland, en geven hun leven gemiddeld een 8,2 op een schaal van 10. Het SCP is niet alleen maar positief over de Syriërs in Nederland. Hoewel het aantal Syrische asielzoekers dat een baan heeft, flink is gestegen, zijn nog steeds veel statushouders afhankelijk van de bijstand.
>> meer lezen

Rotterdams stadsnatuurreservaat 'per ongeluk' weggemaaid
Een stadsnatuurreservaat met wilde bloemen en planten bij het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam is vorige week weggemaaid. Op het kleine veld naast het museum kwamen veel verschillende soorten planten en dieren voor. Nu is het veld vrijwel leeg. Directeur Kees Moeliker van het Natuurhistorisch Museum zegt tegen Rijnmond dat het een domper is: "Het veld was voor ons van grote waarde. We gaven er rondleidingen en mensen konden zelf in het tuintje lopen om te zien hoe de natuur werkt. Het enige wat we nu hebben, is een droog leeg grasveld." Een enkel plantje heeft het volgens Moeliker overleefd, omdat dit toevallig onder een boom stond. "Er staat nog één wilde geranium. Voor de rest is alles weg." Sinds de oprichting van het stadsnatuurreservaat zijn er in totaal 156 soorten planten en dieren op het veld gesignaleerd, aldus de directeur. Motormaaier De directeur gaat niet uit van opzet, maar is wel geïrriteerd. "Dit heeft iemand gedaan die niet heeft nagedacht. Er staan aan twee kanten borden en paaltjes. Je moet je best doen om er met een motormaaier te komen. Dit is echt onnodig." Het is nog onduidelijk wie verantwoordelijk is voor het maaien. Het museum zegt waarschijnlijk maatregelen te gaan nemen om kaalslag in de toekomst te voorkomen. Het veld wordt normaal gesproken met een zeis gemaaid. Het kan maanden duren voor de begroeiing weer op peil is."Zeker gezien de huidige droogte is de timing vervelend", zegt Moeliker.
>> meer lezen

Auto rijdt terras op in Gennep, zes gewonden
In de Limburgse plaats Gennep is een auto een terras op gereden. Zeker vijf mensen zijn daarbij lichtgewond geraakt, een andere gewonde moest in het ziekenhuis behandeld worden, meldt de politie. Alle gewonden verkeren buiten levensgevaar. De bestuurder van het voertuig, een 19-jarige man uit Ottersum, is even verderop in Cuijk aangehouden en wordt binnenkort verhoord. Een motief is nog onduidelijk. Het is ook niet bekend of de automobilist doelbewust op het terras is ingereden of dat er sprake is van een ongeluk. Nader onderzoek moet dat uitwijzen.
>> meer lezen

Jullie vragen over anti-racismeprotest VS: hoe kon het zo escaleren en wat doet Trump?
De betogingen in de Verenigde Staten waren gisteren minder gewelddadig dan voorgaande dagen, maar in omvang zijn ze nog altijd enorm. In alle 50 staten gaan mensen inmiddels de straat op tegen politiegeweld en (institutioneel) racisme. Correspondent Marieke de Vries beantwoordde jullie vragen over de situatie in een live Q&A. Een overzicht van de belangrijkste vragen: Wat doet Trump aan de demonstraties? In het begin was het gevoel dat hij alleen maar olie op het vuur gooide, zegt De Vries. "Trump zei: when the looting starts, the shooting starts. Dat werd al regelrechte bedreiging ervaren door de demonstranten." "Waar hij het vooral niet over had was het racisme benoemen in de Amerikaanse samenleving. Hij heeft op geen enkel moment gezegd: ik begrijp jullie. Dat zorgt voor onbegrip bij de demonstranten." Hoe heeft dit zo kunnen escaleren in de Verenigde Staten? "Dit is niet de eerste keer natuurlijk dat we dit soort rellen zien. Dit gaat over hoe de ongelijkheid tussen de verschillende bevolkingsgroepen nog steeds leeft." "De demonstraties zijn wel groter nu. Het wordt breder gedragen. Je merkt ook dat mensen genoeg hebben van drie jaar geluiden uit het Witte Huis die witte overheersing niet afkeuren." Hoe denken betogers over de coronacrisis? Hoe zit het met het afstand houden? "Ik heb mij persoonlijk verbaasd over wat hier gebeurd is. Pas afgelopen vrijdag ging de lockdown eraf, hier in Washington. De straten waren vorige week nog verlaten; het was een spookstad. Iedereen was bang voor het virus en hield zich zeer strak aan de richtlijnen." Vrijdagavond was er gelijk een grote demonstratie in Washington en stonden mensen schouder aan schouder te betogen. "Ik heb natuurlijk gevraagd hoe dat kon. Een dominee in een van de zwarte wijken in de buurt zei: 'dit zegt genoeg, dat mensen hun leven hiervoor riskeren.'" Is de manier waarop de agent handelde bij George Floyd onderdeel van de politieopleiding? "Iemand op deze manier kort in toom houden, dat zal vast langskomen in de opleiding. Maar het is niet onderdeel van de opleiding om iemand 8 minuten en 46 seconden, zo lang was het exact, zijn nek en halsslagaderen te beknellen. Dat staat in geen enkel opleidingsboekje." Zijn er leden van de extreemlinkse actiegroep Antifa gearresteerd? "Ik heb een paar arrestaties langs zien komen, maar aantallen kan ik niet zeggen. Dat was twee nachten geleden, toen het het heftigst was." De arrestaties waren in de nacht na de law and order-speech van president Trump. "Toen veranderde Washington ook in een staat van beleg. Ik heb het nog nooit zo gezien hier. Op iedere hoek van de straat waren wel legervoertuigen te vinden." Wil je de hele Q&A met Marieke de Vries terugkijken? Dat kan in de video hieronder.
>> meer lezen

Doetinchemse ambtenaar 'verduisterde ruim een miljoen euro'
Een ambtenaar van de gemeente Doetinchem heeft sinds 2007 meer dan een miljoen euro achterovergedrukt, stelt de Gelderse gemeente. Doetinchem heeft de betrokken ambtenaar deze week op staande voet ontslagen en doet aangifte bij de politie. Ook zegt de gemeente alles in het werk te stellen om het verduisterde bedrag terug te krijgen. De gemeente zegt een onderzoek gestart te zijn nadat bij de gemeentelijke vertrouwenspersoon een interne melding was binnengekomen. In een verklaring laat het college van burgemeester en wethouders weten "verbijsterd" te zijn dat dit heeft kunnen gebeuren. Ze zijn "zeer teleurgesteld dat een (inmiddels ex-)collega jarenlang het vertrouwen ernstig beschaamd heeft". Om herhaling te voorkomen heeft het college het management van de gemeentelijke organisatie opdracht gegeven de interne procedures en controlemechanismen zo snel mogelijk structureel te verbeteren, meldt Omroep Gelderland.
>> meer lezen

Racismeprotest Rotterdam afgebroken, twee arrestaties bij opstootjes
Het protest tegen racisme in Rotterdam is door de gemeente voortijdig afgebroken, omdat betogers door de drukte geen 1,5 meter afstand konden houden. Volgens de politie zijn de meeste demonstranten rustig vertrokken, maar op sommige plekken greep de politie in. Twee mensen zijn aangehouden. Uit protest tegen racisme en Amerikaans politiegeweld stonden duizenden mensen op en rond het Willemsplein, bij de Erasmusbrug. Ze droegen borden met teksten als "Black Lives Matter", "Genoeg=genoeg" en "Not just an American problem". Ook droeg een betoger een mondkapje met de tekst "We can't breathe". Even voor 18.00 uur brak burgemeester Aboutaleb het protest af, een half uur voor de geplande eindtijd. "Er was ruimte genoeg. Er waren kruisjes op de grond gezet, maar voor het podium stonden mensen te veel op elkaar gepakt." Op verzoek van Aboutaleb heeft de organisatie van de demonstratie mensen toen gevraagd om uit elkaar te gaan. Maar daar werd volgens de burgemeester onvoldoende naar geluisterd. "Toen heb ik opdracht gegeven om de demonstratie te beëindigen." Zie hier hoe de politie het einde van het protest aankondigde: Volgens de politie is het overgrote deel van de betogers daarna rustig vertrokken, maar op een paar plekken waren opstootjes met agenten. Er werd onder meer met hekken gegooid. De bereden politie greep op meerdere plekken in. Een van de opgepakte mensen zit vast voor het gooien van zwaar vuurwerk. De ander voor het beledigen van een agent. Organisatie: onnodige onrust De organisatie van de demonstratie zegt dat de voortijdige beëindiging aanleiding was voor de onrust. Burgemeester Aboutaleb is het daar niet mee eens. Volgens hem is het afbreken geen rechtvaardiging "voor wat dan ook". Onnodige onrust door besluit Aboutaleb, zegt protestorganisatie: In de loop van de avond kwam er een eind aan de onrust, zag NOS-verslaggever Henrik-Willem Hofs. "Het is rustig in de stad. En de grootschalige ongeregeldheden, waar ze in Amsterdam maandag bang voor waren, die hebben niet plaatsgevonden." Op Tweede Pinksterdag besloot de Amsterdamse burgemeester Halsema om een protest tegen racisme op de Dam ondanks de drukte niet af te breken. Volgens haar was ingrijpen geen optie, want dan had er met harde hand opgetreden moeten worden. "Die keuze vond ik niet verantwoord", zei Halsema maandag bij Op1: Minister Grapperhaus van Veiligheid en Justitie noemde de beelden van de volle Dam pijnlijk. Vanuit de Tweede Kamer en de Amsterdamse gemeenteraad klinkt kritiek op de handelswijze van Halsema. Volgende week is er een spoeddebat in de raad.
>> meer lezen

Duitse man verdachte in verdwijningszaak Madeleine McCann
De Britse politie heeft een Duitse man van 43 als verdachte aangemerkt in de zaak van Madeleine McCann, het Britse meisje dat in 2007 spoorloos verdween in Portugal. De man is volgens de Duitse autoriteiten een veroordeelde zedendelinquent. Hij heeft meerdere celstraffen uitgezeten wegens seksueel misbruik van minderjarigen. Hij zit nu vast in een Duitse gevangenis voor een ander misdrijf. Tijdens de verdwijning van Madeleine was de verdachte in de omgeving, volgens het Duitse OM. Tussen 1995 en 2007 reisde hij rond in de Algarve met zijn camper. Ook had hij daar diverse tijdelijke banen in de horeca. Verder zou hij de kost hebben verdiend met inbraken in hotels en drugshandel. Volgens de Britse politie gebruikte de man in die tijd ook een andere auto: De Londense politie maakte ook bekend dat de verdachte is gebeld op de avond van Madeleines verdwijning. Beide nummers zijn naar buiten gebracht. "Rechercheurs denken dat degene die hem heeft gebeld een belangrijke getuige is en roept deze op om contact op te nemen", staat in een verklaring. De politie publiceerde deze twee foto's van de voertuigen van de verdachte: Ook deed de politie nogmaals een oproep aan mensen die meer weten over de verdwijning om zich te melden. "Neem alstublieft meteen contact op, zodat we antwoorden kunnen geven aan de familie van Madeleine", aldus een van de leiders van het onderzoek. Voor tips die een doorbraak in het onderzoek geven is een beloning van 10.000 euro uitgeloofd. Na de arrestatie van de verdachte doen ook de ouders een oproep aan getuigen om zich te melden. "We zullen nooit de hoop opgeven dat we Madeleine levend vinden. Maar wat er ook met haar gebeurd is, we moeten het weten. Dat hebben we nodig om dit te kunnen afsluiten", zeggen de ouders.
>> meer lezen

Politie wist van verwachte drukte tijdens Damdemonstratie
Amsterdamse agenten hadden al een paar uur voor de betoging in de gaten dat het anti-racismeprotest op de Dam maandag druk zou worden. Die informatie is ook doorgegeven aan de leiding, maar daar is weinig mee gedaan. Dat zeggen politiebronnen tegen de NOS. Ook blijkt dat agenten hebben voorgesteld mensen te vragen om de Dam te verlaten. De politieleiding en burgemeester Halsema hebben uiteindelijk anders besloten, omdat ze bang waren dat het anders uit de hand zou lopen, zo zei Halsema eerder. Halsema schrijft in een brief aan de Amsterdamse raad dat de autoriteiten niet beschikten over de juiste informatie bij het protest van maandag. Als ze had geweten dat er meer mensen dan verwacht op de demonstratie zouden afkomen, "had de driehoek vanzelfsprekend en zoals gebruikelijk maatregelen getroffen", zo staat in de brief. Op zondagmiddag, om precies te zijn om 16.52 uur, werd de gemeente officieel geïnformeerd door de organisatie over een een demonstratie met maximaal 300 personen op de Dam. Op sociale media werd de oproep toen gedeeld door onder meer actiegroep Kick Out Zwarte Piet, GroenLinks en bekende Nederlanders. Eerste signalen van drukte Informatiespecialisten van de politie hadden toen al snel in de gaten dat het veel drukker zou kunnen worden. Wat er met die informatie is gebeurd, is niet duidelijk. De driehoek (burgemeester, hoofdcommissaris en hoofdofficier) zag in elk geval geen aanleiding om op te schalen. Wijkagenten zouden worden ingezet en de ME stond standby. Tweede Pinksterdag rond 13.00 uur kregen agenten in het centrum van Amsterdam een briefing. Ze kregen te horen dat er een kleine demonstratie gepland stond op de Dam met ongeveer 250 personen. Dat aantal is opmerkelijk, omdat er op dat moment binnen de politieorganisatie al werd uitgegaan van zo'n duizend deelnemers. Politiemensen die op de dag zelf werkten, reageerden verbaasd dat er niet veel meer collega's op straat waren ingezet. Normaal gesproken is de voorbereiding van dit soort potentieel grote demonstraties veel grondiger. 'Regel even losgelaten' Via camera's van cameratoezicht en handhavers van de gemeente was later op de middag te zien hoe de Dam begon vol te stromen. Ook agenten op de Dam lieten hun chefs weten dat door de drukte het houden van 1,5 meter afstand niet meer mogelijk was. Tegen een NOS-verslaggever zei een agent: "De anderhalvemeterregel is even losgelaten. De demonstratie is belangrijker." Agenten op de Dam stelden voor om mensen op te roepen om naar huis te gaan. Volgens hun inschatting was dat mogelijk, omdat de demonstranten geen agressie toonden. De burgemeester en de hoofdcommissaris waren inmiddels geïnformeerd over de drukte. Halsema ging zelf kijken op de Dam. Ook de hoofdcommissaris was in de stad aanwezig. Gezamenlijk besloten ze niet in te grijpen. Evaluatie en onderzoek De Nederlandse Politiebond wil dat wordt onderzocht waarom niets is gedaan met de informatie. "Die politiemensen vragen ons ook om een grondige evaluatie en een onderzoek waar ze hun verhaal kunnen vertellen", zegt voorzitter Jan Struijs. "Ze begrijpen niet waarom er toch niet is ingegrepen, want dat had heel vredelievend gekund." Hoofdcommissaris Frank Paauw van de eenheid Amsterdam laat in een reactie weten dat hij bekend is met deze lezing. Hij wil een grondige evaluatie van hoe het maandag is gegaan.
>> meer lezen

Suriname gaat week in lockdown wegens stijgend aantal coronapatiënten
In Suriname is een strenge lockdown van een week afgekondigd door vicepresident Adhin. De maatregel is genomen omdat het aantal positief geteste coronapatiënten in twee dagen is gestegen van 23 naar 54, zei hij in een tv-toespraak. Surinamers moeten thuisblijven van morgenavond tot vrijdagochtend 12 juni. De lockdown moet ervoor zorgen dat "de diensten het virus lokaliseren, isoleren en behandelen en zodoende de spreiding indammen", zei de vicepresident. Beademingsapparaten "Wij hebben sinds maart aangegeven dat ons gezondheidssysteem een uitbraak van Covid-19 niet aankan. De realiteit wil dat wij ons momenteel middenin een uitbraak bevinden", aldus Adhin. In heel Suriname zijn slechts 25 tot 30 beademingsapparaten aanwezig. Het dragen van gezichtsbedekking buitenshuis wordt aangeraden. Alle niet-essentiële ondernemingen moeten dicht en samenscholingen van meer dan vijf personen zijn verboden. Supermarkten, apotheken, benzinestations en afhaalrestaurants blijven open. Code rood Zondag werd in het land code rood afgekondigd vanwege vier nieuwe coronabesmettingen. Scholen die afgelopen maandag weer open zouden gaan bleven dicht en het binnenlandse vliegverkeer werd stilgelegd. De vicepresident deed geen mededelingen over de gevolgen van de lockdown voor de verkiezingsuitslag. De officiële uitslag van de verkiezingen op 25 mei zijn nog niet bekendgemaakt. In het land wordt gevreesd voor fraude. President Bouterse eiste vorige week een hertelling van de stemmen. Uit de voorlopige uitslagen blijkt dat de partij van Bouterse, de NDP, veel zetels verliest. Oppositiepartij VHP zou met een geschatte 20 zetels de grootste partij van het land worden. Bekijk hier de aankondiging van de Suriniaamse vicepresident Adhin:
>> meer lezen

Op vakantie in Europa, dit is wat er nu bekend is
Over anderhalve week kunnen we weer op vakantie naar twaalf landen, en in de weken erna worden dat er waarschijnlijk nog meer. Dat bevestigde premier Rutte in een persconferentie. Voor reizen buiten de EU blijft een negatief reisadvies gelden. "Het korte antwoord op alle vragen is dat we deze zomer op vakantie kunnen. Maar niet zomaar overal en er zijn hoe dan ook onzekerheden", aldus de premier. Tot 15 juni geldt voor heel Europa dat alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan. Die restricties vervallen na die datum voor alle geel gekleurde landen op deze kaart. Over sommige populaire vakantielanden, zoals Frankrijk en Spanje, komt pas later duidelijkheid: Twaalf landen worden na 15 juni meteen geel. Eerder waren dat er dertien, maar voor Slowakije blijkt toch nog geen datum bekend. Wel geel worden populaire vakantiebestemmingen als Duitsland, België, Italië en Kroatië. Het betreft ook de zes landen van het Caribische deel van het koninkrijk. Het negatieve reisadvies blijft na 15 juni in ieder geval van kracht voor het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Zweden. Frankrijk en Spanje De goede hoop is volgens Rutte dat na 15 juni meer landen wordt toegevoegd aan de lijst met gele landen. "Dan zullen naar verwachting ook Frankrijk, Spanje, Oostenrijk en Zwitserland weer open zijn voor Nederlanders", aldus Rutte. Ook voor IJsland, Liechtenstein, Cyprus, Finland, Hongarije, Ierland, Malta, Noorwegen, Polen, Slowakije, Roemenië en Griekenland kan waarschijnlijk pas na 15 juni het reisadvies worden versoepeld. En de Nederlandse adviezen zijn één ding; andere landen hebben zelf natuurlijk ook regels voor het ontvangen van toeristen. Dit is wat er tot nu toe bekend is: Rutte benadrukte dat code geel niet betekent dat reizen helemaal veilig is. "Als er ergens een grote uitbraak is, kan het geel zomaar oranje worden. Dan moet je twee weken in thuisquarantaine na terugkeer in Nederland." Hij maant mensen om zich goed voor te bereiden. "Ga wijs op reis. Zorg dat je de regels in het land van bestemming kent." De premier had daarom een advies voor iedereen die buiten Nederland op vakantie wil: Dat Nederland de restricties opheft, wil niet zeggen dat andere landen dat ook meteen doen. Denemarken houdt de grenzen bijvoorbeeld bijvoorbeeld voorlopig dicht. Die landen houden een oranje reisadvies, totdat Nederlanders er weer wel welkom zijn en er geen quarantaineadvies meer is. Reizen buiten Europa raadt het kabinet af. Al die landen blijven oranje. "Ga er alleen heen als het echt niet anders kan en ga na terugkeer twee weken thuis in quarantaine", aldus Rutte. Voor reizigers die naar landen gaan waarvoor code oranje nog geldt kan het ook betekenen dat reisverzekeringen niet worden gedekt. Anderen ook hier welkom Europese toeristen zijn na 15 juni ook weer welkom in Nederland, met uitzondering van vakantiegangers uit het Verenigd Koninkrijk en Zweden.
>> meer lezen

Rutte over racisme: ook Nederland heeft een probleem
Premier Rutte ging naast de vakantie ook in op de antiracismedemonstraties in de VS en in Nederland. "De dood van George Floyd is onacceptabel", zei hij in de persconferentie na afloop van het corona-crisisberaad. Floyd, een zwarte man, kwam om het leven in de Amerikaanse stad Minneapolis nadat hij minutenlang op de grond werd gedrukt door een witte politieagent. Sindsdien wordt er gedemonstreerd in de VS en de afgelopen dagen ook op verschillende plaatsen in Nederland. "Over de VS", zei Rutte, "wat mensen daar meemaken, maken mensen hier ook mee." Rutte noemde discriminatie in Nederland een "systemisch probleem". "Ook hier worden mensen beoordeeld op hun afkomst." Het is niet alleen een Amerikaans probleem, zei Rutte: Hij zei het dan ook "duizend procent" te begrijpen dat mensen ertegen willen demonstreren. Maar hoe het ging in Amsterdam maandag, noemde de premier "onacceptabel". "We hebben ook te maken met een pandemie. Je hebt ook een verantwoordelijkheid om anderen niet aan te steken", zei Rutte. Naar de demonstratie op de Dam kwamen te veel mensen, waardoor afstand houden niet meer mogelijk was. Op dezelfde manier waarop we "collectief weerstand moeten bieden" tegen racisme, moeten we ook collectief 1,5 meter afstand houden, benadrukte hij. Hij wilde nog niets zeggen over het afbreken van de demonstratie in Rotterdam vanavond - ook vanwege drukte - omdat hij nog niet genoeg informatie had op dat moment. Schrik van beelden Over het gebruik van traangas en rubberkogels in de VS tegen betogers wilde Rutte zich ook niet echt uitlaten. "Ik ga niet het Amerikaanse overheidsoptreden becommentariëren. Maar ik schrik van de beelden." Je kunt de hele persconferentie van Rutte en minister De Jonge hier terugkijken:
>> meer lezen

Verpleeghuisbewoners mogen vanaf 15 juni weer meer dan één bezoeker ontvangen
Op 15 juni mogen bewoners van verpleeghuizen die coronavrij zijn, weer meer dan één bezoeker ontvangen. Dat heeft minister De Jonge van Volksgezondheid vanavond gezegd in een persconferentie. Onder de huidige afspraken mochten verpleeghuizen tot 15 juli maar één bezoeker toelaten per cliënt. Meerdere organisaties als Actiz, Zorgthuisnl en Verenso waren het niet eens met het rigide vasthouden aan een datum en pleitten voor meer maatwerk. Vorige week woensdag gaf De Jonge aan dat hij in gesprek zou gaan met de sector om te kijken wat er eerder mogelijk is. De bezoekregeling wordt nu dus met een maand vervroegd. Volgens de minister is de corona-epidemie inmiddels zo beteugeld dat de snellere verruiming mogelijk is geworden. De brancheorganisatie Actiz is er blij mee. "Dit kan in veel gevallen betekenen dat er per 15 juni meer bezoekers per bewoner naar binnen mogen. Maar de coronacrisis is nog niet voorbij, waarschuwt een woordvoerder. "Er zijn ook nog verpleeghuizen met besmettingen, die kunnen nog niet open voor bezoek." Verruiming in fasen Op 19 maart gingen alle verpleeghuizen op slot om coronabesmettingen buiten de deur te houden. De bezoekregeling wordt weer opgestart, maar dat gaat wel in fasen. Op 11 mei werd gestart met 26 pilotlocaties. In de tweede fase vanaf 25 mei mochten alle locaties die coronavrij zijn één vaste bezoeker per bewoner toelaten. Vanaf 15 juni is het de bedoeling dat deze bezoekregeling met één persoon voor alle verpleeghuizen gaat gelden. Pas een maand later zou de regeling nog verder uitgebreid worden door meer bezoekers per bewoner toe te staan, maar dat wordt nu dus een maand vervroegd.
>> meer lezen

Politie en OM zien geen verband tussen zendmastbranden
Politie en justitie hebben geen verband kunnen vinden tussen de vele zendmastbranden van de afgelopen weken. Ook is er geen georganiseerd crimineel verband tussen de verdachten aangetroffen, meldt het Openbaar Ministerie na onderzoek van de landelijke recherche. Van 3 april tot 26 mei hebben er branden gewoed bij 29 zendmasten door het hele land. Die zijn allemaal aangestoken, concludeert de politie. Tot nu toe zijn zes verdachten aangehouden. Vier verdachten werden op 10 april aangehouden. Het betreft personen van 23 tot 34 jaar oud. In alle gevallen wordt onderzocht of verdachten betrokken waren bij meer branden in zendmasten. De politie heeft in het onderzoek naar verschillende scenario's gekeken. Over motieven van de verdachten worden geen mededelingen gedaan. Anti-5G Er wordt onderzocht of de brandstichting het werk is van anti-5G-activisten, die de komst van het nieuwe mobiele netwerk willen tegenhouden. De nieuwe zendtechnologie wordt door sommigen in verband gebracht met de verspreiding van het coronavirus, maar daar is geen enkele concrete of wetenschappelijke aanwijzing voor. De politie veroordeelt de brandstichting. "Het uitvallen van een zendmast door brand kan (sterk) verminderde regionale mobiele bereikbaarheid tot gevolg hebben en tot levensgevaarlijke situaties leiden." Vrijdag werd bekend dat zendmasten extra beveiligd worden tegen brandstichting.
>> meer lezen

Efteling: attractie Monsieur Cannibale verandert voorlopig niet van uiterlijk
Attractiepark de Efteling heeft geen plannen om de attractie Monsieur Cannibale aan te passen. Op sociale media klonk recent opnieuw kritiek op het racistische karakter dat de attractie zou hebben. De BlackLivesMatter-protesten na de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd en de kritiek zijn volgens het park geen reden om versnelde aanpassingen te overwegen. "Op het moment dat groot onderhoud aan de attractie nodig is, zal bekeken worden of - en welke- aanpassingen nodig zijn", zegt een woordvoerder van het park. Op dit moment staat er geen onderhoud gepland. "Wij kijken bij elke attractie waar groot onderhoud nodig is wat verbeterd kan worden, en of het nog in de tijdsgeest past", zegt de woordvoerder. "Die afweging wordt zorgvuldig gemaakt. Dat verandert niet nu de discussie weer opspeelt." Karikatuur Het park zegt niet vooruit te willen lopen op het maatschappelijke debat. "De meeste bezoekers snappen echt wel dat het een vrolijke karikatuur is, zoals er meer karikaturen in ons park te vinden zijn. Het is een uitvergroting, niet de wereld zoals hij er echt uitziet." De attractie Monsieur Cannibale bestaat uit een aantal kookpotten waarin bezoekers kunnen plaatsnemen. Ze draaien vervolgens rondjes om een grote, dikke, bijna naakte, gekleurde man met een pollepel door zijn neus. Kritiek op de attractie was er al eerder. De Efteling paste vorig jaar bij een grote renovatie wel soortgelijke omstreden poppen in de attractie Carnaval Festival aan. Toen gaf het park aan dat het aanpassingen aan Monsieur Cannibale overwoog, meldt Omroep Brabant.
>> meer lezen

Rivier in Rusland kleurt opnieuw rood door lek uit fabriek
President Poetin heeft de toestand bij de stad Norilsk, aan de Noordelijke IJszee in Siberië, uitgeroepen tot "een zaak van nationale omvang". Uit een opslagtank bij een energiecentrale in Norilsk is vorige week zo'n 20.000 ton brandstof en smeerolie gelekt. De olie is in twee rivieren terechtgekomen, in de Ambarnaja en vervolgens ook in een zijtak van die rivier. Een groot deel van het water is rood gekleurd. Het lek werd pas opgemerkt toen op de weg bij de centrale een voorbijrijdende auto in brand vloog. Op die weg bleek olie te liggen. Norilsk, een plaats met 180.000 inwoners, is gebouwd rond Norilsk Nickel, de belangrijkste nikkelproducent ter wereld. De stad ligt binnen de poolcirkel. De energiecentrale hoort bij de fabriek. Ecologische ramp De fabriek zegt dat experts uit Moskou zijn ingevlogen die een deel van de rivier hebben afgezet, om te voorkomen dat de vervuiling zich verder verspreidt. Het staatsvisbedrijf zegt dat nu al kan worden vastgesteld dat het tientallen jaren zal duren voor het ecologische evenwicht in de waterhuishouding in het gebied is hersteld. Het gebied heeft vaker te kampen met vervuiling, al dan niet door onbekende oorzaak. In 2016 was de rivier Daldykan ook plotseling fel rood gekleurd, vermoedelijk doordat er chemicaliën in het water waren terechtgekomen.
>> meer lezen

Keolis ontslaat medewerkers en onderzoekt 'onregelmatigheden' aanbesteding
Vervoersbedrijf Keolis heeft de banden verbroken met enkele medewerkers die betrokken waren bij een mogelijke frauduleuze aanbesteding voor openbaar vervoer in de IJssel-Vechtstreek. Het bedrijf hoopt binnenkort de resultaten van een eigen onderzoek naar de gang van zaken te presenteren. Dat schrijft de vervoerder in een verklaring. Keolis won eind vorig jaar een aanbesteding van 900 miljoen euro om het openbaar vervoer in delen van Overijssel, Flevoland en Gelderland te verzorgen met elektrische bussen. Een deel van de bussen zou in China worden aangeschaft. Dat leidde tot verontwaardiging, onder meer bij een Nederlandse producent van bussen. Geheime afspraken Vorige maand onthulde onderzoeksplatform Follow The Money dat Keolis bij de concessie mogelijk geheime afspraken maakte met de Chinese producent die de bussen gaat leveren. Het vervoersbedrijf zegt zelf "onregelmatigheden" bij de aanbesteding te hebben ontdekt en deze gemeld te hebben bij de opdrachtgever en het Openbaar Ministerie. Keolis laat weten afstand te nemen van "niet integer gedrag" en maatregelen te nemen. Ook zegt Keolis dat "de opdrachtgever geïnformeerd is over enkele bevindingen" uit het bijna afgeronde onderzoek. Nadere details wil de organisatie pas bekendmaken als het onderzoek helemaal klaar is. Het is onbekend hoeveel medewerkers zijn ontslagen en welke functies zij hadden. Spoeddebat In de Overijsselse Provinciale Staten wordt vandaag tijdens een spoeddebat gesproken over de aanbesteding, schrijft RTV Oost. De provincie laat juristen bestuderen of de concessie moet worden ingetrokken naar aanleiding van de mogelijke geheime afspraken. De verantwoordelijke gedeputeerde zegt verder uit te zoeken hoe het openbaar vervoer gegarandeerd kan blijven, mocht de concessie ingetrokken worden. De nieuwe dienstverlening door Keolis zou op 13 december moeten ingaan. Het bedrijf gaat door met de voorbereidingen om dit mogelijk te maken volgens de gemaakte afspraken.
>> meer lezen

Dit was de persconferentie van het kabinet over de vakantieperiode
Premier Rutte en minister De Jonge hebben in een persconferentie meer informatie gegeven over de aanstaande zomervakantie, en de mogelijkheid om naar het buitenland te gaan. Bij de aansluitende vragen ging het ook over het anti-racismeprotest in de Verenigde Staten en Nederland. Je kunt de hele persconferentie hieronder terugkijken:
>> meer lezen

Kinderen spelen beperkte rol in verspreiding coronavirus, concludeert RIVM
Kinderen spelen geen belangrijke rol bij de verspreiding van het coronavirus. Dit concludeert het RIVM op basis van de eerste resultaten van een onderzoek naar de besmettelijkheid van kinderen. Onderzoekers volgden 54 gezinnen met een of meer coronapatiënten. Volgens het RIVM blijkt uit het onderzoek dat het virus vooral wordt verspreid tussen volwassenen van ongeveer dezelfde leeftijd. Kinderen worden wel besmet, maar minder vaak dan volwassenen. En binnen gezinnen hebben vooral ouders hun kinderen besmet en niet andersom. In geen van de onderzochte gezinnen was de eerste besmette patiënt een kind van onder de 12. Volgens het RIVM ging het vaak om gezinnen met een zorgmedewerker die positief was getest. Scholen maandag helemaal open "De resultaten van het onderzoek in Nederlandse gezinnen bevestigen het beeld dat kinderen geen belangrijke rol spelen in de overdracht van het virus. Ze kunnen wel ziek worden, maar vaak zijn hun klachten heel mild", meldt het RIVM. "Bij het griepvirus zie je dat kinderen het virus vaak aan elkaar of aan volwassenen doorgeven. Dat lijkt bij het nieuwe coronavirus dus veel minder het geval." Aanvankelijk leunde het kabinet sterk op dit onderzoek van het RIVM. Minister Slob wilde de resultaten hiervan afwachten voordat er een beslissing zou worden genomen over het wel of niet openen van de scholen. Later kwam het kabinet daar toch op terug; ook op basis van buitenlandse ervaringen werd besloten dat de scholen op 11 mei gedeeltelijk open gingen. Komende maandag gaan ze volledig open. Vervolgonderzoek Het RIVM heeft de resultaten gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Het onderzoek gaat verder met vijftig nieuwe gezinnen. Daarbij zoeken de onderzoekers gezinnen met positief geteste kinderen, in plaats van besmette zorgmedewerkers.
>> meer lezen

Premier veroordeelt Dam-demonstratie: 'abnormaal' om geen afstand te houden
Premier Rutte is kritisch over het verloop van de drukke demonstratie tegen racisme in Amsterdam afgelopen maandag. Er waren duizenden demonstranten op de Dam en het was onmogelijk om anderhalve meter afstand te houden. De Amsterdamse burgemeester Halsema heeft niet ingegrepen en dat heeft niet alleen in politiek Den Haag tot verontwaardigde reacties geleid. Rutte vindt het "heel erg" dat het gevoel is ontstaan dat de 1,5 meterregel niet van belang is. Het is een van de belangrijkste maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Rutte vindt dat iedereen zich moet realiseren dat het overtreden van de 1,5 meterregel "abnormaal is", zo zei de premier desgevraagd op een bijeenkomst met jongeren in het Haagse Catshuis. Burgemeester Halsema De premier zegt dat demonstreren een belangrijk democratisch recht is, maar wel op 1,5 meter afstand. In Den Haag en Groningen waren de afgelopen dagen ook demonstraties. "Daar ging het prima." Rutte spreekt zich niet uit over het optreden van burgemeester Halsema. "Maar het is daar overduidelijk niet goed gegaan." Ook hoopt de premier dat de verspreiding van het virus niet zal toenemen. "We moeten niet meemaken dat de ziekenhuizen weer overvol raken."
>> meer lezen

Mensen met beperking willen werken, maar dagbesteding komt moeizaam op gang
Steeds meer locaties voor dagbesteding openen deze week hun deuren. In de routekaart die premier Rutte en minister De Jonge in mei hebben gepresenteerd, staat dat iedereen met een beperking vanaf 1 juni weer "een passende vorm van dagbesteding" heeft. Maar in de praktijk komt die dagopvang maar mondjesmaat van de grond. "Het beeld is dat alles vanaf 1 juni 'gewoon' weer zou opstarten, maar dat vraagt veel voorbereiding", zegt Johan van Ruijven van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland. Een van de grootste obstakels is het vervoer van en naar de dagbesteding, zegt hij. "Het is een hele klus voor taxibedrijven om dat veilig en verantwoord te doen." Inmiddels ligt er wel een protocol voor zulk zorgvervoer, maar waarschijnlijk komt dat pas volgende week op gang. Tot die tijd houden sommige woonvoorzieningen voor mensen met een beperking hun bewoners thuis. Cliëntenorganisatie KansPlus heeft daar de afgelopen dagen meerdere meldingen over gekregen, laat voorzitter Pouwel van de Siepkamp weten. Niet alleen het vervoer is een probleem: sommige zorglocaties kiezen er bewust voor om nog even te wachten met externe dagbesteding, zegt hij. "Die willen dat bewoners zo veel mogelijk thuisblijven om het risico op een coronabesmetting te verkleinen." Puntje-puntje-puntje komt niet Dat betekent dat sommige organisaties die dagbesteding aanbieden nog niet al hun cliënten hebben teruggezien. "We krijgen steeds berichten met drie woorden", zegt Monique Aldenkamp van Cura Twente, een kleinschalige dagbestedingsorganisatie met vestigingen in Enschede en Haaksbergen. "Puntje-puntje-puntje komt niet." Van de zeven cliënten uit een wooninstelling die Cura Twente normaal gesproken ontvangt, zijn vijf vooralsnog afwezig. "Wooninstellingen lossen het voorlopig zelf op." Voor een deel begrijpt ze dat, omdat sommige cliënten heel kwetsbaar zijn. Maar andere bewoners hadden gewoon kunnen komen, vindt ze. "We hebben alles gedaan wat we konden. Er staan doorzichtige schotten tussen de computers, op de eettafel hebben we voor iedereen een eigen plek afgeplakt met tape, we desinfecteren alles meerdere keren per dag. En we hebben met 450 vierkante meter genoeg ruimte om afstand te houden." Briefjes aan Rutte en de burgemeester Waarom blijven de cliënten dan weg? Ton Hoegee is begeleider bij een woongroep waar deze week nog niemand naar de dagbesteding gaat. Hij legt uit: "We hebben hier achttien bewoners die op allemaal verschillende locaties dagbesteding hebben. Daar komen ze in contact met bewoners van andere woongroepen. Als ze terugkomen in onze groep, weet je niet wat er is gebeurd. We willen andere bewoners niet aan die risico's blootstellen." Wel zijn ze bij 's Heeren Loo, de stichting waar Hoegees woongroep onder valt, druk bezig om de dagbesteding anders in te richten. "Dat is hard nodig, want onze cliënten willen heel graag aan de slag, dat geeft ze voldoening. In al hun briefjes aan Rutte en de burgemeester staat het: ik wil werken." Hoegee en zijn collega's zoeken nu naar een maatwerkoplossing. "Bijvoorbeeld op maandag en woensdag naar de dagbesteding in een klein groepje en dan op andere dagen niet. Net als op scholen." Ze kijken ook naar het type dagbesteding, vertelt Hoegee. "Op een kaasboerderij is afstand houden geen probleem. In de horeca, waar veel cliënten werken, is dat ingewikkelder." Zelfstandig wonen Ook bij de Zuid-Hollandse gehandicaptenzorginstelling Ipse de Bruggen, met 400 locaties een grote speler, nemen ze het zekere voor het onzekere. Deze week mogen alleen cliënten die zelfstandig wonen én zelf voor vervoer kunnen zorgen enkele dagdelen naar de dagbesteding. Zij hebben het volgens bestuurder Jan van Hoek het hardst nodig. "In woongroepen en zorginstellingen wordt vaak wel een alternatief geboden, thuis niet." En dat is best zwaar, zegt John van Splunder. Zijn 33-jarige dochter Shanti, die een verstandelijke beperking heeft, zat sinds de uitbraak van de coronacrisis thuis. Maandag gaat ze voor het eerst weer naar de dagbesteding. Vader John is opgelucht: "Even bijkomen, voor beide partijen." Ipse de Bruggen-bestuurder Van Hoek benadrukt dat het wegvallen van de dagbesteding niet voor iedereen vervelend was. "Sommige cliënten zijn heel kwetsbaar. Die hadden juist baat bij de rust. Waarom zouden we dan haast maken om hen naar een andere locatie te brengen en daarmee een extra besmettingsrisico te lopen?" Wat dat betreft komt het aan op maatwerk, zegt ook Van Hoek. "Ieder zorgteam maakt bij ons een eigen afweging: wat past het beste bij de cliënt en hoe kunnen we de veiligheid garanderen? Dat is het allermoeilijkst. Want veel van onze cliënten zullen nooit met de anderhalvemeterregel kunnen omgaan."
>> meer lezen