Jeroen Spitzenberger, Jochum ten Haaf, Egbert-Jan Weeber en Sieger Sloot in dramaserie Stanley H.

Jeroen Spitzenberger, Jochum ten Haaf, Egbert-Jan Weeber en Sieger Sloot in nieuwe NPO 3 dramaserie Stanley H.

Op zondag 13 oktober start bij KRO-NCRV op NPO 3 de nieuwe vierdelige dramaserie Stanley H. De serie is geïnspireerd door zowel het leven van de Nederlandse topcrimineel Stanley Hillis als de geruchtmakende IRT-affaire.

In Stanley H. wordt het leven van één van de meest beruchte criminelen van Nederland gevolgd: van ‘gentleman’ bankovervaller tot nietsontziende drugscrimineel en zijn geheimzinnige dood in 2011, een liquidatie onder de ogen van de politie. Een afrekening die nog altijd niet is opgelost.

Spraakmakend was Hillis’ optreden in het live tv-programma van Sonja Barend in 1985, vlak na zijn ontsnapping uit de Bijlmerbajes. Compleet met pruik en een enorme zonnebril liet Hillis zich interviewen voor tv-kijkend Nederland.

De criminele carrière van Stanley Hillis kende zijn hoogtepunt in de jaren ’90, tijdens de zogenaamde IRT affaire. Politie en douane lieten jarenlang opzettelijk containers met drugs door in de jacht op de criminele kopstukken van de drugshandel. Hillis profiteerde door met hulp van de Nederlandse politie en de douane, duizenden kilo’s soft- en harddrugs, wapens en explosieven te smokkelen. In Stanley H. zien we de gevolgen van de IRT-affaire door de ogen van de criminelen.

In Stanley H. spelen Jeroen Spitzenberger (in de rol van Stanley Hillis), Jochum ten Haaf (Ewald Polmans), Sieger Sloot (Jasper Maas), Vincent Linthorst (Dick Beumer), Juliette van Ardenne (Annemoon, de vriendin van Stanley) en Egbert-Jan Weeber (Govert Kroon). Stanley H. wordt geproduceerd door hetzelfde team van de meervoudig bekroonde dramaserie De Zaak Menten: producent Kaja Wolffers, regisseur Tim Oliehoek, scenarioschrijvers Robert Jan Overeem en Jan Harm Dekker en Mascha van Erven (Producent Drama KRO-NCRV). Stanley H. wordt geproduceerd door NL Film (De Zaak Menten, Penoza). Het scenario van Stanley H. is geïnspireerd door het boek Stanley Hillis van Denise Mosbach. In een latere fase van de ontwikkeling van de serie zijn tevens journalisten Vico Olling en Martijn Haas als adviseurs bij de serie betrokken geraakt.

Stanley H., vanaf zondag 13 oktober om 20.15 uur bij KRO-NCRV op NPO 3.

Bron: KRO-NCRV
Foto: Nikolai van Nunen/KRO-NCRV