Maarten van der Weijden haalt ruim 3,9 miljoen euro op

Maarten van der Weijden heeft met zijn Elfstedenzwemtocht in Friesland 3.910.763,11 euro opgehaald voor kankeronderzoek. De zwemmer maakte dit bekend nadat hij maandagavond na 195 kilometer in Leeuwarden over de finish was gekomen en zijn elfde stempel had gekregen.

Voordat hij het voorlopige eindbedrag bekendmaakte, werd hij ontvangen door Reinier Paping, winnaar van de Elfstedentocht in 1963, die hem een Elfstedenkruis omdeed terwijl hij zei: "ik heb er geen woorden voor".

Van der Weijden deed vorig jaar ook een poging, maar moest toen na 163 kilometer stoppen omdat hij zich niet goed voelde. Hij wist toen toch 5 miljoen euro bijeen te zwemmen.

Trots

Zondag maakte de organisatie een tussenstand bekend. De teller stond toen op 1,4 miljoen euro.

KWF Kankerbestrijding liet weten enorm trots te zijn op de prestatie van Van der Weijden. "Het waren geweldige dagen waarin heel Nederland met hem meeleefde. Maarten heeft samen met zijn team, alle honderden vrijwilligers en natuurlijk iedereen die met hem heeft meegezwommen en gedoneerd, een hele bijzondere prestatie geleverd", aldus directeur Johan van de Gronden. Het geld gaat naar elf verschillende kankeronderzoeken.

Bron: © ANP/Dutch Radio