Nadia Moussaid doet verslag van het Holland Festival 2019

Nadia Moussaid doet in het VPRO-televisieprogramma rondom het Holland Festival persoonlijk verslag van diverse voorstellingen. Op vier zaterdagavonden in juni volgt zij gasten uit de internationale wereld van theater, dans en muziek.

Zaterdag 1 juni van 22.30 uur tot 22.45 uur op NPO 2
In de eerste uitzending is Nadia Moussaid bij repetities van The Head and the Load van William Kentridge. In deze openingsvoorstelling van het Holland Festival wordt het vergeten verhaal van bijna twee miljoen Afrikanen in de Eerste Wereldoorlog verteld. Bram Vermeulen bezoekt in Johannesburg de studio van Kentridge en andere Zuid-Afrikaanse kunstenaars: 'The Centre For The Less Good Idea'.

Zondag 2 juni om 13.35 uur op NPO 2 Extra
Op zondag 2 juni zendt NPO 2 Extra een volledige registratie van The Head and the Load van William Kentridge uit. Deze speciale registratie is opgenomen in Tate Modern in Londen.

Zaterdag 8 juni van 22.40 uur tot 23.10 uur op NPO 2
Nadia Moussaid bezoekt de repetities van De Kersentuin in het Internationaal Theater Amsterdam. Het stuk wordt geregisseerd door de gevierde Britse regisseur Simon Mc Burney, met hoofdrollen voor Gijs Scholten van Aschat en Chris Nietvelt. Verder aandacht voor het werk van de baanbrekende Duitse componist Karlheinz Stockhausen. Tijdens Holland Festival wordt zijn opera Aus Licht uitgevoerd, compleet met een strijkkwartet dat opstijgt in vier helikopters. In Teheran bezoekt Thomas Erdbrink de opera Turan Dokht. In deze voorstelling zingen vrouwen solo op het podium, wat normaal gesproken verboden is in Iran.

Dinsdag 11 juni, 00.00-2.00 uur op NPO Radio 1
Actrice Chris Nietvelt is te gast bij VPRO Nooit meer slapen en spreekt met Pieter van der Wielen onder andere over het stuk De Kersentuin van Internationaal Theater Amsterdam.

Zaterdag 15 juni van 22.40 uur tot 23.10 uur op NPO 2
Nadia Moussaid gaat naar Parijs waar ze samen met de Franse rapper, dichter en essayist Abd Al Malik een expositie bezoekt in Musée d’Orsay, over het zwarte model in de kunstgeschiedenis. Al Malik maakte hierover een spoken-word dansvoorstelling. Ook spreekt Moussaid de jonge actrices van de voorstelling Paisajes para no colorear, waarin de tieners vertellen over hun leven en de problemen van jonge vrouwen in Zuid-Amerika. Michiel Vos bezoekt in New York de muziekvoorstelling Triptych, over de omstreden fotograaf Robert Mapplethorpe.

Zaterdag 22 juni van 22.30 uur tot 22.45 uur op NPO 2
Deze aflevering staat in het teken van dans. Nadia Moussaid spreekt de jonge en veelbelovende choreografen en dansers Gregory Maqoma en Juanjo Arqués over hun werk.

Zaterdag 22 juni van 22.55 tot 23.30 uur uur op NPO 2
De NTR maakt een portret van de veelzijdige en geëngageerde kunstenaar Faustin Linyekula (Kisangani, 1974). Linyekula is wellicht de beroemdste danser en choreograaf van Afrika. Hij vervult dit jaar een belangrijke rol tijdens het Holland Festival als gastcurator. Voor meer informatie, klik hier.

Online
Op vpro.nl/hftips staan de tien voorstellingen waar de VPRO het meest naar uitkijkt. Ook zullen op vpro.nl/hollandfestival korte videoreportages van de festivalvloer te zien zijn.

Nadia Moussaid
Nadia Moussaid (Schiedam, 1984) begon haar carrière als researcher en redacteur bij de VPRO en MTNL. In 2013 werd zij presentatrice en maker bij tv-zender AT5 en maakte ze verschillende documentaires. Van 2016 tot 2018 presenteerde Moussaid het wekelijkse praatprogramma De Nieuwe Maan (NTR) en presenteerde voor NPO Radio 1. Ze was anchor voor Brandpunt+ en in de zomer van 2018 presenteerde ze op NPO 1 voor KRO-NCRV de late night talkshow Laat op Één, waar zij veel lof mee oogstte. Sinds 2019 presenteert zij verschillende programma's op radio en tv voor de VPRO.

VPRO en Holland Festival
Jaarlijks verslaat de VPRO het Holland Festival in diverse radio- en tv-uitzendingen. Er zijn interviews met prominente gasten op het gebied van theater, dans en muziek en daarnaast zijn er reportages en achtergronden.

Vier zaterdagen vanaf 1 juni, 22.30 uur op NPO 2.

Bron: (foto) VPRO