Nadia Moussaid presenteert De toekomstbouwers

In het VPRO-programma De toekomstbouwers spreekt Nadia Moussaid tijdens Dutch Design Week in Eindhoven vijf aanstormende en spraakmakende ontwerptalenten met ideeën en oplossingen voor de wereld van morgen. Wie zijn deze toekomstbouwers? En hoe beïnvloedt en verandert hun ontwerp straks ook ons dagelijkse leven?

Hoe ziet onze toekomst eruit? Hoe ver weg is die toekomst? En in hoeverre is die toekomst eigenlijk maakbaar? Doordat technologische ontwikkelingen elkaar in rap tempo opvolgen is het moeilijk te voorspellen. Waar wetenschappers en beleidsmakers vaak een theoretische weg bewandelen steken creatieve ontwerpers hun handen uit de mouwen. Dankzij hun verbeeldingskracht zijn zij in staat realistische toekomstscenario’s te schetsen en om te zetten in vernieuwende ontwerpen voor mens en samenleving.

Aflevering 1:
Bernhard Lenger (1991) ontwerpt maatschappelijke verandering, hij draait via design aan de knoppen van onze maatschappij. Hoe gaan we om met het milieu, minderheden, maar ook met de ethische kanten van de oprukkende technologie? De inrichting van onze samenleving is ook een ontwerp, en wat Lenger betreft is het de hoogste tijd voor een herontwerp. Strafpleiter Inez Weski toetst Lengers ambities aan de weerbarstige werkelijkheid.

Aflevering 2:
Thom Bindels (1993) heeft een ingraafbare kartonnen tuin ontworpen die onvruchtbare grond in probleemgebieden transformeert in voedselwalhalla's. Klimaatactiviste en meteoroloog Helga van Leur kijkt of er neveneffecten zijn bij deze ingreep in de natuur.

Aflevering 3:
Emma van der Leest (1991) ziet de biljoen micro-organismen op onze planeet als de fabriekjes van de toekomst. Zij gebruikt ze om stoffen te laten groeien en oogst in de Rotterdamse haven waterbacteriën om die stoffen op natuurlijke wijze te kleuren. Bioloog en schrijver Midas Dekkers denkt mee over de mogelijkheden en grenzen van dit circulaire systeem.

Aflevering 4:
De natuur als meester-ontwerper: Jólan van der Wiel (1984) ontwerpt samen met natuurkrachten, zoals water, wind en magnetisme. Met zijn kunstinstallatie ‘Tropic City’ onderzoekt hij hoe ons toekomstige leven in een veel warmer klimaat mooier kan worden. Klimaatverandering als kans in plaats van als bedreiging. Kok en designliefhebber Yvette van Boven bewondert en bevraagt zijn artistieke werk.

Aflevering 5:
De Taiwanese tandarts en ontwerper Kuang-Yi Ku (1985) combineert wetenschap en kunst en vraagt met zijn provocerende ontwerpen regelmatig aandacht voor dierenwelzijn en seksuele vrijheid. Een paar spraakmakende designs: een artificiële tijgerpiemel en gemartelde ginseng op de maan. Filosoof en schrijver Stine Jensen kijkt hoe ver ze met hem mee kan gaan.

De toekomstbouwers
22 t/m 26 oktober om 22.55 uur op NPO 2

Bron: VPRO
Foto: © Merlijn Doomernik/VPRO