Nederland heeft er dagelijkse hitlijst bij

Met de 538 TOP 50 krijgt Nederland er vrijdag een nieuwe hitlijst bij, naast de Mega Top 50 van 3FM en de Single Top 100. Radio 538 introduceert de lijst als tegenhanger van de good old Top 40 die voortaan bij Qmusic is te beluisteren.

De nieuwe hitlijst wordt iedere dag bijgewerkt op basis van streamingcijfers, stemmen van luisteraars en airplay op Nederlandse radiostations. De ranglijst waarmee dj Ivo van Breukelen voortaan wekelijks het weekend inluidt is daarom een momentopname. “Hitlijsten veranderen snel’’, zegt de radio-dj. “Om actueel te zijn moet je wel dagelijks uitkomen. Streamingplatforms hebben ook dagelijkse updates van de ranglijsten, het zou een beetje ouderwets zijn om hier een week mee te wachten”, zegt Ivo.

Ivo van Breukelen presenteert de 538 TOP 50 op vrijdagmiddag tussen 14.00 en 18.00 uur op Radio 538. Dat vergt vaart. “Ga ik het redden om in vier uur tijd vijftig platen te draaien en op tijd uit te komen bij de nummer 1? Het is een snelle manier van radio die me altijd gegrepen heeft. En het is vrijdagmiddag, de uitzending mag dus ook gezellig zijn”, vertelt Ivo, die vijf jaar geleden binnenstapte bij 538.

Office hours

In deze eerste week van het nieuwe jaar verhuisde Ivo met zijn dagelijkse programma naar de middaguren. Voorheen nam hij de ochtenduren van 10.00 tot 12.00 uur voor zijn rekening, nu luidt hij de middag in en is hij een uur extra te beluisteren tussen 13.00 en 16.00 uur. “Het zijn office hours, maar wat later op de middag. De radio staat op kantoren vaak wat zachter, maar in de middag mag ik wel wat meer vaart maken. Ik neem de luisteraars mee naar het einde van de middag. Mijn nieuwe middagprogramma is een uur langer. Dat is wel lekker, want het ochtendprogramma was al voorbij na drie keer knipperen met de ogen.”

Het presenteren van de nieuwe hitlijst vergt een grondige voorbereiding die al dagen voorafgaande aan de radio-uitzending begint. Ivo: “Als dj vertel je graag wat artiesten in de lijst allemaal meemaken, maar die informatie moet niet achterhaald zijn. En je wilt wekelijks ook nieuwe invalshoeken kiezen. Gelukkig heb ik daarvoor een fijn team.”

Popquiz

Aan feitenkennis ontbreekt het Ivo niet en dat komt goed van pas achter de microfoon van de 538 TOP 50. “Vrienden van me hadden met oud en nieuw een popquiz georganiseerd. Die hebben we wel gewonnen. Ik onthoud nu eenmaal jaartallen en titels, maar ik weet zeker niet alles. Ik ben geen wandelende encyclopedie.”

De Top 40 verhuist vrijdag naar Qmusic en wordt voortaan gepresenteerd door Domien Verschuuren. Deze lijst is sinds januari 1965 te horen op de radio. De eerste jaren was de lijst wekelijks te horen bij Radio Veronica en later op Radio 3. De afgelopen 25 jaar werd de Top 40 bij Radio 538 uitgezonden. Een populair onderdeel is de Alarmschijf, die ook naar Qmusic verhuist.

Top 40 Update

Om de actualiteit te volgen is er ook een dagelijkse Top 40 Update waarin Domien vier trending nummers of artiesten van die dag uitlicht. Op 538 doet dj Barend van Deelen dit iedere maandag tot en met donderdag om 19.00 uur in de Dag Top 5. Barend neemt de belangrijkste verschuivingen door en draait opvallende tracks bij het nieuws van de dag.

De Top 40 wordt volgende week feestelijk gelanceerd bij Qmusic met de uitreiking van de nieuwe Top 40 Award voor best scorende Nederlandse artiest.

Bron: (foto) © ANP
Foto: © ANP Kippa - Koen van Weel