NPO gaat vrolijk door als radiopiraat

De publieke omroep overtreedt de mediawet met radiostation SterrenNL. Ondanks twee officiële terechtwijzingen gaat de NPO vrolijk door met de zender die uitsluitend Nederlandse muziek laat horen.

RadioCorp, eigenaar van concurrent 100%NL, stapte al in 2016 naar de rechter toen SterrenNL begon met uitzenden via DAB+. Deze technologie moet op termijn de FM-band vervangen. 100%NL mag hier op uitzenden. Het 100% gesubsidieerde SterrenNL heeft hier echter nooit toestemming voor gekregen.

Die toestemming was wel nodig geweest, zo vonniste rechtbank Midden-Nederland een maand geleden. Daarmee is de NPO feitelijk radiopiraat. De rechter meent onder meer dat getoetst moet worden omdat er sprake is van staatssteun.

Het Commissariaat voor de Media, de toezichthouder in kwestie, had de mogelijk marktverstorende effecten opnieuw moeten bekijken omdat DAB+ een nieuw netwerk is.

De NPO meent echter dat het niet om toestemming hoefde te vragen omdat SterrenNL op internet al bestond, en is het dan ook oneens met de uitspraak van de rechter. Daarom gaat ze door met de uitzending.

Het Commissariaat heeft inmiddels een procedure in gang gezet en verwacht binnen zes weken tot een uitspraak te komen. Desondanks wil de toezichthouder, net als de NPO, weten wat het hof van de eerdere uitspraken vindt. „We zijn het niet per se oneens met de rechter”, stelt een woordvoerder, „maar willen gezien de consequenties wel zeker weten hoe we hiermee moeten omgaan.”

RadioCorp-directeur Herbert Visser is zeer ontevreden over het optreden van het Commissariaat. Hij voelt zich te weinig beschermd tegen de concurrentie van SterrenNL, dat volledig reclamevrij (want gesubsidieerd) én tegen de wet in kan doen wat het wil.

Zijn eigen 100%NL is gehouden aan strenge voorwaarden. Zo moet het ervoor zorgen dat minimaal 70 procent van de zendtijd gevuld wordt met Nederlandstalige muziek. Visser: „Als Jan Smit in de studio zit, moeten we met een stopwatch in de gaten houden of hij niet te lang aan het woord is.”

„Het Commissariaat gaat nu duidelijk tegen zijn eigen zin in handhaven”, concludeert Visser. „Het wil nu van ons weten welke schade wij hebben geleden. Als iemand 180 rijdt op een N-weg, wachten we toch ook niet op een ongeluk? Dat is gewoon verboden, net als de uitzending van SterrenNL op DAB+.”

Vanuit de Tweede Kamer wordt terughoudend gereageerd op de piraterij van de NPO, omdat de kwestie nog door het hof behandeld wordt.

Bron: De Telegraaf/Rob Goossens