NPO Radio 4 presentator Lex Bohlmeijer op bedevaart door het Ommeland

Voor het NPO Radio 4 programma Passaggio (dagelijks van 19:00 tot 20:00 op NPO Radio 4) volgt presentator Lex Bohlmeijer een route langs prachtige kerken in de provincie Groningen. Vanaf Bedum langs Appingedam en dan richting het Hogeland, via de Waddenzee en dan weer naar zuiden. Per fiets verkent hij de provincie die rijk is aan historische kerken. Hij zoekt de stilte op, met soms alleen het geluid van zijn eigen voetstappen. Maar ook het monumentale geluid van de orgels is onderdeel van de tocht.

Mooie landschappen trekken voorbij, maar die landschappen zijn ook getekend. Groningen is niet alleen idyllisch; het is ook de plek waar de gaswinning voor veel problemen zorgt. Ook deze verhalen komen voorbij, naast alle andere Groninger verhalen die Lex tegenkomt.

Lex spreekt met schrijfster Saskia Goldschmidt die een roman schreef over de gaswinning, gaat langs bij kunstenaar Henk Helmantel die al jarenlang interieurs van kerken schildert en hij bezoekt streektaalzanger Arnold Veeman die voor hem gaat zingen.

Luister van 4 tot en met 8 november naar het reisverslag van Lex Bohlmeijer in het programma Passaggio, dagelijks van 19:00 tot 20:00 op NPORadio 4.

Volg Lex ook in beeld op www.nporadio4.nl/passaggio.

Bron: KRO-NCRV
Foto: Stijn Ghijsen/(filter) Dutch Radio