Online radiobeluistering stijgt met 16%

De corona-crisis zorgt voor meer online radiobeluistering. Alle radiozenders laten een stijging zien in online radiobeluistering; gemiddeld is de toename 16%. Nieuwszenders stijgen sterker, zij hebben 48% meer online beluistering. Dit blijkt uit de streaming data die alle radiozenders gezamenlijk rapporteren.

Uit deze data blijkt ook dat de gemiddelde trajectlengte niet is toegenomen, maar dat het aantal streamstarts enorm is gestegen. Met andere woorden: men schakelt aanzienlijk meer in. Dit kan duiden op de nieuwsfunctie van radio.

Nieuwsvoorziening en betrouwbaarheid
De rol van radio in de nieuwsvoorziening is ontzettend belangrijk. Niet alleen vanwege het grote luisterpubliek - in normale tijden al iedere week ruim 13 miljoen luisteraars met een dagelijkse luistertijd van vier uur (Bron: NLO/GfK). Maar ook omdat alle radiostations hun eigen benadering hebben, tailormade voor hun doelgroepen en passend binnen hun eigen format, feitelijk en to-the-point, om het nieuws direct te kunnen delen met hun luisteraars. Wanneer de updates en het nieuws binnenkomen via je ‘eigen’ station heeft het veel impact en vertrouwen. En tegelijkertijd zenden alle radiostations ook gezamenlijk uit op echt belangrijke nieuwsmomenten, zoals de historische toespraak van de koning. Vertrouwen in en betrouwbaarheid van het nieuws van jouw station is heel erg van belang in deze onzekere tijden waarin radio de nieuwe omgangsregels vanuit de overheid zo duidelijk mogelijk kunnen en moeten herhalen.

Liedewij Hentenaar, directeur RAB: “Betrouwbaarheid van radio als medium wordt al jarenlang begrepen en gewaardeerd door haar luisteraars: de snelheid van live radio, de menselijke stem van de presentator die je vertrouwt en de verbindende functie van radio (radio is de connectie met de buitenwereld). In deze tijden is vertrouwen meer van belang dan ooit en helpt het ons enorm om in deze zware tijden de crisis door te komen en de nieuwe omgangsregels te helpen onderstrepen”.

Over RAB
Het RAB (Radio Advies Bureau) is de marketingorganisatie van alle landelijke en regionale, publieke en commerciële radiostations. RAB staat voor het vermarkten van radiokennis en biedt inspiratie aan adverteerder, reclame- en mediabureaus om met radioreclame méér te bereiken bij de luisteraars van de radiomerken. Daarnaast is RAB één van de opdrachtgevers van het Nationaal Luister Onderzoek (NLO).

[RAB]