René Karst krijgt programma op Radio Drenthe

René Karst uit Hoogeveen krijgt een eigen programma op Radio Drenthe. Vanaf zaterdag 10 september presenteert hij iedere zaterdag tussen 14.00 en 16.00 het programma 'Karstival'.

 

"Tijdens het programma kun je lekker ontspannen meegenieten met een soort van festivalletje. Bijvoorbeeld als je in de tuin bezig bent of je auto aan het wassen bent", zegt de zanger, die deze zomer een nieuwe hit had met 'Dat interesseert me echt geen ene reet'. "Het is natuurlijk niet een echt festival. We gieten het een beetje in de vorm van een festival. We gaan van podium naar podium, waar dan een andere band staat te spelen."

 

Het wordt volgens Karst een heel afwisselend programma. Er komen niet alleen maar Nederlandstalige nummers voorbij, ook Engelse, Spaans of Duitse nummers bijvoorbeeld. "Alles kan voorbij komen." Karst vertelt dat het gaat om een verdeling van de helft binnenlands en de helft buitenlands. "Binnen het gedeelte binnenlands is een groot stuk Drents. Dat is mijn moedertaal. Dat wil ik wel uitdragen. Ik schroom niet om heel vaak wat in het Drents te doen. Maar het zal half-half wezen."

 

Over autowassen gesproken. In de show van Karst komt iedere week een 'carwash' voorbij. Iemand die de auto staat te wassen, mag dan een plaat aanvragen voor de week erop. Wie daar een leuk verhaal bij heeft, maakt kans op een gratis wasbeurt bij een wasstraat in de buurt.

 

RTV Drenthe voert meer wijzigingen door op de radio. Vanaf maandag 5 september begint Judith Regendorp de dag vanaf 07.00 uur met 'Goedemorgen Drenthe'. "Zo af en toe moet je de programma's tegen het licht houden en kijken waar je nog beter kunt aansluiten bij het publiek", vertelt Dink Binnendijk, directeur en hoofdredacteur van RTV Drenthe. "Met deze aanpassingen hopen we de luisteraars een groot plezier te doen."

 

Vanaf 09.00 uur presenteert Wim Boer vanaf 5 september door de weeks 'Koffie en Keuvelen'. In het 3 uur-durende programma is veel aandacht voor muziek van Nederlandse bodem. Anouk in de Middag schuift naar 12.00 tot 15.00 uur. Studio Steenbergen, tussen 15.00 en 18.00 uur, begint in het eerste uur met veel muziek uit de jaren jaren 60 en jaren 70. Johan Derksen sluit de dag tussen 18.00 en 19.00 uur zoals gebruikelijk af met blues en americana in Muziek voor Volwassenen.

 

In het weekend zijn naast de bestaande programma's ook 'De Boer op', de' Ziezozaterdagshow' en dus Karstival te beluisteren. En op zondag tussen 18.00 en 19.00 uur is er muziek van Johan Derksen in 'De nalatenschap van Harry Muskee'.

 

Een volledig overzicht van de nieuwe programmering van Radio Drenthe kun je vinden op rtvdrenthe.nl/radio.

 

Bron: RTV Drenthe

 

Sander de Heer terug naar Sublime

Sander de Heer keert terug bij Sublime. Hij gaat per direct parttime ad interim aan de slag als Station Manager en neemt daarmee de taken van Rick Waltmann over.

 

De Heer is geen onbekende bij de radiozender. In 2018 startte hij bij Sublime als Content Manager en dj van de ochtendshow. Na anderhalf jaar richtte hij zijn eigen podcastbedrijf op. Sander was eerder Content Manager bij Qmusic. Ook maakte hij jarenlang op NPO Radio 2 het programma ‘De Heer Ontwaakt!’.

 

De Heer doet dit werk naast het werk voor zijn podcastbedrijf waarin hij overheden en bedrijven adviseert bij het maken van podcastproducties.

 

Sander de Heer: “Met een klein team van muziekliefhebbers verder bouwen aan een mooi radiomerk blijft een mooie uitdagende klus. Of zoals in de woorden van James Brown gesproken: I’m back!”

 

Bron: (beeld) Sublime/Dutch Radio

 

Desiree van der Heiden met DagNacht bij PowNed op NPO Radio 2

Desiree van der Heiden presenteert van dinsdag tot en met vrijdag het nieuwe vroege ochtendprogramma DagNacht (PowNed), van 03.00 tot 06.00 uur.

 

Meer informatie: www.nporadio2.nl

 

Bron: (beelden) NPO Radio 2/Dutch Radio

 

 

100% NL-DJ Barry Paf vliegt mee met ambassadeurs van de vrijheid Suzan & Freek

De radiozender 100% NL staat donderdag 5 mei in het teken van bevrijdingsdag. 100% NL-DJ Barry Paf stapt in de ochtend in de helikopter samen met de ambassadeurs van de vrijheid Suzan & Freek. Hij vliegt mee naar het bevrijdingsfestival in Haarlem, waar hij live verslag doet op de radio en voor de online kanalen van 100% NL. De radiozender staat stil bij bij het vieren van de vrijheid, maar staat - juist nu - ook stil bij de actuele situatie in de wereld. 

 

Martijn Zuurveen, Radio Director RadioCorp: “Dit jaar is het vieren van de vrijheid relevanter dan ooit. We vinden het als zender erg belangrijk om hier aandacht aan te besteden en samen met onze luisteraars de vrijheid te vieren, maar ook stil te staan bij het feit dat vrijheid erg kwetsbaar is”. 

 

Barry Paf, radio-dj De Barry Paf Show: "Het is fantastisch dat ik mee mag vliegen met Suzan & Freek, de grootste Nederlandse artiesten van dit moment. Zo kan ik onze luisteraars live mee laten genieten van hun optreden op bevrijdingsdag en kunnen we samen bespreken wat vrijheid voor ons en onze luisteraars betekent."

 

Bron: (foto) RadioCorp/100% NL

 

Menno de Boer nieuwe zendermanager NPO 3FM

Menno de Boer start op 1 mei 2022 als zendermanager van NPO 3FM. Op dit moment is hij interimzendermanager van de zender. De Boer was eerder al betrokken bij 3FM als talent coach, daarvoor was hij radio- en music director voor Radio 538 en SLAM! en heeft hij bij diverse radiostations zijn eigen programma’s gepresenteerd. 

 

Jurre Bosman, directeur NPO Audio: "Menno is met zijn jarenlange ervaring voor en achter de schermen bij radiostations de aangewezen persoon om 3FM weer de glans te geven die het verdient. De afgelopen maanden heeft hij met zijn plannen veel vertrouwen gewonnen bij omroepen, makers en andere collega’s; dat is een waardevol uitgangspunt voor de komende periode. Ik wens Menno veel succes!”


Menno de Boer, zendermanager NPO 3FM: “3FM is voor mij een ruwe diamant en nog steeds het kloppende muziekhart van Nederland. Er werkt een enorm gepassioneerd team voor én achter de schermen met een grenzeloze liefde voor muziek. Na de afgelopen maanden heb ik heel veel zin het station samen met het team, de omroepen en de makers te helpen groeien!”

 

Bron: NPO

 

Iwan Reuvekamp programmadirecteur ad interim Qmusic

Dave Minneboo heeft na vier jaar besloten Qmusic te verlaten. Iwan Reuvekamp zal zijn functie ad interim overnemen. Reuvekamp was eerder programmadirecteur en is nog altijd werkzaam bij Qmusic en moederbedrijf DPG Media als hoofd audio innovatie en talentcoach. Hij zal deze werkzaamheden overdragen om zich volledig te focussen op zijn interimfunctie bij Qmusic.

 

Robert Bernink, Algemeen Directeur Qmusic: “Vanochtend heeft Dave Minneboo ons op de hoogte gebracht dat hij Qmusic gaat verlaten voor zijn vroegere baan bij Talpa. De komende tijd zal Iwan Reuvekamp de functie van programmadirecteur ad interim vervullen. Hij stond eerder als programmadirecteur ook al aan de basis van het huidige succes van Qmusic. De programmering staat als een huis en we hebben een ontzettend sterk team, zowel voor als achter de schermen.”

 

Iwan Reuvekamp zal dus per direct de functie van programmadirecteur ad interim vervullen. Reuvekamp is nog altijd werkzaam bij Qmusic en moederbedrijf DPG Media als hoofd audio innovatie en talentcoach. Voorheen stond hij als programmadirecteur bij Qmusic aan de basis van het huidige succes van Qmusic. 

 

Dave Minneboo wordt Creative Director bij Talpa Network, Radio

Dave Minneboo keert terug bij Talpa Network, Radio. Hij gaat binnenkort aan de slag als Creative Director en wordt inhoudelijk eindverantwoordelijk voor de radiozenders van Talpa: Radio 538, Radio 10, Sky Radio en Radio Veronica.

 

Dave startte zijn carrière in 2000 bij Radio 538. Daarna heeft hij tot 2018 in verschillende functies bij 538 en later Talpa Network, Radio gewerkt. Na een periode van vier jaar keert Dave nu terug bij de radiogroep. Met zijn aanstelling is het directieteam weer compleet.

 

Paul Römer, directeur RTV: “Ik ben heel blij met de komst van Dave. Hij is een superprofessional en ik heb er alle vertrouwen in dat hij samen met ons fantastische radioteam de mooie positie van de Talpa radiozenders verder zal gaan uitbouwen en versterken.”

 

Dave Minneboo: "Na een mooie tijd bij Qmusic en het behaalde marktleiderschap aldaar is mijn gevoel voor de vier mooie radiomerken van Talpa natuurlijk niet verdwenen. Ik heb heel veel ambitie om met deze vier mooie merken creatief aan de slag te gaan en ook mijn groen paarse hart sneller te laten kloppen om Radio 538 weer te laten groeien.”

 

Bron: Talpa Network

 

Publieke en commerciële radiozenders samen in actie voor Oekraïne met Radio555 

Het conflict in Oekraïne dreigt voor 44 miljoen Oekraïners uit te lopen op een humanitaire ramp. Hulp is voor ieder van hen van levensbelang. Daarom bundelen de landelijke radiozenders 100% NL, NPO Radio 2, NPO 3FM, NPO Radio 5, Qmusic, Radio 538, Radio 10, Radio Veronica, SLAM! en Sublime hun krachten om geld op te halen voor Giro555. Op maandag 7 maart is op alle deelnemende zenders het gezamenlijke programma Radio555 te horen, waarvoor de dj's in verschillende formaties samen 15 uur lang radio maken. Hiermee proberen zij zoveel mogelijk geld op te halen voor de slachtoffers die hard getroffen worden door het conflict in Oekraïne. Luisteraars kunnen een nummer aanvragen voor geld of direct doneren via radio555.nl. 

 

Om zoveel mogelijk impact te realiseren bundelen de radiozenders hun krachten voor deze actiedag en zijn er bekende presentatoren in unieke combinaties te horen. Radio555 zendt van 06.00 tot 21.00 uur uit vanuit het actiecentrum in Beeld en Geluid, is te volgen op de tien deelnemende radiozenders en te zien via TV 538 en NPO 1 extra. De dj’s doen verslag van de inzamelingsactie, geven luisteraars de ruimte met hun persoonlijke verhaal en onder redactie van de NOS houden zij Nederland op de hoogte met actuele nieuwsupdates.


Deze dj’s hoor je maandag 7 maart op Radio555:

06.00 - 08.00 uur: Gerard Ekdom (Radio 10) & Sander Lantinga (Radio 538) – Verslaggever: Jaap Brienen (Sublime), nieuwslezer: Henk Blok (Radio 10)

08.00 - 10.00 uur: Mattie Valk (Qmusic) & Wietze de Jager (Radio 538) - Verslaggever: Jeroen Kijk in de Vegte (NPO Radio 2), nieuwslezer: Mart Grol (Radio 538)


10.00 – 12.00 uur: Bert Haandrikman (NPO Radio 5) & Jorien Renkema (NPO 3FM)  – Verslaggever: Martijn La Grouw (SLAM!), nieuwslezer: Matijn Nijhuis (NOS)


12.00 – 14.00 uur: Annemieke Schollaardt (NPO Radio 2) & Barry Paf (100% NL) – Verslaggever: Lex Gaarthuis (Radio 10), nieuwslezer: Anne-Marie Rozing (Qmusic)

14.00 – 16.00 uur: Rob Stenders (Radio Veronica) & Rob van Someren (Radio 10) – Verslaggever: Bert Kranenbarg (NPO Radio 5), nieuwslezer: Jo van Egmond (Radio 538)

16.00 – 18.00 uur: Domien Verschuuren (Qmusic) & Ruud de Wild (NPO Radio 2) – Verslaggever Frank van der Lende (NPO 3FM), nieuwslezer: Carmen Verheul (NOS)


18.00 – 20.00 uur: Coen Swijnenberg (Radio 538) & Marieke Elsinga (Qmusic) – Verslaggever: Daniël Lippens (SLAM!), nieuwslezer: Dieuwke Teertstra (NOS)


20.00 – 21.00 uur: Sander Hoogendoorn (NPO 3FM) & Tim Klijn (Radio Veronica) – Verslaggever Marisa Heutink (Radio Veronica), nieuwslezer: Anton Griep (Qmusic)

Luisteraars kunnen zelf bijdragen door een plaat aan te vragen voor geld of direct te doneren via radio555.nl. Ook de reclameblokken die normaliter op alle deelnemende radiozenders te horen zijn worden die dag vervangen door unieke content, geproduceerd tijdens deze radiodag. De volledige commerciële opbrengst van de reclameblokken komt ten goede aan de actie. Ook het non-stop muziekstation Sky Radio steunt de actie door maandag ieder uur een speciale oproep voor Giro555 uit te zenden en er extra aandacht aan te besteden in de nieuwsbulletins. De niet-landelijke commerciële radiozenders ondersteunen de actie door er regionaal invulling aan te geven. Enkele zenders zullen Radio555 de hele dag integraal uitzenden, o.a. Qmusic Limburg, Wild-FM en Team-FM.


De Samenwerkende Hulporganisaties, verenigd in Giro555, vragen tijdens de campagne Samen in Actie voor Oekraïne steun voor hulpverlening aan de bevolking van Oekraïne en omliggende landen. De organisaties zijn zelf of via lokale partners in het gebied aanwezig en bieden directe noodhulp, zoals medische zorg, eten, onderdak en psychosociale hulp. En daar is geld voor nodig.


TV-uitzending Samen in Actie voor Oekraïne

SBS, RTL en de NPO brengen maandagavond een gezamenlijk programma Samen in Actie voor Oekraïne om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de humanitaire nood waarin honderdduizenden Oekraïners verkeren. Samen in Actie voor Oekraïne wordt maandagavond uitgezonden van 20.30 tot 22.30 uur op NPO1, RTL4 en SBS6 en wordt afgesloten met een bekendmaking van het eindbedrag. Verschillende radiozenders zullen ook melding maken van de eindstand.  

 

Meer informatie over de Samenwerkende Hulporganisaties/Giro555 is te vinden op de website van Giro555.

 

NPO Radio 2 in teken van ‘80s Achtdaagse

Van a-ha tot ZZ Top, van Doe Maar tot de Dolly Dots: NPO Radio 2 staat van vrijdag 18 tot en met vrijdag 25 februari acht dagen lang in het teken van de ‘80s Achtdaagse met alleen maar muziek uit de jaren 80.

 

Acht dagen lang kunnen luisteraars hun favoriete ‘80s-klassiekers aanvragen via de NPO Radio 2-app en hun herinneringen delen. De dj’s staan uitgebreid stil bij de verhalen die verbonden zijn aan de aangevraagde nummers. Dat kunnen heel persoonlijke herinneringen zijn, maar natuurlijk staat menig luisteraar ook nog de opmars van de homecomputer en walkman bij, net als de Koude Oorlog, de EK-zege in 1988, de Rubiks Kubus, schoudervullingen en tv-series als Knight Rider en Zeg ‘ns AAA. En dat alles tegen een achtergrond van Nederpop, Neue Deutsche Welle, punk, new wave, ska, pop en rock. 

 

Beat The Minute

In elk programma wordt tijdens de achtdaagse een speciale ‘80s-versie van Beat The Minute gespeeld, met uitsluitend muziekfragmenten uit de jaren 80.

 

Duo-presentatie

Op vrijdag 25 februari, de laatste dag van de ‘80s Achtdaagse, zijn de hele dag dj-duo’s te horen op NPO Radio 2. Jan-Willem Roodbeen & Jeroen Kijk in de Vegte bijten traditiegetrouw het spits af om 06.00 uur; om 09.00 uur gevolgd door Bart Arens & Giel Beelen. Tussen 12.00 en 14.00 uur zijn Corné Klijn & Emmely de Wilt te horen en daarna Paul Rabbering & Jeroen van Inkel. Wouter van der Goes & Frank van ‘t Hof sluiten tussen 16.00 en 20.00 uur de ‘80s Achtdaagse af met vier uur lang vinyl, waarbij alle verzoekjes vanaf single of lp worden gedraaid.

 

Bron: NPO

 

Frits Barend debatleider Uniek Sporten Debat 2022 op ALLsportsradio

ALLsportsradio en Fonds Gehandicaptensport organiseren, in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen, voor het tweede jaar op rij het Uniek Sporten Debat vanuit perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. Op woensdagmiddag 16 februari a.s. gaan debatleider Frits Barend en ALLsportsradio presentator Robert Denneman in debat met vertegenwoordigers van verschillende politieke partijen over hun standpunten op het gebied van sporten voor mensen met een handicap.


In een speciale uitzending van ALLsportsradio LIVE! wordt om 12:00 uur het debat al voorbeschouwd door Robert Denneman en Nike Boor, directeur Fonds Gehandicaptensport. 


“Het belang van inclusief sporten en bewegen is in nagenoeg alle lokale sportakkoorden terug te vinden. Echter om tot een gelijkwaardige sportparticipatie te komen zijn er nog flink wat barrières te slechten, zoals bijvoorbeeld de verstrekking van hulpmiddelen of de rol van sportmaatjes. Met woordvoerders sport van de Tweede Kamer gaan we daar graag over in debat”, aldus Boor. 


Om 12:30 uur opent Frits Barend het debat met de vertegenwoordigers van de politieke partijen: Michiel van Nispen (SP), Lucille Werner en Inge van Dijk (CDA), Jeanet van der Laan (D66) en Daan de Kort (VVD). Er worden verschillende stellingen voorgelegd over de sportparticipatie van mensen met een beperking in Nederland. Na afloop van het debat volgt een nabeschouwing. De uitzending op ALLsportsradio duurt tot 14:00 uur. 


Over Fonds Gehandicaptensport

In Nederland zijn 1,7 miljoen mensen met een handicap die om te kunnen sporten extra ondersteuning nodig hebben. Sporten is voor hen helaas nog niet vanzelfsprekend. Lang niet overal is het sportaanbod toegankelijk of er ontbreken faciliteiten in de buurt. Fonds Gehandicaptensport heeft de missie om sport voor iedereen met een handicap structureel dichtbij huis mogelijk te maken. Pas dan is voor ons allemaal de wedstrijd gewonnen. 


Over ALLsportsradio

ALLsportsradio is dé online sportzender van Nederland! Op ALLsportsradio komen alle sporten aan bod. Naast de bekende sporten is er juist ook aandacht voor de minder bekende sporten. Sporten die normaliter weinig aandacht krijgen op de radio, zijn juist wel te horen op ALLsportsradio.

 

Bron: (foto) ALLsportsradio 

 

Adele met ‘Make You Feel My Love’ populairste lovesong in Sky Radio's Valentijn Top 101

Maandag 14 februari, Valentijnsdag, staat Sky Radio helemaal in het teken van lovesongs. Het non-stop muziekstation presenteert die dag de speciale hitlijst ‘Valentijn Top 101’ met de meest favoriete lovesongs van luisteraars. Op nummer 1 staat hofleverancier van liefdesliedjes: Adele met ‘Make You Feel My Love’. De hitlijst bevat de beste lovesongs van internationale artiesten als Ed Sheeran, P!nk en Coldplay én nationale artiesten als MEAU, Miss Montreal en Racoon. De meest liefdevolle lijst van het jaar is maandag van 09.00 uur tot 18.00 uur non-stop te horen op Sky Radio. 

 

Top 5 beste lovesongs:

1. Adele - Make You Feel My Love

2. Ed Sheeran - Perfect

3. John Legend - All Of Me

4. Bill Medley & Jennifer Warnes - The Time Of My Life

5. Lady Gaga & Bradley Cooper - Shallow

 

Meest populair

Natuurlijk staan de echte classics in de 'Valentijn Top 101', zoals ‘I Will Always Love You’ van Whitney Houston en de Dirty Dancing 80’s-hit ‘The Time Of My Life’ van Bill Medley & Jennifer Warnes. Maar ook veel nieuwe tracks zijn te vinden in de hitlijst. Adele is terug van weggeweest en stond de afgelopen maanden in de spotlights met haar nieuwste album ‘30’ en single ‘Easy On Me’. Deze komt binnen op nummer 21. De hoogste nieuwe binnenkomer is P!nk met ‘All I know So Far’, die meteen binnenkomt in de Top 10 op nummer 7. Van de 101 genoteerde hits bevatten in totaal 23 tracks het woord ‘love’ in de titel.

 

Nederlands trots

Ons land is goed vertegenwoordigd in de ‘Valentijn Top 101’. Maar liefst tien artiesten van Nederlandse bodem staan in de hitlijst, waaronder Suzan en Freek, DI-RECT, Racoon, Miss Montreal, Danny Vera, Duncan Laurence en MEAU. Het nummer ‘Dat Heb Jij Gedaan’ van MEAU staat op plek 34 en is daarmee de hoogst genoteerde Nederlandse binnenkomer in de lijst. Miss Montreal is met ‘Door De Wind’, op nummer 10, de hoogst genoteerde Nederlandstalige track.

 

Bron: Sky Radio/Dutch Radio

 

Hans Hogendoorn in Vera Verrast

Vera van Brakel heeft radiovormgever en "stem" Hans Hogendoorn te gast in Vera Verrast.

 

Vera en Hans blikken terug op een lange carrière bij de radio, die begon bij het zendschip Radio Noordzee Internationaal. En nog steeds is hij actief als dé stem van het radioprogramma Met Het Oog Op Morgen.

 

Bekijk hier het gesprek van Vera van Brakel met Hans Hogendoorn.

 

Bron: (beeld) KBO-PCOB/Dutch Radio

 

 

Robert ten Brink terug met Valentijnspecial bij 100% NL

Op maandag 14 februari presenteert Robert ten Brink zijn speciale "100% Liefde" Valentijnspecial op 100% NL. Het programma staat geheel in het teken van de liefde en is vanaf 19.00 uur live te horen. Robert laat in het programma bijzondere (liefdes) wensen in vervulling gaan. Een aantal luisteraars ontvangen een persoonlijke uitnodiging om naar de studio te komen en krijgen een speciale verrassing. De komende twee weken kunnen luisteraars zich hiervoor opgeven via de website van 100% NL.

 

Vorig jaar was Robert ten Brink op Valentijnsdag voor het eerst te horen op 100% NL. Dit was een enorm succes en daarom keert hij dit jaar terug: “Ik vind het ontzettend gaaf dat ik weer een speciale Valentijnsuitzending mag gaan maken. Radio is en blijft mijn eerste liefde en het is fantastisch om weer even terug te zijn. Ik kijk er erg naar uit om samen met 100% NL mooie wensen in vervulling te laten gaan”  aldus Robert. 

 

Dit jaar pakt 100% NL extra uit. Wie kan er na de afgelopen periode, waarin weinig kon, niet wat extra liefde gebruiken? De komende twee weken kunnen luisteraars iemand opgeven om een verrassing in vervulling te laten gaan. Naast liefdesverklaringen, huwelijksaanzoeken en andere verrassingen, vult Robert z'n uitzending met de mooiste Nederlandse liefdesliedjes. 100% NL reikt op Valentijsdag ook de award uit voor “Het mooiste Nederlandse liefdesliedje allertijden".

 

Bron: 100% NL

 

Eefke Boelhouwers vertrekt bij Omroep Brabant 

Radiopresentatrice Eefke Boelhouwers presenteert op donderdag 10 februari haar laatste radioshow op Omroep Brabant. Na ruim 20 jaar maakt ze een nieuwe stap in haar carrière. “Dat is spannend, maar ik ben ervan overtuigd dat er nieuwe avonturen op mijn pad komen”, aldus Eefke.

 

Eefke heeft een lange staat van dienst bij Omroep Brabant. Als ‘West-Brabants meiske’ kwam ze begin deze eeuw stagelopen en is nooit meer weggegaan. Ze was jarenlang regisseur bij het legendarische ‘Een Robbertje Bartol’ met Rob Bartol, om daarna in 2007 een eigen radioprogramma te krijgen. Sinds die tijd was ze onafgebroken te horen op de radio. Teamleider Maarten Kortlever: “Eefke hoort er echt bij. Bij ons én bij de luisteraar! Dat wordt wel even wennen straks.” In de laatste uitzendingen van Eefke is er onder andere livemuziek van een aantal artiesten, die de presentatrice een warm hart toedraagt.

 

Het is aan Jordy Graat om het stokje van Eefke over te nemen. Jordy is al jaren te horen als invaller en maakt samen met Christel de Laat elke zaterdag ‘Graat & De Laat’. Jordy: “De luisteraar zal zich hopelijk snel weer thuis voelen in de middag. Het wordt KEIgezellig, met de allerbeste muziek.” Vanaf maandag 14 februari hoor je Jordy tussen 13 en 16 uur met ‘Jordy Draait Door’. Hij maakt het programma van maandag tot en met donderdag. Op de vrijdagen hoor je Maarten Kortlever met het nieuwe verzoekplatenprogramma ‘Bel & Bestel’.

 

De laatste wijzigingen in de programmering zijn te horen op zondagmiddag. Jordy verhuist naar de doordeweekse dagen en stopt met zijn programma op zondag. Erik Werner uit Den Bosch gaat op die plek ‘Erik staat aan’ maken. Werner werkte in het verleden bij Radio 538, Radio 10 en Veronica. Hij was al een tijdje invaller bij Omroep Brabant. De zondag wordt afgesloten door Hubert Mol, met de terugkeer van het programma ‘Van Brabantse Bodem’. In dit uur hoor je alleen maar muziek uit Brabant. Van Guus Meeuwis tot Gerard van Maasakkers en van Krezip tot Albert West.

 

De nieuwe programma’s nog even op een rij:

 

 • Jordy Draait Door met Jordy Graat (ma t/m do 13 – 16 uur)
 • Bel & Bestel met Maarten Kortlever (vr 13 – 16 uur)
 • Erik staat aan met Erik Werner (zo 14 – 17 uur)
 • Van Brabantse Bodem met Hubert Mol (zo 17 – 18 uur)

Je kunt via de website omroepbrabant.nl/radio luisteren, maar ook via de ether. West-Brabant FM 91.0, Midden-Brabant FM 91.9, Noordoost-Brabant FM 95.8 en Zuidoost-Brabant FM 87.6.

 

Bron: (foto) Omroep Brabant

 

Tineke de Nooij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Tineke de Nooij is in de allerlaatste uitzending van TinekeShow benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De onderscheiding kreeg ze uit handen van de burgemeester van Baarn, Mark Röell.


Zaterdag 29 januari, was Tineke te horen in de allerlaatste uitzending van TinekeShow vanuit Beeld en Geluid. Tijdens de feestelijke uitzending op NPO Radio 5 werd ze verrast met een koninklijke onderscheiding; ze is Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Niet alleen werd Tineke onderscheiden vanwege haar ruim zestig jaar durende carrière, maar ook vanwege haar aandacht voor diverse maatschappelijke thema’s.

 

Met deze laatste TinekeShow vanuit Beeld & Geluid komt er een einde aan Tinekes rijke en memorabele radio- en televisiecarrière van ruim zestig jaar. In de extra lange en feestelijke live-uitzending schoven speciale gasten aan. En er was livemuziek van diverse artiesten, waaronder Glennis Grace en George Baker.


Eerder gaf Tineke aan dat ze stopt met radiomaken, zodat ze meer van haar vrije tijd kan genieten en meer kan reizen. Wel blijft Tineke aan MAX verbonden en zal ze waar nodig invalwerk verrichten. 

 

Bron: Omroep MAX/Dutch Radio

Foto: © Ben Houdijk/MAX

Domien voor één dag directeur van de Efteling voor zijn verjaardag

Qmusic-dj Domien Verschuuren blaast vandaag 34 kaarsjes uit en daarom heeft nieuwslezer Anton Griep iets bijzonders geregeld. Volgende week donderdag mag Domien voor één dag plaatsnemen in de directie van zijn favoriete attractiepark: de Efteling. Hij zendt dan ook live uit vanuit het attractiepark.

 

Anton is er al een tijdje mee bezig geweest en met de recente versoepelingen kan het dan echt doorgaan: Domien mag een dag directeur zijn van de Efteling en maakt daar volgende week donderdag zijn radioshow. Anton overhandigde vanmiddag aan Domien in zijn show een brief van de directie van de Efteling met de uitnodiging. Omdat je een verjaardag niet alleen hoort te vieren, mag Domien een heleboel luisteraars meenemen. Hij nodigt daarom van maandag tot woensdag in zijn middagshow luisteraars uit om erbij te zijn.

 

Domien maakt donderdag 3 februari zijn middagshow live vanuit het pretpark.

 

Marconi Oeuvre Award voor Stefan Stasse 

De Marconi Oeuvre Award is dit jaar voor radiopresentator Stefan Stasse. De Staat van Stasse-presentator werd in de NPO Radio 2-studio door radio-icoon Peter van Bruggen met het heuglijke nieuws verrast. Over de winnaar zegt de jury: “Stefans unieke creativiteit is wat vele radiomakers inspireert: origineel zijn met inhoud, fantasie blijven gebruiken en de band met luisteraars uiterst serieus nemen. Absoluut een Marconi Oeuvre Award waardig!”

 

De Marconi-jury schrijft verder in haar rapport: “In al zijn programma’s staat Stefan in heel nauw contact met de luisteraar. Hij ziet dit als een hechte, loyale band en de basis voor het bestaan van zijn concepten. Het overbrengen van emotie is zijn passie; of dat nou ontroering, blijdschap, verwondering of een fascinatie is. Als luisteraar stap je moeiteloos in een rijke reis waarin je je herkent en betrokken voelt.”

 

Stefans talent is evident en hij blinkt dermate uit dat hij eindredacteur wordt van programma's als Country Time, Niemandsland, Adres Onbekend en Goudmijn. Hij komt in de jaren ‘90 met een plan voor een nieuw radioprogramma, Theater van het Sentiment, om iedere uitzending naar de datum van vandaag in het verleden te kijken. Met dit programma-idee wint Stefan zowel de Gouden RadioRing (2007) als ook de Zilveren Reissmicrofoon (2001).  


Vandaag de dag heeft Stefan het verleden ingeruild voor het heden. Het programma ‘De Staat van Stasse’ (2013) focust zich op vandaag: elke dag keert nooit meer terug en zal ook nooit hetzelfde zijn. Stefan behandelt ieder programma als een reis waar je zelf de geschiedenis kunt schrijven. 

 

Marconi Award voor Beste Zender

Naast de Marconi Oeuvre Award is ook de Marconi Award voor Beste Zender bekend. Onze reporter en radiopresentator Jan Paparazzi verraste zendermanager Peter de Vries met het nieuws dat zijn NPO Radio 5 de winnaar is van deze felbegeerde prijs. De jury zegt: “NPO Radio 5 is opgericht als zender met de specifieke doelgroep ‘ouderen’. Maar zeker is dat ook de generatie erachter de zender steeds vaker vindt. NPO Radio 5 was in 2021 de zender die het meeste marktaandeel wist te winnen; en dat zonder een FM-frequentie. De zender bevat programma’s die al jaren lang meegaan, waaronder Arbeidsvitaminen als langstlopende programma. Kortom, NPO Radio 5 is een kwaliteitszender geworden en dat is de luisteraar ook opgevallen.”

 

Marconi Award voor Aanstormend Talent

De winnaar van de Marconi Award voor Aanstormend Talent wordt tijdens het RadioRing Gala op donderdagavond 27 januari bekendgemaakt. De genomineerden voor deze prijs zijn Andres Odijk (NPO 3FM/KRO-NCRV), Mai Verbij (NPO Radio 1/BNNVARA) en Jarno van der Wielen (SLAM!).

 

De vakjury voor de Marconi Awards bestaat voor deze editie uit: Mireille van Ark (BNR Nieuwsradio), Niels van Baarlen (Radio Veronica), Menno de Boer (NPO 3FM), Coco Hermans (Radio 538), Beitske de Jong (NPO Radio 4), Corné Klijn (NPO Radio 2/NPO Radio 5), Patrick Lodiers (NPO Radio 1), Barry Paf (100% NL), Domien Verschuuren (Qmusic) en Wibo Dijksma (juryvoorzitter).

 

De Marconi Awards worden op donderdag 27 januari uitgereikt tijdens het RadioGala van het Jaar, georganiseerd door AVROTROS. Naast de Marconi Awards worden ook de publieksprijzen uitgereikt, waaronder de prestigieuze Gouden RadioRing. Luisteraars kunnen tot 27 januari 20.30 uur via RadioRing.nl stemmen op hun favoriete radioprogramma. Op de overige categorieën (de Zilveren RadioSterren en de Gouden Podcast) kan niet meer gestemd worden.

 

Het RadioGala van het Jaar is donderdag 27 januari vanaf 20.00 uur live te volgen via het YouTube-kanaal van AVROTROS.

 

Bron: (beeld) AVROTROS

 

De laatste TinekeShow: Tineke de Nooij in extra lange en feestelijke uitzending te horen bij MAX

Tineke de Nooij is op zaterdag 29 januari voor de laatste keer te horen in de allerlaatste uitzending van TinekeShow. Deze speciale radio-uitzending wordt live uitgezonden vanuit Beeld & Geluid en is te horen van 12.00 tot 16.00 uur bij MAX op NPO Radio 5 en te kijken via nporadio5.nl. 


Met deze laatste TinekeShow komt er een einde aan Tinekes rijke en memorabele radio- en televisiecarrière van ruim zestig jaar. In de extra lange en feestelijke live-uitzending schuiven speciale gasten aan én is er livemuziek van diverse artiesten, begeleid door de Marcel Fisser Band

 

Eerder gaf Tineke aan dat ze stopt met radiomaken, zodat ze meer van haar vrije tijd kan genieten en meer kan reizen. Wel blijft Tineke aan MAX verbonden en zal waar nodig invalwerk voor MAX verrichten. 


TinekeShow

Zaterdag 29 januari

Tussen 12.00 en 16.00 uur 

Bij MAX op NPO Radio 5

Livestream via www.nporadio5.nl 

 

Bron: Omroep MAX

Foto: MAX/Dingena Mol

 

Radio Veronica staat week lang in teken van 'Epic 80s'

Van 22 tot en met 28 januari staat Radio Veronica in het teken van de ‘Epic 80s’. Een week lang herbeleven luisteraars de jaren 80 samen met de Veronica-dj’s en wanen zij zich in het tijdperk van artiesten als The Smiths, Grandmaster Flash, Doe Maar, Talking Heads en Siouxsie and the Banshees. De week wordt zaterdagavond afgetrapt met een 80s popquiz, gepresenteerd door Rob Stenders, Tim Klijn en Marisa Heutink en vanaf dan staat de muziek een week lang helemaal in het teken van de 80s. Luisteraars kunnen hun favoriete 80s-plaat tippen tijdens ‘De Bonanza’ en via de social kanalen van Radio Veronica en uit alle suggesties rolt een ‘80s Top 100’ die op vrijdag 28 januari wordt uitgezonden.

 

80s popquiz

Radio Veronica-dj’s Rob Stenders, Tim Klijn en Marisa Heutink trappen de ‘Epic 80s’-week af met een popquiz op zaterdagavond 22 januari, waarbij ze samen met luisteraars muzikale herinneringen ophalen aan het beste uit de jaren 80. De quiz begint om 19.00 uur en is live te volgen op Radio Veronica en via radioveronica.nl. Luisteraars kunnen zich opgeven via de site, meespelen kan alleen of met een team.

 

80s Top 100

Van 22 tot en met 28 januari gooit Radio Veronica het muziekformat om en worden luisteraars getrakteerd op de beste tracks uit de jaren 80. Luisteraars hebben zelf ook invloed en kunnen hun favoriete 80s-platen aanvragen tijdens ‘De Bonanza’ en tippen via de social kanalen van Radio Veronica. Op basis van deze suggesties stelt de zender de ‘80s Top 100’ samen, die op vrijdag 28 januari van 09.00 uur tot 19.00 uur te horen is. Geen nummer is te gek, zolang deze maar tussen 1980 en 1990 is uitgebracht. 

 

Bron: Radio Veronica/Dutch Radio 

 

Qmusic hoogste jaarcijfer van alle radiozenders dit millennium

Voor het eerst sinds 2015 is een andere radiozender dan NPO Radio 2 marktleider in de doelgroep 20-49 jaar in de decembermaand. Met een marktaandeel van 18,7% is dit de beste november-december score die Qmusic ooit heeft behaald. Over het hele jaar scoort de zender een torenhoog marktaandeel van 19,7%.

 

Torenhoog jaarcijfer

Nu 2021 voorbij is, zijn ook de jaarcijfers bekend. Voor Qmusic bedraagt het jaarcijfer 19,7%. De laatste keer dat een radiozender een jaarcijfer haalde dat vergelijkbaar is met Qmusic dit jaar, was in het vorige millennium. Het is 22 jaar geleden dat Sky Radio en 3FM jaarcijfers hadden die boven de 20% uitkwam.

 

Dave Minneboo, programmadirecteur Qmusic: "2021 was een jaar dat onze verwachtingen ruimschoots overtrof. Nadat we eerder al marktleider in de commerciële doelgroep waren, werden we ook de grootste zender van het land in de brede doelgroep. Het jaarcijfer in de doelgroep 20-49 jaar is 19,7% en dat is sinds 1999 niemand meer gelukt. Ik ben dan ook ontzettend trots."

 

Marktleider kerstperiode

Ten opzichte van vorig jaar groeit Qmusic 4%, in zowel de commerciële doelgroep, als brede doelgroep van luisteraars 10+. Met een marktaandeel van 18,7% is het voor het eerst sinds 2015 dat een radiozender NPO Radio 2 achter zich laat. De Top 2000-zender noteert een marktaandeel van 18,1% in de doelgroep 20-49 jaar.

 

Qmusic is in 2005 opgericht als feelgoodzender. De belangrijkste pijlers zijn de ochtendshow met Mattie & Marieke, de middagshow van Domien Verschuuren, de Top 40, het populaire radiospel Het Geluid en het Foute Uur met de bijbehorende Foute Party. Vorige week kondigde Qmusic een intensieve meerjarige samenwerking aan met NOC*NSF, onder andere rondom de Olympische Spelen.

 

Radio 10 sluit 2021 af als nummer 2 van Nederland

Radio 10 scoort in de laatste meetperiode van vorig jaar, nov-dec '21, een marktaandeel van 11,2% in de doelgroep 10+. Hiermee sluit het station het jaar af als de nummer 2 van Nederland met een stijging van 4% ten opzichte van dezelfde meetperiode vorig jaar (10,8% in 2020). Ook in de kerndoelgroep 30-59 jaar groeit de zender, naar 13,9% marktaandeel. Dit blijkt uit de door NLO/GfK gepubliceerde luistercijfers.

 

Roland Snoeijer, Radio Director Radio 10: “Het was weer een feest om het jaar af te sluiten met de 4000 grootste popclassics aller tijden. Voor luisteraars hoort de Top 4000 inmiddels echt bij de tradities van de decembermaand. Het is voor het hele team geweldig om te zien dat de lijst zo gewaardeerd wordt. We kijken terug op een mooi jaar voor Radio 10 en hebben veel zin in 2022.”

 

Radio 10 stond in november en december in het teken van de 'Top 4000', de grootste hitlijst aller tijden. Van grote popklassiekers tot vergeten hits en guilty pleasures: alles staat in de lijst. Luisteraars stelden de lijst samen door te stemmen op hun favoriete hits. De zender speelde een online ‘Top 4000 Popquiz’ met 4000 deelnemers en Guus Meeuwis ontving een speciale ‘Top 4000 Oeuvre Award’. Daarnaast was tijdens de uitzending van de hitlijst iedere zaterdag de ‘Top 4000 Muziekquiz’ te zien op SBS6, gepresenteerd door Radio 10-dj Gerard Ekdom.

 

Bron: NLO/GfK ma-zo 06.00-24 uur, 10+, 30-59 jaar, nov-dec 2021 vs 2020

 

[Radio 10/Dutch Radio]

 

Recordjaar voor 100% NL

Het station met de beste muziek van Nederland ziet haar marktaandeel groeien van gemiddeld 3,3% in 2020 naar 3,8% in 2021. 100% NL maakt een forse groei door van 15% bij luisteraars in de doelgroep 20-49 jaar. Het jaargemiddelde was in de afgelopen 8 jaar in deze doelgroep niet eerder zo hoog. De groei is met name terug te zien in de doelgroep jonge vrouwen (20-34 jaar). Dit blijkt uit de meest recente luistercijfers van het Nationaal Luister Onderzoek, uitgevoerd door GfK, die bekend zijn gemaakt.

 

Martijn Zuurveen, Radio Director RadioCorp: "We zijn als team enorm trots op deze cijfers. Een compliment van onze luisteraars, die ons goed weten te vinden. Voor RadioCorp was 2021 het beste jaar sinds 100% NL en SLAM! onder één vlag vallen. Met onze nieuwe zender Sunlite hebben we recent hier nog een prachtig merk aan toegevoegd. Kortom: een ongekend succesvol jaar. Dit belooft wat voor 2022. Wij zijn er klaar voor!"

 

Bron: RadioCorp/Dutch Radio

 

Stijn van Vliet krijgt eigen radioprogramma op 3FM

Vanaf zondag 16 januari krijgt KRO-NCRV-presentator Stijn van Vliet zijn eigen radioprogramma op NPO 3FM: De Stijn. Van 22.00 uur tot middernacht is Stijn te horen met zijn, naar eigen zeggen ‘enige audio glossy van Nederland’. De Stijn is onderdeel van de nieuwe radioprogrammering van NPO 3FM.

 

Met De Stijn brengt Stijn van Vliet op eigenzinnige wijze zijn glossy tot leven, met alles wat je van een tijdschrift mag verwachten. Zo kunnen luisteraars genieten van een nieuw soort horoscoop, een luisteraarscolumn en populaire forumvragen. Stijn van Vliet maakte voor de

KRO-NCRV eerder het semi-wetenschappelijke programma Streetlab en de Zelfhulpboekenclub podcast.

 

Stijn van Vliet: “Als kleine jongen bladerde ik door de glossy’s van mijn moeder. Toen wist ik het al: later als ik groot ben wil ik een audioglossy maken op zondagavond bij NPO 3FM. Al kennen mensen mij niet als radiomaker, ook op de radio ga ik graag het experiment aan. Dat kan goed of fout gaan, daarom ben ik zowel enthousiast als doodsbang.”

 

Radio smaakte naar meer

Afgelopen zomer maakte de bekende Streetlab-presentator voor het eerst radio, toen hij het stokje overnam tijdens de vakantie van KRO-NCRV-dj Wijnand Speelman. Samen met Daan Boom maakte zij het tijdelijke programma ‘De tussentijd’. Deze kennismaking met radio smaakte naar meer: "Er ging een nieuwe wereld open, het live element en het directe contact met de luisteraar vond ik geweldig"

 

De Stijn is vanaf 16 januari elke zondag te horen van 22.00 tot 0.00 uur bij de KRO-NCRV op NPO 3FM.

 

Bron: KRO-NCRV

 

Blue Monday wordt Feel Good Monday bij Sky Radio

Coronamaatregelen, een (eventueel verlengde) lockdown en dan is het 17 januari ook nog Blue Monday, de meest sombere dag van het jaar. Maar niet bij Sky Radio, want het non-stop muziekstation doopt Blue Monday om tot Feel Good Monday. Van 07.00 tot 19.00 uur krijgen luisteraars op deze dag de beste boost voor een goed humeur: non-stop feel good hits! Hits van nu zoals ‘Shivers’ van Ed Sheeran en ‘My Universe’ van Coldplay X BTS, maar ook classics als ‘I Feel Good’ van James Brown en ‘Happy’ van Pharrel Williams gaan ervoor zorgen dat deze dag voorbij vliegt met Sky Radio, The Feel Good Station!

 

Feel Good Monday is maandag 17 januari van 07.00 tot 19.00 uur te horen bij Sky Radio.

 

Bron: Sky Radio

 

Angela Groothuizen presenteert nieuw NPO Radio 5-programma bij MAX

Vanaf zaterdag 5 februari presenteert Angela Groothuizen haar nieuwe radioshow Angela bij MAX op NPO Radio 5. Met dit radioprogramma wordt het tijdslot van TinekeShow ingevuld. Angela is vanaf 5 februari elke zaterdag te horen tussen 12.00 en 14.00 uur bij MAX op NPO Radio 5.

 

Angela Groothuizen: “Vanaf februari mag ik elke zaterdag tussen 12.00 en 14.00 uur bij MAX op NPO Radio 5 met de luisteraars een korte vakantie vieren. Hier kijk ik enorm naar uit! We gaan goede muziek, mooie verhalen en veel liefde en vrolijkheid brengen.’’


MAX-directeur Jan Slagter: “Ik ben verheugd met de komst van Angela bij MAX. Met haar rijke muziekachtergrond, fijne persoonlijkheid en eigen geluid belooft de zaterdagmiddag een feest te worden.’’

 

Komende zaterdagen is TinekeShow nog te horen tussen 12.00 en 14.00 uur bij MAX op NPO Radio 5. Op zaterdag 29 januari neemt Tineke de Nooij met een extra lange feestelijke uitzending afscheid, meer details volgen op een later moment.


Angela

Vanaf 5 februari elke zaterdag

Tussen 12.00 en 14.00 uur

Bij MAX op NPO Radio 5

 

Bron: Omroep MAX

Foto: Roland J. Reinders

 

Gouden RadioRing stembussen geopend

Presentator Rob Janssen heeft de stembussen geopend voor de 16e editie van de Gouden RadioRing. Rob gaf het startsein live in de radiouitzending van Jan Willem Start Op met Jan Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte, de winnaars van vorig jaar. Op donderdag 27 januari vindt het Gouden RadioRing Gala plaats en wordt bekend wie er met de radioprijzen naar huis gaan. Vanaf nu kan iedereen stemmen op de radioprijzen van het jaar via RadioRing.nl. 


Er kan tot en met 20 januari gestemd worden op het favoriete radioprogramma (de Gouden RadioRing), favoriete radiopresentator- en presentatrice (de Zilveren RadioSterren) en voor de tweede keer ook op de beste podcast van het jaar (de Gouden Podcast). Uitsluitend voor de vijf genomineerde radioprogramma’s vindt er een tweede stemronde plaats, vanaf maandag 24 januari.


AVROTROS organiseert deze editie van het Gouden RadioRing Gala vanuit de Vorstin in Hilversum. Tijdens het Gala worden naast de vijf publieksprijzen ook de winnaars van de Marconi Awards bekendgemaakt. Deze juryprijzen bestaan uit de Oeuvre Award, de Aanstormend Talent Award en de Beste Zender Award.


De uitreiking van de radioprijzen van het jaar is op donderdag 27 januari vanaf 20.00 uur te zien via het YouTube-kanaal van AVROTROS. Alle ontwikkelingen rondom de 16e editie van het RadioRing Gala zijn te volgen via Instagram, Facebook en Twitter.

 

Bron: (foto) AVROTROS/Dutch Radio 

 

Tim Klijn en Marisa Heutink op nieuwe tijdsloten bij Radio Veronica

Op maandag 10 januari verhuist Tim Klijn van de middag- naar de ochtendshow op Radio Veronica. De dj gaat een dagelijks programma presenteren met sidekicks Rick Romijn, Niels van Baarlen en nieuwslezeres Florentien van der Meulen, die in het afgelopen jaar al op dat tijdslot te horen waren naast Wilfred Genee. Tim Klijn wordt opgevolgd door Veronica-dj Marisa Heutink, die samen met sidekick Carsten van Dijk de middagshow voor haar rekening gaat nemen. Tim Klijn en zijn team zijn met ‘De Veronica Ochtendshow: Ook Goeiemorgen’ iedere maandag tot en met vrijdag van 06.00 uur tot 09.00 uur te horen. De middagshow 'Marisa in de Middag' op dezelfde dagen van 16.00 uur tot 18.00 uur. 

 

Tim Klijn: “Ik kijk er enorm naar uit om samen met Rick, Niels en Florentien een vrolijke start van de dag te verzorgen. Met dit ijzersterke team word ik graag onderdeel van het ochtendritueel van de luisteraars van Radio Veronica.

 

Marisa Heutink: "Ik kan mijn geluk niet op dat ik deze mooie radioplek krijg op het moederschip. Ik wil die show maken waar je je thuis voelt voordat je thuiskomt. Even lekker resetten met goeie verhalen en vooral de allerbeste muziek! Dus we gaan lol hebben, jij en ik. I love rock ‘n roll, so come on take your time and dance with me!”

 

Rob Stenders, zendermanager Radio Veronica: "Vanaf 10 januari hoor je in de ochtend bij Veronica veel vertrouwde geluiden en tegelijkertijd een wezenlijk nieuwe show. Rick en Niels zijn samen met 'de wijze uit het Oosten', Edwin Evers, de uitvinders van Neerlands moderne ochtendradio. Tim Klijn maakte al veel uren als vervanger van Evers en later Genee, en is nu de presentator van 'De Veronica Ochtendshow: Ook Goeiemorgen'. Daarmee klinkt hij vertrouwd, maar deze show krijgt uiteraard wel echt Tim z’n eigen sound. Florentien is en blijft de nieuwslezer op dit tijdslot." 

 

Over de middagshow zegt Stenders: "In de middag gaan we voor Marisa Heutink. Zij komt uit de eigen gelederen en heeft tot voor kort de avondshow gedaan. Met een groot muzikaal hart gaat zij een origineel smoel geven aan de middagshow, met meer muziek dan op andere stations rond de spitsuren. Daarnaast hoor je van 18.00 tot 19.00 uur de beste tracks uit de 70's en 80's op Veronica. Van de echte klassiekers tot de krenten in de pap uit deze geweldige muziekjaren."

 

Tim Klijn is vanaf oktober 2017 te horen op Radio Veronica. Hij en sidekicks Rick Romijn en Niels van Baarlen zijn geen vreemden van elkaar; Tim was de vaste vervanger van Edwin Evers op 538 en de afgelopen jaren die van Wilfred Genee. Marisa Heutink is vanaf de zomer van 2019 te horen op Radio Veronica.

 

De nieuwe dagprogrammering:

06.00 uur – 09.00 uur: De Veronica Ochtendshow: Ook Goeiemorgen (Tim Klijn, Rick Romijn, Niels van Baarlen, Florentien van der Meulen)

09.00 uur – 12.00 uur: Ruyer’s Goud van Oud (Dennis Ruyer)

12.00 uur – 14.00 uur: De Piepshow (Martijn Muijs)

14.00 uur – 16.00 uur: De Bonanza (Rob Stenders, Caroline Brouwer)

16.00 uur – 18.00 uur: Marisa in de Middag (Marisa Heutink, Carsten van Dijk)

18.00 uur – 21.00 uur: Willem Doreleijers (Willem Doreleijers)

21.00 uur – 00.00 uur: Jordi@Night (Jordi Mulderij)

00.00 uur – 05.00 uur: Oh wat een Nacht (non-stop)

05.00 uur – 06.00 uur: Niels van der Veen (Niels van der Veen)

 

De nieuwe weekendprogrammering: 

Vrijdag

18.00 uur – 19.00 uur: Marisa in de Middag (Marisa Heutink)

19.00 uur – 22.00 uur: Soundz Live (Carsten van Dijk, Jean-Paul Heck)

22.00 uur – 00.00 uur: One Night Stenders (Rob Stenders, Fred Siebelink)

00.00 uur – 02.00 uur: Het Ministerie van Aangeschoten Zaken (Bram Molenaar)

02.00 uur – 08.00 uur: Oh wat een Nacht (non-stop)

 

Zaterdag

08.00 uur – 10.00 uur: De Veronica Zaterdag: Ook Hier Goeiemorgen (Niels van der Veen)

10.00 uur – 12.00 uur: Verschuuren’s Goud van Oud (Maurice Verschuuren)

12.00 uur – 14.00 uur: Dennis Hoebee (Dennis Hoebee)

14.00 uur – 16.00 uur: De Weekend Bonanza (Femke van der Veen)

16.00 uur – 18.00 uur: Phil Collins Zegt Sorry (Ronald Giphart, Celine Huijsmans)

18.00 uur – 20.00 uur: Ed Struijlaart (Ed Struijlaart)

20.00 uur – 21.00 uur: Platencast (Martijn Richters)

21.00 uur – 00.00 uur: De Top 1000 Allertijden Allertijden (Arjan Snijders)

00.00 uur – 02.00 uur: Jannes Drop (Jannes Drop)

02.00 uur – 08.00 uur: Oh wat een Nacht (non-stop)

 

Zondag

08.00 uur – 10.00 uur: Oh wat een Nacht (non-stop)

10.00 uur – 12.00 uur: Vera's Vintage Vibes (Danny Vera)

12.00 uur – 14.00 uur: Dennis Hoebee (Dennis Hoebee)

14.00 uur – 16.00 uur: De Weekend Bonanza (Femke van der Veen)

16.00 uur – 18.00 uur: Phil Collins Zegt Sorry (Ronald Giphart, Celine Huijsmans)

18.00 uur – 20.00 uur: Ed Struijlaart (Ed Struijlaart)

20.00 uur – 21.00 uur: Platencast (Martijn Richters)

21.00 uur – 00.00 uur: Ik Vraag Dit Voor Een Vriend (Bas van Teylingen)

00.00 uur – 02.00 uur: Lisanne Bronkhorst (Lisanne Bronkhorst)

02.00 uur – 05.00 uur: Oh wat een Nacht (non-stop)

 

Bron: Radio Veronica/Dutch Radio

 

Nieuwe programmering NPO Sterren NL Radio

Na een afwezigheid van 27 jaar komt het legendarische radiospel Vijftig Pop of een Envelop vanaf maandag 10 januari terug op de Nederlandse radio. AVROTROS-dj Emilie Sleven speelt het spel iedere maandag, woensdag en vrijdag met een kandidaat. Het maakt deel uit van een geheel nieuwe programmering op NPO Sterren NL Radio, waarbij contact met de luisteraar het sleutelwoord is.

 

Vijftig Pop of een Envelop

In Vijftig Pop of een Envelop moet de kandidaat een vraag over muziek, actualiteit of een algemene vraag beantwoorden. Bij een goed antwoord heeft de deelnemer een keuze tussen €50 of uit één van de honderd enveloppen. Emilie Sleven blaast het spel nieuw leven in tijdens haar dagelijkse show op NPO Sterren NL Radio tussen 12.00 - 15.00 uur.

 

Emilie Sleven: “Het is een legendarisch item en ik ben vereerd dat ik Vijftig Pop of een Envelop terug mag brengen op de radio. Hopelijk kan ik veel mooie prijzen uitdelen aan de luisteraars van NPO Sterren NL Radio.”

 

Het iconische radiospel werd vanaf 1979 uitgezonden op Hilversum 3, later Radio 3 en werd gepresenteerd door radio-icoon Tom Mulder. Vijftig Pop of een Envelop was met meer dan 3,5 miljoen luisteraars het best beluisterde radiospel ooit op de Nederlandse radio. 

 

Nieuwe programmering

Vijftig Pop of een Envelop maakt deel uit van de gloednieuwe programmering van NPO Sterren NL Radio.

 

Joost Strootman, eindredacteur AVROTROS Sterren NL Radio, is erg blij met de nieuwe programmering. “We zijn als NPO Sterren NL Radio de afgelopen jaren al fors gegroeid en met deze nieuwe programmering zetten we de volgende stap. Met onder andere de terugkeer van Vijftig Pop of een Envelop, de comeback van de Gouden Uren, de nieuwe ochtendshow van Chantal Hutten en bestaande successen zoals het programma van Jan Paparazzi zullen we onze luisteraars nog beter bedienen.”

 

De programmering op NPO Sterren NL Radio ziet er vanaf maandag 10 januari als volgt uit: 

AVROTROS-dj Chantal Hutten presenteert iedere werkdag tussen 07.00 - 09.00 uur de ochtendshow. Ze draait lekker veel muziek en zorgt voor gezelligheid om de dag goed te starten.

 

Gouden Uren keert terug op NPO Sterren NL Radio. In de Gouden Uren komen drie uur lang de beste Nederlandse producties van toen en nu voorbij. AVROTROS-dj Corné Klijn presenteert het programma iedere werkdag tussen 09.00 - 12.00 uur. De Favoriete Top 3 van een luisteraar is zoals vertrouwd weer een onderdeel van de show. 

 

Van maandag tot en met donderdag hoor je tussen 15.00 - 18.00 uur de Jan Paparazzi Show. Hij laat de luisteraar genieten van veel Nederlandse muziek en een karrenvracht aan gezelligheid. Op vrijdagmiddag neemt AVROTROS-dj Perry Kramps plaats op dat tijdstip achter de microfoon. Hij zorgt voor een goed begin van het weekend. 

 

Het vlaggenschip van NPO Sterren NL Radio, de Sterren NL Top 25, verhuist naar zaterdag 16.00 - 18.00 uur. De Sterren NL Top 25 is een wekelijkse lijst met de populairste Nederlandstalige nummers van dit moment, gepresenteerd door Corné Klijn. De lijst wordt samengesteld op basis van airplay, streaming data van Spotify en plays op YouTube.

 

AVROTROS & muziek van eigen bodem

NPO Sterren NL is hét toonaangevende multimediale platform van AVROTROS en NPO, gericht op Nederlandse muziek en (gevestigde en aankomende) artiesten in het populaire en volkse genre. Het platform bestaat uit een radiostation, een app met bijbehorende website, zendtijd op televisie én een grote online social community. NPO Sterren NL heeft als missie om, als bewaker van de schatkamer van de Nederlandse muziek, dit belangrijke en populaire onderdeel van de Nederlandstalige volkscultuur uit te lichten, te archiveren en te promoten. Sterren NL Radio is te beluisteren via DAB+ en nposterren.nl. Voor de complete programmering kijk je op nposterren.nl.

 

Bron: AVROTROS

Foto: Elvin Boer

 

Nominaties Top 40 Awards bekend

Grote kanshebbers op een felbegeerde Top 40 Award zijn dit jaar Suzan & Freek, die in vier categorieën kans maken op een prijs. Snelle is in drie categorieën genomineerd en onder anderen Maan, Tiësto, Davina Michelle en Kris Kross Amsterdam hebben twee nominaties te pakken. Internationaal is David Guetta de grote favoriet, met maar liefst vier nominaties. Op maandag 10 januari om 19.00 uur reikt Qmusic dj en Top 40-presentator Domien Verschuuren de Top 40 Awards van het afgelopen muzikale jaar uit, in Studio 21 in Hilversum.

 

De Top 40 Awards worden uitgereikt aan de artiesten en nummers met de meeste punten. Ook is er een publieksprijs, die voor beste live act. Op deze publieksprijs kunnen luisteraars stemmen via Qmusic.nl en in de Qmusic app. Daar verschijnt aanstaande maandag om 19.00 uur ook de livestream van het spektakel. Eerder werd al bekend dat Chef'Special, Meau en Suzan & Freek tijdens de awardshow op zullen treden.

 

Hier volgt een lijst van alle genomineerden, steeds gerangschikt op alfabetische volgorde:

 

Beste Artiest Nationaal:

Kris Kross Amsterdam

Maan

Snelle

Suzan & Freek

Tiësto

 

Beste Artiest Internationaal:

David Guetta

Dua Lipa

Ed Sheeran

Justin Bieber

The Kid Laroi

 

Beste Nieuwkomer Nationaal:

Antoon

Donnie

Flemming

Mart Hoogkamer

Typhoon

 

Beste Nieuwkomer Internationaal:

Farruko

Olivia Rodrigo

Purple Disco Machine

The Kid Laroi

Tom Grennan

 

Grootste Hit Nationaal:

'Afraid Of The Dark' - Chef'Special

'Blijven Slapen' - Snelle x Maan

'Early In The Morning' - Kris Kross Amsterdam, Shaggy & Conor Maynard

'Goud' - Suzan & Freek

'Hero' - Afrojack & David Guetta

 

Grootste Hit Internationaal:

'All We Got' - Robin Schulz feat. Kiddo

'Bad Habits' - Ed Sheeran

'Bed - Joel Corry x Raye x David Guetta 

'Remember' - Becky Hill & David Guetta

'Stay' - The Kid Laroi & Justin Bieber

 

Meest Succesvolle Alarmschijf (NL):

'Goud' - Suzan & Freek

'Hold On - Armin van Buuren & Davina Michelle 

'Nu Wij Niet Meer Praten' - Jaap Reesema & Pommelien Thijs

'The Business' - Tiësto

'We Are The People' - Martin Garrix, Bono & The Edge

 

Beste Live Act (NL):

Snelle

Davina Michelle

The Streamers

DI-RECT

Suzan & Freek

 

De Nachtwacht Award 2022 in het teken van de vrijheid van de nacht

Voor de vierde maal wordt de Nachtwacht Award georganiseerd. De organisatie is deze editie is de organisatie in handen van Nachtwacht Award 2021-winnares Astrid de Jong. 

 

De Nachtwacht Award is een radioprijs voor presentatoren en dj’s die voor de nachtbrakers, nachtwakers en nachtwerkers de mooiste radio maken. De Award is vernoemd naar het legendarische TROS-nachtprogramma ‘Nachtwacht’ dat tot 1995 op Radio 1 en 2 en 3FM te beluisteren was. Dit programma werd gepresenteerd door onder andere Tom Mulder, Ferry Maat, Ad Roland, Rob van Someren en Ron Brandsteder. In de stemperiode van deze verkiezingen zullen diverse ‘nachtmakers’ geïnterviewd worden over hun werk. 

 

Voorgaande winnaars waren de nachtprogramma’s ‘Onze Man in Deventer’ (2019), Martijn Kolkman (2020) en Nachtzuster (2021). 

 

De vrijheid van de nacht

Deze editie heeft als thema ‘De vrijheid van de nacht’  Overdag kan niet zoveel meer terwijl je ‘snachts als dj veel vrijer bent. 

 

Astrid de Jong: ‘Juist die vrijheid is goed voor de creativiteit van de maker en ook goed voor de ontwikkeling van nieuwe talenten. Veel bekende dj’s, waaronder Giel Beelen, Gerard Ekdom, Domien Verschuuren en de nieuwe ochtend-dj van Veronica Tim Klijn begonnen hun landelijke carrière in de nacht en hebben zich daardoor kunnen ontwikkelen tot onderscheidende radiomakers.’ 


Tot vrijdagochtend 21 januari 6:00 ’s ochtends kan er worden gestemd. Maandag 24 januari maakt Spreekbuis de vijf genomineerden bekend. Op dinsdag 25 januari wordt de winnaar van De Nachtwacht Award 2022 bekendgemaakt.


Stem op jouw favoriete nachtprogramma via: spreekbuis.nl/nachtwachtaward

 

De Nachtwacht Award 2022 wordt mede mogelijk gemaakt door CodeKitchen,  Astrid de Jong en Tens Media.

 

Bron: Spreekbuis

 

Jan-Paul Grootentraast vervangt Angelique Houtveen op Sublime

Jan-Paul Grootentraast is vanaf maandag 3 januari tussen 16u - 19u  te horen op Sublime - Let's Get It On, van maandag t/m donderdag. Dat meldt hij op Facebook.

 

Hij schrijft: ''Collega Angelique is er een langere tijd tussenuit, dus neem ik de Sublime Middagshow voor mijn rekening. Zin in! Radio is en blijft een prachtig medium om voor te werken. Dat ook 2022 weer veel mooie radiomomenten mag opleveren!''

www.sublime.nl

 

Bron: Jan-Paul Grootentraast -Facebook/Dutch Radio 

 

Radio 538 introduceert nieuwe ochtendshow

Wietze de Jager en Klaas van der Eerden gaan vanaf maandag 3 januari dagelijks de ochtendshow op Radio 538 presenteren. Samen met nieuwslezer en journalist Mart Grol zijn zij iedere werkdag van 06.00 uur tot 10.00 uur te horen.

 

Wietze de Jager: “Ik vind het waanzinnig dat we het vertrouwen krijgen om iedere ochtend radio te maken. Het is een feest om samen met Klaas, Mart en de luisteraars van 538 de dag te starten.”

 

Klaas van der Eerden: “In de afgelopen drie jaar is mijn liefde voor radio ontstaan en steeds verder gegroeid. Wat er nu gebeurt, had ik niet durven dromen!”

 

Coco Hermans: “Met de nieuwe ochtendshow gaat 538 een volgende fase in. Door de jaren heen ontwikkelt ons publiek zich en het is voor een hitstation heel belangrijk met de luisterbehoefte mee te groeien. Eind november hebben we een start gemaakt met het aanpassen van onze programmering en de nieuwe ochtendshow is daarin een volgende stap. Wietze, Klaas en Mart hebben ook de afgelopen zomer weer bewezen midden tussen de luisteraars te staan en met enorm veel creativiteit, energieke en onderscheidende radio te kunnen maken. Radio die perfect aansluit bij de hedendaagse behoefte van de luisteraars.

 

Daarmee nemen we afscheid van de ochtendshow van Frank Dane en zijn team. Met de opvolging van Edwin Evers hebben zij een geweldige prestatie geleverd, wij zijn ze dan ook heel dankbaar. Wij gaan ervan uit dat wij ook in de toekomst met Frank en zijn team bij 538 zullen blijven samenwerken.” 

 

Wietze is sinds 2018 met ‘Weekend Wietze’ op vrijdagavond te horen op Radio 538. Ook maakte hij bijna twee jaar een dagelijks lunchprogramma tussen 12.00 uur en 14.00 uur, presenteerde hij shows in het weekend, was hij te zien als presentator van videoformats als ‘Platenbazen’ en was hij de vaste vervanger van Frank Dane die na drie jaar afscheid neemt van het tijdslot. 

 

Naast zijn werk als komiek en televisiepresentator, presenteert Klaas van der Eerden ruim drie jaar samen met Wietze ‘Weekend Wietze’.

 

Bron: (foto) Talpa Network

 

Jurgen van den Berg vanaf maandag bij MAX op NPO Radio 1

Vanaf maandag 3 januari is Jurgen van den Berg elke maandag t/m donderdag van 14.00 - 15.30 uur te horen bij MAX op NPO Radio 1. In zijn gloednieuwe MAX-radioprogramma Villa VdB kijkt Jurgen van den Berg verder dan de waan van de dag.  Samen met Sophie Verhoeven brengt hij gelaagdheid aan de dagelijkse nieuwsstroom.

 

Van consumentenzaken tot actiejournalistiek

Jurgen van den Berg: “In Villa VdB wordt nadrukkelijk verder gekeken dan de waan van de dag. Middels omdenken, doordenken en terugdenken wordt een gelaagdheid aangebracht bij de dagelijkse nieuwsstroom. Het programma beweegt mee met de samenleving: we vieren of tonen medeleven. Een lach en een traan zijn niet verboden. Ook is er ruimte voor consumentenzaken en actiejournalistiek. Oud nieuws wordt nieuw leven ingeblazen in de rubriek Tijd voor Toen. En in het kader van: wie luistert, weet meer is er: 'Letterzetter', een spel dat als rode draad door de uitzending loopt en waarmee nieuwskenners prijzen kunnen winnen.”

 

MAX-directeur Jan Slagter: “Met Jurgen hebben we een geweldige radiopresentator binnen gehaald. Iemand die vol op het nieuws zit, maar ook tussendoor voldoende luchtigheid biedt. Ik ben enorm trots dat we hem welkom mogen heten bij MAX.”


Met de nieuwe middagshow krijgt MAX extra uren op NPO Radio 1. Naast Nachtzuster in de zaterdagnacht, Nieuwsweekend op zaterdagochtend en De Perstribune op zondagmiddag, is MAX vanaf 3 januari ook doordeweeks te horen op deze zender.

 

Villa VdB

Jurgen van den Berg

maandag t/m donderdag

14.00 – 15.30 uur

NPO Radio 1

 

Bron: (beeld) Omroep MAX

 

Giorgio Hokstam in het weekend te horen bij 100% NL

100% NL voegt Giorgio Hokstam toe aan de weekendprogrammering. Vanaf 15 januari is de radio-dj voor de komende periode elke zaterdag van 09-12 uur en elke zondag van 09-12 uur en van 15-17 uur te horen op het station met de beste muziek van Nederland. 

 

Giorgio Hokstam is geen onbekende in de radiowereld. Hij begon zijn carrière als producer bij Q-music, presenteerde verschillende programma’s bij SLAM! en was tot voor kort te horen op radiozender FunX met zijn eigen middagshow. Ook is hij regelmatig te zien als muziekdeskundige bij RTL Boulevard. 

 

Hij is erg blij met deze overstap: "Ik ben ontzettend blij dat ik mijn radio avontuur een nieuw leven in ga blazen en dat ook nog eens bij het bedrijf waar het voor mij allemaal begon een paar jaar geleden. Mijn eerste programma’s als radiomaker maakte ik onder de vleugels van Radiocorp op SLAM!. Ik vind het daarom extra leuk om weer terug te keren op het oude nest. Ditmaal bij een zender die verantwoordelijk is voor het brengen van de beste muziek van eigen bodem en, mede dankzij het succes van Nederlandse muziek, in de lift zit. Ik kan niet wachten om het weekend te vieren met de beste muziek van Nederland op 100% NL, aldus Giorgio Hokstam."

 

Martijn Zuurveen (Radio Director RadioCorp): "Giorgio past als muziek- en radioliefhebber perfect in het 100% NL Team. Hij zal in het weekend onze luisteraars blij maken met de beste muziek van Nederland. Met Giorgio erbij zullen de stijgende luistercijfers absoluut doorzetten".

 

Bron: RadioCorp

Beeld: RTL Boulevard

 

Mischa Blok met nieuw programma MISCHA! bij AVROTROS op NPO Radio 1

Gelukkig zijn ze er nog. De mensen die hun mond opendoen, hun visie delen en zich mengen in het publieke debat. Ze trotseren de haat op Twitter, de steen door de ruit, de onder de gordel-opmerkingen van reaguurders. Toch gaan ze door. Wat beweegt hen? In het nieuwe AVROTROS-programma MISCHA! gaat presentator Mischa Blok op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Dat doet ze met haar kenmerkende stijl van interviewen: een echt en gelijkwaardig gesprek met oprechte interesse. Dus geen draaiboek en geen enkele vraag op papier. 

 

Mischa: “Ik ga het gesprek met mijn gasten aan met een open blik, want het gaat mij er niet om of ze wel of niet gelijk hebben. Ik wil écht weten wat hun persoonlijke drijfveren zijn. Waar hun kwetsbaarheden zitten. Geweldig dat ik een uur lang met 1 gast de diepte in kan gaan. Ik verheug me op persoonlijke gesprekken met verrassende wendingen die zowel de gast als mijzelf ontregelen.” 

 

MISCHA! is vanaf 3 januari iedere maandag- t/m donderdagnacht om 01.00 uur te horen bij AVROTROS op NPO Radio 1 en daarnaast op ieder gewenst moment te beluisteren in alle populaire podcast-apps. 

 

Bron: (foto) AVROTROS/Dutch Radio

 

Nieuw nachtprogramma op NPO Radio 1

NPO Radio 1 lanceert een nieuw nachtprogramma. Vanaf maandag 3 januari 2022 hoor je ‘De Nacht van…’ op maandag tot en met vrijdag tussen 02.00 en 05.00 uur. Voor de graveyard shift van NPO Radio 1 slaan vijf verschillende omroepen de handen ineen. De NTR, EO, KRO-NCRV, BNNVARA en Omroep ZWART zullen elk één nacht voor hun rekening nemen.

 

Diepgaande interviews

Iedere uitzending gaat de presentator van die nacht in gesprek met verschillende studiogasten. Er wordt de tijd genomen voor hun verhalen en er is ruimte voor creativiteit, spontaniteit en verrassende muziek. Ook krijgt de luisteraar het woord. Je kunt naar de studio bellen of appen om te reageren op het interview en vragen te stellen aan de aanwezige gast(en). Verder maak je door het programma kennis met Nederlanders van over de hele wereld en kun je luisteren naar de mooiste audioverhalen van de zender. 

 

Jong talent

Presentator Mirthe van der Drift (1993) is geen onbekende stem in de nacht van NPO Radio 1. Je hoort haar straks twee nachten; voor de NTR en voor KRO-NCRV. Jan-Willem Wesselink (1998) neemt op de presentatorstoel plaats voor de EO. Merel Wielaert (1987) kun je kennen van FunX; zij gaat aan de slag voor BNNVARA. Omroep ZWART heeft voor de nacht Ciana Mayam (1990) weten te strikken.

 

Merel Wielaert (BNNVARA): “Nachtradio heeft een hele andere vibe dan overdag, de nacht is intiemer en creëert daarmee al een bepaalde sfeer van knusheid en samenzijn. Maar de nacht kent ook avontuur en uitspattingen, die combinatie maakt de nacht zowel onvoorspelbaar als kwetsbaar, spannend dus!” 

 

Jan-Willem Wesselink (EO): “Ik heb erg veel zin in de nacht van NPO Radio 1, omdat we op dat tijdstip lange gesprekken kunnen voeren die voorbij gaan aan het nieuws van de dag. Daarnaast kijk ik er naar uit om een band op te bouwen met de nachtelijke luisteraar: we zijn toch een beetje samen wakker. Dat lijkt me een heerlijk idee!”

 

Mirthe van der Drift (NTR, KRO-NCRV): “Radio in de nacht is bijzonder. Het is eenzaam, je loopt in je uppie door het NPO-gebouw, maar dat gevoel verdwijnt als het programma begint. Dat komt door de luisteraar. De mensen die luisteren, luisteren echt, intensief en betrokken. De radio in de donkerste uren van de nacht is ook losser, ik voel me vrij daar in de NPO Radio 1 studio.” 

 

Ciana Mayam (Omroep ZWART): “Het mysterie en de intimiteit van de nacht, daar kijk ik het meest naar uit. Wat durven mensen allemaal te zeggen als de rest van Nederland slaapt? De nacht werkt ontwapenend. Ik heb de mooiste gesprekken als ik ’s avonds met vrienden of kennissen in de auto zit. Datzelfde gevoel wil ik creëren met nachtradio.”

 

Meer (binnenkort) op de website van De Nacht van...

 

De Nacht van...

Maandag tot en met vrijdag tussen 02.00 en 05.00 uur op NPO Radio 1.

 

Bron: NTR

Domien presenteert Top 40 Awards, met optredens van Chef'Special, Suzan & Freek en Meau

Op 10 januari reikt Domien Verschuuren de Top 40 Awards uit aan de beste artiesten en nummers van 2021 tijdens een grote studioshow met optredens van onder anderen Chef'Special, Suzan & Freek en Meau.

 

Tijdens de liveshow in Studio 21 worden de best scorende artiesten en nummers in de Top 40 van het afgelopen jaar bekroond met een award. Er zijn acht awards te vergeven, waaronder een publieksprijs voor de Best Live Act. De show wordt gestreamd op Qmusic.nl en in de Qmusic app.

 

Alle categorieën zijn:

 • Beste artiest (nationaal)
 • Beste artiest (internationaal)
 • Beste nieuwkomer (nationaal)
 • Beste nieuwkomer (internationaal)
 • Grootste hit (nationaal)
 • Grootste hit (internationaal)
 • Beste Nederlandse Alarmschijf
 • Beste live act (publieksprijs)

Puntentelling

De Top 40 wordt sinds 1965 samengesteld door de Stichting Nederlandse Top 40. Op basis van airplay, streaming en trends in social media wordt bepaalt hoe hoog een track in de Top 40 komt. Hoe hoger en hoe langer een nummer in de hitlijst staat, hoe meer punten deze krijgt. De Top 40 Awards worden uitgereikt aan de nummers met de meeste punten. Op de publieksprijs kunnen luisteraars stemmen via Qmusic.nl en in de Qmusic app.

 

Kerst en 'Fout & Nieuw' met de beste hits bij Qmusic

Qmusic sluit dit bijzondere jaar af met tijdens Kerstmis de Kerst Top 40 en vanaf Tweede Kerstdag tot en met oudejaarsdag een gloednieuwe Foute 1500: de beste foute hits uit het Foute Uur volgens de luisteraars.

 

Het is kerst en fout wat de komende tijd de klok slaat bij de grootste radiozender van het land. Na de reguliere Top 40 luidt Qmusic om 18.00 uur kerstavond in met de Kerst Top 40 met de grootste kersthits allertijden. Ook op Eerste Kerstdag zendt de radiozender deze hitlijst uit.

 

Foute 1500

Qmusic is bij de start van de zender in Nederland in 2005 begonnen met de traditie van het draaien van de beste guilty pleasures in het dagelijkse Foute Uur. Op Tweede Kerstdag wordt daarom het gourmetstel ingeruild voor slingers en confetti, want dan start om 18.00 uur een nieuwe editie van de Foute 1500. De hele week zijn dag en nacht de beste foute hits volgens de luisteraars te horen. Qmusic-dj Stephan Bouwman presenteert die vrijdag de verrassende nieuwe top 10. De rest van de lijst is al online te bekijken. De hoogste binnenkomer is Mart Hoogkamer met 'Ik Ga Zwemmen'. Voorgaande edities stond 'Links, Rechts' van Snollebolleks op nummer één en het is dit keer de vraag of hij deze positie weet te handhaven.

 

Fout & Nieuw

Oud en nieuw wordt weer 'Fout & Nieuw' bij Qmusic. Ook dit jaar is Q een samenwerking aangegaan met televisiezender FOX, dus wie mee wil dansen met de videoclips kan daarop afstemmen vanaf 18.00 uur 's avonds tot 6.00 uur 's ochtends.

 

Op 1 januari start Q het jaar met de grootste hits van het voorgaande jaar, de Top 100 van 2021.

 

Qmusic loopt verder uit als marktleider

Qmusic verder loopt uit als grootste zender van het land. De luistercijfers die bekendgemaakt zijn, laten opnieuw een stijging zien voor de radiozender. Zowel in de brede doelgroep van luisteraars van 10 jaar en ouder als in de doelgroep 20-49 jaar, zet Qmusic wederom mooie cijfers neer over de periode oktober-november.

 

Dave Minneboo, programmadirecteur Qmusic: "Zowel de ochtendshow met Mattie & Marieke en de middagshow met Domien zijn nu de best beluisterde shows van Nederland. Wekelijks bereiken we afgerond 3 miljoen mensen, een ongekend hoog getal. Deze luistercijfers zetten een kroon op dit prachtige jaar voor Q."

 

Ochtendshow en middagshow marktleider

Voor het eerst in het bestaan van Qmusic zijn zowel de ochtend- als de middagshow ook marktleider in beide doelgroepen. Waar het marktleiderschap zenderbreed al twee metingen geleden werd behaald, is dit nu ook de zogenoemde 'drivetime' shows gelukt. Drivetime shows zijn de programma's die te horen zijn wanneer de luisteraar veelal onderweg is, 's ochtends tussen 6.00 en 10.00 uur (Mattie en Marieke) en 's middags tussen 16.00 en 19.00 uur (Domien Verschuuren).

 

Bereik: 3 miljoen luisteraars

Met een weekbereik van afgerond 3 miljoen luisteraars is Q ook in absolute aantallen de best beluisterde zender. Een mooie opsteker met de kerstperiode in aantocht, traditioneel een bijzondere maand in het radiolandschap.

 

Luistercijfers SLAM! knallen omhoog

De luistercijfers van het Pop & Dance station van Nederland zitten goed in de lift. Het marktaandeel van SLAM! stijgt in de doelgroep 20-49 jaar naar 2,6%. De groei is vooral  zichtbaar onder de mannen tussen 20-49 jaar. Binnen deze groep groeit het marktaandeel van 2,6% in oktober-november 2020 naar 3,1% in dezelfde periode van dit jaar. Een groei van maar liefst 19%. Dat blijkt uit de meest recente luistercijfers van het Nationaal Luister Onderzoek, uitgevoerd door GfK.

 

Martijn Zuurveen, Radio Director RadioCorp: "We zijn blij met de groeiende luistercijfers van SLAM! We pakken aan het einde van het jaar extra uit. In deze saaie lockdown periode zorgt SLAM! voor een heerlijke dosis positiviteit met een XL editie van het populaire lunchprogramma Housuh in de Pauzuh. Tot en met 1 januari draait het station 24 uur per dag alle genres in een mix. De ultieme lijst om 2021 positief en vol energie uit te gaan."

 

Bron: RadioCorp

 

100% NL blijft records breken

De luistercijfers van 100% NL blijven groeien. Het station met de beste muziek van Nederland scoort in de periode oktober-november de beste luistercijfers in acht jaar tijd. 100% NL ziet in deze periode haar marktaandeel groeien van 3,5% in 2020 naar 4,0% in 2021 en maakt daarmee een groei door van 14% bij luisteraars in de doelgroep 20-49 jaar. Dat blijkt uit de meest recente luistercijfers van het Nationaal Luister Onderzoek, uitgevoerd door GfK.

 

Martijn Zuurveen, Radio Director RadioCorp: 'Wederom fantastische luistercijfers! Nederlanders luisteren steeds vaker naar Nederlandse popmuziek. Dit zien we terug in de luistercijfers van 100% NL. De hits van Suzan & Freek, Snelle, Davina Michelle en Maan hoor je het meest op 100% NL en dat wordt gewaardeerd door onze luisteraars. We kijken enorm uit naar het nieuwe jaar en tot die tijd helpen we je met de beste muziek van Nederland de lockdown door."

 

Bron: RadioCorp

 

Nieuwe programma’s en nieuw geluid op NPO Radio 1

NPO Radio 1 begint 2022 met een vernieuwde programmering. Vanaf januari is een flink aantal nieuwe programma’s te horen, zoals van maandag tot en met donderdag een verdiepend halfuur economie in Geld of je leven (EO) en de middagshow Villa VdB (Omroep MAX) met Jurgen van den Berg. Waldy van Geenen is een hele week ergens op locatie in Nederland met het programma 5 Dagen… (NTR/PowNed). Fidan Ekiz en Wieger Hemmer presenteren op zaterdagmiddag vanuit Rotterdam In de kantine (WNL).

 

De NPO Radio 1-luisteraars worden vanaf maandag 3 januari nog altijd wakker met het NOS Radio 1 Journaal, met Astrid Kersseboom als nieuwe presentator en naast haar nieuwslezer Wouter Walgemoed. Het bekende Bureau Buitenland (VPRO) verhuist van de avond naar de middag en wordt vanaf januari afwisselend gepresenteerd door Tim de Wit en Sophie Derkzen. Kunststof (NTR) gaat terug naar het vertrouwde tijdstip van 19.00 tot 20.00 uur.

 

Haagse Lobby (WNL) met Martijn de Greve wordt een wekelijks programma op de maandagavond. De Publieke Tribune (HUMAN), gepresenteerd door Coen Verbraak, is vanaf januari wekelijks te horen op de zaterdagmiddag. Dat geldt ook voor het programma Goed Ingelichte Kring (PowNed) met Chazia Mourali. Nieuwkomer Omroep ZWART start in de nacht van zaterdag op zondag met het programma De nacht is ZWART, gepresenteerd door Milouska Meulens. De andere nieuwkomer Ongehoord Nederland gaat de podcasts Ongehoord Nieuws en Ongehoord Wakker maken voor NPO Radio 1.

 

Wie luistert, weet meer

“Het motto van NPO Radio 1 is: ‘wie luistert, weet meer’. Samen met de omroepen streven we met deze vernieuwde programmering naar meer verdieping en meer diverse geluiden uit de samenleving”, zegt zendermanager Klaske Tameling. “Tegelijkertijd blijft NPO Radio 1 het betrouwbare journalistieke baken dat luisteraars dag en nacht live op de hoogte houdt van nieuws en sport en biedt daarbij context, duiding en achtergronden. We voorzien daarmee in een grote behoefte bij het publiek.”

 

Zenderstemmen

Vanaf januari zijn twee nieuwe zenderstemmen te horen, die onder meer de aankondigingen van de programma’s verzorgen. Sander Guis en Wendy Duivenvoorde volgen Eva Zeijlstra en Hans Hogendoorn op. Hogendoorn is al sinds de jaren zeventig op NPO Radio 1 en blijft de stem van NOS Met het Oog op Morgen.

 

 Veranderingen doordeweeks:

 • NOS Radio 1 Journaal met Astrid Kersseboom, elke werkdag van 06.00 tot 09.30 uur, NOS
 • Sven op 1 met Sven Kockelmann, elke werkdag van 11.30 tot 12.00 uur, WNL
 • Bureau Buitenland met Sophie Derkzen en Tim de Wit, elke werkdag van 13.30 tot 14.00 uur, VPRO
 • Villa VdB met Jurgen van den Berg, maandag tot en donderdag van 14.00 tot 15.30 uur, Omroep MAX
 • Geld of je leven met Hans van der Steeg, maandag tot en met donderdag van 15.30 tot 16.00 uur, EO
 • Kunststof met Jellie Brouwer en Gijs Groenteman, maandag tot en met donderdag van 19.00 tot 20.00 uur, NTR
 • Mangiare! met Petra Possel, elke vrijdag van 19.00 tot 20.00 uur, NTR
 • 5 Dagen… met Waldy van Geenen, maandag tot en met vrijdag van 20.00 tot 20.30 uur, NTR/PowNed
 • Haagse Lobby met Martijn de Greve, elke maandag van 20.30 tot 21.30 uur, WNL

In het weekeinde:

 • De Publieke Tribune met Coen Verbraak, elke zaterdag van 15.00 tot 16.00 uur, HUMAN
 • Goed Ingelichte Kring met Chazia Mourali, elke zaterdag van 16.00 tot 17.00 uur, PowNed
 • In de kantine met Fidan Ekiz en Wieger Hemmer, elke zaterdag vanuit Rotterdam van 17.00 tot 19.00 uur, WNL

Nieuw in de nacht:

 • MISCHA! met Mischa Blok, dinsdag tot en met vrijdag van 01.00 tot 02.00 uur, AVROTROS
 • De Nacht van… maandag tot en met vrijdag van 02.00 tot 05.00 uur, elke nacht door een andere omroep: NTR, BNNVARA, EO, KRO-NCRV, Omroep ZWART
 • Vroeg! met Stephan Komduur en Raounak Khaddari, maandag tot en met vrijdag van 05.00 tot 06.00 uur, BNNVARA
 • De Nacht is ZWART met Milouska Meulens, elke zondag van 03.00 tot 06.00 uur, Omroep ZWART

Kijk voor de volledige programmering van NPO Radio 1 op nporadio1.nl/gids

 

Bron: NPO

 

Nieuwe programmering NPO 3FM 

Rob Janssen en Wijnand Speelman zijn vanaf maandag 10 januari elke werkdag te horen op 3FM. Van maandag tot en met donderdag presenteren zij de nieuwe show ‘Rob & Wijnand’ en op vrijdag blijft het duo te horen met 'Partij voor de Vrijdag'. Sharid Alles, zendermanager van NPO 3FM: “Bij 3FM staat grenzeloze liefde voor muziek centraal en dat blijft ook zo in 2022. Met de aanpassingen in de programmering zorgen we voor de perfecte flow om je de dag door te helpen. Of het nu doordeweeks is of in het weekend. Zo gaat het weekend vrijdagmiddag al lekker van start met de Mega Top 30, gevolgd door Sander Hoogendoorn die een uur lang de lekkerste nummers in een mix draait.” 

 

Sander Hoogendoorn blijft ook in 2022 in de ochtend met 'Sanders Vriendenteam' (BNNVARA), elke werkdag van 06.00 tot 09.00 uur. Jorien Renkema is van 09.00 tot 12.00 uur te horen met Het Betere Werk (AVROTROS). Timur Perlin verrast lunchend Nederland met anekdotes, een vrolijke noot en natuurlijk Mama Appelsap in zijn programma 'Timur'  van 12.00 tot 14.00 uur (BNNVARA). Herman Hofman sluit aan van 14.00 tot 16.00 uur (AVROTROS). Vanaf januari keert Eva Koreman na haar verlof terug op 3FM om samen met Frank van der Lende de middagshow 'Frank en Eva: Welkom bij de Club!' (BNNVARA/VPRO) te presenteren (maandag tot en met donderdag van 16.00 tot 19.00 uur).

 

Op maandag tot en met donderdag is van 19.00 tot 21.00 uur de nieuwe show ‘Rob & Wijnand’ (KRO-NCRV/AVROTROS) van Rob Janssen en Wijnand Speelman te horen. “Rob en Wijnand hebben zich het afgelopen jaar bewezen: eerst samen tijdens 3FM Serious Request in Enschede en daarna als duo op de vrijdagavond. Vanaf 2022 worden zij elke werkdag een vaste waarde.”, aldus Sharid Alles. Sagid Carter sluit de werkdag af met '3voor12 Radio' (VPRO) dat te horen is tot middernacht.

 

Goed begin van het weekend

Mark van der Molen en Rámon Verkoeijen (BNNVARA) zijn in het nieuwe jaar te horen op vrijdag, zaterdag en zondag van 12.00 tot 14.00 uur. Olivier Bakker presenteert op vrijdag de 'Mega Top 30' (AVROTROS) van 16.00 tot 18.00 uur. Het weekend kan daarna echt van start gaan met 'Sanders mixuurtje' (BNNVARA), waar Sander Hoogendoorn de lekkerste nummers van het moment live aan elkaar mixt. Rob en Wijnand zijn te horen met 'Partij voor de Vrijdag' (AVROTROS) waar van 19.00 tot 22.00 uur de telefoonlijn open staat en de opneem-garantie aan. Knallende afsluiter op vrijdag is de 'Boem Boem Discoshow' (BNNVARA) van 22.00 tot 00.00 uur met Rámon Verkoeijen.

 

Thomas Hekker en Stijn van Vliet naar 3FM

Op zaterdag en zondag neemt Thomas Hekker (Powned) de ochtenduren voor zijn rekening van 06.00 tot 09.00 uur. Ook Stijn van Vliet, bekend van onder meer Streetlab, heeft na een korte flirt met de radio afgelopen zomer nu een vast programma in het weekend. Hij presenteert 'De Stijn' (KRO-NCRV) op zondagavond van 22.00 tot 00.00 uur, waar hij op creatieve wijze terug- en vooruitblikt op de week.

 

Bron: NPO/Dutch Radio 

 

PowNed breidt radio-uren uit op 3FM met nieuwe weekendshows

PowNed breidt begin volgend jaar het aantal radio-uren uit met nieuwe programma’s op 3FM. Met ingang van 15 januari verwelkomt de omroep radio-dj Thomas Hekker op de jongerenzender. Op zaterdag en zondag presenteert Hekker tussen 06:00 en 09:00 uur een nieuwe, gezellige ochtendshow. Jamie Reuter, die eerder dit jaar voor PowNed aan de slag ging op de zender, presenteert vanaf 15 januari elke zaterdag- en zondagnacht tussen 00:00 en 02:00 uur een nieuwe nachtshow.


Thomas Hekker, die regelmatig inviel voor o.a. Giel Beelen, Jeroen van Inkel en PowNed radio-dj Rick van Velthuysen op NPO Radio 2, kijkt uit naar zijn programma op 3FM. Thomas: “Ik word in de weekenden je ochtendvriend, met veel lekkere muziektracks, gesprekken met luisteraars en de laatste nieuwsupdates. Ik kijk er enorm naar uit om dit nieuwe avontuur namens PowNed op 3FM aan te gaan.”  


3FM radio-dj Jamie Reuter – nu iedere dinsdag- en woensdagochtend te beluisteren tussen 02:00 en 04:00 uur – presenteert straks een nieuwe nachtshow in het weekend. Jamie: “Het wordt een energiek programma met de grote 3FM-hits, alternative dancetracks, populaire kroeghits en requests van luisteraars, voor de luisteraars die onderweg zijn naar een feest of net klaar zijn met stappen en thuis hun speakers nog even op vol volume willen zetten. Met mij word je weekend altijd een feestje!” 


Hoofd Radio voor PowNed Florent Luyckx is verheugd met de vernieuwde programmering op 3FM: “Met deze nieuwe programma’s is PowNed weer onderdeel van 3FM, met twee zeer talentvolle radio-dj’s. Een mooie kickstart van 2022.”

 

Bron: PowNed

 

'In lichtjaren heeft niemand haast' is Humberto’s NPO Radio 1 Non-Fictie Boek van het Jaar

'In lichtjaren heeft niemand haast' van Marjolijn van Heemstra is door de luisteraar van NPO Radio 1 gekozen tot NPO Radio 1 Non-Fictie Boek van 2021. Dat werd bekendgemaakt door Humberto Tan in zijn AVROTROS-radioprogramma Humberto. 

 

Van Heemstra reageert: "Ik ben verbaasd en heel erg blij! Ik had het niet verwacht, want er was waanzinnig goede concurrentie." Het boek van Van Heemstra won met 28% van de stemmen. 


Met 'In lichtjaren heeft niemand haast' wil Van Heemstra de lezer van een afstand naar de aarde laten kijken. "Net als astronauten, die worden overvallen door de schoonheid van de planeet als ze van buiten naar de aarde kijken." En nu is er de waardering van de NPO Radio 1-luisteraar, die via de site van de radiozender op haar favoriet kon stemmen. 


Maandwinnaars

'In lichtjaren heeft niemand haast' werd gekozen als winnaar uit 12 genomineerden. Deze non-fictie boeken kwamen uit in 2021 en werden maandelijks genomineerd door boekenredacteur Emma Louise Diest. Andere genomineerden waren onder meer Liesbeth Staats, Lykele Muus en Hedy d’Ancona.


Na de speciale uitreiking rondom het Non-fictie Boek van het Jaar is Humberto Tan met winterstop. In februari keert hij terug op de vrijdagmiddag van NPO Radio 1. 

 

Bron: (foto) AVROTROS/Dutch Radio

Wouter Walgemoed nieuwe co-host NOS Radio 1 Journaal

Wouter Walgemoed zit vanaf 3 januari naast Astrid Kersseboom als co-host van het NOS Radio 1 Journaal. Hij volgt Kirsten Klomp op, die er dan bijna twee jaar in die functie op heeft zitten.


Als co-host presenteert Walgemoed de nieuwsbulletins op het hele en halve uur en praat hij de luisteraar op de kwartieren bij over het belangrijkste nieuws uit andere media (uit binnen- en buitenland). Ook bespreekt hij, samen met Astrid Kersseboom, in de luisteraarsrubriek de vragen en opmerkingen over de uitzending van die ochtend.


Walgemoed (43) begon in 2010 bij de NOS, bij de nieuwsbulletins op NPO 3FM. De laatste jaren is hij ook nieuwslezer op de andere publieke radiozenders. Walgemoed: “Dat ik straks elke werkdag Nederland wakker mag maken op de grootste nieuws- en sportzender, beschouw ik als een enorme eer en een geweldig nieuw journalistiek avontuur. Ik verheug me erop om samen met een sympathieke vakvrouw als Astrid en een geoliede redactie het succes van het NOS Radio 1 Journaal voort te zetten.”


Met de benoeming van Walgemoed is het presentatieteam van het NOS Radio 1 Journaal op weekdagen compleet: eerder werd al bekend dat Astrid Kersseboom de opvolger is van Jurgen van den Berg, die is overgestapt naar Omroep MAX.


NOS Radio 1 Journaal

Werkdagen: 06.00-09.30 uur; zaterdag: 07.00-08.30 uur, NPO Radio 1

 

Bron: (foto) NOS

 

Erik de Zwart presenteert in december TinekeShow bij MAX 

Erik de Zwart presenteert  in december TinekeShow bij MAX op NPO Radio 5. Eind oktober besloot Tineke de Nooij te stoppen met haar radioprogramma. Erik de Zwart is in december elke zaterdag te horen tussen 12.00 en 14.00 uur bij MAX op NPO Radio 5.

 

Erik de Zwart: “Het is een hele eer om mijn radiostilte van de afgelopen jaren te onderbreken, zodat ik één van de grootste radio-iconen aller tijden mag vervangen; Tineke. Wie is er niet mee opgegroeid? In de koude, donkere decembermaand ga ik proberen het licht in de duisternis te zijn voor de luisteraars van NPO Radio 5! Ik kan nu al zeggen dat we voor de eerste kerstdag iets bijzonders hebben bedacht, maar dat is nog even een verrassing."

 

In het wekelijkse radioprogramma TinekeShow staan de gesprekken met luisteraars centraal. Daarnaast treden er elke week artiesten live op tijdens de uitzending.

 

Tineke de Nooij heeft eind oktober besloten om te stoppen met radiomaken. Ze wilde meer gaan reizen en van haar vrije tijd genieten. Daarom presenteert Erik de Zwart per december haar show. Hij neemt het stokje over van Manuëla Kemp, die in november de honneurs waarnam.

 

Op zaterdag 29 januari neemt Tineke met een extra lange feestelijke uitzending afscheid, meer details volgen.

 

Bron: Omroep MAX/Dutch Radio 

 

Q-escape room keert terug met Bram Krikke naast Mattie, Marieke en Domien

De populaire radiomarathon de Q-escape room beleeft binnenkort haar derde editie bij Qmusic. Vanaf 15 december worden Mattie Valk, Marieke Elsinga en Domien Verschuuren weer voor onbepaalde tijd opgesloten. Dit jaar gaat ook Bram Krikke de uitdaging aan. Ze mogen pas naar buiten als ze de muzikale code kraken en luisteraars kunnen ze daarbij helpen.

 

Bram Krikke neemt dit jaar de plek van Kai Merckx in, die binnenkort zijn eerste kindje verwacht. Bram vertelde vanochtend aan Mattie, Marieke en Domien in de ochtendshow: "Ik heb een aantal keer een escape room gedaan en ik weet dan echt niet waar ik moet beginnen. Ik ga nog even alles terugluisteren van de afgelopen twee seizoenen. En ik ben ook al gewaarschuwd voor jullie. Mensen zeiden: die zijn helemaal gek!"

 

Een dag, een week of misschien wel tot na kerst. Vorig jaar lukte het de dj's pas na vier dagen om te ontsnappen. De dj’s krijgen ieder een ultrakort fragment van een hit uit de rijke geschiedenis van de Top 40. De enige manier om uit de escape room te komen, is het raden van de juiste titel + artiest, de oplossing van de muzikale code. In de Q-escape room bevinden zich allerlei puzzels die de dj’s dichter bij de oplossing brengen. Elke dag tussen 06:00 uur en 20:00 uur wordt er live radio gemaakt vanuit de Q-escape room. Mattie, Marieke, Domien en Bram verblijven continu in de escape room, ze eten en slapen er dus ook.

 

Succesvolle eerdere edities

Tijdens de eerste twee edities Q-escape room werden de dj's massaal geholpen door de luisteraars. Er kwamen tienduizenden berichten binnen en het aantal bezoekers op de website en in de app steeg explosief. Zo lag de het gebruik van de videoplayer in de Q-app maar liefst 671% hoger dan in reguliere weken.

 

Spelverloop

Op vaste momenten gedurende de dag mogen de dj's een gok wagen. Hebben ze hun hits allemaal goed? Dan mogen ze de Q-escape room verlaten. Maar klopt het niet of staan de antwoorden niet in de juiste volgorde, dan moeten ze wachten op de volgende ontsnappoging. Ondertussen moeten zij puzzels doen om dichter bij de antwoorden te komen. En daarbij kunnen ze de hulp van luisteraars goed gebruiken. Een escape room draait immers om samenwerken.

 

Duncan Laurence opent stemperiode Sky Radio Xmas Top 50

Duncan Laurence heeft met ‘Last Christmas’ van Wham! de allereerste stem voor de Sky Radio Xmas Top 50 uitgebracht. Hij deed dit in het bijzijn van de Sky Radio kerstman die hem verwelkomde in de studio van het non-stop muziekstation, dat voor de kerstperiode is omgedoopt tot The Christmas Station. Met het uitbrengen van deze allereerste stem is de stemperiode voor dé kerst hitlijst officieel geopend. Luisteraars kunnen tot en met 14 december hun eigen favoriet doorgeven via skyradio.nl en stellen zo zelf de Xmas Top 50 samen. De kersthitlijst is op 17 december van 12.00 tot 16.00 uur te horen bij The Christmas Station.

 

Duncan Laurence: ”Ik ben dol op Kerstmis en daarom vind ik het een eer dat ik de allereerste stem voor de Sky Radio Xmas Top 50 mag uitbrengen. Deze gaat naar mijn absolute kerstfavoriet ‘Last Christmas’ van Wham! Het zou geweldig zijn als ie, net zoals vorig jaar, terechtkomt op de eerste positie. En stiekem zou het ook leuk zijn als mijn eigen kerstsingle ‘Wishes Come True’ dit jaar ook te horen is in dé kerst hitlijst van Nederland, dus allemaal stemmen!”

 

Sky Radio The Christmas Station

Sky Radio 101 FM is op 26 november door Björn Ulvaeus van ABBA omgedoopt tot The Christmas Station. Luisteraars kunnen sindsdien weer genieten van non-stop de beste kersthits. Sky Radio The Christmas Station is ook te beluisteren via skyradio.nl, JUKE, DAB+ en de gratis Sky-app.

 

Bron: Sky Radio/Dutch Radio 

 

Stembus voor NPO Radio 2 Top 2000 is geopend

Heel Nederland kan weer een week lang stemmen voor de NPO Radio 2 Top 2000. De dj’s Emmely de Wilt, Wouter van der Goes en Frank van ’t Hof hebben het startschot voor de Stemweek gegeven in het Top 2000 Café in Hilversum. Luisteraars kunnen tot vrijdag 3 december 16.00 uur minimaal 5 en maximaal 35 nummers geheel naar eigen keuze aandragen voor de lijst der lijsten via nporadio2.nl.

 

Tijdens de Stemfinaledag op vrijdag 3 december wordt op NPO Radio 2 tussen 16.30 en 16.45 uur de top 10 bekendgemaakt van de Top 2000 van 2021. De onthulling van de volledige lijst der lijsten is op donderdag 16 december.

 

Start Top 2000

De uitzending van de NPO Radio 2 Top 2000 begint op zaterdag 25 december meteen om 00.00 uur. Traditiegetrouw is de nummer 1 op oudejaarsdag vlak voor de jaarwisseling te horen.

 

Schema dj-team tijdens Top 2000

00.00 - 02.00 uur Jeroen van Inkel

02.00 - 04.00 uur Rick van Velthuysen

04.00 - 06.00 uur Frank van ‘t Hof

06.00 - 08.00 uur Carolien Borgers

08.00 - 10.00 uur Jan-Willem Roodbeen & Jeroen Kijk in de Vegte

10.00 - 12.00 uur Bart Arens

12.00 - 14.00 uur Annemieke Schollaardt

14.00 - 16.00 uur Gijs Staverman

16.00 - 18.00 uur Ruud de Wild

18.00 - 20.00 uur Wouter van der Goes

20.00 - 22.00 uur Emmely de Wilt

22.00 - 00.00 uur Giel Beelen

Tijdens de Stemweek komen de uitzendingen uit de NPO Radio 2-studio. De Top 2000 Stembus rijdt dit jaar niet door het land vanwege de aangescherpte coronamaatregelen.


NPO Radio 2 Top 2000

De NPO Radio 2 Top 2000 is één van de grootste radio- en muziekevenementen van Nederland waar jaarlijks circa 10 miljoen mensen naar kijken en luisteren. De lijst met 2000 nummers wordt elk jaar samengesteld door het publiek en is te horen vanaf eerste kerstdag 00.00 uur tot en met oudejaarsavond op NPO Radio 2. De NTR verzorgt de televisie-uitzendingen Top 2000 Quiz, Top 2000 - The Untold Stories en Top 2000 a gogo op NPO 3. De uitzending van de Top 2000 vanuit het Top 2000 Café in Beeld en Geluid in Hilversum is ook 24 uur per dag te volgen via nporadio2.nl, NPO 1 extra en ’s nachts op NPO 3. 

 

Bron: NPO/Dutch Radio 

 

Sky Radio The Christmas Station geopend door Björn van ABBA

Björn Ulvaeus van de legendarische popgroep ABBA, heeft het kerstseizoen op Sky Radio officieel geopend. Via een digitale verbinding stond de zanger vanuit Zweden in contact met de Sky Radio Kerstman die namens hem de allereerste kerstknaller de ether in slingerde. Daarmee is het non-stop muziekstation officieel omgedoopt tot The Christmas Station en kunnen kerstfans weer de hele kerstperiode genieten van non-stop kersthits.

 

Björn Ulvaeus, ABBA: “It’s the most wonderful time of the year. Santa Claus is coming to town and I hope you will have a great time with your loved ones and all your favourite Christmas songs. I, Björn, and all my friends of ABBA hereby officially declare the opening of Sky Radio The Christmas Station! Merry Christmas everybody!” 

 

Uunco Cerfontaine, Radio Director Sky Radio: “Elk jaar wordt Sky Radio The Christmas Station geopend door een hele bijzondere gast. Dat we Björn aan dit lijstje mogen toevoegen is een enorme eer, ABBA is tenslotte een fenomeen. Het is geweldig dat we ook weer kunnen genieten van nieuwe ABBA-hits, met als kers op de taart het nummer 'Little Things'. Dat nummer zorgt voor het ultieme kerstgevoel en zal dit jaar uiteraard niet te missen zijn bij The Christmas Station, dé kerstzender van Nederland."

 

Bron: (beeld) Sky Radio/Dutch Radio

 

Beste luistercijfers in 8 jaar voor 100% NL

De luistercijfers van 100% NL gaan door het dak. Het radiostation breekt keer op keer haar record en weet deze stijgende lijn vast te houden. 100% NL ziet haar marktaandeel groeien van 3,4% in september-oktober 2020 naar 3,9% in september-oktober 2021. Het station maakt daarmee een groei door van 15% bij luisteraars in de doelgroep 20-49. Dat blijkt uit de meest recente luistercijfers van het Nationaal Luister Onderzoek, uitgevoerd door GfK. Het is acht jaar geleden dat 100% NL in deze meting zo'n hoog marktaandeel scoorde.

 

Martijn Zuurveen, Radio Director RadioCorp: ''Fantastische cijfers! Nederland viert het najaar met de beste muziek van Nederland en 100% NL. We zijn blij dat de luisteraars ons zo massaal weten te vinden. In september speelden we bij 100% NL De Uithaal en konden luisteraars arrangementen naar Disneyland Paris winnen. Ook de komende tijd zitten luisteraars goed bij ons. Zo kunnen ze kans maken op de mooiste Sinterklaas ooit en komt er een prachtige Kerst-actie aan"

 

Bron: RadioCorp

 

Qmusic zet landelijk marktleiderschap voort en vestigt opnieuw records

Met een marktaandeel van 12% in de brede doelgroep 10+ en een torenhoog marktaandeel van 21,4% in de doelgroep 20-49 jaar, rijgt Qmusic opnieuw records aaneen. Dit tonen de nieuwste luistercijfers, die bekend zijn gemaakt door NLO GfK.

 

Programmadirecteur Dave Minneboo: "Het was deze eeuw tot een jaar geleden nog geen enkele radiozender gelukt om in de doelgroep 20-49 jaar boven de 20% uit te komen en wij flikken het deze maand voor de vijfde keer. We noteren nu 41 maanden op een rij groei ten opzichte van dezelfde periode het jaar ervoor."

 

De triomftocht die Qmusic inmiddels al geruime tijd aan het voeren is blijft maar doorzetten. Nadat de radiozender vorige meting de grootste van het land werd in de brede doelgroep 10+, verbreekt het deze meting opnieuw records. De stijging ten opzichte van vorig jaar bedraagt 11% in 20-49 (van 19,3% naar 21,4%) en 2% (van 11,8 naar 12,0%) in 10+. De middagshow met Domien Verschuuren noteert deze meting een stijging van maar liefst 21% t.o.v. vorig jaar in 20-49 jaar. Ook op het niveau van weekbereik steekt Qmusic met kop en schouders boven de rest uit: de zender bereikt ruim 2,9 miljoen luisteraars per week.

 

Mr. Frank Visser bij De Perstribune op NPO Radio 1

Mr. Frank Visser was te gast bij De Perstribune op NPO Radio 1. Hij is al een kwart eeuw op de Nederlandse televisie te zien.  

 

Visser begon in 1995 met zijn eigen programma bij de NCRV. In 2016 maakte hij de overstap naar SBS, waar hij momenteel een aantal programma’s maakt.

 

Beluister of bekijk hier De Perstribune met als gast de televisierechter Mr. Frank Visser.

 

In De Perstribune ontvangt Margreet Reijntjes elke week prominente gasten uit de wereld van de media en sport. Zij bespreken actuele én persoonlijke zaken. Verder duidt Ron Vergouwen wekelijks opvallende mediazaken uit het heden en verleden.

Bron: ANP/Dutch Radio

Beeld: NPO Radio 1

 

Jurgen van den Berg met laatste NOS Radio 1 Journaal

Jurgen van den Berg heeft vrijdagochtend 12 november zijn laatste NOS Radio 1 Journaal gepresenteerd. Na bijna zes jaar neemt hij afscheid als nieuwslezer. 

 

Op 4 januari 2016 stond Jurgen van den Berg voor het eerst om vier uur 's nachts op om het vernieuwde NOS Radio 1 Journaal te presenteren. Vrijdag was zijn laatste uitzending en in podcast De Dag blikt hij terug op al die jaren ochtendradio.

 

www.nporadio1.nl 

 

Bron: (beeld) NPO Radio 1/Dutch Radio 

 

KRO-NCRV radiopresentator Bert Kranenbarg komt met Popbiografie over Boudewijn de Groot

Boudewijn de Groot is gestopt met optreden, maar hij blijft muziek maken. Hij werkt op dit moment aan twee albums, waaronder een kinder cd waarvoor hij de teksten schrijft en Jaco van der Steen de muziek. Niet alleen Boudewijn en Jaco zullen zingen op datzelfde album, maar ook Meis (Aysha de Groot) de kleindochter van Boudewijn de Groot. Bij de cd verschijnt ook een prentenboek en daarnaast werkt Boudewijn de Groot ook aan een nieuw solo-album. Dat en meer is te horen in de nieuwe podcast Popbiografie Boudewijn de Groot, een zesdelige podcastserie van KRO-NCRV en NPO Radio 5 presentator Bert Kranenbarg. Boudewijn de Groot heeft nooit een biografie of autobiografie willen uitgeven. “Om diverse redenen. Maar ja, als mensen iets over mij willen vertellen en jij vindt het de moeite waard om daar een podcast van te maken, dan vind ik dat prima.”

 

Met ook dit jaar weer dertien platen in de Evergreen Top 1000 van NPO Radio 5 is Boudewijn de Groot hofleverancier van deze jaarlijkse toplijst. Bert Kranenbarg heeft een bijzondere fascinatie voor de zanger die al bijna zestig jaar optreedt. In de podcastserie Popbiografie Boudewijn de Groot probeert Bert de zanger te doorgronden aan de hand van gesprekken met collega-artiesten van Boudewijn, maar ook met zijn vrouw en kleindochter.

 

Dit jaar is het nummer Avond gestegen van plek 5 naar 4 in de Evergreen Top 1000. En juist met dát lied begon Berts fascinatie voor Boudewijn de Groot. “In februari 1997 was Avond paradeplaat op NPO Radio 2 waar ik toen werkte. Dat was precies in de week waarin onze zoon geboren werd. Dus ik zat op mijn roze wolk, was net vader geworden en ik hoorde elke keer dat lied op de radio met die tekst ‘Ik geloof in jou en mij’ dat ik eigenlijk veel intenser vind dan ‘Ik hou van jou’. Sindsdien ben ik groot fan.”

 

Elk van de vijf afleveringen van de popbiografie krijgt de titel van een lied uit de Evergreen Top 1000: Een Meisje Van 16, Welterusten Mijnheer De President, Avond, Testament en Naast Jou. Bert praat over Boudewijn de Groot met onder anderen Stef Bos, Freek de Jonge, Peter Koelewijn, Frits Spits, Frank Boeijen, vrouw en manager Anja Bak, kleindochter Aysha de Groot en Raymond van het Groenewoud. In een bonusaflevering (podcastaflevering 6) komt Boudewijn de Groot zelf aan het woord.

 

Aflevering 1, 2 en 3 van Popbiografie Boudewijn de Groot verschijnen op donderdag 11 november,

Aflevering 4 en 5 verschijnen op donderdag 18 november,

De bonusaflevering met Boudewijn de Groot verschijnt op donderdag 2 december.

 

De KRO-NCRV en NPO Radio 5 podcast Popbiografie Boudewijn de Groot is te beluisteren via de app van NPO Radio5, NPO Luister en Apple Podcasts/iTunes, Spotify, Stitcher, Pocket Casts, Google Podcasts. BertOp5 is er iedere maandag tot en met donderdag tussen 16.00 en 18.00 uur bij KRO-NCRV op NPO Radio 5.

 

Bron: (foto) KRO-NCRV

 

RadioCorp start nieuw radiostation: Sunlite 

RadioCorp is gestart met een nieuw radiostation: Sunlite Radio. Sunlite is vanaf nu overal in Nederland te ontvangen via DAB+, online, de digitale kabel en diverse radio apps.

 

RadioCorp is het mediabedrijf achter 100% NL en SLAM! en breidt met Sunlite haar audio portfolio uit met een onderscheidend geluid op de Nederlandse radio. Sunlite brengt een muziekmix die op dit moment nog niet te horen is op de landelijke radio: relaxte soft & easy pop, love songs en ballads. Vanaf nu is het bij Sunlite altijd raak als je houdt van de soft & easy songs van o.a. Ed Sheeran, Adele, George Michael maar ook John Mayer en Elton John. Sunlite brengt 24 uur per dag non stop relaxte muziek alleen onderbroken door nieuws en weer, zodat de luisteraar tot rust kan komen in het drukke ritme van de dag.

 

Behalve online, de digitale kabel en de diverse radio apps, is Sunlite direct overal in Nederland te horen via DAB+ (digitale etherradio). DAB+ is de ‘opvolger van FM’ en de beluistering van radio via DAB+ groeit de laatste tijd fors. Inmiddels vindt al zo’n 12% van de totale radiobeluistering plaats via DAB+ en heeft al 25% van alle huishoudens een DAB+ radio. Ook worden alle nieuwe auto’s in Europa sinds dit jaar uitgerust met een DAB+ radio. Hierdoor is Sunlite ook direct te beluisteren op de autoradio

Welkom bij Sunlite; Music You Love  

Sunlite is Nederlands nieuwste radiostation en is vanaf nu de plek waar je moet zijn voor de meest relaxte muziekmix. De muziek op Sunlite geeft je altijd dat fijne vertrouwde gevoel en is een oase van rust in het drukke ritme van de dag met volle agenda’s en de vele dagelijkse verplichtingen. Op Sunlite hoor je daarom geen dj’s met spelletjes, gepraat of telefoongesprekken, maar wel de Music You Love met altijd de meest soft & easy hits van o.a. Ed Sheeran, Adele, George Michael, Danny Vera en Elton John. We zijn er met non stop muziek en op het hele uur hoor je het actuele nieuws en weer, zodat je altijd op de hoogte bent.

Sunlite Radio is overal te beluisteren. Zoek ons op via je DAB+ radio of DAB+ autoradio, online via sunlite.nl, nederland.fm, radio.nl en alle populaire radioportals, via radio apps zoals TuneIn of Sonos en op TV via het digitale radiokanaal van providers zoals KPN en Ziggo.

 

Bron:  RadioCorp/Dutch Radio

 

Queen vaakst in Q-top 1000, Bram Krikke 'slaat' de lijst open

De Q-top 1000: de lijst van je leven is zondagmiddag van start gegaan en de hele week te horen op Qmusic. Opvallend is dat Queen dit jaar Marco Borsato van de troon stoot als meest genoteerde artiest. Hoogste binnenkomer is Ed Sheeran met het nummer 'Bad Habits', dat op plek 165 staat. De hele lijst is hier te bekijken, met uitzondering van de top 10. Deze wordt vrijdag bekend.

 

Tom & Bram openen de hitlijst

Dj's Tom van der Weerd en Bram Krikke gaven het startschot van de hitlijst, die door stemmen van Qmusic-luisteraars is samengesteld. Een grote piñata vol met confetti en één USB-stick hing van morgen vroeg al op de redactie van Qmusic. Op die USB-stick staat de 17de editie van de Q-top 1000. Aan Bram de taak om de piñata zo snel mogelijk kapot te slaan en de USB-stick naar de studio te brengen om de lijst te starten. De video is hier te bekijken.

 

Queen is koning

Er komen komende week maar liefst 20 nummers voorbij van de Engelse rockgroep Queen. Marco Borsato zakt van 22 noteringen vorig jaar, naar 17 dit jaar. Desondanks blijft de muziek van Borsato van alle Nederlandse artiesten het populairst

 

Andere bijzondere feiten zijn:

 

 • De Top 1000 bevat 103 nieuwe binnenkomers, waarvan 39 echte nieuwe en de rest een re-entry. Ed Sheeran stond onlangs in de Qube en hij scoort met 'Bad Habits' op nummer 165 de hoogste nieuwe binnenkomer.
 • De snelste stijger is 'Phantom Of The Opera' van Floor Jansen, uit de Beste Zangers (2019). Deze stijgt van 898 naar 112, een stijging van 786 plekken. Floor Jansen en Henk Poort staan binnenkort samen in een uitverkocht Carré, wat ermee te maken zou kunnen hebben.
 • 'American Idiot' van Green Day is de snelste zakker. Zakt 529 plekken.
 • Het oudste nummer is 'Jailhouse Rock' - Elvis Presley. Werd uitgebracht in 1957.
 • Er staan ook nummers dubbel in de lijst: 'Sound of Silence' van Simon & Garfunkel (98) en die van Disturbed (13). 'Empire State of Mind' staat erin mét Jay-Z (688) en zonder Jay-Z (580). Ook 'Papa' is twee keer te horen, de versie van Suzan & Freek (398) en die van Stef Bos (55).
 • 2021 was het jaar van de Formule 1 en het Songfestival en daar spint Davina Michelle garen bij. 'Beat Me' stijgt 405 plekken naar 388 en 'Sweet Water' komt nieuw binnen op nummer 513.
 • Verdrietige toevoegingen aan de Q-top 1000 zijn de nummers 'A Whiter Shade Of Pale' van Procol Harum en 'Guaranteed' van Eddie Vedder. Beide nummers hebben te maken met het overlijden van Peter R. de Vries.

 

Coen Swijnenberg maandag terug op de radio

Coen Swijnenberg is maandag weer terug op de radio. Dat meldt hij op Instagram.

 

Hij schrijft: ''Heel erg bedankt voor zoveel fijne reacties die ik heb gekregen na het overlijden van m'n moeder. Het was een week van herdenken en regelen. Vrijdag hebben we met familie, vrienden en bekenden een afscheid gehad helemaal in de stijl en sfeer van m'n moeder: warm, liefdevol, eerlijk en oprecht. Een dag om te koesteren.''

 

De Radio 538-dj gaat een nieuwe fase in zegt hij. ''Nu breekt een nieuwe fase aan. Van de stilte en het gemis. Maar het leven gaat door. En zo hoort het ook. Met mama in m'n hart. Vanaf morgen ben ik weer op de radio. Ik heb er zin in!''

 

Luister van maandag t/m donderdag tussen 16:00 en 19:00 uur naar De Coen en Sander Show op Radio 538!

 

Bron: Dutch Radio

Beeld: Radio 538

 

Suzanne Voets winnaar Het groot dictee der Nederlandse taal 2021

Het groot dictee der Nederlandse taal is dit jaar gewonnen door de 20-jarige Suzanne Voets uit Utrecht met slechts 3 fout. Dit is bekend geworden tijdens de uitzending van De taalstaat op NPO Radio 1, live vanuit de bibliotheek van de Radboud Universiteit in Nijmegen. 

 

Suzanne studeert Nederlandse Taal en Cultuur aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. In de uitzending ging een ‘taalstaattopteam’ van twintig luisteraars de strijd aan met een team van twintig prominenten. Gemiddeld werden 19 fouten per persoon gemaakt.

 

Bij de prominenten kwam cabaretier Pieter Derks als beste uit de bus. Met 5 fouten liet Pieter andere BN’ers als de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, acteur Huub Stapel, schrijver Thomas Olde Heuvelt, cabaretier Ronald Snijders, boswachter/tv-presentator Tim Hogenbosch en het Nijmeegse Tweede Kamerlid Lisa Westerveld achter zich.

 

De taalstaat-presentator Frits Spits wil met het jaarlijkse dictee de liefde voor de Nederlandse taal vieren én mensen nog eens wijzen hoe belangrijk spelling is. “De spellingregels zijn de verkeersregels van de geschreven taal. Als we er ons niet aan houden, kan dat leiden tot woorddeuken en ontspoorzinnen.”

 

Het dictee werd dit jaar voor de vierde keer uitgezonden. Luisteraars konden meeschrijven vanuit huis tijdens de uitzending of in een van de deelnemende bibliotheken in ons land. Gerdi Verbeet, oud-voorzitter van de Tweede Kamer, las het dictee voor dat was geschreven door schrijver en taalkundige Wim Daniëls. Het groot dictee der Nederlandse taal wordt georganiseerd door NPO Radio 1 in samenwerking met De taalstaat van KRO-NCRV, het Genootschap Onze Taal en productiebedrijf Men at Work.

 

Bron: (beeld) KRO-NCRV/Dutch Radio

 

Bas Muijs stopt bij Omroep West

Bas Muijs stopt als presentator bij Radio West. Dat heeft hij bekendgemaakt in zijn radioprogramma Muijs in de Middag. ''Ik zeg dit met pijn in het hart. Ik heb hier vier jaar met veel plezier gewerkt en dan opeens komt er een prachtige aanbieding langs.''

 

Wat die aanbieding is, kan hij nog niet zeggen. ''Ik heb moeten beloven dat ik het nog niet mag verklappen.' Hij houdt zijn kaken stijf op elkaar. 'Het was heel leuk geweest als ik het had kunnen vertellen, maar ik ga er niets over zeggen.''

 

Vrijdag 12 november is zijn laatste show. ''Dat het zo snel is, heeft met die aanbieding te maken. Die gaat al vrij snel beginnen.''

 

Ga voor meer informatie naar www.omroepwest.nl.

 

Bron: (beeld) Omroep West/Dutch Radio

 

Erik de Zwart over zijn hobby: modeltreintjes

Radio-dj Erik de Zwart was in Op1 te gast om te praten over favoriete hobby: modeltreintjes.

 

Erik de Zwart in Op1: “Het is een soort droomwereld die je voor jezelf kan creëren. Ik heb iets van honderd meter rails in de tuin.”

 

Bekijk hier het fragment: Erik de Zwart in Op1.

 

De hele uitzending van Op1 is terug te zien via NPO Start.

 

Bron: (beeld) Op1/Dutch Radio 

 

Astrid Kersseboom nieuwe presentator NOS Radio 1 Journaal

Astrid Kersseboom wordt de nieuwe presentator van het NOS Radio 1 Journaal. Zij is de opvolger van Jurgen van den Berg, die na zes jaar de NPO Radio 1-luisteraar’s morgens te hebben bijgepraat over nieuws en actualiteiten, de overstap maakt naar Omroep MAX. Kerssebooms eerste dienst bij het best beluisterde* dagelijkse programma op NPO Radio 1 is op maandag 3 januari.


Astrid Kersseboom (55) heeft een lange staat van dienst bij de NOS: ze begon in 1998 als nieuwslezer bij het NOS Radionieuws. In 2001 stapte ze over naar tv, naar NOS Studio Sport. Drie jaar later, januari 2004, volgde het NOS Journaal. Daar presenteerde ze niet alleen de bulletins, maar ook urenlange breaking news-uitzendingen. Sinds 2007 heeft ze ook het koningshuis in haar pakket.

 

“Na 21 jaar tv ga ik terug naar mijn oude liefde, de radio”, zegt Kersseboom, “en dan ook nog als presentator van het NOS Radio 1 Journaal, de uitzending waar ik nu elke dag mee wakker word. Een programma waarvan je als presentator in hoge mate de toon bepaalt en waarin je sterk journalistiek inhoudelijk bezig bent. Het is als start van de dag een van de belangrijkste uitzendingen van NPO Radio 1. Ik voel me dan ook vereerd. Het betekent een grote verantwoordelijkheid, maar die neem ik graag op me.”  

 

Hoofdredacteur NOS Nieuws Marcel Gelauff over de benoeming: “Astrid is een zeer ervaren presentator en journalist, met een brede belangstelling. Ze heeft ervaring met radio en sport, en ze is toegankelijk, nieuwsgierig en open. Daarmee brengt ze van nature het geluid waarmee je als radioluisteraar de dag wil beginnen.”  

 

*269.000 luisteraars, marktaandeel 12 procent (cijfers augustus-september jl.)

 

Bron: NOS

 

NPO 3FM Serious Request brengt het Glazen Huis terug

NPO 3FM Serious Request brengt het Glazen Huis terug! NPO 3FM-dj's Sander Hoogendoorn, Frank van der Lende, Jorien Renkema en Rob Janssen trekken er in de week voor kerst in en maken vanuit De Nieuwe Stad in Amersfoort 24 uur per dag radio en online content met maar één doel: samen met heel Nederland zoveel mogelijk geld ophalen voor het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL) om de regenwouden in Zuid-Amerika te beschermen en te herstellen en zo klimaatverandering tegen te gaan.

 

3FM Serious Request gaat deels terug naar de basis van de actie en komt van 18 t/m 24 december weer vanaf één centrale plek waar het publiek de dj's van dichtbij in actie kan zien, mochten de coronamaatregelen dit toelaten. Tijdens deze editie staat klimaatverandering centraal en daarom staat het Glazen Huis dit jaar symbool voor een broeikas waarin de temperatuur letterlijk tot grote hoogte kan stijgen. Alleen het in Amersfoort aanwezige publiek kan deze temperatuur laten dalen door zich in te spannen in de kas die gekoppeld is aan het Glazen Huis. Ook worden rond het Glazen Huis tal van activiteiten georganiseerd waarmee geld opgehaald wordt voor het Wereld Natuur Fonds, wederom als de coronamaatregelen dit in december toelaten.

 

Luisteraars thuis kunnen hun steentje bijdragen aan het goede doel door als vanouds een plaat aan te vragen, een donatie te doen of zelf in actie te komen en hun actie aan te melden via 3fm.nl/kominactie.

 

Sander Hoogendoorn, 3FM-dj: "Ik vind het heel tof dat ik als laatste bewoner van het Glazen Huis in 2017 nu ook weer de eerste mag zijn die zich inzet voor het Wereld Natuur Fonds; een goed doel wat mij als natuur- en dierenliefhebber enorm aan het hart gaat. Samen met heel Nederland en alle DJ’s van 3FM gaan we er een hele vette week van maken!" 

 

Jorien Renkema, 3FM-dj: "Eigenlijk is het sinds dat ik in 2009 radio ging maken altijd al mijn droom geweest om onderdeel te worden van het Glazen Huis. Nu is het zover en wat is dat een enorme eer! En dan ook nog eens voor het Wereld Natuur Fonds, een goed doel dat ik al van kleins af aan support. Het is hard nodig dat we met 3FM Serious Request in actie komen tegen klimaatverandering en ik zal zeker niet schromen om mijn ervaring als Ranger van vroeger in te zetten in de week voor kerst!" 

 

Over 3FM Serious Request

Traditiegetrouw zet 3FM Serious Request zich in de week voor kerst in voor het goede doel, dit jaar voor het eerst voor het Wereld Natuur Fonds. Van 18 t/m 24 december staan de radiozender en alle online en social kanalen van 3FM volledig in het teken van de actie en wordt er 24 uur per dag live radio en online content gemaakt vanuit Glazen Huis vanuit De Nieuwe Stad in Amersfoort. Sander Hoogendoorn, Frank van der Lende, Jorien Renkema en Rob Janssen zetten zich een week lang samen met Nederland in om zoveel mogelijk geld op te halen voor het Wereld Natuur Fonds om Zuid-Amerikaanse regenwouden te beschermen en te herstellen. Dit kan door een plaat aan te vragen, een donatie te doen of zelf in actie te komen. Als de coronamaatregelen het toelaten, wordt het samenbrengen en verbinden van mensen weer een belangrijk onderdeel van de actie en worden er op locatie allerlei activiteiten voor en met publiek georganiseerd. 3FM Serious Request is te volgen op NPO 3FM en de online kanalen van de zender, 24 uur per dag op televisie op NPO 1 extra en via dagelijkse updates op NPO 1. Bezoek 3fm.nl/seriousrequest voor meer informatie.

 

Bron: (beeld) NPO 3FM

 

Ron Fresen te gast bij De Perstribune op NPO Radio 1

Politiek verslaggever Ron Fresen was te gast bij De Perstribune van MAX op NPO Radio 1.

 

Hij is al acht jaar het gezicht van het Achtuur Journaal. Over een klein half jaar houdt hij het daar voor gezien. Iets waar hij niet per se rouwig om is. Dat zei hij op De Perstribune.

 

Ook heeft Ron Fresen een boek geschreven met de titel Acht jaar Achtuur waarin hij bekend maakte dat hij komend voorjaar gaat stoppen als politiek duider bij de NOS. Fresen heeft uitgezaaide prostaatkanker, maar benadrukt dat hij zich nog heel goed voelt en dat hij nog jaren heeft die hij mooi in wilt delen.

 

De komende maanden gaat Fresen dan ook vol goede moed verder met zijn werk als verslaggever. Toch levert het werk ook na acht jaar nog veel druk op bij Fresen. "Ik heb een soort verwerkingsproces nodig. Dan kijk ik de journaals terug. Alleen kan ik niet zo goed tegen kritiek direct erna. Later denk ik dan wel van 'ja die persoon had eigenlijk wel gelijk'."

 

De uitzending is terug te luisteren en te bekijken via www.nporadio1.nl. Voor meer De Perstribune ga naar www.deperstribune.nl.

 

Bron: (beeld) NPO Radio 1/Dutch Radio 

 

Coen Swijnenberg zijn moeder overleden

Coen Swijnenberg zijn moeder is overleden. Dat meldt de Radio538-dj op Instagram. 'Dag lieve mama', zo begint

Coen zijn tekst.

 

Verder schrijft hij: ''Afgelopen donderdag, 28 oktober, is m'n moeder overleden. Haar dood kwam niet onverwacht en toch werd ik er door overvallen. Wat een onbeschrijflijk groot gevoel van leegte.


Mama die, na de scheiding van m'n vader (ik was 4), m'n zus en mij grotendeels alleen heeft opgevoed. Dat deed ze met ongekend veel liefde en geborgenheid. Als wij het maar goed hadden.


Mama die altijd alleen is gebleven, leefde voor haar kinderen, altijd haar beschermende vleugels over haar kroost uitgeslagen. Vleugels die ze lastig kon intrekken. Loslaten was moeilijk. Een zelfstandige vrouw die haar eigen boontjes dopte. Geen poespas. Ze vond op haar manier een weg door het leven. Ze werd jong moeder en jong oma. Vier kleinkinderen. Ze vond het fantastisch.


Mama die veel ziekte heeft gekend genas van borstkanker. Maar 'die rotziekte' kwam terug. M'n zus en ik konden de ritjes naar het ziekenhuis dromen en ze bouwde een bijzondere band op met m'n vriendin. Scans, uitslagen, behandelingen...maar altijd de focus op het positieve. Over wat er nog wél kon. Mama wilde niet dood, ze wilde leven. Een strijder. Optimist en realist, maar ze vond het vreselijk jammer dat ze op haar 65e al dood zou gaan.


Het was mama die m'n liefde voor radio zag en via een collega had geregeld dat ik op m'n 14e mocht langskomen bij een lokale omroep. Waar ik zag: dit is het, dit wil ik. Mama die me jarenlang al die uren naar de studio liet gaan om te doen waar ik zo gelukkig van werd, mama die besloot om een dag eerder terug te komen van vakantie omdat ik m'n radioprogramma niet kon missen, en mama die tot vorige week nog vroeg hoe de uitzending was geweest. Woensdag heeft ze een stukje geluisterd op haar kamer in het hospice. Donderdag was ik niet op de radio. Op dat moment hielden we m'n dappere moeder voor de laatste keer vast. Ze moest loslaten, ze kón loslaten. Geen pijn meer, eindelijk rust. Wat ga ik haar ongelooflijk missen. Bedankt dat je m'n mama was. Dag mam.'' 

 

Bron: Coen Swijnenberg/Dutch Radio

Beeld: Radio 538

 

Henk van Steeg nieuwe presentator EO-radioprogramma ‘Open Huis’

Henk van Steeg is met ingang van maandag 1 november de nieuwe presentator van het doordeweekse EO-radioprogramma ‘Open Huis’ op NPO Radio 5. Hij neemt het stokje over van Tom Herlaar die het programma ruim 15 jaar presenteerde. Tom Herlaar doet een stapje terug bij ‘Open Huis’ en gaat de zaterdageditie van het programma presenteren.

 

Henk van Steeg heeft er zin in om elke doordeweekse middag de gastheer te zijn in ‘Open Huis’: “Ik ben bij de EO begonnen bij NPO Radio 5. Daarna heb ik verschillende uitstapjes gemaakt naar 3FM, NPO Radio 1 en NPO Radio 2. Hierdoor heb ik veel ervaring kunnen opdoen en op deze manier toegegroeid naar de rol van presentator van het middagprogramma ‘Open Huis’.  Ik vind het een eer dat de EO mij gevraagd heeft om Tom Herlaar op te volgen die 15 jaar dit programma een gezicht gaf. Ik zie er naar uit om samen met de luisteraars dit mooie programma verder te laten groeien.”   

 

Over Henk van Steeg 

Henk van Steeg werkt sinds 2006 bij de Evangelische Omroep als radio- en tv-presentator. Op dit moment is Henk een van de presentatoren van het NPO Radio 1-programma ‘Langs de Lijn En Omstreken’. Ook presenteert hij het NPO Radio 5 programma ‘Niet Alleen’ en is hij presentator van het tv-programma ‘Nederland Zingt’. 

 

Over ‘Open Huis’ 

‘Open Huis’ is een muzikaal en informatief programma dat elke werkdag én zaterdag te horen is van 14.00 – 16.00 uur op NPO Radio 5. Naast veel muziek en spelletjes, is er dagelijks aandacht voor achtergronden bij de actualiteit en informatie in de rubriek ‘Hoe zit dat?’.

 

Bron: EO

Foto: Dingena Mol

 

Tineke de Nooij maakt laatste uitzending TinekeShow

Tineke de Nooij maakt, zaterdag 30 oktober, haar laatste TinekeShow, dat heeft ze in haar eigen show bekendgemaakt. Ze heeft besloten meer van haar vrije tijd te genieten en te gaan reizen. Zondag gaat ze met vakantie. Ze blijft aan MAX verbonden en zal waar nodig invalwerk voor MAX verrichten. De komende maanden gaat TinekeShow nog wel gewoon door. Begin volgend jaar zal een laatste feestelijke TinekeShow worden uitgezonden, waarin Tineke zelf centraal staat en luisteraars ook van harte welkom zijn.


Tineke de Nooij: “Sinds 2010 heb ik met heel veel liefde TinekeShow gemaakt, ik heb zoveel mooie gesprekken kunnen voeren, bijzondere gasten mogen ontvangen en geweldige live-optredens in mijn show gehad. Ruim 10 jaar heb ik dagelijks een programma gemaakt en de laatste twee jaar wekelijks. Reken maar dat ik dat allemaal zal missen, vooral de luisteraars met hun support en enthousiasme, de muziek en wat dacht je van mijn leuke collega’s, maar ik heb het gevoel; ik moet nu op reis nu het nog kan. Ik kijk er ontzettend naar uit.”


MAX-directeur Jan Slagter: “Ik wil Tineke enorm bedanken voor de afgelopen jaren, hoe ze ook ver na haar pensioengerechtigde leeftijd voor ons TinekeShow heeft gemaakt, is echt bijzonder. Hoe kwiek en energiek ze op haar 80ste is, daar kan ik alleen maar van dromen. Ik gun Tineke ontzettend haar vrije tijd en geef haar graag de ruimte om te genieten van het leven en mooie reizen te maken.”


TinekeShow

Elke zaterdag tussen 12.00 en 14.00 uur 

Bij MAX op NPO Radio 5

 

Bron: Omroep MAX/Dutch Radio 

 

Chris Bergström niet terug op Radio 538

Chris Bergström heeft verteld in De 538 Ochtendshow met Wietze dat hij als sidekick niet terugkeert op Radio 538. ''Ik had nooit gedacht dat ik op landelijke radio terecht zou komen. Het is me toch gelukt. Ik heb hier gezeten en daar ben ik megatrots op. Maar op dit moment kies ik toch mijn eigen pad'' 

 

Chris: ''Ik wil jou aan de andere kant van de radio bedanken, want jullie hebben zoveel lieve berichtjes gestuurd. Dat heeft me zoveel gesteund. Ik ga even rust nemen.''

 

Bekijk hier de video van Chris neemt afscheid.

 

Meer Radio538? www.radio538.nl.

 

Bron: (beeld) Radio 538/Dutch Radio 

 

David Guetta krijgt eigen programma op Radio 538

’s Werelds beste dj David Guetta sluit vanaf dit weekend op zaterdag de 538 dancenacht tussen 02.00 en 03.00 uur af met zijn eigen radioshow. Hij keert hiermee na twee jaar terug bij het station. Naast Guetta hebben ook Nederlandse top dj's Martin Garrix, Tiësto en Lucas & Steve een programma op de zender.

 

Al sinds David Guetta doorbraak in 2002, is hij een populaire artiest op Radio 538. In 2017 ontving hij uit handen van het radiostation de allereerste ‘538 Dance Smash Award' en afgelopen jaar werd hij opnieuw geëerd met een ‘538 Top 50 Lifetime Achievement Award’. Deze award ontving hij mede omdat hij maar liefst 37 ‘Dance Smashes’ scoorde de afgelopen jaren. Tussen 2009 en 2019 was zijn radioshow ook al te horen op Radio 538.

 

Coco Hermans, Radio Director: “De nummer 1 dj van de wereld hoort natuurlijk op Radio 538. Daarom zijn we enorm trots dat David Guetta zich aansluit bij de zaterdagavond line-up van 538, met naast Guetta ook Martin Garrix, Lucas & Steve en Tiësto."

 

Programmering zaterdagavond

23.00 – 00.00 uur: Martin Garrix

00.00 – 01.00 uur: Lucas & Steve

01.00 – 02.00 uur: Tiësto

02.00 – 03.00 uur: David Guetta 

 

Bron: Radio 538

 

Bureau Buitenland gaat naar de middag

Bureau Buitenland is het dagelijkse buitenland-radioprogramma van de VPRO waar internationaal nieuws gebracht wordt met interviews, reportages en achtergrondverhalen. Vanaf maandag 3 januari 2022 verhuist Bureau Buitenland van de avond naar de middag en is het programma elke werkdag van 13.30 uur tot 14.00 uur te beluisteren op NPO Radio 1.

 

Bureau Buitenland zal per januari afwisselend gepresenteerd worden door vaste presentatoren Tim de Wit en Sophie Derkzen.

Tim de Wit (1981) werkte voorheen als correspondent voor de NOS en dagblad Trouw in Zuid-Afrika en Duitsland. Zijn laatste standplaats was Londen waar hij verslag deed van de Brexit. Tim de Wit is maker van de succesvolle podcast Europa draait door op NPO Radio 1, die per januari 2022 ook door de VPRO wordt uitgebracht.   

 

Sophie Derkzen (1984) presenteert sinds 2020 Bureau Buitenland en schreef daarvoor onder meer voor Vrij Nederland en De Correspondent. Ook was ze gastredacteur bij Die Zeit in Hamburg. Afgelopen najaar maakte ze voor de VPRO de podcast Generatie Merkel waarin ze in aanloop naar de Duitse verkiezingen jonge Duitsers spreekt over thema’s als klimaat, migratie, economie en emancipatie. 

 

Chris Kijne blijft verbonden aan Bureau Buitenland als de vaste invalpresentator. 

 

Bureau Buitenland, elke werkdag, 19.00 - 19.30 uur, VPRO, NPO Radio 1

Vanaf maandag 3 januari 2022, elke werkdag 13.30 - 14.00 uur, VPRO, NPO Radio 1

en rond 16.00 uur via de podcastplatforms.

 

Bron: (foto) VPRO

 

Jurgen van den Berg presenteert nieuw NPO Radio 1- programma Villa VdB bij MAX

MAX komt in januari met een nieuw middagprogramma van maandag t/m donderdag op NPO Radio 1. Het programma Villa VdB, dat tussen 14.00 uur en 15.30 uur wordt uitgezonden, wordt gepresenteerd door de nieuwe MAX-presentator Jurgen van den Berg, geflankeerd door Sophie Verhoeven.

 

Jurgen van den Berg: "Ik heb ongelooflijk veel zin om dit nieuwe radio-avontuur aan te gaan. Ik moest de afgelopen tijd vaak terugdenken aan de jaren 80 film Cocoon van regisseur Ron Howard. Echt zo'n feelgoodfilm, waarbij een groep senioren een enorme energie-boost krijgt nadat ze 's nachts stiekem baantjes zijn gaan trekken in een zwembad in de buurt. Vergelijkbare energie heb ik gekregen uit de gesprekken met MAX. En ik heb helemaal een goed gevoel omdat m'n huidige collega Sophie Verhoeven meeverhuist naar Villa VdB en voor- en achter de schermen een belangrijke rol gaat vervullen. Ze wordt daarmee straks de op één-na-belangrijkste vrouw in m'n leven."

 

MAX-directeur Jan Slagter: “Met Jurgen hebben we een geweldige radiopresentator binnen gehaald. Iemand die vol op het nieuws zit, maar ook tussendoor voldoende luchtigheid biedt. Ik ben enorm trots dat we hem welkom mogen heten bij MAX.” 

 

Met de nieuwe middagshow krijgt MAX extra uren op NPO Radio 1. Naast Nachtzuster in de zaterdagnacht, Nieuwsweekend op zaterdagochtend en De Perstribune op zondagmiddag, is MAX vanaf januari ook doordeweeks te horen op deze zender. 

 

Bron: (foto) Omroep MAX

 

Radio Aalsmeer viert 30-jarig jubileum met Top 300 en pubquiz 

Radio Aalsmeer bestaat 30 jaar en dat wordt in het weekend van 29 t/m 31 oktober gevierd. Er is een Top 300 samengesteld door de luisteraars en er is een gezellige ‘Mark en Eric Show Pubquiz’ in The Beach. Ook zijn er speciale jubileumprogramma’s.  

 

Vrijdag 29 oktober om 12.00 uur gaat de Radio Aalsmeer Top 300 van start. Zesentwintig uur lang zullen de mooiste liedjes voorbij komen, bepaald door de luisteraars. De complete lijst is  te bekijken op www.radioaalsmeer.nl/top300. De top 10 wordt nog even geheim gehouden. Wil je weten welke nummers het meest populair zijn? Luister dan de volledige Top 300, met op zondag 31 oktober tussen 21.00 uur en 22.00 uur de laatste tien nummers. 

 

Een aantal leuke feitjes uit de lijst: The Beatles komen het meest voor, gevolgd door Queen. Het oudste lied dateert uit 1946, maar er staan ook 7 nummers uit 2021 in de lijst. Te merken valt dat de stemmen uit alle hoeken van Aalsmeer en Kudelstaart zijn gekomen. 

 

Vier presentatieduo’s voorzien de uitzendingen van de nodige weetjes over de muziek en over Radio Aalsmeer, te weten Meindert van der Zwaard & Marion Geisler, Frank Bunnik & Stevan van der Voet, Lennart Bader & Frederik Tijssen en Robert Arendse en Lianda van der Schilden.  

 

Gedurende het weekend zijn ook andere speciale jubileumprogramma’s te beluisteren, zoals over de 30-jarige geschiedenis van Radio Aalsmeer en speciale remixen van nummers uit de lijst. Kijk hiervoor in de gids op radioaalsmeer.nl. 

 

Frequenties en terugluisteren 

Radio Aalsmeer is de lokale omroep van Aalsmeer en omgeving. De omroep is te beluisteren via 105.9 FM in de ether, 99.0 FM op de kabel, DAB+ kanaal 5A, digitaal radiokanaal 868 (Caiway) en via de website www.radioaalsmeer.nl. Elke dag brengt Radio Aalsmeer informatieve en interessante programma’s. In de nacht en doordeweeks overdag kunt u genieten van fijne non-stop muziek. Uitzending gemist? Surf naar radioaalsmeer.nl/uitzending-gemist. Volg Radio Aalsmeer ook op Twitter (@RadioAalsmeer) en Facebook (www.facebook.com/radioaalsmeer).

 

Bron: Radio Aalsmeer

 

Rob Kemps wordt tijdelijk 538-dj

Rob Kemps wordt vanaf maandag 25 oktober tijdelijk 538-dj. Hij gaat invallen voor Sander Lantinga die van een welverdiende vakantie gaat genieten.

 

Rob gaat als sidekick samen met Coen Swijnenberg 'De Coen en Rob Show' presenteren op Radio 538.

 

Vanaf maandag 25 oktober neemt Rob Kemps aka Snollebollekes plaats in de studio en luister je vanaf 16:00 uur naar De Coen en Rob Show! 

 

Bron: Radio 538/Dutch Radio 

 

Sonne Straal voor de camera van Telegraaf

Sonne Straal en Coen & Sander stonden voor de camera van De Telegraaf omdat Sonne de winnaar is van de ‘Faamnaam van het Jaar’. Ze heet voluit Sonne Straal en dat is een bijzondere naam vinden de luisteraars van Radio 538 die gestemd hebben.

 

Het is voor de zevende keer dat Coen Swijnenberg en Sander Lantinga de ‘Faamnaam van het Jaar’ hebben uitgeroepen op Radio 538.

 

Bekijk hier de video van De Telegraaf.

 

Bron: Dutch Radio

Beeld: De Telegraaf

 

Sonne Straal is de ‘Faamnaam 2021’

Luisteraars van ‘De Coen en Sander Show’ hebben Sonne Straal uitgeroepen tot ‘Faamnaam 2021’. De Utrechtse studente heeft de opvallendste naam van Nederland en mag zich daarom voegen in het illustere rijtje bij Mette Bus, Mat Ras, Jack Pot, Chris Mus, Kenny Boeijen en Ferry Kuhlman. Ben Boute en Joyce de Roo-Bot eindigden achter Sonne op de tweede en derde plek. Drie weken geleden startten Coen en Sander voor de zevende keer hun zoektocht op Radio 538 naar de bijzonderste, opvallendste en grappigste naam van Nederland. Ook dit jaar kwamen er weer talloze inzendingen binnen en werd er massaal gestemd.  

 

Sonne Straal was te gast in de 538-studio om de prijs zelf in ontvangst te nemen: “Bedankt Nederland én papa en mama. Ik vond het als kind al heel erg leuk en tot nu toe ervaar ik het ook alleen maar positief!”

 

Sander Lantinga: “Met dit weer verlangen we allemaal naar Sonne Straal. Een perfect moment dus om haar in het zonnetje te zetten en uit te roepen tot ‘Faamnaam 2021! Het kan toch niet anders dan dat Sonne met zo'n naam overal het zonnetje in huis is? Bij ons in de studio in ieder geval wel!”

 

Coen Swijnenberg: “Deze editie gaat de geschiedenisboeken in als beste editie ooit. Nog nooit zijn er zoveel geweldige Faamnamen ingezonden en nog nooit is er zoveel gestemd. Meer dan ooit te voren! En dan een winnares met zo’n mooie, positieve en opbeurende naam, daar kunnen we alleen maar heel blij mee zijn.”

 

Dit is de top 10 Faamnamen van 2021:

 1. Sonne Straal
 2. Ben Boute
 3. Joyce de Roo-Bot
 4. Wil Bierman
 5. Ron de Bil
 6. Bennie Koekoek
 7. Bas Sillen
 8. Pie Kant
 9. Liv Frie
 10. Cobie Potappel-Stroop

 

Faamnaam

538-dj’s Coen en Sander zoeken ieder jaar samen met hun luisteraars naar de grappigste, bijzonderste en origineelste naam van Nederland. Luisteraard konden de afgelopen weken Faamnamen aandragen en stemmen op hun favoriet. Alle genomineerden van dit jaar zijn terug te vinden via 538.nl/faamnaam. 

 

‘De Coen en Sander Show’ is iedere maandag tot en met donderdag tussen 16.00 uur en 19.00 uur te horen op Radio 538. 

 

Bron: Radio 538/Dutch Radio

 

Luistercijfers 100% NL fors hoger dan vorig jaar

Het gaat goed met 100% NL! De radiozender stijgt met bijna 20% bij luisteraars in de doelgroep 20-49. Het radiostation ziet haar marktaandeel groeien van 3,1%

in augustus-september 2020 naar 3,7% in augustus-september 2021. Dat blijkt uit de meest recente luistercijfers van het Nationaal Luister Onderzoek, uitgevoerd door GfK. Het is acht jaar geleden dat 100% NL in deze meting zo'n hoog marktaandeel scoorde.

 

Martijn Zuurveen, Radio Director RadioCorp: 'In september speelden we bij 100% NL De Uithaal. Luisteraars probeerden massaal te raden welke BN'er de bekende Nederpop-uithaal zong. Dit smaakt naar meer. Inmiddels geven we in het kader van Halloween iedere dag griezelige Disneyland Paris arrangementen weg en bereiden we ons voor op een mooie Sinterklaasactie.'

 

Bron: RadioCorp

 

De vlag uit bij Qmusic: grootste zender van Nederland

Na vijftien keer marktleiderschap in de doelgroep 20-49 jaar heeft Qmusic een nieuwe, belangrijke mijlpaal bereikt. De zender mag zich namelijk de grootste zender van Nederland noemen. Dit laten de nieuwste luistercijfers zien.

 

Dave Minneboo, programmadirecteur Qmusic: "Wat een mijlpaal. Deze maand rijgen we de records aaneen. De Top 40, Het Geluid, het Foute Uur, een ijzersterke ochtend- en middagshow, grote talenten en ervaren dj's, het zijn allemaal ingrediënten voor een zender die zich met recht de grootste van het land mag noemen. Ik ben heel trots dat we dit met onze top-dj's en alle mensen achter de schermen voor elkaar hebben weten te boksen."

 

Waar Qmusic de afgelopen tijd enkel nog voorgegaan werd door NPO Radio 2, zijn de rollen in de nieuwste luistercijfermeting omgedraaid. Qmusic scoort een marktaandeel van 11,9% en bestijgt hiermee de troon als grootste zender van Nederland.

 

In de doelgroep 20-49 jaar weet Qmusic flink boven de andere zenders uit te stijgen met een marktaandeel van maar liefst 20,7%. Dit is het hoogste marktaandeel ooit voor de zender en betekent een groei van 13% ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar.

 

Vorig jaar werd er een gelijkstand bereikt en rook Qmusic dus al eerder aan de eerste positie, toen gedeeld met NPO Radio 2. Q had toen wel een hoger weekbereik. Dit is voor het eerst dat Q alleen bovenaan staat.

 

Sarah wint Karigste Kamer 2021

De 22-jarige Sarah uit Utrecht heeft de Karigste Kamer van Nederland 2021 en wint hiermee een maand haar huurprijs en een feestje met Sanders Vriendenteam bij haar thuis. Om aandacht te vragen voor de woningnood onder studenten ging Sander Hoogendoorn de afgelopen weken op zoek naar de Karigste Kamer van Nederland. De jury is tot het unanieme besluit gekomen om Sarah tot de winnares van dit jaar te kronen. Sarah betaalt maar liefst €370,40 voor haar karige kamer van 10m2. 

 

Het bed van Sarah staat naast het raam met enkelglas waardoor zij het altijd koud heeft. Daarnaast werkt het leidingsysteem niet goed waardoor haar kamer regelmatig naar riool ruikt. Maar dat waren nog niet de doorslaggevende factoren waar de jury, bestaande uit Rob Jetten, Ama Boahene en Lot Mulder, op aansloeg.

 

Rob Jetten: 'Sarah woont in een kamer met een systeemplafond waar de muizen uit komen vallen. Het idee dat er een muis op je kan vallen terwijl je in bed ligt vind ik heel intens. Ondanks dat ze heel erg haar best heeft gedaan om de ellende te verbloemen is zij toch de winnaar'.

 

Om de twijfelachtige eer van Karigste Kamer 2021 te vieren gaat Sander Hoogendoorn vanmiddag met het hele Vriendenteam naar Utrecht om het studentenhuis van Sarah op zijn kop te zetten. Hiervoor neemt hij Goldband mee, die zullen optreden voor de studenten. 

 

De finaleweek bestond uit vier genomineerden die het de jury nog moeilijk maakten. Nienke (19) uit Rotterdam woont in een kamer van 9m2 waarbij haar bed naast het raam staat, een dusdanig gebrekkig raam dat je prima weg had kunnen halen want als het regent, stroomt de regen gewoon haar bed in. De Amsterdamse Dees (21) woont in de beruchte ACTA-studentenflat die vol zit met asbest. En de 18-jarige Boran uit Eindhoven weet het ook niet droog te houden als het regent: ook zijn raam houdt weinig tegen. Daarnaast zit zijn kleine kamer onder de schimmel.

 

Bron: BNNVARA

Beeld: NPO 3FM

 

Linda de Mol te gast bij Ekdom in de Morgen op Radio 10

Gerard Ekdom heeft Linda de Mol uitgenodigd in de studio van Radio 10. In de uitzending had hij een paar verrassende fragmenten voor haar.

 

Als presentatrice heeft Linda door de jaren heen al vele programma's gepresenteerd. De lijst op WikiPedia is eindeloos! Aan die tabel voegt ze er vanaf nu nog een toe met De Dating Quiz. Gerard testte meteen even haar carrièrekennis met een speciale Linda de Mol Carrière Kwis.  

 

Bekijk hier het fragment: Linda de Mol wordt door Gerard Ekdom onderworpen aan een ken je carrièrequiz.

 

Bron: (beeld) Radio 10/Dutch Radio

 

Hoofdrol voor Ed Sheeran in nieuwe TV-commercial Sky Radio

In de nieuwe merkcampagne van Sky Radio staan de grootste nationale en internationale supersterren van dit moment centraal. Het non-stop muziekstation trapt de campagne af met de uitrol van een gloednieuwe TV-commercial met een speciale hoofdrol voor Ed Sheeran, die momenteel wereldwijd de hitlijsten domineert. Ook Davina Michelle en P!nk zijn de komende weken te zien in TV, Out Of Home en online uitingen. Door het centraal stellen van deze artiesten en de look and feel van de campagne, wordt het feel good karakter van Sky Radio benadrukt. De nieuwe merkcampagne is ontwikkeld door Het Bureau van Talpa Network en Active Studios.

 

Op Sky Radio horen luisteraars non-stop de grootste hits en de beste artiesten van dit moment. Deze succesformule is doorvertaald naar een unieke campagne waarin deze artiesten én hun muziek volledig centraal staan. Het non-stop gevoel wordt gesymboliseerd door een cirkel die energie geeft en nooit eindigt: de cirkel is non-stop. Het kleurgebruik zorgt voor een speels effect en geeft het geheel een frisse en sprankelende uitstraling.

 

Credits nieuwe merkcampagne:

 • Opdrachtgever Sky Radio: Caroline Will (Brand Director), Uunco Cerfontaine (Radio Director), Yolande Veldt (Brand & Strategy Lead)
 • Het Bureau: Wouter van der Pauw (Creative Director), Rose Zandvliet (Strategy Director) en Sander Rietdijk (Creative).
 • Active Studios Rotterdam: Ruben Bults (Executive Producer) en Mark Wallaard (Creative Director)

Bron: (foto) Sky Radio/Dutch Radio 

 

Nieuwe single Adele vrijdag ieder uur op Sky Radio

Vrijdag verschijnt ‘Easy On Me’, de langverwachte nieuwe single van Adele. Het is alweer ruim vijf jaar geleden dat de zangeres een single uitbracht en daarom zet Sky Radio de wereldster op vrijdag 15 oktober extra in de spotlights. Tussen 06.00 en 00.00 uur wordt ‘Easy On Me’ ieder uur gedraaid.

 

Sinds haar grote doorbraak in 2008 is Adele een graag gehoorde artiest op Sky Radio. Toen zij vorige week al een kort fragment liet horen van haar nieuwe single, was de muziekredactie van Sky Radio direct enthousiast. Op YouTube is de korte teaser al meer dan 15 miljoen keer bekeken. Ook haar fans reageren enthousiast en bestoken de muziekredactie met vragen wanneer ze haar nieuwe track op Sky kunnen horen. Daarom heeft de zender besloten het nummer op de eerste dag van de release ieder uur te draaien.

 

Uunco Cerfontaine, Radio Director Sky Radio: “Als je Adele zegt dan zeg je Sky. Sky is toch ‘the home of Adele’ in Nederland. Onze luisteraars houden heel erg van haar muziek en haar nieuwe track zal ongetwijfeld ook een favoriet worden van onze luisteraars. Want ik heb ‘m al mogen beluisteren en het is weer een échte Adele powerballad zoals alleen zij ze kan maken.” 

 

Bron: Sky Radio

 

Nieuwe zaterdagavondprogrammering en samenwerking Tomorrowland One World Radio

Onlangs is bekendgemaakt dat Qmusic internationale top-dj's Afrojack en Sunnery James & Ryan Marciano heeft binnengehaald voor de nieuwe zaterdagavond. Ook is de radiozender een jarenlange samenwerking met dancefestival Tomorrowland aangegaan. Vanaf nu gaat de radiozender ook de verkoop van de commercials verzorgen voor bijbehorende radiozender Tomorrowland One World Radio in Nederland. Daarnaast zendt Qmusic op zaterdagnacht een overzicht uit van het beste van One World Radio.

 

Rob Beijersbergen, verkoopdirecteur Qmusic: "Deze nieuwe samenwerking met Tomorrowland One World Radio en de start van Afrojack en Sunnery & Ryan bij Qmusic, bieden adverteerders mogelijkheden zich te verbinden met klinkende namen op de zaterdagavond en een dancefestival met internationale allure."

 

Voortvloeiend uit het mediapartnership met Tomorrowland, gaat Qmusic de commerciële activiteiten op zich nemen voor het bijbehorende radiostation Tomorrowland One World Radio, dat vanaf nu te horen is via DAB+ en via de Qmusic player op de website en in de app van Qmusic. Op zaterdagnacht zendt Qmusic het beste van One World Radio uit. De volledige zaterdagavondprogrammering komt er vanaf 16 oktober als volgt uit te zien:

 

Zaterdagavondprogrammering:

18.00 – 21.00 Jordi Warners

21.00 – 22.00 Maximum Weekendmix met Menno Barreveld

22.00 – 00.00 World Wide Club 20 met Armin van Buuren

00.00 - 01.00 Sunnery & Ryan

01.00 – 03.00 A State of Trance met Armin van Buuren

03.00 – 04.00 Beste van Tomorrowland One World Radio

04.00 – 05.00 Jacked met Afrojack

 

Om dit te vieren organiseert Qmusic op vrijdag 15 oktober de Tomorrowland Winter Pre Party. Hier treden Sunnery & Ryan en Armin van Buuren op voor 200 luisteraars. Vlak voor het optreden wordt een finalespel gespeeld waarbij een Ultra Vip Tomorrowland Winter Experience voor 2 personen op het spel staat. De luisteraar die dit wint mag naar het driedaagse festival Tomorrowland Winter, inclusief activiteiten, skipas, luxe hotelovernachtingen en een meet & greet met een bekende artiest.

 

William Rutten op NPO Radio 1

Topfotograaf  William Rutten was te gast in Langs de Lijn en Omstreken op NPO Radio 1. William gaat de theaters langs met een theatercollege, waarin hij aan de hand van foto's de avonturen uit zijn lange carrière vertelt.

 

Hij geeft alvast een voorproefje in het radioprogramma. Beluister of bekijk de uitzending terug via www.nporadio1.nl.

 

Bron: (beeld) NPO Radio 1/Dutch Radio 

 

Wilfred Genee stopt met ochtendshow op de radio

Wilfred Genee stopt met De Veronica Inside Ochtendshow. De reden is dat hij samen werkt met de mannen van VI aan een praatprogramma op televisie en dat kan Genee niet combineren met radio.

 

Het grote succes van de VI Oranjezomer krijgt voor Wilfred Genee een mooi vervolg op televisie. Wilfred neemt daarom binnenkort afscheid van de ochtendshow op Radio Veronica.

 

"Het is onvermijdelijk. Het is niet anders. We hebben het vorige week besproken. Het is niet te combineren met elkaar", vertelt hij zelf in de show.

 

"Het is heel vervelend en jammer", aldus Wilfred. "We waren net begonnen en er zat volgens mij nog veel meer in het vat. We hebben een hartstikke leuk team de afgelopen jaren."Hij kijkt met gemengde gevoelens naar de toekomst. Hoewel hij wel denkt dat het nieuwe praatprogramma een succes kan worden. "Je moet wel oppassen dat je het niet te serieus gaat nemen natuurlijk. Dat we overal écht verstand van zouden kunnen hebben. Het moet wel met die zelfde ondertoon blijven."

 

Wilfred ziet dus een grote uitdaging op tv, maar vindt het ook jammer om afscheid te nemen van Radio Veronica. "Ik heb het gevoel dat ik hier nog lang niet klaar ben", vertelt hij. Toch laat zijn toekomstige tv-schema hem geen keuze. "Dan is op een gegeven moment iets anders erbij doen niet mogelijk. En ik heb bovendien ook nog een gezin. Dat zou je nog weleens vergeten."

 

Zendermanager Rob Stenders over het stoppen van Wilfred Genee: "Wilfred gaat nooit rimpelloos voorbij aan de plekken waar hij gaat of staat. Ook bij Radio Veronica maakt hij met zijn companen een ochtendshow die ergens over gaat en die ergens voor staat. Het is dus ook voor ons jammer dat het gaat stoppen, maar we hebben er uiteraard wel alle begrip voor. Die talkshow wordt een succes. Wilfred is voor grote dingen gemaakt."

 

Over Wilfreds laatste uitzending én de invulling van de nieuwe ochtendshow zijn nog geen details bekend.

 

Bron: (beeld) Radio Veronica/Dutch Radio 

 

Ruud de Wild maakt kanker voor dummies met Diagnose De Wild 

In de documentaire Diagnose De Wild, laat Ruud de Wild zien hoe zijn leven plotseling op z’n kop stond na de diagnose darmkanker. Dat maakte de KRO-NCRV dj tijdens zijn eerste uitzending van De Wild in de middag bekend. Met zijn openhartige verhaal in deze documentaire hoopt Ruud bewustzijn te creëren over de impact van kanker, en hoe belangrijk het is om op tijd aan de bel te trekken. Diagnose De Wild is zondag 7 november te zien bij KRO-NCRV op NPO 1 om 22.30 uur.

 

Begin dit jaar krijgt Ruud de Wild te horen dat hij darmkanker heeft. Nadat hij in zijn eigen KRO-NCRV middagprogramma dit nieuws deelt met zijn luisteraars, stopt hij noodgedwongen met zijn werk en gaat een onzekere tijd tegemoet. “Als ik hier goed uitkom, dan ben ik verplicht om dit verhaal te vertellen”. Dat nam Ruud zich voor toen hij de diagnose kanker kreeg. In deze persoonlijke documentaire lost hij dat voornemen in. 

 

In Diagnose De Wild vertelt Ruud openhartig, emotioneel maar ook met humor over deze moeilijke periode. Over de mogelijkheden die op zijn pad kwamen, de impact van de operaties, het leven met een stoma, de opluchting als hij goed nieuws krijgt en wat zijn ziekte betekent voor zijn relatie met Olcay Gulsen. Ook Ruuds arts Jurriaan Tuynman komt aan het woord over de bijzondere band tussen arts en patiënt. Bij hoge uitzondering is er een cameraploeg toegelaten bij de laatste operatie die Ruud ondergaat. Met zijn bijzondere verhaal hoopt Ruud bewustzijn te creëren over de impact van kanker, en hoe belangrijk het is om op tijd aan de bel te trekken.“De eerste maanden kon ik nog niet bedenken dat dit goed zou aflopen. Het was een rollercoaster van emoties en scenario’s die zijn besproken. Je kunt je hierin verloren voelen, daarom heb ik besloten om samen met mijn arts en bekenden om mij heen een ‘kanker voor dummies’ te maken met deze docu ‘Diagnose De Wild’. Ik wil hiermee kijkers inzicht geven hoe ieder zijn eigen pad kan bewandelen, welke tips er zijn en waarom het zo belangrijk is om tijdig aan de bel te trekken. Ik heb zelf ervaren hoe belangrijk dit is geweest en dat wil ik delen.”

 

Diagnose De Wild is zondag 7 november te zien bij KRO-NCRV op NPO 1 om 22.30 uur.

 

Bron: (beeld) KRO-NCRV/Dutch Radio

 

Afrojack en Sunnery & Ryan naast Armin van Buuren in weekend Qmusic

Qmusic voegt internationale top-dj's Afrojack en Sunnery James & Ryan Marciano toe aan de weekendprogrammering. Zij zijn vanaf 16 oktober naast Armin van Buuren te horen bij het radiostation. Om dit te vieren geven Sunnery & Ryan samen met Armin van Buuren op vrijdag 15 oktober een showcase bij Qmusic.

 

Qmusic programmadirecteur Dave Minneboo: "Ik vind het geweldig dat we naast Armin ook wereldsterren Afrojack en Sunnery & Ryan aan onze dj-programmering kunnen toevoegen. Voor het ultieme weekendgevoel moet je bij Qmusic zijn."

 

Voor de ultieme clubavond hoeft de Qmusic-luisteraar vanaf 16 oktober alleen maar Qmusic aan te zetten. Tussen 21.00 en 22.00 uur is de Maximum Weekendmix met Menno Barreveld te horen en om 22.00 uur presenteert Armin van Buuren de meest populaire dance tracks van het moment tijdens the World Wide Club 20. Om middernacht brengen Sunnery & Ryan  de club naar de huiskamers van de luisteraars, gevolgd door A State of Trance met Armin van Buuren om 01.00 uur. Van 03.00 tot 04.00 uur komt het beste van Tomorrowland One World Radio voorbij en de nacht sluit af met Jacked van Afrojack van 04.00 tot 05.00 uur.

 

Om de start van de nieuwe programmering te vieren, maken luisteraars deze week kans op toegang voor de Tomorrowland Winter Pre Party op 15 oktober bij Qmusic. Hier treden Sunnery & Ryan en Armin van Buuren op voor 200 luisteraars. Vlak voor het optreden wordt een finalespel gespeeld waarbij een Ultra Vip Tomorrowland Winter Experience voor 2 personen op het spel staat. De luisteraar die dit wint mag samen met iemand naar het driedaagse festival Tomorrowland Winter, inclusief activiteiten, skipas, luxe hotelovernachtingen en een meet & greet met een bekende artiest.

 

Zaterdagavondprogrammering:

18.00 – 21.00 Jordi Warners

21.00 – 22.00 Maximum Weekendmix met Menno Barreveld

22.00 – 00.00 the World Wide Club 20 met Armin van Buuren

00.00 - 01.00 Sunnery & Ryan

01.00 – 03.00 A State of Trance met Armin van Buuren

03.00 – 04.00 Beste van Tomorrowland One World Radio

04.00 – 05.00 Jacked met Afrojack

 

 

Goede audio branding zorgt voor meer herkenning, waardering en actie

Uit onderzoek dat Qmusic sinds 2020 doet naar de kracht van audio branding bij radiocommercials is gebleken dat reclames met herkenbare en onderscheidende geluidselementen beter worden onthouden. Bovendien worden deze commercials beter gewaardeerd en zetten ze eerder aan tot actie bij consumenten. Merken die goed scoren op audio branding zijn Albert Heijn en Kruidvat als het gaat om jingles, Unox als het gaat om muziek, de Postcode Loterij met de stem van Gaston Starreveld en Corendon met de rijmende slogan 'Naar de zon met Corendon'.

 

Met de opmars van podcasts, streamingdiensten en smartspeakers, is het steeds meer een noodzaak om na te denken hoe je merk klinkt en hoe onderscheidend of herkenbaar je merkgeluid is. Sinds 2020 onderzoekt Qmusic onder de naam ‘SoundQ’ (sound-cue) daarom hoe herkenbaar en uniek de auditieve merkelementen binnen een commercial zijn. Deze kenmerkende geluiden kunnen een slogan of tagline zijn, een jingle, een soundlogo, maar ook een bepaalde stem. Na meer dan honderd commercials met hun SoundQ getest te hebben, dook Qmusic samen met onderzoeksbureau InSites consulting alle data in. En wat blijkt: commercials met een duidelijke SoundQ worden vaker onthouden (+30%) en men weet veel vaker wie de afzender is (+150%).

 

Rob Beijersbergen, Verkoopdirecteur Qmusic licht toe: "We weten al langer dat audio branding belangrijk is en dit onderzoek bevestigt nu daadwerkelijk deze impact. Het loont dus om te investeren in herkenbare SoundQ's, zoals jingles, slogans en stemmen voor de langere termijn."

 

Zonder SoundQ blijft je boodschap dus bij minder mensen hangen en weten aanzienlijk minder mensen van welk merk de boodschap afkomstig is. Hoe beter de SoundQ, hoe beter de herkenning en hoe groter het effect. Daarnaast toont dit onderzoek aan dat commercials met een goede SoundQ ook beter worden gewaardeerd en een hogere impact hebben op gedrag, met name aankoopintentie, overweging en merkvoorkeur.

 

Een goede SoundQ: continuïteit en consistentie zijn key

Het loont om op de lange termijn te investeren in audio branding. Door consistent gebruik te maken van dezelfde SoundQ in alle audio-uitingen en deze vaak te herhalen, wordt er gewerkt aan het opbouwen van een geheugenstructuur en groeit het effect van de SoundQ. Zo blijkt dat bekende merken meer profiteren van een goede SoundQ. Zij maken vaak al langere tijd consistent gebruik van de SoundQ. Bekende merken zonder SoundQ laten daarentegen effect liggen. Ook binnen de commercial helpt continuïteit: SoundQ’s die gedurende de commercial worden herhaald, worden vaker herkend en aan het juiste merk toegewezen. Ook het afsluiten van de commercial met een SoundQ helpt hierbij. Tot slot is creativiteit belangrijk. Geluiden, woorden of sfeer die andere merken gebruiken moeten vermeden worden, zodat mensen bij het horen van een commercial niet gelijk aan een ander merk denken.

 

 

Radio 10 betaalt ‘Tikkies’ van luisteraars

Een hotelovernachting geboekt, concertkaartjes gekocht of nieuwe schoenen besteld? Kon je voor alle dingen in het leven maar een Tikkie sturen. Radio 10 maakt het mogelijk met de nieuwe actie 'Tikkie aan 10'. Van maandag 11 tot en met zondag 17 oktober betaalt de zender Tikkies van luisteraars voor allerlei soorten kosten.

 

Luisteraars kunnen van 2 oktober tot en met 17 oktober Tikkies insturen via de Radio 10-app. De redactie maakt een selectie uit de ingestuurde Tikkies en de bijbehorende verhalen en de dj’s van Radio 10 bellen een luisteraar in de uitzending. Als hij of zij de telefoon opneemt, betaalt Radio 10 het Tikkie. Wordt er niet opgenomen, dan tikt Radio 10 het Tikkie door naar de volgende luisteraar. Die krijgt dit Tikkie dan extra uitbetaald naast zijn of haar eigen Tikkie.  

 

‘Tikkie aan 10’ loopt van maandag 11 tot en met zondag 17 oktober bij Radio 10. 

 

Bron: (beeld) Radio 10

 

Joke Buis live op NPO Radio 5

Joke Buis live op NPO Radio 5 met Arnold van Dongen op gitaar en Rob Buis op piano. Ze zingt een live-versie van de titelsong van haar nieuwe album! Andere foto’s - geschreven met Rokus Maasland en Rob Buis.

 

Joke Buis: ''Het liedje is ontstaan vanuit de gedachte dat je je al snel laat leiden door de verwachtingen van anderen. Hoeveel keuzes heb ik gemaakt, omdat anderen dat van mij verwachten? Je gaat zo makkelijk mee in de stroom. Een vakantie of een andere tijd van rust, zoals de Coronaperiode, heeft me stilgezet en me gemotiveerd om zoveel mogelijk keuzes opnieuw af te wegen en te gaan voor wat ik ècht wil. Soms moet ik nog meer energie steken in iets en soms moet ik juist iets laten. ‘Nee’ zeggen, vind ik best lastig. Maar op die manier kom ik dichter bij de kern. En door erover te zingen help ik mezelf herinneren.''

 

 Bekijk hier het optreden van Joke Buis met Andere foto's LIVE op NPO Radio 5

 

Meer informatie: www.jokebuis.nl

 

Bron: Joke Buis/Dutch Radio

Beeld: NPO Radio 5

 

Sterk herstel radioreclamemarkt 

De totale netto radioreclamebestedingen in het eerste half jaar van 2021 stijgen met 31% tot 88,4 miljoen euro. Daarmee zit radio weer bijna op het niveau van voor de coronacrisis. Het Radio Advies Bureau publiceert maandag, met een uitgebreid halfjaar rapport over de radiomarkt, de radioreclame-omzet van het eerste kwartaal van 2021. 

 

In het tweede kwartaal investeren adverteerders weer als vanouds in radioreclame

De netto radio-omzetstijging in het tweede kwartaal was maar liefst 63,7%, in het eerste kwartaal was deze 2,3%. Met 52,3 miljoen euro in het tweede kwartaal investeren adverteerders weer op niveau in radioreclame. 

 

Digitale radioreclame grootste groeimarkt

Spotreclame was goed voor bijna 80 miljoen euro, aan non-spot werd ruim 5 miljoen euro toebedeeld. Digitale radioreclame verkreeg ruim 3 miljoen euro en zit hiermee al bijna op het volume van heel 2020.

 

Logische aanvoerders in branches en adverteerders

Retail is veruit de grootste branche, gevolgd door financiële dienstverlening en overheid-educatie-non-profit. De branche was- en reinigingsmiddelen is procentueel de grootste stijger met een index van 553. Het ministerie van VWS was de grootste adverteerder in het eerste half jaar, nummer twee is A.S. Watson en T-Mobile staat op drie. Een logische resonantie van de alledaagse werkelijkheid in tijden van de coronapandemie; veel overheidsvoorlichting, handen wassen en vanuit eigen locatie communiceren en werken.

 

Luistertijd blijvend op hoog niveau

De gemiddelde luistertijd van de radioluisteraar ligt met 4 uur en 16 minuten per dag in de eerste helft van 2021 op hetzelfde hoge niveau van de eerste helft in 2020. De luistertijd is sinds de uitbraak van het coronavirus gestegen, dit gaat op voor alle leeftijdsgroepen.

 

RAB halfjaarrapport 2021

Voor het eerst publiceert het RAB een halfjaarrapport met een overzicht van radioreclamebestedingen en belangrijkste luistercijfers. Begin 2022 komt RAB met een jaarrapport. Klik hier voor het uitgebreide radio halfjaarrapport 2021.

 

Over RAB

Het RAB (Radio Advies Bureau) is de marketingorganisatie van alle landelijke en regionale, publieke en commerciële radiostations. RAB staat voor het vermarkten van radiokennis en biedt inspiratie aan adverteerder, reclame- en mediabureaus om met radioreclame méér te bereiken bij de luisteraars van de radiomerken. Daarnaast is RAB één van de opdrachtgevers van het Nationaal Luister Onderzoek (NLO).

 

Bron: RAB/Dutch Radio

 

NPO 3FM Serious Request met Wereld Natuur Fonds in actie tegen klimaatverandering

2021 is een recordjaar voor natuurrampen. Ook in Nederland was het raak: zowel de inwoners van Limburg als Leersum ondervonden de gevolgen van de klimaatverandering. De klimaatcrisis is een feit en daarom komt 3FM Serious Request dit jaar samen met het Wereld Natuur Fonds (WWF) in actie tegen klimaatverandering. Dat gebeurt door aandacht te vragen voor de regenwouden van Zuid-Amerika: die bossen vormen een groen schild dat de hele aarde beschermt tegen te snelle opwarming. Maar nu de bossen in rap tempo worden vernietigd, is haast geboden. De regenwouden in Zuid-Amerika zijn namelijk onmisbaar. Ze leveren voedsel en zijn het leefgebied voor mensen en dieren daar. Bovendien betekent een gezond regenwoud daar, een gezond klimaat hier. 3FM Serious Request zamelt dit jaar dan ook geld in om deze regenwouden te beschermen én te herstellen. Red het regenwoud. Red ons klimaat. Let it grow!

 

Merijn van Leeuwen, bossenexpert WWF: “Als we de regenwouden verliezen, verliezen we de strijd tegen klimaatverandering! Als we niets doen zijn we over 10 jaar 40% van de Amazone kwijt. Nu al is daar afgelopen jaar een bosgebied groter dan vijf keer Nederland verdwenen. Met 3FM Serious Request zetten we ons, samen met inheemse en lokale bevolking in voor bescherming en herstel van deze regenwouden. Door gebieden te beschermen tegen bedreigingen als ontbossing en brandstichting én door bomen te planten om stukken bos weer met elkaar te verbinden.”

 

Traditiegetrouw zet 3FM Serious Request zich in de week voor kerst in voor het goede doel, dit jaar voor het eerst met het Wereld Natuur Fonds als partner. Van 18 t/m 24 december staan de radiozender en alle online en social kanalen van 3FM volledig in het teken van de actie en wordt er 24 uur per dag live radio en online content gemaakt vanuit Amersfoort. De dj's zetten zich een week lang samen met Nederland in om zoveel mogelijk geld op te halen voor het Wereld Natuur Fonds om Zuid-Amerikaanse regenwouden te beschermen en te herstellen. Dit kan door een plaat aan te vragen, een donatie te doen of zelf in actie te komen. Als de coronamaatregelen het toelaten, wordt het samenbrengen en verbinden van mensen weer een belangrijk onderdeel van de actie en worden er op locatie allerlei activiteiten voor en met publiek georganiseerd. De exacte locatie, vorm van de actie en de deelnemende dj's worden op een later moment bekendgemaakt. Bezoek 3fm.nl/seriousrequest voor meer informatie.

 

Bron: NPO

 

Michiel Jurrjens nieuw op KINK

Michiel Jurrjens is vanaf maandag nieuw op KINK! Dat nieuws maakte het alternatieve radiostation bekend op Facebook.

 

KINK schrijft: ''Nieuws! Vanaf aanstaande maandag hoor je Michiel Jurrjens op KINK! Je hoort hem maandag t/m donderdag, van 22:00 - 00:00 uur met KINK Late Night!''

 

Meer informatie over Michiel Jurrjens is te vinden op KINK.NL.

 

Bron: Dutch Radio

Foto: KINK

 

Radio M Utrecht gaat terug naar de sixties

Vanaf maandag 4 oktober staat Radio M Utrecht FM 93.1 weer in het teken van de jaren zestig tijdens De Week van de Sixties. De hele week nostalgische muziek, veel leuke prijzen en op vrijdag de Sixties Top 100. En dat is nog niet alles! Dagelijks zijn er gasten in Aan Tafel! die vertellen over de zestiger jaren en vanaf 19.00 uur is het genieten met het programma Super Sixties van Edwin Meerman. In Eveliens Lovesongs worden de mooiste romantische nummers uit de jaren zestig gedraaid. Waan je weer helemaal in de 60's met Radio M Utrecht!

 

93 1.NL: Iedere ochtend tijdens het Nederlandse uurtje in 93 1.NL spelen we ‘sixties-trivia’ met vragen over de hits van toen en bij alle spelletjes zijn sixties prijzen zoals cd's, boeken en dvd's te winnen.

 

Aan Tafel!: Iedere dag praat Conny Kraaijeveld in Aan Tafel! met gasten over diverse onderwerpen die in de jaren zestig speelden. Te gast is onder andere zanger Ronnie Tober. Hij trad tijdens de Nixon – Kennedy campagne in 1960 voor beide presidentskandidaten op. Conny blikt met hem terug op die tijd. Verder ontvangt ze Bonny Huf. Zij was niet alleen de vrouw van de beroemde fotograaf Paul Huf, ze was zelf een veelgevraagd fotomodel in de jaren zestig. Bonny herinnert zich de swinging sixties nog als de dag van gisteren! Verslaggever Robert Jan gaat een kijkje nemen in Dierenpark Amersfoort. In de jaren zestig opende hier het eerste chimpanseehuis en konden bezoekers nog met een aap op de foto. Ook gaat hij op bezoek bij het Tabaksteeltmuseum in Amerongen, in de jaren zestig was tabaksteelt een grote bron van inkomsten voor de Heuvelrug en met name Amerongen. 

 

Studio Sixties Op Verzoek: Elke dag vanaf 14.00 uur de beste muziek uit de jaren 60, gekozen door u. Bel tijdens de uitzending of mail uw verzoek naar studio@rtvutrecht.nl. 

 

Super Sixties: Ook dit jaar wordt het programma Super Sixties gepresenteerd door Edwin Meerman. Elke avond vanaf 19.00 uur draait hij de vergeten hits uit de jaren 60.

 

Eveliens Lovesongs: Evelien de Bruijn draait iedere dag om 22.00 uur de mooiste lovesongs uit de jaren zestig.

 

Sixties Top 100: Op vrijdag is de traditionele Sixties Top 100 te horen, samengesteld door u. Stemmen kan tot en met donderdag 8 oktober via rtvutrecht.nl/top100. Iedereen die stemt maakt kans op een cd-box met de beste muziek uit de jaren 60.

 

De Week van de Sixties is van maandag 4 tot en met vrijdag 8 oktober op Radio M Utrecht FM 93.1 te beluisteren.

 

Radio M Utrecht FM 93.1 is onderdeel van RTV Utrecht, de omroep voor de stad en provincie Utrecht.

 

Bron: RTV Utrecht

 

Ruud de Wild, Evi Hanssen, Gijs Hakkert en Vivienne van den Assem vormen team De Wild in de middag

Maandag 4 oktober is KRO-NCRV dj Ruud de Wild weer terug in de radiostudio en is hij wekelijks van maandag t/m donderdag te horen in zijn eigen programma De Wild in de middag. Hij vormt samen met Evi Hanssen, Gijs Hakkert en Vivienne van den Assem het nieuwe team in het KRO-NCRV middagprogramma van 16.00 tot 18.00 uur bij NPO Radio 2.  

 

Zoals Ruud al in een eerder bericht liet weten kijkt hij uit naar zijn terugkeer op de radio en heeft hij er veel zin in. De luisteraar kan het vertrouwde programma De Wild in de middag verwachten, met heel veel nieuwe energie. Voortaan zullen presentatrice Vivienne van den Assem, o.a. bekend van RTL Boulevard en Crime Desk en presentatrice Evi Hanssen, o.a. bekend van 3 op Reis en Wie is de Mol, de microfoon afwisselen. Ook Gijs Hakkert, bekend van eerdere seizoenen De Wild in de middag, zal aan Ruud zijn zijde staan. Samen zullen zij de luisteraar dagelijks trakteren op aanstekelijke energie, interessante gesprekken en natuurlijk muzikale hoogtepunten. Maandag 4 oktober trapt Ruud samen met Evi en Gijs de week af vanuit het VUmc in Amsterdam.

 

De Wild in de middag is vanaf 4 oktober van maandag t/m donderdag te horen van 16.00 tot 18.00 uur bij KRO-NCRV op NPO Radio 2.

 

Bron: KRO-NCRV

Foto: Wessel de Groot

 

NCRV’s De taalstaat en de VRT openen De week van het Nederlands

Op zaterdag 2 oktober zenden KRO-NCRV op NPO Radio 1 en het internetkanaal van VRT Radio 1 tegelijkertijd De taalstaat uit. Met deze gezamenlijke Vlaams-Nederlandse uitzending start De week van het Nederlands. In deze week, die loopt van vanaf aanstaande zaterdag  tot en met 9 oktober, kunnen Nederlanders en Vlamingen deelnemen aan verschillende lezingen, debatten, workshops en voorstellingen rondom de Nederlandse taal en het thema van dit jaar: Taal op stelten. In deze feestelijke uitzending van De taalstaat ontvangt presentator Frits Spits samen met VRT-presentator Jan Hautekiet gasten uit Nederland en België.

 

Zo ontvangen beide presentatoren de Nederlandse schrijver/columnist Elfie Tromp en de Antwerpse muzikant/theatermaker Jaouad Alloul. Zij zijn dit jaar de ambassadeurs van De week van het Nederlands en openen de week in De taalstaat. De Belgische schrijver, dichter en scenarist Tom Lanoye weet als geen ander hoe je de taal op stelten zet. Hij is te gast, evenals de Nederlandse schrijver/kunstenaar Jan Cremer. Zijn schelmenroman Ik Jan Cremer is een opstandige taalschat. En een discussie in De taalstaat over de vraag wat je in deze tijd nog kunt lezen, zeggen en schrijven. Ter gelegenheid van het thema van De week van het Nederlands zijn de hele uitzending ook opstandige Nederlandstalige liedjes te horen.

 

De week van het Nederlands is een samenwerking van Vlaams-Nederlands Huis deBuren en de Taalunie. 

 

De Taalstaat, zaterdag 2 oktober om 11 uur bij KRO-NCRV op NPO Radio 1 én het internetkanaal van VRT Radio 1.

 

Bron: KRO-NCRV

 

Kerst begint bij Sky Radio

Nog 85 dagen tot de feestdagen, maar bij Sky Radio is het al kerst op de radio. De feel good muziekzender lanceert ‘Sky Christmas’, het online kerstradiostation met non-stop de beste kersthits voor kerstfans die nu al in de stemming willen komen voor de mooiste tijd van het jaar. Sky Radio Christmas brengt een mix van bekende kersthits als ‘Last Christmas’ van Wham! en ‘All I Want For Christmas’ van Mariah Carey, standards als Bing Crosby’s ‘White Christmas’ en 'The Christmas Song' van The Carpenters en recentere kerstmuziek zoals ‘You Make It Feel Like Christmas’ van Gwen Stefani en ‘Santa Baby’ van Ariana Grande. ‘Sky Christmas’ is vanaf nu te beluisteren via skyradio.nl, de gratis Sky-app, JUKE, Nederland.fm en DAB+.

 

Sky Radio The Christmas Station

Sky Radio 101 FM wordt ieder jaar omgedoopt tot The Christmas Station. Liefhebbers die niet kunnen wachten tot dat moment kunnen vanaf vandaag terecht bij het speciale online station; ‘Sky Christmas’. Te beluisteren via skyradio.nl, JUKE, Nederland.fm, DAB+ en de gratis Sky-app.

 

Bron: Sky Radio/Dutch Radio 

 

De Dijk ontvangt De Dijk Top 40 Award

De Dijk heeft de Top 40 award ontvangen. Dit was live te horen in het MAX-programma Lunch Lekker met Daniel Dekker op NPO Radio 5

 

De Dijk Top 40 is samengesteld door de Stichting Nederlandse Top 40 op basis van gegevens uit verkoop, streaming en airplay, en speciaal ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van de band. Met deze lijst spreken Omroep MAX en de Stichting Nederlandse Top 40 hun waardering uit voor de muzikale bijdragen van De Dijk aan de Nederlandse popmuziek. 

 

Frontman Huub van der Lubbe neemt enthousiast de award in ontvangst: “Namens de hele band kan ik zeggen dat we ons vereerd voelen met deze Top 40 Award. Ik had me niet gerealiseerd dat we in de 40 jaar die we als band bestaan al zoveel hits hebben gehad.”

 

De Dijk is bekend van de hits Ik kan het niet alleen, Bloedend hart en Mag het licht uit?. Het nummer Als ze er niet is, uit 1994, stond maar liefst twaalf weken in de Top 40.


Lunch Lekker presenteert: De Dijk Top 40

Lunch Lekker met Daniel Dekker stond op vrijdag 1 oktober volledig in het teken van het 40-jarig jubileum van De Dijk. In Lunch Lekker presenteert: De Dijk Top 40 was bij MAX op NPO Radio 5 de lijst met 40 beste en mooiste liedjes van De Dijk te horen. Huub van der Lubbe, leadzanger van De Dijk schoof aan bij Daniel Dekker. Hij vertelde de verhalen achter de liedjes uit de top 10. De uitzending was live vanuit de Ziggo Dome in Amsterdam, waar de band dit weekend twee shows geeft.

 

Bron: (beeld) Omroep MAX/Dutch Radio 

 

10% groei voor Radio 10 in 20-49 jaar

In de meetperiode juli-augustus '21 heeft Radio 10 een marktaandeel van 10,0% opgehaald in de belangrijkste commerciële doelgroep 20-49 jaar. Hiermee laat het station een stijging van maar liefst 10% zien ten opzichte van dezelfde meetperiode vorig jaar (toen 9,1%). In de kerndoelgroep 30-59 jaar weet de zender in één jaar tijd 14% te stijgen van 12,2% naar 13,9%. De Radio 10-middagshow 'Somertijd' is met 15,9% marktleider in deze doelgroep. Nooit eerder haalde het programma zo'n hoog marktaandeel onder 30-59 jarigen. Dit blijkt uit de meest recente luistercijfers van NLO/GfK.

 

Roland Snoeijer, Radio Director Radio 10: "Het was de beste zomer ooit voor Radio 10. We hebben onze luisteraars getrakteerd op veel zonnige hits in de ‘Zomer van 10’. En het was weer een feestje met de 80’s Top 810. Deze hitlijst wordt altijd zeer gewaardeerd door onze luisteraars. Somertijd is de best beluisterde middagshow in Nederland, met een all time high record en daar zijn we ongelooflijk trots op. En ook de ochtendshow ‘Ekdom in de Morgen’ doet het erg goed, met een stijging van 12.2% naar 12.9% in een jaar."

 

Radio 10 besteedde in deze periode volop aandacht aan de zomer. Zo werd er op de ‘Dag van de Zomerhits’ uitsluitend zonnige muziek gedraaid. Ook luidde Gerard Ekdom zijn vakantie in met een tropische videoclip. In augustus stond de eerste week volledig in het teken de ‘80’s Top 810’, de populaire hitlijst met daarin het beste uit de jaren 80.

 

Bron: NLO/GfK ma-zo 06.00-24.00 en ma-vr 06.00-10.00 en 16.00-19.00 uur, 20-49 jaar, 30-59 jaar, jul-aug 2021 vs 2020

 

[Radio 10]

 

100% NL scoort beste zomercijfers sinds acht jaar

100% NL doet het goed! De zender met de beste muziek van Nederland scoort met een marktaandeel van 3,9% in de doelgroep 20-49 jaar de beste zomer sinds 2014. Dat blijkt uit de meest recente luistercijfers van het Nationaal Luister Onderzoek, uitgevoerd door GfK (juli-augustus ’21). De vrolijke zomer van 100% NL met De Gastenlijst wordt door de doelgroep bijzonder gewaardeerd.

 

Martijn Zuurveen, Radio Director RadioCorp: ‘’In juli en augustus gaven we met De Gastenlijst de leukste gezinsuitjes weg naar populaire pretparken, dierentuinen en weekendjesweg. Iedereen had er zin in. Dat zien we terug in de cijfers, Nederland vierde de zomer met de beste muziek van Nederland en 100% NL. We zijn blij dat de luisteraars ons zo massaal weten vinden. We zijn klaar voor de herfst met toffe acties zoals ‘De Uithaal’ en we sturen luisteraars naar Disneyland Paris.’’

 

Bron: RadioCorp

 

Bram Krikke en Herman den Blijker halen grap uit met StukTV

Bram Krikke en Herman den Blijker halen geniale grap uit met StukTV. Dat is in een fragment te zien uit de uitzending van Het Jachtseizoen op SBS6.

 

Bram en Herman brengen de heren van StukTV in verwarring omdat mensen maskers op hebben met hun gezicht.

 

Het fragment en de hele uitzending is terug te kijken via KIJK.nl.

Bron: Dutch Radio

Beeld: SBS6

 

NoNo 2 Solo met Anita Doth te gast bij Ekdom in de Morgen op Radio 10

NoNo 2 Solo met Anita Doth waren te gast bij Ekdom in de Morgen op Radio 10. Ze deden een optreden in de Radio 10-studio. 

 

Bekijk hier de 2 Unlimited-greatest hits medley.

 

Meer Radio 10 via www.radio10.nl.

 

Bron: (beeld) Radio 10/Dutch Radio 

 

Ed Sheeran geeft intiem optreden in the Qube van Qmusic

In 2012 was Ed Sheeran de allereerste artiest die in de intieme concertzaal bij Qmusic een optreden gaf voor een kleine groep luisteraars. Op 5 oktober keert Sheeran na bijna tien jaar terug in the Qube, waar hij voor het eerst in Nederland nummers van zijn nieuwe album ‘=’ (Equals) zal spelen, dat op 29 oktober verschijnt. Luisteraars maken kans om bij dit unieke concert van de wereldartiest aanwezig te zijn.  Dit maakten Mattie Valk en Marieke Elsinga bekend in hun ochtendshow.

 

Bij zijn eerste optreden in the Qube van Qmusic in 2012 was Ed Sheeran nog een rijzende ster aan het firmament. Inmiddels behoeft hij al lang geen introductie meer. Met vier nummer één-hits en veertien top 10-noteringen is hij een van de meest succesvolle Top 40-artiesten allertijden. Na zijn internationale doorbraak met 'The A Team', scoorde hij hits als 'Thinking Out Loud', 'Shape Of You', en 'Perfect'. Op dit moment staan zijn nummers 'Bad Habits' en 'Shivers' in de top 10. Ook samenwerkingen met artiesten als Justin Bieber, Eminem en Khalid en Camila Cabello bezorgen hem steevast een prominente plek in de hitlijsten.

 

The Qube is een intiem optreden waarbij Qmusic-luisteraars de kans krijgen om een artiest van wereldformaat van dichtbij mee te maken. Onder anderen Robbie Williams, Dua Lipa, Jason Mraz, The Script, Little Mix, John Legend en Armin van Buuren stonden ook al in the Qube. Luisteraars maken van 27 september tot en met 3 oktober kans om erbij te zijn door te luisteren naar Qmusic.

 

Melle Tuik nieuwe Radio West presentator

Vanaf maandag 4 oktober is Melle Tuik elke werkdag te horen als presentator van ‘West komt Thuis’ op Radio West. Tuik is eerder te horen geweest als nieuwslezer bij Radio West en presenteerde ook bij KX Radio, Holland Centraal, Sleutelstad FM en Ice Radio.

 

West komt Thuis

Op Radio West is elke werkdag het programma ‘West komt Thuis’ te beluisteren van 16.00-19.00 uur. In dit programma wordt de (nieuws)dag samengevat en hoor je alles wat je die dag niet had mogen missen. Zo hoor je interviews met mensen die in het nieuws zijn, afgewisseld met lekkere muziek, weer en verkeer van dat moment. Vanaf 4 oktober wordt het programma gepresenteerd door Melle Tuik.

 

Radiocoördinator Patrick van Houten is blij met de start van Tuik: “Met Melle halen we een radiopresentator in huis die passievol radio maakt, een prettige stem heeft en een grote liefde heeft voor muziek. Ik weet zeker dat Melle een waardige aanvulling is op het team van Radio West.” 

 

Melle Tuik

De 54-jarige Melle Tuik is geboren in Rotterdam, doorliep de middelbare school in Gouda en woont sinds zijn studie in Leiden, waar hij internationaal recht studeerde. Sinds zijn prille jeugd is  radio maken en muziek draaien zijn passie. “Op de lagere school draaide ik al plaatjes!”, zegt Melle lachend. Tijdens zijn studie  startte hij bij Streekomroep Rijnland, een van de voorgangers van Holland Centraal, waar hij later nog bestuursvoorzitter werd. “Eind jaren negentig was ik inmiddels getrouwd, werd ik vader en had ik een drukke baan, dus heb ik de rationele beslissing genomen om radio vaarwel te zeggen en mij te concentreren op een maatschappelijke loopbaan. Maar de radiowereld bleef lokken. Uiteindelijk heb ik  rond 2010 besloten weer radio te gaan maken. Ik heb geïnvesteerd in mezelf met cursussen en coaching en kwam in contact met  het radiostation dat Rob Stenders gestart was: KX Radio. Ik heb daar zeven jaar veel geleerd en met heel veel plezier programma’s gemaakt naast mijn werk op het gebied van Human Resources en Recruitment. Toen KX er mee ophield, ben ik eenmaal per week een programma gaan maken bij Ice Radio. Ook werkte ik tussendoor nog als presentator bij Sleutelstad FM in Leiden.”

 

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, dus toen hij gevraagd werd om af en toe als nieuwslezer bij Radio West aan de slag te gaan, hoefde hij daar niet lang over na te denken. “Als invalkracht, ben ik vanaf  maart dit jaar te horen als nieuwslezer op Radio West. Dat viel prima te combineren met mijn andere werk.” En toen kwam die andere vraag: “Terwijl mijn gezin in het zwembad lag op onze vakantiebestemming, zat ik in een videogesprek met Radio West. De vraag was  of ik zin had om elke dag ‘West komt Thuis’ te gaan presenteren. Het overleg met mijn vrouw en kids was heel kort, want zowel zij als ik wisten meteen dat ik dit moest gaan doen. Ik kan me nu helemaal op radio gaan storten, met een programma waarbij de hoofdlijnen bekend zijn, maar waarin ik ook veel vrijheid heb. Ik heb er zin in!”

 

Bron: Omroep West/Dutch Radio 

 

Desiree van der Heiden naar PowNed

Radio-dj Desiree van der Heiden gaat het radioteam versterken bij omroep PowNed. Vanaf 19 oktober presenteert Van der Heiden het nieuwe vroege ochtendprogramma ‘DagNacht’, elke dinsdagnacht tot en met vrijdagnacht te beluisteren tussen 04:00 en 06:00 uur op NPO Radio 2. Een vrolijk muziekprogramma voor de nachtbrakers én vroege vogels!


Desiree van der Heiden is na Eddy Keur het tweede nieuwe gezicht dat PowNed op NPO Radio 2 verwelkomt in oktober. Van der Heiden presenteert nu nog het 3FM-nachtprogramma ‘Desiree’ van BNNVARA. 

 

Van der Heiden kijkt uit naar haar nieuwe programma voor PowNed, dat straks vier dagen per week bij het ochtendkrieken te beluisteren is: “DagNacht wordt een programma met veel lekkere muziektracks maar ook interactie met luisteraars, voor de luisteraars die hun nachtdienst afsluiten en voor de early birds die vrolijk willen opstarten. We zeggen de nacht tot ziens en geven een kick-start aan de dag!”  

 

Bron: (beeld) PowNed/Dutch Radio 

 

Eddy Keur aan de slag voor PowNed

Radio-dj Eddy Keur gaat op NPO Radio 2 aan de slag voor omroep PowNed. Met ingang van oktober presenteert Keur iedere vrijdagnacht het programma ‘Eddy’s Nachtwacht’, een programma over liefde, relaties en seksualiteit en een knipoog naar de radioklassieker van weleer. 

 

Eddy Keur is verheugd met zijn nieuwe avontuur voor PowNed op NPO Radio 2: “In de periode dat ik als invaller van Ruud de Wild zijn middagshow presenteerde ben ik door veel partijen benaderd. Ik wilde echter graag bij de NPO blijven, omdat ik het een heel warm bad vind. PowNed was een van de eerste die aanklopte en het klikte meteen. Een jonge enthousiaste club die net als ik ervan houd om te schuren en brutaal durft te zijn. Ik ben KRO-NCRV dankbaar voor de geweldige kans die ze mij heeft gegeven en kijk uit naar de samenwerking met PowNed.” 

 

Zijn nieuwe programma ‘Eddy’s Nachtwacht’ – elke vrijdagnacht te beluisteren tussen 00:00 en 02:00 uur – wordt hét liefdes, relatie- en seksualiteit-programma van Nederland, aldus Keur, die de luisteraar meer wil bieden dan alleen een leuk radioprogramma in de nacht. “We gaan mensen bij elkaar brengen die een relatie of one night stand zoeken, hulp bieden bij relatieproblemen en mensen elkaar de liefde laten verklaren. Een programma met een groot hart, met intieme en prikkelende gesprekken, humor en de mooiste muziek.” 


Over Eddy Keur
Eddy Keur (1958) maakt in 1979 zijn debuut op de radio onder het pseudoniem Sebastiaan Peters op Radio Caroline. Sindsdien is hij uitgegroeid tot een vaste waarde in het Nederlandse radiolandschap. Van 2014 tot 2015 presenteerde hij samen met Edwin Noorlander ‘De Show Zonder Naam’ op Radio 538. Van 2017 tot 2021 presenteerde hij het programma ‘Keur in de middag’ op NH Radio. Sinds maart van dit jaar verving hij Ruud de Wild in ‘De Wild in De Middag’ op NPO Radio 2. Ook werkte hij als tv-presentator voor onder andere RTL 4, RTL 5 en SBS 6.

 

Bron: PowNed/Dutch Radio

Beeld: NPO Radio 2

 

NPO Radio 2 vernieuwt programmering

NPO Radio 2 vernieuwt in oktober de programmering in de vroege ochtend, de avond en in het weekend. Giel Beelen is vanaf maandag 4 oktober elke werkdag met zijn show Giel (BNNVARA) te horen van 22.00 tot 00.00 uur. Desiree van der Heiden presenteert van dinsdag tot en met vrijdag het nieuwe vroege ochtendprogramma DagNacht (PowNed), van 04.00 tot 06.00 uur. Van der Heiden, nu nog op NPO 3FM, begint dinsdag 19 oktober bij NPO Radio 2. Wouter van der Goes en Frank van ’t Hof luiden vanaf vrijdag 8 oktober op vrolijke wijze het weekend in.

 

“NPO Radio 2 blijft vertrouwd klinken en tegelijkertijd geven we nieuw talent de ruimte. Het weekend komt nóg meer in het teken van muziek te staan, terwijl onze dj’s onverminderd oog blijven hebben voor wat er in de wereld gebeurt”, zegt Peter de Vries, zendermanager van NPO Radio 2.

 

Ruud de Wild keert maandag 4 oktober terug op de zender als presentator van De Wild in de middag (KRO-NCRV), van maandag tot en met donderdag tussen 16.00 en 18.00 uur. Wouter van der Goes en Frank van ’t Hof maken vanaf 8 oktober elke vrijdag Wout & Frank (BNNVARA). Van 16.00 tot 20.00 uur presenteren zij ‘het ultieme weekendprogramma waarin iedereen straalt’. Gijs Staverman laat aansluitend twee uur lang de lekkerste discomuziek horen tijdens Stavermans Disco (KRO-NCRV). Eddy Keur presenteert in de nacht van vrijdag op zaterdag de nieuwe muziekshow Eddy’s Nachtwacht (PowNed), van 00.00 tot 02.00 uur.

 

Shay Kreuger en Morad El Ouakili (BNNVARA) verhuizen naar de zaterdagavond en zijn tijdens de NPO Radio 2 Soul Night te horen van 18.00 tot 20.00 uur.

 

De VrijZaZo Show (vrijdag, zaterdag en zondag van 14.00 tot 16.00 uur) wordt opgevolgd door PAUL! (AVROTROS) met Paul Rabbering. Op zondag verruilt Frank van ’t Hof het programma Hofleverancier van de Liefde voor Het Platenpaleis (BNNVARA), vanaf 10 oktober van 12.00 tot 14.00 uur. Martine ten Klooster gaat van de zondagavond naar zondagmiddag, met het muziekprogramma Martine In De Middag (EO), van 16.00 tot 18.00 uur.

 

Op zondagavond is Leo Blokhuis (BNNVARA) te horen van 18.00 tot 21.00 uur. Van 21.00 tot 00.00 uur wordt de Albumshow met Corné Klijn (AVROTROS) uitgezonden. In de nacht van zondag op maandag presenteert Jeroen van Inkel vanaf 00.00 uur drie uur lang Van Inkels Choice (BNNVARA), gevolgd door Wildgroei (BNNVARA) met Evert Duipmans en Jeroen Mulder tot 06.00 uur.

 

Kijk voor het volledige schema op nporadio2.nl.

 

Bron: NPO/Dutch Radio 

 

ZTACK opent als eerste nachtclub in Nederland!

Op zaterdag 25 september a.s. gaan de nieuwe Corona versoepelingen in. Geen 1,5 meter meer en uitgaan kan op vertoon van een QR-code. Alleen tussen 00:00 uur en 06:00 uur moet de horeca dicht zijn, volgens de nieuwe regels van het kabinet. Reden voor jongerenplatform ZTACK om juist als eerste de nachtclub toch alvast te openen!

 

De ‘ZTACK Nachtclub’ is vanaf zaterdag 25 september om 00:00 uur voor iedereen toegankelijk op www.ztack.nl. Daan Prins bijt op vrijdagavond om 23:00 uur al de spits af met de officiële countdown naar middernacht. Na middernacht zullen ook de overige ZTACK-ers deze speciale nachtuitzending tot 06:00 uur ’s ochtends presenteren. Met verrassende studiogasten, interviews en ieder uur een live set van ZTACK-DJ Yoranty.

 

Radiocoach Pierre Papa: “Bij ons jonge ZTACK-team heerst het verlangen naar eindelijk weer eens los gaan en dansen tot je erbij neervalt. Dat gevoel willen ze juist op de 25ste  graag delen met de luisteraar. De nachtclubs moeten gewoon weer open in Nederland en niet alleen in de avond. Het is bizar dat je tot middernacht dicht op of over elkaar mag schuren en daarna gillend naar huis moet gaan.”

 

Uitbreiding 

Het jongerenplatform ZTACK, geïnitieerd door De Radiofabriek en Radiocoach Pierre Papa, werd het afgelopen jaar uitgebreid met verschillende nieuwe talenten.

 

ZTACK

Het jongerenplatform ZTACK werd op 1 januari 2019 gelanceerd vanuit het talentenprogramma The Radio Project. De Hilversumse mediabedrijven YPCA ‘De Radiofabriek’ en Radiocoach lieten hierbij een groep jonge multimedia talenten geheel zelfstandig bouwen aan het radiostation van de toekomst. Dit resulteerde in ZTACK!

 

ZTACK biedt jongeren content in de breedste zin van het woord. De focus ligt hierbij op audio content. Zo werden in korte tijd een non-stop radiostation, een live radioshow en speciale podcasts voor jongeren ontwikkeld.

 

Bron: ZTACK

 

Ron Brandsteder presenteert Rons Nazomer Nachtclub op NPO Radio 5

Vrijdag 24 september presenteert Ron Brandsteder een speciale uitzending van Ron wacht op de nacht. Vanuit een mooie spiegeltent, ergens in Nederland, is dit radioprogramma dan onder de noemer Rons Nazomer Nachtclub te horen tussen 20.00 en 00.00 uur op NPO Radio 5.


In Rons Nazomer Nachtclub luidt Ron Brandsteder in een extra lange en feestelijke locatie-uitzending de zomer uit. Voor de gelegenheid verruilt Ron de studio in Hilversum voor een prachtige spiegeltent. Daar wordt door Ron uiteraard, zoals elke vrijdagavond, heerlijke muziek gedraaid, mogen de welbekende nightcapjes niet ontbreken én is er livemuziek van Dennis van Aarssen en zijn band. Kortom, een mooie muzikale manier om de zomer op NPO Radio 5 uit te zwaaien. En dus zeker het luisteren waard!


Afgelopen weken heeft Ron in de Ron wacht op de nacht-uitzendingen zijn trouwe luisteraars opgeroepen zich aan te melden en zo kans te maken deze avond op vrijdag 24 september mee te beleven. Uiteraard worden hierbij de geldende coronamaatregelen in acht genomen.

 

Bron: (foto) © MAX

 

Bert van der Veer over 70 jaar Nederlandse televisie

Bert van der Veer was in Spraakmakers bij Ghislaine Plag te gast om over 70 jaar Nederlandse televisie te praten op NPO Radio 1.

 

TV-deskundige van der Veer schreef het boek ‘De geschiedenis van de televisie in Nederland.’ Dit deed hij naar aanleiding van 70 jaar Nederlandse televisie.

 

Op 2 oktober 2021 bestaat de Nederlands televisie 70 jaar!  Beluister het interview (audio fragment) of bekijk de video via www.nporadio1.nl.

 

Bron: Dutch Radio

Beeld: NPO Radio 1

 

Candy Dulfer viert verjaardag op Sublime en Ziggo TV 

Op 19 september blaast Nederlands saxofonist Candy Dulfer 52 kaarsjes uit. Dat wordt gevierd met een speciale uitzending van haar radioprogramma 'Candy's World' vanuit Q-Factory in Amsterdam. Het programma wordt uitgezonden op Sublime en Ziggo TV Kanaal 13.

 

In de 2 uur-durende uitzending zal Candy funk, soul en jazzmuziek draaien. Daarnaast zijn er liveoptredens van talentvolle artiesten van het radio onderdeel B Young Guns, waarin Candy keer het radiopodium geeft aan een artiest van het radio onderdeel B. Candy zal met haar eigen band ook optreden.

 

Candy Dulfer: “Candy's World gaat live! En nu ook op televisie! Twee uur lang draai ik op mijn eigen verjaardag bash de lekkerste platen, speel ik met mijn band en hoor je ook nog eens fantastische live Buma Young Guns optredens van het beste jonge talent uit Nederland.” 

 

De speciale uitzending is op 19 september tussen 19:00 en 21:00 uur te bekijken op Sublime en te bekijken op Ziggo TV Kanaal 13.

 

Bron: (beeld) Sublime/Dutch Radio 

 

Ruud de Wild is weer terug!

KRO-NCRV dj Ruud de Wild is vanaf maandag 4 oktober weer te horen in zijn eigen radioprogramma De Wild in de middag bij KRO-NCRV op NPO Radio 2 van 16.00 tot 18.00 uur. 

 

Eerder dit jaar in maart, informeerde Ruud in KRO-NCRV-middagprogramma De Wild in de middag zijn luisteraars over zijn diagnose darmkanker. Sindsdien is Ruud meerdere malen geopereerd en is zijn revalidatie voorspoedig verlopen. Ruud kijkt ernaar uit weer aan de slag te gaan. “Ik voel me beter dan ooit. Maandag 4 oktober ben ik weer te horen en alleen al van dit vooruitzicht krijg ik heel veel energie. Het is tijd om weer mooie dingen te maken!” 

 

Bron: KRO-NCRV

 

Marc Adriani treedt terug als Director Audio

Vanaf 1 november zal Marc zijn werkzaamheden bij Talpa Network neerleggen. Aanleiding voor zijn vertrek is een verschil van inzicht over de koers van de radioafdeling van Talpa Network.

 

Marc Adriani Director Audio: "Met veel plezier heb ik mijn bijdrage geleverd aan de radio merken; Radio 538, Radio 10, Sky Radio en Radio Veronica. Jammer dat het ophoudt, maar het scheiden der wegen is in dit geval onvermijdelijk. Als luisteraar zal ik de stations natuurlijk blijven volgen. De komende tijd ga ik op zoek naar een nieuwe uitdaging."

 

Paul Römer namens de Raad van Bestuur Talpa Network: "Wij bedanken Marc voor zijn inzet en waardevolle bijdrage. Hij heeft de radiostations van Talpa Network met veel positiviteit en energie door een roerige tijd geloodst. Wij wensen hem veel succes bij de volgende stap in zijn carrière."

 

Bron: Talpa Network

 

Edwin van der Sar en Stefan Stasse presenteren finale ‘Ajax Radio Top 100’

De afgelopen weken konden Ajax-fans stemmen op hun favoriete Ajax-tracks. Op zaterdag tussen 10.00 en 19.00 uur zijn de populairste nummers te horen via JUKE tijdens de ‘Ajax Radio Top 100’. Algemeen directeur van Ajax Edwin van der Sar en NPO Radio 2 presentator Stefan Stasse presenteren de ontknoping van de lijst tussen 17.00 en 19.00 uur. De hele uitzending wordt live uitgezonden vanuit de Johan Cruijff ArenA.

 

Voetbalfans kunnen via Ajax Radio luisteren naar het live verslag van de officiële duels, voorzien van commentaar door Diederik van Zessen en Anne de Jong. Daarnaast hoor je op de zender de grootste hits en Ajax-klassiekers. Op zaterdag 18 september kunnen luisteraars genieten van de 100 beste Ajax-tracks, gekozen door meer dan 2000 fans en liefhebbers. Deze wordt live uitgezonden vanaf een speciale studio naast de cornervlag van het veld van de Johan Cruijff ArenA, waar landskampioen Ajax het in de avond opneemt tegen SC Cambuur.

 

Diederik en Anne bijten samen met oud-Ajacied Eyong Enoh het spits af en presenteren tussen 10.00 en 13.00 uur het eerste deel van de ‘Ajax Radio Top 100’. Zij dragen het stokje over aan Ajax TV-presentator Hein van den Bogaert en Ajax Vrouwen-speler Kay-lee de Sanders. Tussen 15.00 en 17.00 uur is het de beurt aan stadion speaker Rob van Rossum en Ajax eSporter Dani Hagebeuk om de lijst te presenteren. Edwin van der Sar en Stefan Stasse sluiten de lijst tussen 17.00 en 19.00 uur af en maken dan bekend welk nummer de populairste Ajax-track onder de fans is.

 

Gedurende de rest van het seizoen krijgen bezoekers tijdens thuiswedstrijden in de Johan Cruijff ArenA de kans om hun favoriet uit de ‘Ajax Radio Top 100’ in het stadion te laten horen via een stemming.

 

Edwin van der Sar, Algemeen directeur Ajax: “Ik vind het mooi dat we het laatste uur, op het moment dat de eerste supporters het stadion binnen komen, vanaf het veld toewerken naar de ontknoping van deze lijst die door onze fans is samengesteld. We zullen de mensen in het stadion begroeten met de 10 meest gekozen nummers, die dan ook tijdens de live radio-uitzending op JUKE worden gedraaid en te horen zijn in de Johan Cruijff ArenA.”

 

Xander Czaikowski, Director Digital Distribution & Partnerships Talpa Network: “Talpa Network wil met JUKE het leven van álle Nederlanders verrijken met audio. Dat kan op verschillende manieren met verschillende thema’s en audiovormen. We zijn trots dat we op deze manier de Ajax-fans iedere dag iets kunnen bieden dat aansluit bij hun passie.”

 

De ‘Ajax Radio Top 100’ is zaterdag 18 september te horen tussen 10.00 en 19.00 uur op Ajax Radio via JUKE.nl en de JUKE-app. Vanaf 20.00 uur is het wedstrijdverslag van Ajax – SC Cambuur te horen.

 

Op Ajax Radio worden ook alle ‘Official Ajax Podcasts’ verzameld; overzichtelijk, op één plek. Ajax Radio is beschikbaar voor alle voetbalfans van Nederland over de hele wereld en is gratis te beluisteren via JUKE.nl, de JUKE-app, Ajax.nl, de Ajax app, Smart TV en verschillende audiospelers zoals SONOS, Android Auto en Apple Carplay.

 

Bron: Talpa Network 

 

Lex Uiting en Susan Oostdam geven intiem kijkje in 'De Tumor Tapes'  

Susan Oostdam komt er door het uitstrijkje bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker achter dat het helemaal mis is. Een tumor van 3 centimeter zit in haar buik. Haar vriend, presentator en zanger Lex Uiting, neemt vanaf het moment dat ze voor 't eerst een ziekenhuis in lopen alle gesprekken op, houtje-touwtje met z'n iPhone. Om later thuis nog eens rustig terug te kunnen luisteren. Op het moment dat Susan erachter komt dat bijna de helft van alle vrouwen nooit een uitstrijkje laat maken, ontstaat bij haar het idee om iets goeds te doen met de opnames die gemaakt zijn. Vanaf dat moment nemen ze ook privégesprekken op. Het moment dat ze hun ouders moeten inlichten met het slechte nieuws, Susan spreekt persoonlijke dagboekfragmenten in, tot het moment dat ze de OK oprijdt en de tumor aangepakt gaat worden. Dat resulteert nu in een intiem, persoonlijk, eerlijk en rauw document: De Tumor Tapes is vanaf nu elke donderdag wekelijks te beluisteren via je favoriete podcast app en de 3FM-app.

 

Susan vindt het belangrijk iets te kunnen bijdragen aan de lage opkomst van het bevolkingsonderzoek. "In deze podcast hoor je hoe het kán aflopen als je geen uitstrijkje laat maken, en dus te laat bent. Daarom vind ik het belangrijk om me voor één keer zo kwetsbaar bloot te geven. Met als hoogste doel: al gaat er maar één vrouw na het horen van dit verhaal wél naar de huisarts voor de check."

 

Voor deze podcast schreef Lex ook de soundtrack, het liedje 'Ik Belaof'. Lex: "Het was van alle kanten het mooiste en meest vreselijke idee dat ik ooit kreeg van Susan. Een podcast maken over onze moeilijke situatie.  Het liedje maken en alle tapes terugluisteren was emotioneel zwaar, maar ook belangrijk voor onze verwerking. En het is het allemaal waard, als we hierdoor jonge vrouwen kunnen laten nadenken over het uitstrijkje."

 

Susan doet mee aan de landelijke baarmoederhalskankercampagne van KWF Kankerbestrijding die deze maand van start gaat, om het belang van het uitstrijkje te onderstrepen. Meer weten? Ga naar kwf.nl.

 

Bron: (foto) BNNVARA/Dutch Radio

Domien Verschuuren, Erik de Zwart en Gijs Staverman over de Ere Zilveren Reissmicrofoon voor Top 40 bij Op1 

Vrijdagavond zaten de Top 40-presentatoren bij Op1 om te vieren, dat ze die dag de Ere-Zilveren Reissmicrofoon voor de Top 40 kregen. Aan tafel schoven aan: de voorzitter van de Stichting Nederlandse Top 40, en tevens oud-Top 40-presentator Erik de Zwart, Gijs Staverman (presenteerde de hitlijst in de jaren negentig) en Domien Verschuuren, die vrijdagmiddag nog de lijst aan elkaar praatte op Q Music.

 

''De Nederlandse Top 40 kreeg de prijs omdat de Top 40 ook na 56 jaar nog een gebeurtenis is, een ‘overlever, die mee weet te gaan met zijn tijd", aldus het juryrapport. 

 

Bekijk hier het fragment: Op1 van vrijdag 10 september.

De hele uitzending terugkijken kan ook via NPO Start.

 

Meer Op1 via www.npostart.nl/op1.

 

Bron: (beeld) NPO/Dutch Radio 

 

Op welke tracks werken de 538-dj's het best?

Er is een video opgedoken van de 538-dj's die aan het werk zijn in verschillende beroepen, maar op welke tracks werken zij het best? Dat hoor je en zie je in het filmpje dat bij KIJK.nl online staat.

 

In de video zijn o.a Coen Swijnenberg en Sander Lantinga te zien. Het radio-duo is met de toilet ruimte bezig en maken een keuze op welk liedje ze het best gaan?

 

Meer info? 538.nl.

 

Bron: Dutch Radio

Beeld: Radio 538

 

Davina Michelle en Armin van Buuren over nieuwe track in De 538 Ochtendshow

Davina Michelle en Armin van Buuren kwamen in De 538 Ochtendshow met Frank Dane vertellen hoe hun nieuwe track ontstond: ''We hebben al eerder samen mogen werken met Marco Borsato, Hoe Het Danst. Dat werd een ongelooflijk succes en dat had niemand aan zien komen, inclusief wij. Maar wij zijn eigenlijk meer van het Engelstalige spul, dus Hoe Het Danst was best een bijzonder uitstapje. Davina was toevallig in de studio en we hadden nog een uurtje over, dus zo is het letterlijk begonnen. We hebben de laptop geopend, we zijn een tekst gaan schrijven en eigenlijk stond het liedje vrij snel.''

 

Meer over de nieuwe track van Davina Michelle en Armin van Buuren? Ga naar www.radio538.nl.

 

Bron: (beeld) Radio 538/Dutch Radio 

 

Carolien Borgers duikt in de carrières van Nederlandse zangeressen

In de AVROTROS-podcast De Nederpopcast verdiept maker en presentator Carolien Borgers zich in de geschiedenis van de Nederpop. In het eerste seizoen van deze podcast bekijkt ze de muziekwereld vanuit het perspectief van de vrouwelijke artiest. Ze spreekt openhartig met zangeressen van verschillende generaties over hoe het is om als jonge vrouw volwassen te worden in de wereld van de Nederlandse popmuziek. Aan het woord komen Willeke Alberti, Imca Marina, Maggie MacNeal, Fay Lovsky, Edsilia Rombley, Hind, Linde Schöne en Eefje de Visser. De 6-delige Nederpopcast is vanaf 14 september te beluisteren in iedere podcast-app.

 

Hoe is het om als jonge vrouw dromen waar te maken in een mannenwereld? Waar liepen zij tegenaan toen hun dromen werkelijkheid werden? En is dat door de jaren heen veranderd? Borgers spreekt met de verschillende zangeressen over hun dromen, teleurstellingen, successen én de schaduwkant van de muziekwereld. Met treffende anekdotes wordt de huidige tijd afgezet tegen het verleden. Nederpop-deskundige Tim Treffers vult iedere aflevering aan met extra verdieping en fragmenten uit de verschillende decennia. 

 

Presentator Carolien Borgers: “Ik vind het bijzonder om te ontdekken hoeveel de verschillende generaties zangeressen met elkaar gemeen hebben, maar ook hoeveel er is veranderd in de laatste jaren. Het is heel waardevol om zo openhartig te spreken over onderbelichte thema’s in de muziekwereld.’’ 

 

In de podcast worden onthullingen gedaan over het leven in de schijnwerpers. Edsilia Rombley vertelt over haar onzekerheid die ze lang had over haar stem, Fay Lovsky deelt voor het eerst haar pijnlijke verhaal over een stalker en we horen hoe Imca Marina bijna tuinarchitecte was geworden. Zangeres Linde Schöne vertelt openhartig hoe belangrijk het is om in de muziekwereld sterk in je schoenen te staan. “Alles waar ik ooit onzeker over ben geweest, is gebruikt om me te manipuleren.”  

 

De Nederpopcast is een podcast van AVROTROS en NPO Radio 2.

De eerste twee afleveringen van deze 6-delige podcast zijn vanaf 14 september te beluisteren in iedere podcast-app. Daarna komen wekelijks nieuwe afleveringen online. 

 

Bron: (beeld) AVROTROS

 

New Business Radio LIVE! vanaf het Cross Media Congres 2021 

New Business Radio doet op dinsdag 14 september a.s. in een speciale uitzending live verslag van het Cross Media Congres 2021. 

Het congres, dat plaatsvindt in de Kromhouthal in Amsterdam, geeft podium aan tal van sprekers uit wereld van media en marketingcommunicatie. 

De programmering van New Business Radio staat op dinsdag 14 september van 09:00 tot 13:00 uur geheel in het teken van het Cross Media Congres 2021. Met studiogasten, topsprekers, sfeerreportages en het laatste cross media nieuws. De presentatie is in handen van Fabienne de Vries, Ron Lemmens en Bas Vlugt. 

 

Station Manager Ron Lemmens van New Business Radio: “Mooi dat we sinds lange tijd weer live vanaf een event verslag kunnen doen. Dat hebben we gemist en we kijken er heel erg naar uit! Leuk om dan weer af te trappen met het Cross Media Congres, waar we alweer voor het derde achtereenvolgende jaar live verslag van doen”.

 

De werkdag op New Business Radio wordt tussen 17:00 en 18:00 uur afgesloten met een speciale uitzending van Marketing Report met presentatoren, en tevens initiatiefnemers van het Cross Media Congres, Peter Wybenga en Bas Vlugt.  

 

Peter Wybenga: “We kijken er enorm naar uit. Naast een geweldige line up aan keynote sprekers presenteren we ook het makersforum én het marketeersforum. Dat wordt inhoudelijk vuurwerk waar New Business Radio bij hoort te zijn - en dus ook is. We gaan zoveel mogelijk sprekers naar de studio halen!”

Topsprekers tijdens deze achtste editie van het Cross Media Congres zijn onder meer

Akwasi O. Ansah (Oprichter Omroep ZWART), Shula Rijxman (Voorzitter Raad van Bestuur NPO), Antoinette Hoes (Transformation Director INNOCEAN Berlin), Eric Kip (CEO Exterion Media Nederland) en Eric Smit (Follow The Money). 

 

De interviews zijn naderhand terug te luisteren als podcast via www.newbusinessradio.nl, de portal www.marketingreport.nl en alle bekende podcastkanalen.

 

Over New Business Radio

New Business Radio is dé zakenzender van Nederland! Het station brengt, 24 uur per dag en 7 dagen per week, non stop lekkere muziek voor op het werk en doet verslag van bijzonder ondernemerschap. Ondernemende mensen, inspirerende gesprekken, innovaties en duurzaamheid. Van hippe start up tot ijzersterke multinational, iedereen praat mee op New Business Radio.

 

Bron: (foto) New Business Radio

 

Henkjan Smits wordt geholpen door verschillende co-presentatoren op NPO Radio 5

Van maandag 13 september tot en met vrijdag 1 oktober presenteert Henkjan Smits samen met Janny van der Heijden, Martine van Os, Olga Commandeur en Marlayne Sahupala het programma De MAX! op NPO Radio 5. Vanwege de vakantie van Manuëla Kemp zijn de presentatrices in deze periode 'de MAXima’s' van de Nederlandse radio. De MAX! is elke werkdag tussen 18.00 en 20.00 uur te horen op NPO Radio 5.


Met items als De LP-tip, De Platenzaak en Achterstevoren Plaatje Horen is De MAX! een programma met de 'M' van 'Muziek'. De dj’s draaien muziek uit de afgelopen acht decennia, met de nadruk op de jaren 60 en 70. Ze vertellen daarbij elke dag verhalen achter de gedraaide muziek. Olga Commandeur bijt samen met Henkjan Smits het spits af en brengt het publiek rond etenstijd in beweging. Martine van Os verruilt voor één keer de tv weer voor de radio, terwijl nieuwe 'MAXima' Marlayne Sahupala als oude bekende van Henkjan de mooiste muziekverhalen in petto heeft. En wie kan prangende kookvragen van luisteraars beter beantwoorden dan Janny van der Heijden?


Presentator Henkjan Smits is blij met de komst van 'de MAXima’s': “Ik kijk ernaar uit om in de vakantie van Manuëla samen met Janny, Martine, Olga en Marlayne de avonden op NPO Radio 5 een geheel eigen muzikaal tintje te geven.”


Maandag 13 september: Olga Commandeur en Henkjan Smits

Dinsdag 14 september: Martine Van Os en Henkjan Smits

Woensdag 15 september: Janny van der Heijden en Henkjan Smits

Donderdag 16 september: Janny van der Heijden en Henkjan Smits

Vrijdag 17 september: Marlayne Sahupala en Henkjan Smits

Maandag 20 september: Marlayne Sahupala en Henkjan Smits

Dinsdag 21 september: Janny van der Heijden en Henkjan Smits

Woensdag 22 september: Marlayne Sahupala en Henkjan Smits

Donderdag 23 september: Marlayne Sahupala en Henkjan Smits

Vrijdag 24 september: Henkjan Smits

Maandag 27 september: Janny van der Heijden en Henkjan Smits

Dinsdag 28 september: Marlayne Sahupala en Henkjan Smits

Woensdag 29 september: Marlayne Sahupala en Henkjan Smits

Donderdag 30 september: Marlayne Sahupala en Henkjan Smits

Vrijdag 1 oktober: Henkjan Smits

De MAX! en de MAXima's

Elke werkdag van 13 september t/m 1 oktober.

Tussen 18.00 en 20.00 uur op NPO Radio 5.

Presentatie: Henkjan Smits met verschillende co-presentatoren

 

Bron: MAX/Dutch Radio 

 

Jan van Poppel nieuwe presentator De Muziekfabriek

Jan van Poppel is de nieuwe presentator van De Muziekfabriek op NPO Radio 4. Van Poppel presenteert, per 5 september, iedere zondag het radioprogramma. Hiermee volgt hij Hans van den Boom op, die vanaf dan weer iedere week live vanuit het Concertgebouw in Amsterdam de presentatie van Spiegelzaal en Het Zondagochtend Concert op zich neemt.

 

Jan van Poppel: “Klassieke muziek is heilig, althans dat is wat mensen van mijn leeftijd (23) altijd denken. Het mooie: dat hoeft het helemaal niet zo te zijn. Klassieke muziek is prachtig, maar niet machtig. Ik probeer klassieke muziek beeldend en actueel te maken. Componisten waren mensen, net als jij en ik. Dat menselijke, daar wil ik mee spelen. Want, waarom kan dat bij Coldplay wel, en bij Mozart niet? Beyoncé is een Powerwoman, maar was Lili Boulanger dat niet ook gewoon? Ik wil maar zeggen: componisten waren kunstenaars, net als de artiesten van nu."

 

De Muziekfabriek: maandag t/m zondag van 12:00 tot 14:00 uur op NPO Radio 4.

 

Bron: (beeld) NPO Radio 4/Dutch Radio

 

NPO Radio 2-dj’s maken 100 uur radio voor KWF

NPO Radio 2 zet zich ook dit jaar in voor de Collecteweek van KWF Kankerbestrijding. Van maandag 6 tot en met vrijdag 10 september maken de NPO Radio 2-dj’s 100 uur radio voor KWF. Aandacht voor mooie verhalen en bijpassende platen staan deze dagen centraal. De uitzendingen komen tijdens de Collecteweek vanaf een vakantiepark in Drenthe, waar de dj’s bijzondere gasten en luisteraars ontvangen.

 

100 uur voor KWF start op maandag 6 september om 14.00 uur met een speciaal optreden van Novastar. Vanaf dat moment maken de Radio 2-dj’s niet alleen honderd uur radio, maar organiseren zij ook activiteiten op het vakantiepark om de mensen die dat verdienen een mooie dag te bezorgen. Zo organiseren Wouter van der Goes en Frank van 't Hof op woensdagmiddag een kindermiddag. Alle kinderen zijn welkom, maar kinderen die de ziekte van dichtbij hebben meegemaakt staan centraal. Op donderdag regelen zij een heuse bruiloft voor een stel dat vanwege ziekte in de familie de trouwerij moest uitstellen. Verder brengt Bart Arens de Bart’s Intro Quiz, draait Gijs Staverman tijdens Stavermans Discoshow en organiseert Annemieke Schollaardt een vossenjacht op het park. 

 

Luisteraars in het zonnetje

De dj's collecteren mooie, ontroerende of bijzondere verhalen van luisteraars die daar een bijpassende plaat bij hebben. Via de online collectebus kunnen mensen hun plaat aanvragen en zo hun verhaal delen. Gezinnen met een bijzonder verhaal worden door Jan-Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte in het zonnetje gezet door hen te verrassen met een speciaal optreden tijdens de ochtendshow Jan-Willem Start Op. Artiesten die daar tijdens de week optreden zijn Maan, de 3JS, Alain Clark en Blaudzun. 

 

Avondprogramma met unieke livesessies

Radio 2 organiseert ‘s avonds unieke livesessies die toegankelijk zijn voor een selecte groep luisteraars. De line-up voor de sessies ziet er als volgt uit:

Maandagavond 6 september: Jett Rebel

Dinsdagavond 7 september: Son Mieux

Woensdagavond 8 september: Miss Montreal

Donderdagavond 9 september: Racoon

Vrijdagmiddag 10 september: Douwe Bob

 

Aanmelden voor de optredens kan via nporadio2.nl. Er is beperkt aantal plaatsen beschikbaar.


100 uur voor KWF op NPO Radio 2 begint maandag 6 september om 14.00 uur en duurt tot en met vrijdag 10 september 18.00 uur. Te volgen via NPO Radio 2, radio2.nl en via NPO 1 extra.

 

Bron: NPO Radio 2/Dutch Radio 

 

Jamie Reuter naar PowNed

Radio DJ Jamie Reuter is op NPO 3FM aan de slag gegaan voor omroep PowNed. Jamie is met het gelijknamige programma op dit moment al twee nachten in de week te horen bij 3FM namens KRO-NCRV, een avontuur dat zij sinds september voortzet onder een nieuwe vlag. Daarnaast is Jamie binnenkort te zien als reporter voor het online PowNews.

 

Jamie (27) draagt haar hart op de tong en maakt radio met een flinke dosis zelfspot en een vette knipoog. Ze is altijd nieuwsgierig naar bijzondere verhalen en zet die mensen ook graag in de schijnwerpers. En laat dit nou net perfect samenkomen in de nacht van 3FM. Met pittige gesprekken, fun en veel muziek sleept ze de luisteraar de nacht door. 

 

Jamie: “Ik heb er onwijs veel zin in om namens PowNed de luisteraar te blijven bedienen met de beste muziek en aansprekende verhalen op de allerleukste radiozender van Nederland. En ik ben heel blij met de kansen die PowNed mij biedt als verslaggever voor PowNews. Ik wil onrecht op een luchtige manier bespreekbaar maken. Bullshit aanpakken en daarbij vooral jezelf niet te serieus nemen. Ik heb heel veel zin in dit nieuwe avontuur!”

 

Met Jamie is PowNed na lange tijd weer terug op de publieke popzender. Van 2010 tot 2015 presenteerde Rob Stenders voor de omroep op 3FM. Florent Luycx, interim Hoofd Radio bij PowNed is verheugd met de nieuwe zendtijd:  “Jamie en haar programma sluiten perfect aan bij onze jonge doelgroep. Sterker: Jamie ís de doelgroep. Een welkome aanvulling op ons radio-aanbod.”

 

Jamie is iedere dinsdag- en woensdagochtend tussen 02:00 en 04:00 uur te beluisteren op NPO 3FM

 

Bron: (foto) PowNed/Dutch Radio

 

Gijs Staverman 30 jaar in het vak

Radio-dj Gijs Staverman zit komende week al dertig jaar in het vak. In 1991 begon hij bij, het toen nog publieke, Veronica. Ook toen al liet Staverman zijn vrolijkheid horen, maar diep van binnen was hij nerveus. "Ik struggelde door de uitzending heen."

 

Dat zei Staverman zondag op De Perstribune van MAX. "De eerste maanden waren echt vreselijk. Ik was zo nerveus." Staverman begon met het programma Oh wat een nacht. In die tijd keek hij heel erg op naar Wessel van Diepen en Jeroen van Inkel.

 

Emmely de Wilt

Waar Staverman vroeger zelf een jong talent was kijkt hij nu met veel interesse naar andere jonge DJ's. De beste radio-dj van dit moment vindt hij NPO Radio 2-collega Emmely de Wilt. Hij vindt haar spannend. "Er zit een soort cynisme en vrolijk sarcasme in haar. Ik vind haar heel verfrissend. Wat ik leuk aan haar vind is dat ze wat anders doet en haar eigen stijl heeft. Ook met haar liefde voor muziek."

 

Podcast over pleegzorg

Waar Staverman nu voornamelijk bekend is van zijn NPO Radio 2-programma, houdt hij zich ook bezig met podcasts. Hij hoopt een podcast te kunnen maken over de pleegzorg. "Waarin de pleegzorg iets positiever naar voren komt. Die verhalen hoor ik niet zoveel." Staverman is zelf pleegouder van de kinderen van zijn zwager.

Daarnaast gaat Staverman nog een nieuw radioprogramma maken op de vrijdagavond, maar daar kon hij nog niet heel veel over kwijt.

 

www.deperstribune.nl

 

Bron: (beeld) NPO Radio 1/Dutch Radio

 

Mattie Valk over Telekids trauma in Oh, Wat Een Jaar!

Mattie Valk heeft het in Oh, Wat Een Jaar! over zijn Telekids trauma.

 

In de retrotainmentshow stort Mattie zijn hart uit bij Carlo Boszhard , want als klein jochie wilde Mattie niets liever dan met zijn klas meedoen aan Telekids. Maar dat liep net eventjes anders...  

 

Bekijk de hele uitzending of de fragmenten van Oh, Wat Een Jaar! terug via www.rtlxl.nl.

Bron: (beeld) RTL/Dutch Radio

 

Sjors Fröhlich bestuurlijk ambassadeur Stichting NLPO

Sjors Fröhlich wordt bestuurlijk ambassadeur van Stichting NLPO en VNG Gemeenten. Dat meldt Fröhlich op Twitter.

 

Sjors Fröhlich: “Mooie nieuwe nevenfunctie: bestuurlijk ambassadeur VNG Gemeenten en Stichting NLPO voor vernieuwing lokale omroepsector. Leuk gesprek met Marc Visch en Toos Bastiaansen over belang lokale journalistiek voor lokale democratie. Op mijn lijf geschreven!”

 

In 2019 stopte Sjors Fröhlich als hoofdredacteur van BNR Nieuwsradio om burgemeester te worden van de nieuwe Gemeente Vijfheerenlanden. In dat jaar werd hij ook bij de Online Radio Awards bekroond als Online Radio Ambassadeur. 

 

Bron: Dutch Radio/Spreekbuis

Beeld: SRC

Rik Reijnen nieuwe Entertainment Director Qmusic

Per 1 september start Rik Reijnen als Entertainment Director bij Qmusic. In deze functie is hij bij de radiozender verantwoordelijk voor de (commerciële) partnerships met evenementen en artiesten.

 

Robert Bernink, Algemeen Directeur Qmusic en Directeur Entertainment bij DPG Media: "We hebben grote ambities op het gebied van evenementen en willen ons nog meer focussen op samenwerkingen met artiesten en events die bij ons mooie merk passen. Ook zal hij zich in gaan zetten voor andere merken binnen ons moederbedrijf DPG Media. We gaan met Rik mooie stappen zetten en ik kijk dan ook erg uit naar zijn komst."

 

Rik Reijnen (36) heeft zijn sporen in de evenementenbranche ruimschoots verdiend. Hij was de afgelopen zeven jaar bij Talpa Network verantwoordelijk voor alle music- en mediapartnerships, zoals Mysteryland, Tomorrowland en alle grote Mojo concerten. Daaronder vallen bijvoorbeeld de concerten van Marco Borsato in de Kuip en die van Ed Sheeran en Beyonce in de Johan Cruijff ArenA. Daarvoor werkte hij twee jaar als artiestenmanager van Gers Pardoel voor Modestus Management (bedrijf van Guus Meeuwis) en bij RadioCorp. Bij Qmusic zal hij rapporteren aan Programmadirecteur Dave Minneboo.

 

Gijs Staverman op De Perstribune van MAX

Zondag 29 augustus is Gijs Staverman te gast op De Perstribune van MAX op NPO Radio 1.

 

Gijs Staverman, de mediagast in het eerste uur van De Perstribune tussen 12.00 en 13.00, is dj bij NPO Radio 2. Daar presenteert hij tussen 14.00 en 16.00 uur het programma Gijs 2.4. Komende maand viert Staverman zijn 30-jarig jubileum als programmamaker bij de landelijke omroep. In 1991 maakte hij zijn debuut bij Radio Veronica. Daarna werkte Staverman onder andere als dj voor Yorin FM en Qmusic. Ook was hij een tijd lang een populaire tv-presentator, onder meer van Starmaker en Boobytrap.

In De Perstribune signaleert mediadeskundige Ron Vergouwen verder opvallende mediatrends uit heden en verleden. De Perstribune wordt gepresenteerd door Margreet Reijntjes.

 

Bron: MAX/Dutch Radio

 

Radio West past programmering op zondag aan

Vanaf zondag 5 september verandert de programmering van Radio West op de zondag. Naar aanleiding van reacties van luisteraars is het programma ‘Muziek van Alle Tijden’ uitgebreid met een extra uur. Daarnaast krijgt het zomerprogramma ‘Vroeger werd Later’ een vaste plek in de programmering. Hiermee vervallen de non-stop muziekuren in de middag en geeft Radio West ook op de zondag een volledig gepresenteerde invulling aan de programmering tussen 7.00 uur en 21.00 uur. 

 

Muziek van Alle Tijden

Toen presentator Pieter Kuipers startte met het verzoekplatenprogramma ‘Muziek van Alle Tijden’, bleek al snel dat het zo populair was, dat hij geregeld mensen teleur moest stellen. Zoveel mensen wisten de weg te vinden naar Pieter om een plaat aan te vragen voor zichzelf of een ander. Veelal gaat het om verzoekplaten in het kader van verjaardagen, jubilea of gewoon omdat iemand de plaat graag hoort. De muziekkeuze is heel breed: van Willeke Alberti tot Marco Bakker en van Glenn Miller tot Elvis Presley. Het programma begint straks een uurtje later en gaat een uur langer duren. Pieter Kuipers is blij met het extra uur: “We kregen heel veel verzoekjes via de post en mail en elke week moest ik in het programma uitleggen dat er te weinig tijd was om het allemaal in één uur te draaien. De oudere luisteraars vragen ook vaak of ik country- of jazzmuziek of een ander genre wil draaien en ik wil daar ook regelmatig aandacht aan besteden. Dat kan nu!”

Iedereen kan een plaat aanvragen via de website van Omroep West.

 

Vroeger werd Later

Elke zondag is op Radio West ook het KRO/NCRV programma ‘Adres Onbekend’ te beluisteren. Toen dit programma tijdens de maanden juli en augustus met zomerstop ging, werd aan oud-Radio West presentator Ron Davids gevraagd of hij het leuk zou vinden een zomerprogramma te maken. Hierbij zouden ook herinneringen aan vroeger centraal staan, net als in ‘Adres Onbekend’. Ron maakt het programma inmiddels met veel plezier sinds juli. Luisteraars delen hun herinneringen en Ron past de muziek die hij draait daarbij aan. Dankzij alle positieve reacties krijgt ‘Vroeger werd Later’, ook nadat ‘Adres Onbekend’ weer start op 5 september, een vaste plek in de programmering. Ron Davids: “Ik ben na mijn jaren bij Radio West en Den Haag FM een hele andere weg ingeslagen qua werk, maar er is toch niets mooier om daarnaast elke zondag een prachtig programma te mogen maken!” Mensen die een herinnering met Ron willen delen, kunnen een mail sturen naar vroegerwerdlater@omroepwest.nl.

 

Programmering vanaf 5 september op Radio West

Vanaf zondag 5 september klinkt de zondag op Radio West als volgt: 

Tot 07.00 uur: Non-stop muziek

07.00 uur: Klassiek op West met Aad de Been

09.00 uur: UIT! met Rogier van der Zanden

10.00 uur: Muziek van Alle Tijden met Pieter Kuipers

12.00 uur: Adres Onbekend met Ron Kas (KRO/NCRV)

14.00 uur: Vroeger werd Later met Ron Davids

17.00 uur: Muziek van alle Tijden (herhaling van de ochtend)

19.00 uur: Klassiek op West (herhaling van de ochtend)

21.00 uur: non-stop muziek

23.00 uur: Met het Oog op Morgen (NPO Radio1)

00.00 uur: non-stop muziek

 

Teamleider Radio West Patrick van Houten is blij met de nieuwe opzet: “We nemen na jaren nu eindelijk afscheid van de non-stop muziek op zondagmiddag.”

 

Nieuwe reeks Radio West concerten in Klassiek op West

Een ander vast programma op zondag is ‘Klassiek op West’ waarin Aad de Been elke zondagmorgen (met herhaling in de avond) de luisteraar trakteert op klassieke en wereldmuziek. In samenwerking met het Koninklijk Conservatorium en Amare in Den Haag wordt er ook elke maand een concert uitgevoerd en opgenomen voor uitzending. Dit concert is ook bij te wonen voor publiek. Meer informatie en kaartverkoop is online te vinden.

 

Mogelijkheden van ontvangst

De regionale zender Radio West is via de ether in de uitzendregio te ontvangen via 89.3 FM. Daarnaast is de zender te beluisteren via DAB+, via de kabel en online via de Omroep West app (iOS en Android) en website. Online zijn alle programma’s on demand terug te luisteren.

 

Bron: Omroep West/Dutch Radio 

 

Dennis van der Geest presenteert ‘De Veronica Inside Ochtendshow’ 

Maandag 30 augustus is ‘De Veronica Inside Ochtendshow’ terug van vakantie. Nog zonder Wilfred Genee, die iets langer vrij neemt, maar met Dennis van der Geest. Co-host Niels van Baarlen en nieuwslezeres Florentien van der Meulen hebben de oud-judoka en presentator gevraagd om het team te versterken gedurende de afwezigheid van Wilfred.

 

Dennis van der Geest: “Ik ben enorm vereerd dat Niels en Florentien mij hiervoor hebben gevraagd. Radio maken is topsport, helemaal zo vroeg in de ochtend. Ik ben een enorme muziekliefhebber, dus deze uitdaging om ‘De Veronica Inside Ochtendshow’ te presenteren ga ik graag aan!”

 

De komende weken is er nog een wisseling in de programmering van Radio Veronica. Omdat Tim Klijn en Celine Huijsmans van ‘De Veronica Middagshow’ met vakantie zijn, grijpen Rob Stenders en Caroline Brouwer de gelegenheid aan om ‘De Bonanza’ om te dopen tot ‘De Bonanza XL’ en de uitzendingen met twee uur te verlengen. Van maandag 30 augustus tot en met vrijdag 17 september kunnen luisteraars iedere werkdag tussen 14.00 en 18.00 uur hun favoriete platen aanvragen.

 

Om 18.00 uur neemt Marisa Heutink tot 21.00 uur het stokje van hen over en Sander Schrik sluit de dag af met zijn programma tussen 21.00 en 00.00 uur.

 

Bron: (foto) Radio Veronica/Dutch Radio 

 

Wietze de Jager zonder auto

538-dj Wietze de Jager moet voortaan met de trein naar het werk komen. Hij verkocht donderdag live in de uitzending zijn auto om geld op te halen voor de Stichting Run4Schools.

 

Na een openingsbod van €1000,- (geboden door Klaas van der Eerden himself) liep het bedrag snel op. En er was zelfs een gastrol voor Bas Smit!

 

Automotive Auctions bood uiteindelijk het hoogste bedrag en zij gingen er met de Volvo XC90 vandoor!  

 

Check de video hier om de veiling met eigen ogen terug te kijken.

 

Bron: (beeld) Radio 538/Dutch Radio

 

Hans Jaap Melissen met podcastserie ‘Oorlog in je Lichaam’ seizoen 2 

Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen heeft een tweede seizoen gemaakt van de podcastserie ‘Oorlog in je Lichaam’ voor WNL. Het is een ontroerende, maar ook optimistische 8-delige serie over de ziekte kanker. We horen hoe het nu gaat met zijn vrouw Sigrid die vorig jaar het bericht kreeg dat ze uitgezaaide borstkanker heeft. Ook spreekt hij met presentator Ruud de Wild over zijn darmkanker en de gevolgen daarvan voor zijn leven. En Melissen gaat onder meer langs bij omwonenden van fabrieken en snelwegen die bang zijn dat ze kankerverwekkende lucht inademen. Artsen en onderzoekers plaatsen de verhalen in perspectief.

 

Sigrid & de (bijna) 80 jarige Sjan Korste

Sigrid, de vrouw van Hans Jaap, heeft uitgezaaide borstkanker. Hoe gaat het een jaar later met haar? Zijn er inmiddels medicijnen op de markt die misschien wel zicht op genezing bieden? En hoe is het met Sigrids moeder? Tragisch genoeg kreeg zij afgelopen jaar longkanker. Maar ook voor Sigrids moeder zijn er voorlopig goede medicijnen.

DJ Ruud de Wild

Ineens verdween Ruud de Wild van NPO Radio 2. De presentator vertelde zijn luisteraars dat hij was gediagnosticeerd met darmkanker en ging werken aan zijn herstel. Hans Jaap Melissen zoekt Ruud thuis op, als hij tussen twee operaties in zit.

De Lucht

Er komt veel meer longkanker voor in de buurt van Tata Steel in IJmuiden. Omwonenden wijzen naar de fabriek. Maar wat weten we over de lucht die we inademen in de buurt van industrie of langs snelwegen? En hoe zit het met de strijd tegen het roken? Is die ooit te winnen? Verder een primeur: volgend jaar komt er een kankeratlas uit, waarin je kunt zien welke kanker in jouw omgeving veel voorkomt. Hans Jaap Melissen mocht die al inkijken, samen met de makers, van het Integraal Kankercentrum Nederland.

 

Oorlog in je Lichaam is gemaakt door oorlogsjournalist & podcastmaker Hans Jaap Melissen voor WNL. Hans Jaap werkt als freelancer voor veel verschillende media, zowel televisie, radio als kranten. Hij reist naar landen als Irak, Afghanistan, Syrië of Haïti.

 

Vanaf maandag 30 augustus te beluisteren via NPO Radio 2.

 

Bron: WNL/Dutch Radio 

 

Wietze de Jager belde Davina Michelle in De 538 Ochtendshow 

Wietze de Jager belde Davina Michelle in De 538 Ochtendshow omdat ze voorafgaand aan de Formule 1-race het Nederlandse volkslied mag zingen. Wietze ging in de uitzending bij haar checken hoe het gaat met de voorbereidingen.

 

''Als je één woordje fout doet, daar ben ik toch het allerbangst voor. Dan moet ik gaan emigreren denk ik'', zegt de Beat Me-zangeres. Maar zoals altijd blijft ze positief: ''Hé hallo, ik ga van het beste uit. Dat komt echt wel goed hoor!''

 

Ze staat dan ook niet alleen op het podium. ''Ik word wel goed begeleid door het luchtmachtorkest, die hebben flink uitgepakt. Ik sta daar niet helemaal in m’n blote kont. We hebben een grote begeleiding gemaakt.''

 

Bron: (beeld) Radio 538/Dutch Radio

 

Domien tekent nieuw contract bij Qmusic

Domien Verschuuren heeft een nieuw contract getekend bij Qmusic. Hij zal ook de komende drie jaar te horen zijn in de middag bij de radiozender.

 

Dave Minneboo, Programmadirecteur Qmusic: "Domien is een ontzettend goede radiomaker en hij heeft de afgelopen tijd bewezen dat hij als geen ander aanvoelt wat speelt bij de luisteraars. Ook is hij inmiddels een gevestigde naam als presentator van de Top 40. We zijn blij dat zijn unieke sound de komende drie jaar nog bij Qmusic te horen is."

 

Domien Verschuuren: "Er was voor mij geen enkele twijfel om voor drie nieuwe jaren Q-middagshow en Top 40 te tekenen. Ik voel me hier als een vis in het water en kijk er enorm naar uit om ook de komende jaren samen met Anton en de luisteraars van Qmusic de werkdag af te sluiten en de avond in te luiden!"  

 

Domien Verschuuren en nieuwslezer Anton Griep zijn vanaf nu weer elke werkdag te horen in de Q-middagshow tussen 16.00 en 19.00 uur. Ze maken vanaf nu radio vanuit de vernieuwde Qmusic-studio. Ook de ochtend-dj's Mattie en Marieke zijn vanochtend weer teruggekomen van vakantie.

 

Qmusic is marktleider in de doelgroep 20-49 jaar en behaalde in totaal over de eerste twee kwartalen van dit jaar een record marktaandeel van 19,5% (was vorig jaar 16,6%). De zender is te ontvangen via 100.7 FM, DAB+, Qmusic.nl, de Qmusic app en andere muziek-apps.

 

Nieuwe studio, nieuwe jingles en vertrouwde shows weer terug op Qmusic

Mattie en Marieke zijn maandagochtend teruggekeerd van hun vakantie in een gloednieuwe Qmusic-studio. Ook de jingles van de radiozender zijn tijdens de zomervakantie vernieuwd. De vertrouwde programmering kent dus nu een frisse start van het nieuwe seizoen. 

 

Nieuwe studio en nieuwe jingles

Strakker en meer van nu: de studio van Qmusic heeft een metamorfose ondergaan. Ook de jingles zijn vernieuwd. De nieuwe sound is muzikaler en energieker en sluit nog beter aan bij het positieve gevoel dat Qmusic de luisteraars wil geven. De slogan blijft hetzelfde: "Q sounds better with you".

 

Mattie & Marieke

Na hun vakantie hebben ochtend-dj's Mattie Valk en Marieke Elsinga elkaar weer een hoop te vertellen. Samen met nieuwslezer Anne-Marie Rozing, regisseur Tom de Graaf en Joe Stagiair van de Show, bespreken ze elke ochtend van 6.00 tot 10.00 uur wat ze bezighoudt. Daarnaast spelen ze het populairste radiospel Het Geluid, het Verjaardagsrad en Ja of Nee. Ook Domien Verschuuren is maandagmiddag terug met zijn Q-middagshow.

 

Qmusic behaalde in totaal over de eerste twee kwartalen van dit jaar een record marktaandeel van 19,5% (was vorig jaar 16,6%). Met deze combinatie van verbeteringen en vertrouwde programma's kijkt de zender met veel vertrouwen naar de toekomst.

 

Foto: Joeri van Breukelen

 

Angelique Houtveen te gast in Kunststof op NPO Radio 1

Radio-dj Angelique Houtveen was te gast bij Elisabeth van Nimwegen in Kunststof op NPO Radio 1.

 

Angelique Houtveen haar kenmerkende diepe stem is sinds kort te horen op radiostation Sublime. In haar eigen middagshow Angelique’s Afternoon brengt ze soul, jazz en funkmuziek de ether in. Haar liefde voor muziek hielp haar het leven omarmen, ondanks de ziektes die ze te verduren kreeg. "De liefde, de kracht en de eerlijkheid van soul raakt me diep", vertelt de radio-dj in Kunststof.

 

Jong geleerd, is oud gedaan

Achteraf bezien was Angelique Houtveen op haar negende al bezig met radio maken. "Met My First Sony-apparatuur nam ik nummers op die ik op de radio hoorde. Vervolgens ging ik met zo’n liedje naar mijn ouders om te zeggen dat ze dit nummer moesten luisteren."

 

Als kind zat Angelique veel binnen. Ze had ITP, een ziekte waardoor je bloed niet goed stolt. Een inwendige bloeding kon haar fataal worden. "In die tijd is mijn liefde voor muziek groter geworden. Ik mocht niet meer naar jazzballet, turnen of buiten spelen, dus ging ik gamen en muziek luisteren."

 

De droom achterna: radio maken

Na haar studie werd ze pr-manager voor een game uitgeverij. Totdat ze opnieuw ziek werd. "Na een avond uit lag ik naast mijn toenmalige vriend in bed en het volgende moment werd ik wakker in het ziekenhuis. Ik bleek een Cavernoom in mijn hersenen te hebben, de veroorzaker van epileptische aanvallen. De dokter zei dat ik een beschermd leven zou gaan krijgen. Voor de zekerheid sliep ik zelfs bij mijn moeder in bed."

 

Toch besloot Angelique haar leven over een andere boeg te gooien en ging bij BNN University haar werkelijke droom achterna: radio maken. "In dat jaar bleef ik op de redactie reportages opnemen totdat het gebouw dichtging. De drive om radio te maken hielp me over de boosheid van de ziekte heen. Ik kan super chagrijnig, boos zitten voorbereiden; het moment dat ik de studio binnen ga, valt er iets van me af. Hoe verdrietig ik me ook voel. Als ik radio ga maken, draagt de muziek me."

 

Overstap naar Sublime

In een paar jaar tijd zet ze zichzelf in de radiowereld op de kaart als soul, jazz en funk-kenner. Ze heeft haar eigen middagshow bij 3FM en zit in Het Glazen Huis voor Serious Request. Maar een nieuwe ziekte blijft haar niet bespaard. In 2018 krijgt ze de diagnose endometriose. Er volgt een operatie en een lang herstel. Als ze een beetje van de schrik bekomen is, belt radiostation Sublime. "Ze zagen mij als de spokesperson van soul en jazz van Nederland en wilden alles wat ik deed. Bij Sublime mag ik in de kern zijn wie ik ben."

 

"Bij 3FM kwam ik weleens met een nummertje aanzetten en dan ging iedereen gewoon door met waar ze mee bezig waren. Als ik bij Sublime een nummer laat horen is de reactie 'geef ons meer!' Ik ben de doelgroep en als radiomaker word ik gezien voor wie ik ben." 

 

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

 

www.nporadio1.nl/kunststof

 

Bron: (beeld) NPO Radio 1/Dutch Radio 

 

Mattie Valk en Marieke Elsinga na vakantie terug met ochtendshow 'Mattie & Marieke'

Mattie Valk en Marieke Elsinga zijn maandag na een welverdiende vakantie terug op Qmusic. Het duo start na het weekend met hun 4e seizoen van de ochtendshow 'Mattie & Marieke' en dat is toch altijd weer even wennen.

 

''Vanaf maandag is het uitslapen voor velen weer voorbij. Dan gaan we weer aan de bak en dat geldt ook voor Mattie Valk en Marieke Elsinga'', aldus RTL Boulevard.

 

Bekijk de video van RTL Boulevard: Mattie & Marieke hebben elkaar gemist na vakantie: 'Even wennen' terug via RTL XL.

 

Bron: (beeld) RTL Boulevard/Dutch Radio 

 

Tom van der Weerd en Bram Krikke geven luisteraar voorrang bij Het Geluid

Het Geluid van Qmusic is inmiddels meer dan 22.000 euro waard en het is nog niet geraden. Luisteraars krijgen vanaf dit weekend een belangrijke extra kans, naast het dagelijkse aanmeldmoment. Tijdens het programma van Tom & Bram, in het weekend van 12.00 tot 15.00 uur, maken zij kans op de ‘Fastpass’. Daarmee kan de winnaar op een zelfgekozen moment inbreken bij Het Geluid en een antwoord geven op de radio. 

 

Hoe het spel verloopt wordt pas zaterdag bij Tom & Bram bekendgemaakt, maar zeker is dat iedereen mee kan doen. De winnaar van de Fastpass mag inbreken bij de reguliere rondes van Het Geluid, wanneer hij of zij het antwoord denkt te weten. De eigenaar van de Fastpass hoeft niet mee te doen met de aanmeldminuut en kan er de week erop elk uur voor kiezen om mee te spelen. Degene die eigenlijk aan de beurt is, moet dan wachten tot nadat de Fastpass-speler het antwoord heeft gegeven.

 

Qmusic is aan het 31ste Geluid bezig sinds de start van het populairste radiospel van Nederland. In totaal heeft de zender al meer dan een miljoen euro uitgekeerd aan gelukkige winnaars. Het record staat nog steeds op naam van de toen 36-jarige Kirsten uit Veenendaal, die €100.000 euro won met het geluid van 'het verstellen van een wereldstekker in de juiste stand.' 

 

Tom & Bram zijn elke zaterdag en zondag te horen van 12.00 tot 15.00 uur te horen op Qmusic. Op vrijdag zijn ze samen met Kai Merckx te horen van 18.00 tot 21.00 uur.

 

Radio Veronica ook komende twee jaar Official Supplier Eredivisie

Radio Veronica verlengt de succesvolle samenwerking met de Eredivisie en blijft tot zeker medio 2023 Official Supplier Eredivisie. Luisteraars van het radiostation maken dus ook de komende twee jaar kans op seizoenkaarten van alle Eredivisieclubs en kaarten voor topwedstrijden.

 

Daarnaast horen ze op Radio Veronica het laatste voetbalnieuws bij de Veronica Inside Ochtendshow en nemen presentatoren van ESPN de verwachtingen voor de wedstrijden door in de zaterdagochtendshow van Ed Struijlaart.

 

De samenwerking wordt maandag officieel afgetrapt. Tot en met vrijdag 13 augustus maken luisteraars van Radio Veronica kans op twee seizoenkaarten van hun favoriete Eredivisieclub. Na het horen van de scheidsrechterfluit in de Veronica Inside Ochtendshow, De Bonanza of de Veronica Middagshow kunnen luisteraars meespelen via de gratis Veronica-app. Iedere dag worden er kaarten voor andere clubs weggegeven.

 

Bron: (beeld) Radio Veronica/Dutch Radio

 

Lex Gaarthuis presenteert de ‘Radio 10 Zomer Ochtendshow’

De komende drie weken horen luisteraars een speciale ochtendshow op Radio 10. Lex Gaarthuis heeft voor deze periode een eigen zomerteam samengesteld bestaande uit sidekick Kimberly van de Berkt, nieuwslezer Harry van der Heijden en columnist Sjaak Bral. Van maandag 9 tot en met vrijdag 27 augustus is de ‘Radio 10 Zomer Ochtendshow’ iedere werkdag tussen 06.00 en 10.00 uur te horen op Radio 10.

 

Momenteel geniet het team van ‘Ekdom in de Morgen’ van een welverdiende vakantie en daarom heeft Radio 10-dj Lex Gaarthuis Kimberly van de Berkt en Harry van der Heijden gevraagd samen met hem een speciale tijdelijke ochtendshow te maken. Sjaak Bral verzorgt dagelijks een column. 

 

Radio 10-dj Lex Gaarthuis: “Ik kijk er enorm naar uit om weer een eigen ochtendshow op Radio 10 te maken. Met Harry werkte ik al vaker samen en ik ben blij dat ik Kimberly aan het team heb kunnen toevoegen. Het is alweer 10 jaar geleden dat zij voor het laatste te horen was op de radio. Sjaak Bral maakte voor de ‘90’s Top 510’ al een dagelijkse column en dat viel goed in de smaak. Daarom heb ik hem gevraagd om dagelijks het komkommernieuws met ons door te nemen.''

 

De ‘Radio 10 Zomer Ochtendshow’ is van maandag 9 tot en met vrijdag 27 augustus iedere werkdag tussen 06.00 en 10.00 uur te horen op Radio 10. Vanaf maandag 30 augustus is Gerard Ekdom terug met ‘Ekdom in de Morgen’. 

 

Bron: (foto) Radio 10

 

Frits Spits met De slapelozen op radio en tv

Deze zomer komt KRO-NCRV met de aftrap van De slapelozen (maandag 9 augustus, 02.00 uur op NPO Radio 1) “Geen oog dicht doen was nog nooit eerder zo aangenaam”, aldus presentator Frits Spits over zijn nieuwe radio- én tv-programma.

 

“We weven kleuren in het zwarte laken van de nacht van de luisteraar.” In vijf opeenvolgende warme zomernachten in augustus biedt presentator Frits Spits in zijn intieme studio een week lang een luisterend oor aan hen die de slaap niet kunnen of willen vatten. Gesterkt door slaapdeskundigen, gedragstherapeuten en psychologen, met de zoetgevooisde stem van de poëzie én de nachtelijke cadans van Nederlandstalige muziek, vertellen de slapelozen aan Frits hun verhaal, middenin de donkerste uren van de nacht. 

 

In het gelijknamige tv-programma (vanaf 29 november, rond 22.30 uur op NPO 2) volgt de camera de slapelozen uit het radioprogramma naar de geborgenheid van hun slaapkamer. We zien ze worstelen met de slaap, piekeren, schrijven, rommelen of overgeven aan de roep van de nacht. En terwijl de ene slapeloze de uren in de nacht gebruikt om zijn eigen creativiteit uit te dagen, gaat een ander sporten op de verlaten straten. Hoe is het om dagelijks midden in de nacht hard aan het werk te zijn, als visser op volle zee of als bakker in de verlaten dorpsbakkerij? En wat is de magie van de nacht voor een nachtfotograaf, wandelaar of kunstenaar? Wat brengt de nacht hen die niet kunnen slapenals verder iedereen op één oor ligt?

 

Met De slapelozen laat KRO-NCRV zien dat een rustige, uitgeslapen nacht lang niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Maar de slapelozen zullen nooit bij de pakken neer gaan zitten en zullen de nacht, al dan niet van harte, omarmen. 

 

De slapelozen, maandag 9 augustus om 02.00 uur bij KRO-NCRV op NPO Radio 1, en vanaf maandag 29 november om 22.30 uur op NPO 2.

 

Bron: (foto) KRO-NCRV/Dutch Radio

 

Populairste radiospel van Nederland Het Geluid weer van start

Het populairste radiospel van Nederland is van start gegaan met het 31ste Geluid sinds het begin van het spel. Elk uur mag een luisteraar raden wat Het Geluid is. Bij een fout antwoord, wordt Het Geluid honderd euro meer waard.

 

Het Geluid van 2021 is hier te beluisteren.

 

Iedereen kan gratis meespelen via de Qmusic app. Tijdens het zogeheten Aanmeldmoment, elke werkdag rond 07.00 en 12.00 uur, kunnen luisteraars zich met één druk op de knop aanmelden. Elk uur mag een luisteraar een antwoord geven op de radio. Tijdens de SuperRonde om 7.30 uur, mogen zelfs drie luisteraars het achter elkaar proberen. Bij een fout antwoord stijgt de waarde van Het Geluid met honderd euro.

 

Recordbedragen

In 2019 won de 36-jarige Kirsten maar liefst €100.000 met het geluid van 'het verstellen van een wereldstekker in de juiste stand.' Andere geluiden die veel opleverden waren het 'vastklikken van het lipje van een fotolijstje' in 2017 (waarde: €63.700) en een 'telefoon in een beschermhoesje klikken' in 2011 (waarde: €63.500). In totaal heeft Qmusic meer dan een miljoen euro uitgekeerd aan gelukkige prijswinnaars.

 

Het Geluid met Google

Naast het spel op de radio kan iedereen nu ook oefenen voor Het Geluid via Google Home, Google Nest, een smartphone of tablet. Door te zeggen 'Hey Google, ik wil praten met Het Geluid van Qmusic', wordt het spel geactiveerd. Dj Kai Merckx presenteert het spel op Google en spelers kunnen de strijd aan gaan met andere Q-luisteraars, of ze kunnen vrienden uitdagen om het spel te spelen. Meer informatie over Het Geluid op Google is hier te vinden.

 

Bert Haandrikman en Piet Paulusma live vanaf de camping 

MAX viert de zomer! Bert Haandrikman en Piet Paulusma staan deze zomer samen op de camping tijdens de MAX Campingtoer. Beiden gaan ze terug naar hun geboorteprovincie en maken ze het NPO Radio 5-programma Goeiedag Haandrikman!.

 

Op vrijdag 13 augustus staan Bert en Piet op een vakantiepark in het Friese Koudum. Samen maken ze de camping wakker en zullen ze voor het nodige entertainment zorgen. Te gast is Olga Commandeur die een speciale Nederland in Beweging zal doen. Zanger Nol Havens is aanwezig voor gezellige livemuziek!

 

Op vrijdag 20 augustus is de radio-uitzending live vanaf een vakantiepark in het Drentse Borger te horen. Hier zorgt Duco Bauwens voor de nodige ochtendgymnastiek en ook zanger Jannes is van de partij.  

 

Ook op MAX Vandaag en de Facebook- en Instagram-pagina van Goeiedag Haandrikman! wordt aandacht besteed aan de campingtoer. Zo is op MAX Vandaag meer informatie te vinden over de tour zelf en de omgeving die Bert en Piet bezoeken. Op de socialmedia-kanalen van het radioprogramma krijgt de luisteraar een kijkje achter de schermen.

 

Over Goeiedag Haandrikman!

Bert Haandrikman presenteert elke werkdag zijn ochtendshow Goeiedag Haandrikman! op NPO Radio 5. Bij hem hoor je het laatste nieuws, gezellige muziek en maak je kans op prijzen uit zijn persoonlijke museum. Verder heeft hij 'De grootste verjaardagskalender van Nederland' - met daarop alle vrienden van de show - en neemt hij alle persoonlijke berichten met je door in de Brievenbus. 

 

Goeiedag Haandrikman!

Vrijdag 13 en 20 augustus 

Tussen 06.00 en 09.00 uur op NPO Radio 5

Presentatie: Bert Haandrikman

 

Bron: Omroep MAX

 

Tom Staal met culinair programma ‘Doorskaveren’ op GoodLIFE Radio

Op maandag 2 augustus a.s. start Tom Staal met het culinaire programma ‘Doorskaveren’ op GoodLIFE Radio. Maandelijks praat en proeft hij een uur lang samen met gasten uit de culinaire wereld.

 

In ‘Doorskaveren’ komen bijzondere verhalen van bijzondere mensen samen. Van gerenommeerde chefs tot makers van Italiaanse kazen en van bedenkers van duurzame veganistische kebab tot mensen die met eten hun diabetes onder de duim krijgen. Gasten zijn onder meer chef-kok Leon Mazairac en voormalig fromager van het jaar Jasper de Jong.

 

“Het wordt eetbare radio waarbij het niet alleen mijn doel is om de luisteraar aan het eten te krijgen, maar vooral ook dat men het verhaal achter al dat lekkers te weten komt. Het wordt een heerlijk, puur en rauw culinair programma”, aldus Tom Staal.

 

Tom Staal

Staal is vooral bekend als parlementair verslaggever. Al jaren legt hij het vuur aan de schenen van onze politici. Dit is de andere kant van Tom. Al sinds hij groot genoeg is om bij het aanrecht te kunnen, is hij bezig met eten. Naast zelf koken, gaat hij regelmatig op bezoek bij bijzondere producenten in binnen -en buitenland. Het radioprogramma ‘Doorskaveren’ is het verlengstuk van het online culinaire platform ‘Skaveren’ (jongerentaal voor eten) van Staal.

‘Doorskaveren’ is iedere eerste maandag van de maand tussen 18:00 en 19:00 uur te beluisteren op GoodLIFE Radio. Het programma is naderhand terug te luisteren als podcast via alle bekende podcast kanalen.

 

GoodLIFE Radio 

GoodLIFE Radio is dé online lifestylezender van Nederland! Het station biedt luisteraars dagelijks inspiratie om het leven beter en completer te maken. Het station brengt 24/7 lekkere muziek, updates, reportages en verschillende themaprogramma’s. Thema’s die op de lifestylezender een centrale rol hebben zijn o.a. gezondheid, koken, wonen, persoonlijke ontwikkeling, hobby, muziek, entertainment, showbizz en reizen. Maar ook liefde, relaties en seks.

 

Bron: GoodLIFE Radio

Foto: Tom Staal - © Walter Kallenbach

 

Edwin Evers nog iets langer op Radio Veronica

Edwin Evers is nog iets langer op Radio Veronica. Dat schrijft het radiostation op haar Facebookpagina.

 

Radio Veronica: ''Je hoort het goed: Edwin Evers houdt nóg een paar dagen het plekje van Rob Stenders warm tijdens De Bonanza!''

 

Edwin Evers was afgelopen week al te horen op Radio Veronica. De Bonanza is elke werkdag te beluisteren van 14.00 tot 16.00 uur.

 

De Bonanza gemist? Ga naar www.radioveronica.nl/de-bonanza

 

Bron: Dutch Radio

Beeld: Radio Veronica

 

Daniel Dekker ontvangt zomergasten bij MAX op NPO Radio 5 

De zomer is begonnen en Lunch Lekker met Daniel Dekker maakt de zomer van de luisteraar nóg beter! In augustus ontvangt Daniel Dekker elke woensdag een muzikale gast in de studio voor zijn nieuwste rubriek Lunch Lekker Zomergasten! Onder anderen Suzan & Freek, Jan Smit en Sanne Hans schuiven aan. Lunch Lekker met Daniel Dekker is elke werkdag te horen tussen 12.00 en 14.00 uur bij MAX op NPO Radio 5. 

 

In augustus ontvangt Daniel Dekker elke woensdag een muzikale gast. Suzan & Freek, Romy Monteiro, Sanne Hans en Jan Smit komen langs in de NPO Radio 5-studio en vieren samen met MAX de zomer. De gasten praten de luisteraar bij over hoe het met ze gaat, hun carrière en toekomstplannen. En dat niet alleen; de zomergasten nemen ook hun favoriete muziek mee! Nummers die zij vaak draaien, waar ze inspiratie uit halen en die hun dierbaar zijn.

 

Zomergasten bij Lunch Lekker met Daniel Dekker:

Woensdag 4 augustus: Suzan & Freek

Woensdag 11 augustus: Romy Monteiro

Woensdag 18 augustus: Sanne Hans 

Woensdag 25 augustus: Jan Smit

Lunch Lekker met Daniel Dekker

Elke werkdag tussen 12.00 en 14.00 uur 

Op NPO Radio 5

 

Bron: Omroep MAX

Foto: © Janita Sassen/MAX

 

Frank Dane verhuist 538-radiostudio naar 'TeamNL Olympic Festival'

538-dj Frank Dane verhuist de radiostudio tijdens de Olympische Zomerspelen naar het 'TeamNL Olympic Festival' in Scheveningen. Live vanaf het sportstrand doet Frank met zijn team twee weken lang verslag van het internationale sportevenement en huldigingen van de Nederlandse medaillewinnaars.

 

Daarnaast ontvangen zij diverse sporthelden, leden van TeamNL en artiesten in de uitzending. In verband met het tijdsverschil met Tokyo verplaatst Frank niet alleen de studio, maar ook de uitzendtijden van zijn show.

 

‘De 538 Middagshow: Let’s Go Tokyo’ is van maandag 26 juli tot en met donderdag 5 augustus iedere werkdag te horen van 16.00 uur tot 19.00 uur. Op vrijdag 30 juli en 6 augustus is de show te horen van 18.00 uur tot 21.00 uur.

 

Bron: (foto) Radio 538/Dutch Radio 

 

Wouter van der Goes deze zomer met Het Top 40 hitdossier op NPO Radio 2

KRO-NCRV-dj Wouter van der Goes presenteert ook deze zomer klassiekers uit de Top 40 in Het Top 40 hitdossier. Van maandag 26 juli tot en met donderdag 19 augustus blikt Wouter van der Goes tussen 18:00 en 20:00 uur op NPO Radio 2 terug op hitlijsten uit het verleden. Welke hits zijn we vergeten en welke parels brengen je gelijk terug naar toen?

 

Wouter van der Goes duikt in de geschiedenis van de Top 40, die al sinds 1965 wordt uitgezonden. Elke dag behandelt hij een Top 40 en vertelt hij de leukste nieuwsfeiten van toen. “Ook dit jaar mag ik weer graven in het grote archief van de Top 40. Een feest! De lijsten staan vol hits die we allemaal kennen maar ook de parels die we stiekem zijn vergeten. Net zoals mijn luisteraars groeide ik op met de Top 40 en deze zomer kunnen we weer lekker, met een geprint exemplaar in de hand, genieten van heel veel muzikale verrassing!” 

 

Erik de Zwart, voorzitter stichting Nederlandse Top 40: “Al vanaf de jaren ’60 was de top 40 dé hitlijst waarvoor de luisteraar op vrijdag klaar zat om te willen weten wat de nummer 1 is. Een algemeen begrip, waar menig muziekliefhebber mee is opgegroeid en die een onuitwisbare indruk heeft gemaakt op radio in Nederland. Nog steeds krijgen velen een vertrouwd gevoel bij de hitlijsten en zullen de nummers de komende weken in de geselecteerde top 40 lijsten van Wouter herinneringen en gevoelens oproepen. Een stukje nostalgie op de radio.” 

 

Bron: Radiotrefpunt/Dutch Radio

 

Edson da Graça met zomerochtendshow  'Morning Glory' op 3FM

In de 3FM-zomerochtendshow 'Morning Glory' praat Edson da Graça je bij over alles wat je moet weten om je zomerdag fris en goed geïnformeerd te beginnen. Dit doet hij samen met sidekicks Noa Vahle en Roelof de Vries. Het drietal vervangt de vakantievierende Sander Hoogendoorn en zijn sidekick Tijs Boontjes. In Morning Glory wordt tijdens de Olympische Spelen ruim aandacht besteed aan alles wat er in Tokio gebeurt. En om het scherp te houden, gaat het presentatietrio met elkaar en met de luisteraar de strijd aan in de Olympische Pool: wie is de beste voorspeller van de medaillespiegel van de Spelen? Verder zijn er, omdat het komkommertijd is, schitterende caloriearme prijzen te verdienen met de nu al legendarische komkommerbingo. Natuurlijk staat goede muziek centraal en zijn er liveoptredens om de dag vrolijk te beginnen. Morning Glory is vanaf 26 juli iedere werkdag te beluisteren tussen 06.00 uur en 09.00 uur bij BNNVARA op 3FM.

 

Edson: ''Het is een eer om de ochtendshow op 3FM te mogen doen. Toen de vraag kwam of ik radio wilde maken, iets wat ik nog niet eerder gedaan heb, begon het meteen te kriebelen. Ik heb er ontzettend veel zin in! Samen met Roelof en Noa kijk ik ernaar uit om geheel onbevangen en, hopelijk, met veel humor de ochtend een vlammende start te geven.'' 

 

Edson da Graça (1981) is comedian, acteur en presentator. Hij maakt onder meer Willem Wever en Nieuwe Baasjes voor NPO Zapp. Hij maakt met Morning Glory zijn debuut op de radio. 

 

Noa Vahle (1999) werkte eerder achter de schermen bij Synaps, het buitenlandplatform van BNNVARA, en bij VI. 

 

Roelof de Vries (1979) presenteert voor BNNVARA het programma B.V.S.C. op NPO Radio 1. Hij won in 2018 de zomereditie van De Slimste Mens.

 

Bron: (foto) BNNVARA/Dutch Radio

 

Chiel Montagne op De Perstribune van MAX

Zondag 18 juli is oud-tv-presentator Chiel Montagne te gast in het media- en sportprogramma De Perstribune van MAX, tussen 12.00 en 13.00 uur op NPO Radio 1.


Chiel Montagne, de mediagast in het eerste uur van De Perstribune, viert dit jaar een jubileum. Exact vijftig jaar geleden, in 1971, was de eerste uitzending te zien van zijn legendarische muziekprogramma Op losse groeven, waarin Montagne Nederlandse artiesten liet optreden. Het programma veranderde in 1978 van titel en ging verder onder de naam Op volle toeren. Montagne (een artiestennaam van Bert van Rheenen) was behalve tv-maker ook onder meer radio-dj en artiestenmanager.

 

In De Perstribune signaleert mediadeskundige Ron Vergouwen verder opvallende mediatrends uit heden en verleden. De Perstribune wordt gepresenteerd door Margreet Reijntjes. 

 

Bron: Omroep MAX/Dutch Radio 

Beeld: CNR Music - YouTube

 

Opnieuw recordaantal inzendingen NTR Podcastprijs

Uit een recordaantal van 66 inzendingen zijn de genomineerden voor de NTR Podcastprijs 2021 bekend gemaakt. De aanmoedigingsprijs voor jonge podcastmakers uit Nederland en Vlaanderen wordt 5 september a.s. uitgereikt.

 

De genomineerde programma’s zijn te beluisteren in het podcastkanaal van de NTR Podcastprijs, in alle grote podcastapps en op Soundcloud. 

 

Dit jaar zijn er vijf genomineerden uit Vlaanderen en vijf uit Nederland. Opvallend is het aantal fictiepodcasts dat werd ingezonden. Van de genomineerde podcasts zijn er vier fictie en zes documentair-verhalend. 

Prijzen

Een onafhankelijke vakjury bepaalt welke van de nominaties de eerste en tweede prijs in de wacht slepen. Deze prijzen worden uitgereikt op 5 september.

 

Online luisteren

Alle genomineerde podcasts én vraaggesprekken met de makers zijn te beluisteren in de grote podcastapps en op de Soundcloudpagina van de NTR Podcastprijs. Alle informatie over de NTR Podcastprijs vind je op ntr.nl/podcastprijs

 

Dit zijn de genomineerde inzendingen voor de NTR PODCASTPRIJS 2021 

 

ACHILLE VAN INGELGEM, RITCS Brussel

"Goud aan zee" (42'27)

In deze driedelige podcast duikt de maker in een oud familieverhaal over zijn grootvader, verteld aan de hand van de verhalen van grootmoeder en ooms en tantes. Na een woelig leven en verschillende tegenslagen zit grootvader financieel aan de grond. Gelukkig is er een uitweg. Zijn goede vriend Pol belooft hem "goud aan zee".

 

EVELYNE ROORDA, zelfstandig podcastmaker

"Sinistories", aflevering Expeditie Aquamars 1 en 2 (24'11 en 25'47)

In de podcast Sinistories leest de maker elke twee weken een zelfgeschreven verhaal voor. Zoals de titel van de podcast al doet vermoeden zijn dit verhalen met een duister randje, sinistere verhalen. De genres van de verhalen verschillen, maar altijd zijn ze onheilspellend van aard.

 

MIK GROSHEIDE, Creative Business, Hogeschool van Amsterdam, minor radio

"De Beer en de Leeuw" (17'14)

Waarom kunnen kinderen zo bang worden van kinderseries? De maker bibberde zelf als kleuter bij de Beer en de Leeuw uit de Teletubbies.

 

FELINE FRANCEUS, RITCS Brussel

"Niet aangeboren hersenaandoening" (NAH) (23'58)

Podcastmaker én verpleegkundige Feline focust in deze podcast op het relaas van Christiane. Haar leven veranderde ingrijpend na een ongelukkige val tijdens een vakantie in Portugal. Haar familie doet er alles aan om Christiane te laten herstellen. Maar wil ze dit nog wel?

 

MIRTE MOOK en EMMA FAHNER, Creative Business, Hogeschool Saxion, Enschede

"Dertien Mei" (5'15)

De makers blikken samen met Jan Jaap Mook terug op die fatale dag in mei die de geschiedenis in zou gaan als de dag waarop de vuurwerkramp in Enschede plaatsvond.

 

KOEN THOMASSEN, zelfstandig podcastmaker

"De zaak Astronaut", aflevering 1 (25'00)

Er is een man aangespoeld op een van de Nederlandse Waddeneilanden. Hij weigert te praten en kan niet geïdentificeerd worden. Als ziekenhuispersoneel hem pen en papier geeft, krabbelt hij A4’tjes vol gedetailleerde tekeningen van de planeten uit ons zonnestelsel, allemaal wetenschappelijk accuraat. Hij krijgt de bijnaam Astronaut. Het mysterie rondom zijn identiteit gaat viral en de lokale politie is wanhopig op zoek naar informatie over zijn identiteit. Er komen meer dan vijfhonderd tips binnen op de tiplijn. In deze fictiepodcast krijgt een journalist toestemming om mee te lopen met de politieonderzoekers die de tips nalopen.

 

RINUS VAN EYGEN, RITCS Brussel

"Mamy Blue" (23'38)

De maker heeft twee moeders als ouders. Via een dagboek dat zijn niet-biologische moeder in 1972 begon, komt hij te weten wie zij was, wat haar gevormd heeft tot de persoon die ze nu is en wat er van het dertienjarig meisje in het boek overblijft. Het werd een tweede kennismaking met zijn niet-biologische moeder.

 

SAMUEL VERSCHOOR, Fontys School voor Journalistiek Tilburg

"Antifa" (22'47)

In zijn jeugd sloot journalist Samuel Verschoor zich aan bij een radicale actiegroep, de Antifascistische Aktie. Jaren later vraagt hij zich af wat de aantrekkingskracht van deze actiegroep op hem was. Samen met twee oude kameraden blikt hij terug op zijn tijd bij de Antifa. Een exclusief inkijkje in een radicale actiegroep die normaal liever niet met de pers praat.

 

JOPPE PEETERS, RITCS, Brussel

"Ramu, de walvisvaarder" (18'27)

Ramu leeft op een eiland en viert zijn twaalfde verjaardag, een belangrijke gebeurtenis op het eiland. Om zich te bewijzen krijgt hij een opdracht om naar het vasteland te varen en daar iets te halen. Maar zijn opdracht kan zijn vrienden in groot gevaar brengen. Een fictiepodcast.

 

ELLA MEEKELS, RITCS, Brussel

"Een in de lucht" (10'29)

Deze fictiepodcast vertelt het verhaal van Anna die dingen ziet en hoort die er niet zijn. Ze praat tegen zichzelf en tegen haar oudere broer Jonas, die enkele jaren eerder overleden is.

 

Bron: NTR

 

Streetlab-presentatoren Stijn van Vliet en Daan Boom deze zomer op NPO 3FM 

De bekende KRO-NCRV Streetlab-presentatoren Stijn van Vliet en Daan Boom gaan een nieuwe uitdaging aan en maken deze zomer voor het eerst radio. Met een tijdelijk eigen programma, genaamd De tussentijd, nemen zij vier weekenden het stokje over tijdens de vakantie van KRO-NCRV dj Wijnand Speelman. De tussentijd is elke zaterdag en zondag tussen 09:00 en 12:00 uur te beluisteren bij KRO-NCRV op NPO 3FM. 

 

In het nieuwe programma De tussentijd krijgen Stijn en Daan de vrijheid om te experimenteren met het maken van radio. De presentatoren willen weten wat luisteraars doen in de tussentijd. Wacht je tot je zoon klaar is met sporten, tot je naar de verjaardag moet van je beste vriend of hoop je in de tussentijd vooral dat je kater snel over gaat? Stijn en Daan willen het weten. Ook checken ze wat BN’ers doen in de tussentijd. Wie werkt er aan nieuwe muziek, ligt te zonnen in zijn achtertuin of maakt het zwembad schoon. Daarnaast is er natuurlijk ook veel lekkere zomermuziek en sluit Streetlab-collega Jasper Demollin een weekend aan als co-host.

 

Stijn heeft al eerder kennisgemaakt met het maken van audio, met zijn succesvolle KRO-NCRV podcast De zelfhulpboekenclub. Maar het hosten van een eigen radioprogramma is voor beide heren een primeur. Als echte ‘Streetlabbers’ gaan ze geen uitdaging uit de weg, dus daarom bieden KRO-NCRV en 3FM ze graag de kans om in dit avontuur te duiken. "De tussentijd is de minst gewaardeerde tijdspanne, terwijl daar eigenlijk alles gebeurt. Het programma heeft de sfeer waar alles kan en mag, maar het is ook de tijd van het wachtmuziekje. Wijnand is op vakantie en in de tussentijd moet je het met ons doen. We zijn benieuwd wat jij doet in de tussentijd!", aldus Stijn van Vliet. 

 

De tussentijd is vanaf 10 juli t/m 1 augustus elke zaterdag en zondag te beluisteren tussen 09:00 en 12:00 uur bij KRO-NCRV op NPO 3FM. Vanaf zaterdag 7 augustus is KRO-NCRV dj Wijnand Speelman weer terug met zijn programma Weekend Wijnand.

 

Bron: (beeld) KRO-NCRV/Dutch Radio

 

Coen Swijnenberg en Sander Lantinga verlengen contract bij Radio 538 

Dj's Coen Swijnenberg en Sander Lantinga hebben hun contract bij Radio 538 verlengd. Het bekende radioduo is daarmee ook de komende jaren iedere maandag tot en met donderdag te horen in ‘De Coen en Sander Show’ op 538. 

 

Sander Lantinga: "We werken nu al zes jaar met heel veel plezier bij de mooiste zender van Nederland!" Coen Swijnenberg vult aan: "En we zijn vereerd om nog meer tijd met de 538-luisteraars door te kunnen brengen!" 

 

Coco Hermans, Radio Director 538: “Het langst zittende radioduo van Nederland zit nóg twee jaar bij 538, daar ben ik enorm trots op! Van een locatie-uitzending vanuit een luchtballon, tot rijdend uitzending maken vanuit de EK-tourbus. En van een jaarlijkse Faamnaam-verkiezing tot een zoektocht naar de grappigste straatnaam van ons land; Coen en Sander maken onderscheidende radio en weten er elke dag weer een feestje van te maken voor de luisteraar. Ook tijdens de coronacrisis waren ze maatjes voor luisteraars die vanuit huis werkten. Ik kijk nu al uit naar wat hun volgende bucketlist-uitzending gaat worden."

 

Coen en Sander begonnen zestien jaar geleden in 2004 met een programma op de vrijdagavond en groeiden uit tot één van de bekendste en populairste middagshows op de Nederlandse radio. Sinds augustus 2015 presenteren Coen en Sander iedere maandag tot en met donderdag van 16.00 uur tot 19.00 uur ‘De Coen en Sander Show’ op Radio 538. Iedere uitzending zit vol humor, gezellige gasten en spraakmakende interviews.

 

Bron: Radio 538/Dutch Radio 

 

Frank en Eva maken radio op fietsvakantie

Ook dit jaar staat voor velen een zomervakantie in eigen land op de planning. Vorig jaar lieten 3FM-dj's Frank en Eva gedurende een week zien dat dit helemaal geen straf is. Op uitnodiging van de luisteraars krijgt deze fietsvakantie een tweede editie. Van maandag 12 juli tot en met vrijdag 16 juli maakt het radioduo de 3FM-middagshow 'Frank & Eva: Welkom Bij De Club' live vanaf de fiets. De 3FM-dj's bezoeken de mooiste plekken van Nederland, zoals Neeltje Jans en Baarle-Nassau. Dat doen ze niet alleen: Frank en Eva gaan namelijk langs bij o.a. Snelle en Paul Sinha, met wie ze samen de stad Deventer verkennen. Ook staan er onderweg ontmoetingen met clubleden op de planning, zij gidsen Frank en Eva langs de favoriete plekjes van hun stad. Welke spot mag er niet ontbreken als je een bezoekje brengt aan hun stad? 

 

Frank: 'We willen iedereen uitnodigen: fiets met ons mee! Want met zijn allen is nog gezelliger dan met zijn twee.'

Eva: 'Ja, precies! Laten we samen de zomer vieren, haak onderweg bij ons aan, vertel ons waar je trots op bent in jouw woonplek!'

 

Route 

Maandag 12 juli: Nieuwerkerk aan den IJssel - Waddinxveen 

De eerste etappe van Frank en Eva loopt van Nieuwerkerk aan den IJssel naar het Monument van het laagste punt van Nederland. De finish is bij het kunstwerk van kunstenares Eline Ouwendijk 'De Vergeten Plek.' 

 

Dinsdag 13 juli: Nieuw-Haamstede – Neeltje Jans 

Op dag twee begint het radioduo bij de vuurtoren in Nieuw-Haamstede, deze vuurtoren stond vroeger afgebeeld op het oude biljet van 250 gulden. De koers op het eiland Schouwen-Duivenland zet zich voort richting de kust aan Westenschouwens Inlaag om uit te komen bij Deltapark Neeltje Jans. 

 

Woensdag 14 juli: Diepenveen - Deventer  

Frank en Eva beginnen op 14 juli te trappen in Diepenveen. Ze fietsen via de IJsselsedijk richting de thuisbasis van Eredivisionist Go Ahead Eagles: De Adelaarshorst. Uitpuffen kan op het Stadstrand van Deventer, aan de westzijde van de IJssel bij Deventer vlak bij de oude binnenstad met een waanzinnig uitzicht op de skyline van Deventer. 

 

Donderdag 15 juli: Ulicoten – Baarle-Nassau 

De vierde etappe van de radiomakers start in een recreatiepark uit Ulicoten, voert langs het Landgoed Hooghuys om zo uit te komen bij het Hof van Baarle. Een wijngaard met druiven op zowel Nederlandse als Belgische grond. 

 

Vrijdag 16 juli: Nationaal Park Dwingelderveld – Col du Vam 

Op de laatste dag start de fietstocht in het Nationaal Park Dwingelderveld, een natuurgebied met een mooie afwisseling van natte slenken en droge zandruggen. Ze verlaten dit natuurgebied en besluiten de fietsvakantie met een pittige beklimming op de Col du VAM in Drenthe. 

Nog tips voor de fietsvakantie? Laat het weten via 3fm.nl/fietsvakantie.

 

Bron:  (foto) BNNVARA/Dutch Radio

 

Radiolichtschip Jenni Baynton in financiële problemen

Het radiolichtschip Jenni Baynton zit financieel in zwaar weer. Dat meldt Omrop Fryslân.

 

Het knalrode schip in de haven van Harlingen heeft door de coronacrisis geen inkomsten meer, meet het onderhoud gaat wel door. Het schip is een tijd lang gebruikt om radio te maken vanaf de zee.

 

Het schip ligt al meer dan 15 jaar in de haven van Harlingen, en als het aan Sietse Brouwer ligt blijft dat ook nog wel even zo. Brouwer is de voorzitter van de Stichting Vrienden van het Lichtschip en houdt zich bezig met de situatie.

 

Brouwer maakt zich nu dan ook grote zorgen. "Wij hebben het altijd wat kunnen redden door de radio-uitzendingen die hier vandaan kwamen. Dat was al wat minder de afgelopen tijd, dus we wilden het schip zo maken dat het gebruikt worden kan door anderen. Presentaties, exposities, zulke dingen."

 

De stichting heeft geld en vrijwilligers nodig om het schip te onderhouden. "We zijn voor het laatst op het water geweest in 2009, en officieel moet dat een keer in de vijf jaar. Dus wij zijn net te laat. Dat kost 15.000 euro," zegt Brouwer. De stichting is nu met een actie bezig om dat geld bijeen te krijgen.

 

Het lichtschip in financiële problemen:

 

 

Bron: (beeld) Omrop Fryslân/Dutch Radio 

 

Antenne Domstad is nu Jinx Radio 

Antenne Domstad heet vanaf nu Jinx Radio. Dat heeft het radiostation laten weten op haar Facebookpagina.

 

De zender schrijft: ''Waar Antenne Domstad begon als een uit de hand gelopen hobby, tillen we het radiostation nu naar een hoger level. Op Jinx Radio gaan we nog meer én betere muziek draaien, gaan we radio maken zoals we daar vroeger op onze zolderkamer van droomden en zijn er geen grenzen. Deze jongensdroom wordt realiteit en hopelijk blijven jullie ons volgen!''

 

Naast internet is Jinx Radio ook op DAB+ en AM te beluisteren.

Meer informatie over Jinx Radio is te vinden op de website: www.jinxradio.nl

 

Bron: Dutch Radio 

 

Qmusic-dj's delen tienduizenden ijsjes uit door heel Nederland

Onder anderen Mattie Valk, Domien Verschuuren, Kai Merckx, Joost Swinkels en Stephan Bouwman trekken de komende weken met de Q-ice cream truck door heel Nederland om tienduizenden gratis Cornetto-, Magnum- en Raket-ijsjes uit te delen aan iedereen die ze zien.

Het is zomer, de temperaturen stijgen en Nederland gaat stap voor stap weer open. Om dit te vieren delen Qmusic en OLA gratis ijsjes uit in heel Nederland. Vanaf 3 juli rijdt de Q-ice cream truck door heel Nederland. Ook gaan de Q-dj's aan de slag als ijscoman. Zo reizen Mattie en Joost af naar Matties thuisstad Rotterdam en delen Kai en Domien ijs uit in Utrecht, waar beide dj's wonen. Welke dj's nog meer door het land trekken als ijscoman wordt van tevoren bekendgemaakt op de instagrampagina en website van Qmusic. De locaties staan hieronder.

 

Naast de ijsjes op straat delen de dj's ook SURPR-IJS BOXEN uit. Dit zijn boxen vol met ijsjes voor luisteraars die anderen willen verrassen. Iedereen kan bijvoorbeeld zijn of haar klas opgeven, omdat de resultaten ondanks de moeilijke tijd goed bleven, of mensen van een IC-afdeling die alles op alles hebben gezet de afgelopen maanden.

 

De locaties van de Q-ice cream truck:

zaterdag 3 juli: Barneveld, Noord-Brabant

zondag 4 juli: Tilburg, Noord-Brabant

 

woensdag 7 juli: Den Haag, Zuid-Holland

donderdag 8 juli: Utrecht, Utrecht

vrijdag 9 juli: Rotterdam, Zuid-Holland

zaterdag 10 juli: Leeuwarden, Friesland

zondag 11 juli: Almelo, Overijssel

 

woensdag 14 juli: Delfzijl, Groningen

donderdag 15 juli: Hilversum, Noord-Holland

vrijdag 16 juli: Dronten, Flevoland

zaterdag 17 juli: Hoogeveen, Drenthe

zondag 18 juli: Nijmegen, Gelderland

 

woensdag 21 juli: Dordrecht, Zuid-Holland

donderdag 22 juli: Amstelveen, Zuid-Holland

vrijdag 23 juli: Breda, Noord-Brabant

zaterdag 24 juli: Vlissingen, Zeeland

zondag 25 juli: Roermond, Limburg

 

De Q-ice cream truck is een samenwerking tussen Qmusic en OLA.

 

 

PowNed brengt serie zomergesprekken op NPO Radio 1

De zomer begint goed op NPO Radio 1! Vanaf aanstaande zondag presenteren Roderick Veelo, Chazia Mourali en Rutger Castricum namens omroep PowNed het NPO Radio 1-programma ‘PowNed Zomergesprek’. Een uur lang voeren de presentatoren een prettig 1-op-1 gesprek met uiteenlopende gasten die een spraakmakende tijd achter de rug hebben, live vanaf een zomers terras in het land. Vanaf 4 juli elke zondagavond van 18:00 tot 19:00 uur op NPO Radio 1.


Onder het genot van een hapje en een koud glas rosé blikken de presentatoren met hun zomergast terug op een periode waarin zij in het middelpunt van het nieuws stonden. Wat voor impact hebben de nieuwsgebeurtenissen op hen gehad en wat betekent dit voor hun toekomstplannen? Een gesprek dat afgewisseld wordt met een favoriete zomerplaat van de gast en afgesloten met de vraag: wie zou jij een vakantiekaartje willen sturen? 


Onder anderen schrijver Bart Chabot en JA21-Eerste Kamerlid Annabel Nanninga schuiven deze periode aan op het zomerterras van PowNed. Aanstaande zondag trapt Roderick Veelo af met nieuwkomer op het Binnenhof Volt-fractievoorzitter Laurens Dassen (35). Bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen wist zijn partij maar liefst drie zetels te bemachtigen. Hoe kijkt hij terug op de strijd om de blauwe zetels en het succes van 17 maart? Hoe is het hem sinds zijn eerste werkdag in de Kamer vergaan? En hoe schat hij de kansen in voor Volt bij een nieuw te vormen coalitie? 

‘PowNed Zomergesprek’ is vanaf aanstaande zondag wekelijks te horen van 18:00 tot 19:00 uur op NPO Radio 1.

 

Bron: PowNed

 

Bastiaan Ragas maakt radioprogramma over de liefde op Sublime

In aanloop naar Wereld Kus Dag volgende week dinsdag, maakt zanger, schrijver, theatermaker en presentator Bastiaan Ragas een eenmalig radioprogramma over de liefde op Sublime: All About Love.

 

Ragas, die ook de stem is van radiozender Sublime, gaat het programma op vrijdag 2 juli tussen 00.00 en 02.00 uur presenteren op de radiozender.

 

In een tijd waarin elkaar kussen niet vanzelfsprekend meer is, praat Bastiaan Ragas in All About Love met artiesten en luisteraars die een bijzonder verhaal hebben over de liefde. Ragas draait de mooiste soul- en jazztracks uit de rijke muziek bibliotheek van Sublime en luisteraars kunnen verzoeknummers aanvragen via 0909 900 5000.

 

Het is niet de eerste keer dat Ragas een radioprogramma maakt. Eerder was hij te horen in Nachtzuster op NPO Radio 1. En het onderwerp ‘liefde’ is hem ook niet onbekend, hij schreef er eerder twee bestsellers en in Vrouw Magazine heeft hij een column over l’amour! Het liefdesleven van Bastiaan hield de afgelopen week nog de gemoederen bezig omdat hij in een interview vertelde het liefst apart te willen slapen van zijn vrouw Tooske.

 

Bastiaan Ragas: “Dating- en liefdes-apps zijn tijdens de coronapandemie nog nooit zo populair geweest, maar er wordt ook een record aan scheidingen verwacht. Het is tijd om over de liefde te praten in een tijd waarin elkaar ouderwets kussen niet meer vanzelfsprekend is. Van liefdesproblemen tot seksspeeltjes, alles is bespreekbaar. Het programma is een met veel aandacht en zorg gemaakte ‘guilty pleasure’ voor rond middernacht.”

 

All about love, is op 2 juli van 00.00 tot 02.00 uur te horen op Sublime.

 

Bron: (beeld) Sublime

 

Steven Brunswijk wordt radiopresentator op Omroep Brabant

Cabaretier Steven Brunswijk uit Tilburg maakt vanaf zondag 4 juli een nieuw radioprogramma op Omroep Brabant. In het programma 'Radio Brunswijk' sluit hij iedere zondagmiddag op eigen wijze het weekend af. Er is veel ruimte voor de luisteraars om gezellig mee te doen.

 

Brunswijk werd jaren geleden bekend door filmpjes op internet waarin hij ongezouten zijn mening gaf over allerlei onderwerpen. Daarna was hij vaak te gast in tal van TV-programma's en trok hij met zijn theatershows door Nederland. Radio is tot nu toe onbekend terrein. Steven: "Ik heb altijd al de wens gehad om radio te maken. Waar anders dan in mijn eigen Brabant, kan ik de eerste stappen op radiogebied maken. Lekker in het Brabants! KEIgezellig!"

 

Maarten Kortlever, teamleider radio van Omroep Brabant onderschrijft dit helemaal. “Steven is op en top Brabants. We gaan samen een programma maken dat je gewoon móet luisteren. Met een lach het weekend uit zodat je maandag weer opgeladen gaat werken!”

 

Overzicht

Radio Brunswijk is vanaf zondag iedere week te beluisteren tussen 17.00 en 18.00 uur. Andere nieuwe radioprogramma’s zijn op zaterdag het muziekprogramma De Platenbeld met Richard van den Beld en op zondag Jordy Draait Door met Jordy Graat. De vernieuwde programmering is hiermee helemaal compleet. Hieronder het overzicht.

 

Maandag t/m donderdag

06-10 uur – Wakker met Koen Wijn

10-13 uur – Brabants Bont met Hubert Mol

13-16 uur – Muziek & Zo met Eefke Boelhouwers

16-19 uur – Afslag Zuid met Ronny Balk

 

Vrijdag

06-10 uur – Wakker met Koen Wijn

10-13 uur – Brabants Bont met Hubert Mol

13-16 uur – Muziek & Zo met Eefke Boelhouwers

16-19 uur – Lang leve de vrijdag met Kristian Westerveld

 

Zaterdag

07-09 uur – Nu al Wakker?! met Maarten Kortlever

09-12 uur – Weekend! met Kristian Westerveld

12-14 uur – Graat & De Laat met Jordy Graat en Christel de Laat

14-18 uur – De Platenbeld met Richard van den Beld

 

Zondag

07-09 uur – Nu al Wakker?! met Maarten Kortlever

09-12 uur – Weekend! met Kristian Westerveld

12-14 uur – De Zuidtribune met Eric Hesen en Arjan van der Giessen

14-17 uur – Jordy Draait Door met Jordy Graat

17-18 uur – Radio Brunswijk met Steven Brunswijk

 

Je kunt via de website omroepbrabant.nl/radio luisteren, maar ook via de ether. West-Brabant FM 91.0, Midden-Brabant FM 91.9, Noordoost-Brabant FM 95.8 en Zuidoost-Brabant FM 87.6.

 

Bron: (foto) Omroep Brabant

 

De zomer viert u bij Radio M Utrecht

Onder de titel De zomer viert u bij ons! zorgt Radio M Utrecht deze zomer voor gezelligheid, zomerse spelletjes, spetterende prijzen en natuurlijk zonnige muziek passend bij dat heerlijke vakantiegevoel. De radiozender van de provincie Utrecht zendt ook dit jaar in juli de Vakantie 100 uit en er zijn onder andere kaarten voor de show van Hans Klok en rondvaarttochten door de Utrechtse grachten te winnen. En Maya Eksteen is terug! Ze gaat ieder weekend op zoek naar vergeten vakantieliefdes. Het is zomer en die viert u bij ons!

 

Doe mee en maak kans op leuke prijzen

De zomer op Radio M Utrecht zit vol met leuke acties. Zo kunt u vanaf 28 juni meedoen met het Bretagnespel en op vrijdag 2 juli is het Franse Dag op de zender met lekker veel Franse muziek. Vanaf 12 juli kunnen er kaarten voor Hans Klok gewonnen worden en in augustus maakt u kans op een rondvaarttocht door de Utrechtse grachten.

Vakantie 100

Van 26 juli tot en met 30 juli kunt u elke dag vanaf 15.00 uur naar de Vakantie 100 bij Radio M Utrecht luisteren! De vrolijkste muzieklijst van Midden Nederland die u zelf kan samenstellen. Breng vanaf 19 juli uw stem uit op www.rtvutrecht.nl/top100

 

Het weekend

Iedere zaterdag en zondag tussen 14.00 en 16.00 uur presenteert Koop Geersing Super Eighties op Radio M Utrecht. Een heerlijk programma met de mooiste muziek uit de jaren 80 en vol herkenbare herinneringen aan een bijzonder decennium. Naar welke films gingen we? Wat was er op TV en in het nieuws? Hoe was de mode en wat lag er in de supermarkt? Luister en beleef de jaren 80 opnieuw en doe mee met het spelletje Hit-teller en maak kans op zomerse prijzen. “Ik kijk ernaar uit om mij ieder weekend, samen met de luisteraars, onder te dompelen in die heerlijke jaren tachtig met leuke verhalen, gezellige gesprekken en muziek!” aldus de presentator.

 

Deze zomer is Maya Eksteen even terug op de zender in het programma Maya en de Zomer. Daarin zorgt ze elk weekend van 16.00 tot 17.00 uur voor gezelligheid en dat heerlijke vakantiegevoel. “Een paar maanden na mijn afscheid van de radio begon het toch wel een beetje te kriebelen dus ik ben heel blij dat ik deze zomer weer even terug ben op de zender met een zomerprogramma. Ik hoop dat het een heerlijke zomer wordt met mooi weer, fijne muziek en een heleboel blije luisteraars. Ik heb er zin in!" aldus Maya. In haar programma speelt ze het spel Hoor de Zomer en  geeft ze handige en inspirerende zomertips  en natuurlijk draait ze de beste muziek! Ook gaat Maya op zoek naar verhalen over vakantieliefdes van toen. Zoekt u een oude zomerliefde? Laat het ons weten en stuur een mailtje naar zomerliefde@rtvutrecht.nl en wie weet gaat Maya voor u aan de slag!

 

Radio M Utrecht FM 93.1 is onderdeel van RTV Utrecht, de omroep voor de stad en provincie Utrecht. Radio M Utrecht is ook overal live te beluisteren via de gratis app van RTV Utrecht.

 

Bron: RTV Utrecht

 

Frans en Mariska Bauer op De Perstribune van MAX op NPO Radio 1

Frans en Mariska Bauer waren te gast op De Perstribune van MAX op NPO Radio 1. Ze zijn al dertig jaar gelukkig samen. Vanuit het Brabantse Fijnaart is het koppel uitgegroeid tot een tv-koppel dat samen schittert in tv-programma’s, zoals recent nog in Bestemming Onbekend. "Het leven nu is heel anders."

 

Dat zei Frans Bauer zondag op De Perstribune van MAX waar ook zijn vrouw Mariska bij aanschoof. Als zanger was Bauer al langere tijd beroemd, maar in de real-life soap De Bauers werd in één klap zijn hele gezin bekend. "We wisten zelf ook niet wat er op ons afkwam. Op een gegeven moment zagen wij de eerste aflevering. Ik zag mezelf lopen en zei tegen Maris 'dit is einde carrière, dit is niet goed', maar er keken 3 miljoen mensen naar!"

 

Het programma won uiteindelijk de Gouden Televizierring, maar een tweede seizoen kwam er nooit. Bauer sluit een nieuw seizoen in de toekomst niet uit, maar op dit moment speelt er nog niks. 

 

Fusie RTL

Na verloop van tijd begon Frans Bauer ook tv-programma’s te presenteren. Voor de TROS volgde hij Ralph Inbar op bij Bananasplit. Na enkele jaren volgde de overstap naar RTL waar hij meerdere reisprogramma’s maakte. Onlangs werd bekend dat RTL gaat fuseren met Talpa. Frans Bauer maakt zich geen zorgen over wat dat voor hem betekent. Hij kijkt er juist positief naar. "Uiteindelijk gaat het erom wat het betekent voor het grote geheel. Ik denk dat het positief is ook voor de kijkers. Ik denk dat er straks meer diversiteit is." Bauer heeft nog meerdere programma’s in de steigers staan waar hij nog niet te veel over mag zeggen.

 

Frans Bauer beschrijft hoe anders zijn leven nu is nu hij voor tv de wereld over mag reizen. "Mijn ouders konden niet lezen en schrijven, dus wij gingen niet naar het buitenland. Meestal gingen we naar pretparken waar ik me dan heel erg op kon verheugen. Ik heb een hele mooie jeugd gehad."

 

Gemist? Bekijk of beluister de uitzending terug via de website: www.deperstribune.nl

 

Bron: (beeld) NPO Radio 1/Dutch Radio

 

Kinderfondsradiozender HomeRadio van start

Humberto Tan, Wilfred Genee, Edwin Evers en andere bekende namen zijn dit weekend te horen bij HomeRadio, het tijdelijke radiostation van het Ronald McDonald Kinderfonds. 24 uur lang nemen de dj’s je mee in de bikkeltochten van HomeRide, HomeRun en HomeWalk, sponsorevenementen van en voor het Kinderfonds. Een muzikaal programma, vol impactvolle verhalen van teams, die dag en nacht doorbikkelen en honderden kilometers afleggen om het verschil te maken voor ouders en hun zieke kind.

 

Het radioprogramma start 26 juni om 12.00 uur. Meer dan 1.200 deelnemers komen dan uit de startblokken om binnen 24 uur 500 kilometer te wielrennen, 240 kilometer te hardlopen of 120 kilometer te wandelen. Met de drie tours wordt geld ingezameld voor de Ronald McDonald Huizen, Huiskamers en vakantiehuizen. Vanwege de coronamaatregelen leggen alle teams een eigen, unieke route af. Dankzij het radiostation HomeRadio powered by Ronald McDonald Kinderfonds, zijn de prestaties van alle deelnemers toch te volgen voor iedereen. De radiozender is te volgen via www.homeride.nl, www.home-run.nl en www.homewalk.nl.

 

Grote namen en impactvolle verhalen

Programmamaker Humberto Tan bijt om 12.00 uur de spits af in HomeRadio. De uitzending begint met het startschot van Jan Versteegh, ambassadeur van het Kinderfonds. Samen met Ronald McDonald, de mascotte van hoofdsponsor McDonald’s, onthult Versteegh het ingezamelde bedrag. Tegelijk met cabaretier Leo Alkemade fietst Versteegh ook een deel van HomeRide.

 

Op HomeRadio maken naast Humberto Tan ook Wilfred Genee, Edwin Evers, en radio-dj's Marc Labrand (Radio538), Rick van Velthuysen (NPO Radio 2) en Tim Klijn (Radio Veronica) hun opwachting. Peter Heerschop verzorgt een column en radioreporters, zoals Kinderfonds-ambassadeur Yvon Jaspers en Huis Utrecht-ambassadeur Antje Monteiro, bezoeken de teams. Het nieuws wordt verzorgd door Florentien van der Meulen (Radio Veronica). In de uitzending vertellen teams over hun HomeRide, HomeRun of HomeWalk @Home-avonturen. En uiteraard kunnen er nummers worden aangevraagd. De coördinatie van dit tijdelijke radiostation is in handen van Niels van Baarlen (Radio Veronica) en Jorg Heijmink Liesert (BNR). Iedereen die meewerkt aan dit tijdelijke radiostation voor het goede doel levert zijn bijdrage om niet.

 

24 uur doorbikkelen door heel Nederland

HomeRide, HomeRun en HomeWalk zijn de drie landelijke fondsenwervende sportevenementen van het Ronald McDonald Kinderfonds. In het weekend van 26 en 27 juni bikkelen ruim 1.200 deelnemers dag en nacht door om 500 kilometer te wielrennen, 240 kilometer te hardlopen of 120 kilometer te wandelen. De opbrengst komt ten goede aan de Ronald McDonald Huizen, Huiskamers en vakantiehuizen. Daar vinden ouders en hun zieke of zorgintensieve kind een plek dicht bij elkaar. In 2021 wordt HomeRide voor de tiende keer gereden; HomeRun vindt voor de vierde keer plaats en HomeWalk is de eerste editie.

 

Bron: Ronald McDonald Kinderfonds/Dutch Radio

 

Tim de Wit wordt nieuwe presentator Bureau Buitenland

Vanaf maandag 3 januari 2022 presenteert journalist Tim de Wit afwisselend met Sophie Derkzen het dagelijkse VPRO-programma Bureau Buitenland op NPO Radio 1. Tim de Wit is nu nog correspondent voor de NOS in Londen.

 

Tim de Wit: 'De wereld is zoveel groter dan Nederland, vol complexe verhalen die schreeuwen om duiding en context. Bureau Buitenland voorziet al jaren in die behoefte, als enige echte buitenlandprogramma op NPO Radio 1. Ik heb ontzettend veel zin om na twaalf jaar correspondentschap in drie verschillende landen deel uit te maken van dit mooie programma.'

 

Over Tim de Wit

Tim de Wit (1981) heeft ruime buitenlandervaring. Hij werkte als correspondent voor de NOS en dagblad Trouw in Zuid-Afrika en Duitsland. De afgelopen zes jaar zat hij in het Verenigd Koninkrijk, waar hij vanuit zijn standplaats Londen veelvuldig verslag deed van de roerige Brexit. Tim de Wit is maker van de succesvolle podcast Europa draait door op NPO Radio1, die per januari 2022 ook door de VPRO wordt uitgebracht.

 

Over Bureau Buitenland

Bureau Buitenland is een dagelijks buitenlandprogramma van de VPRO waar internationaal nieuws gebracht wordt met interviews, reportages en achtergrondverhalen. Bureau Buitenland is maandag tot en met vrijdag tussen 19.00 uur en 19.30 uur te beluisteren op NPO Radio 1. Tim de Wit en Sophie Derkzen zullen het programma afwisselend presenteren.

 

Bron: VPRO

Foto: © Joel van Houdt

Sky Radio organiseert de Inhaal Kerstborrel op het strand

Exact een half jaar na én voor kerst grijpt Sky Radio de kans om de populaire kerstborrel van afgelopen jaar in te halen. Nu er vanaf morgen meer versoepelingen komen kondigt het non-stop muziekstation de Inhaal Kerstborrel aan. Kerst zag er in 2020 voor veel mensen heel anders uit dan andere jaren. Vanwege de beperkingen was het niet mogelijk om met de hele familie aan te schuiven voor het kerstdiner en de bekende kerstborrel op kantoor of bij vrienden kon alleen digitaal plaatsvinden. Daarom biedt Sky Radio haar luisteraars de kans om op vrijdag 6 augustus de kerstborrel in te halen onder het genot van een zomerse cocktail bij een beachclub in Zandvoort. Met de voeten in het zand en een kerstmuts op kunnen de gelukkig winnaars samen met de Sky Kerstman genieten van een optreden van Miss Montreal, die haar bekende kerst hits zingt.

 

Exact een half jaar na én voor kerst grijpt Sky Radio de kans om de populaire kerstborrel van afgelopen jaar in te halen. Nu er vanaf morgen meer versoepelingen komen kondigt het non-stop muziekstation de Inhaal Kerstborrel aan. Kerst zag er in 2020 voor veel mensen heel anders uit dan andere jaren. Vanwege de beperkingen was het niet mogelijk om met de hele familie aan te schuiven voor het kerstdiner en de bekende kerstborrel op kantoor of bij vrienden kon alleen digitaal plaatsvinden. Daarom biedt Sky Radio haar luisteraars de kans om op vrijdag 6 augustus de kerstborrel in te halen onder het genot van een zomerse cocktail bij een beachclub in Zandvoort. Met de voeten in het zand en een kerstmuts op kunnen de gelukkig winnaars samen met de Sky Kerstman genieten van een optreden van Miss Montreal, die haar bekende kerst hits zingt.

 

Op vrijdag 6 augustus tovert Sky Radio strandpaviljoen 'De Haven van Zandvoort' volledig om in kerstsfeer. Het non-stop muziekstation, dat aan het eind van het jaar traditioneel wordt omgedoopt tot ‘The Christmas Station’, ruilt de glühwein in voor zomerse cocktails en de sneeuw voor het zand. Naast de Sky Kerstman is ook Miss Montreal aanwezig, die daar live haar bekende kerst hits zingt. Luisteraars die kans willen maken om bij deze speciale Inhaal Kerstborrel op het strand aanwezig te zijn, kunnen toegangskaarten winnen door de komende weken te luisteren naar Sky Radio en zich op te geven via skyradio.nl.

 

Bron: Sky Radio 

 

Ferry Maat keert terug met de Soulshow op JammFM 

Radiolegende Ferry Maat keert terug op de Nederlandse radio. De Soulshow is vanaf dit weekend elke zaterdag tussen 16.00 en 18.00 uur op JammFM te beluisteren via FM 104.9, DAB+, verschillende radioportals en www.jammfm.nl.

 

Ferry Maat’s Soulshow is al bijna 50 jaar een begrip bij iedere liefhebber van soul-, funk- en discomuziek. De Soulshow begon in 1973 bij Radio Noordzee Internationaal. Daarna was het programma onder meer te horen op Radio 3 (TROS), Radio 10, Radio 538, Radio Veronica en als laatste op Sublime FM in 2013. In 2015 richtte Ferry zijn eigen internet radio station Soulshow Radio op, 24 uur per dag te beluisteren via soulshow.nl.

 

Zaterdag keert Ferry Maat’s Soulshow weer terug in Nederland. Ferry zal de Soulshow wekelijks vanuit Bonaire maken, waar hij woont. De Soulshow past naadloos in de programmering van Jamm FM, de zender staat muzikaal geheel in het teken van soul, funk, disco en dance.

 

Ferry Maat: “Ik ben enorm blij dat ik na acht jaar weer terugkeer op de Nederlandse radio bij een zender die qua muziek sterk beïnvloed is door de erfenis van de Soulshow!”

 

Eline la Croix, bestuurslid Jamm FM: ”YES we got him!”

 

Bron: JammFM/Dutch Radio

 

Snollebollekes bemachtigt nummer één-positie Foute 1500

Na de 1500 beste hits uit het Foute Uur is er om 18.00 uur met de nummer één een einde gekomen aan een volle week Foute 1500. Snollebollekes grijpt opnieuw de nummer één-positie met het nummer 'Links, Rechts'. Voor de derde keer op rij weet hij DJ Paul Elstak af te troeven, die op nummer twee staat met Rainbow In The Sky.

 

De volledige Top 10 is geworden:

1. Snollebollekes – Links, rechts (1)

2. DJ Paul Elstak – Rainbow in the sky (2)

3. Helene Fischer – Atemlos durch die Nacht (3)

4. Captain Jack – Captain Jack (9)

5. Ali B & the Partysquad & Yes-R – Rampeneren (4)

6. ABBA – Dancing Queen (5)

7. Frans Duijts en Donnie – Frans Duits (-)

8. Backstreet Boys – I want it that way (13)

9. Ch!pz – 1001 Arabian Nights (12)

10. Snollebollekes – Vrouwkes (8)

(tussen haakjes staat de notering van vorig jaar)

 

Tot nu toe voerden de volgende nummers de foute hitlijst aan:

2005 & 2006        Frans Bauer – Heb je even voor mij

2007                    Gerard Joling – Maak me gek

2008                    Jan Smit – Als de morgen is gekomen

2009                    Nick & Simon - Rosanne

2010                    Sieneke – Ik ben verliefd

2011                    New Kids & DJ Paul Elstak - Turbo

2012 t/m 2014     Captain Jack - Captain Jack

2015 t/m 2018     DJ Paul Elstak – Rainbow in the sky

2019 t/m 2021     Snollebollekes – Links, rechts

 

Een week lang hoorden Qmusic luisteraars de ene na de andere foute hit op de radio. De luisteraars hadden massaal gestemd op hun favorieten: in totaal zijn er maar liefst 340.000 stemmen uitgebracht. Hiermee is het record van vorig jaar verbroken, toen werd er een kwart miljoen keer gestemd.

 

Meeste noteringen

De koning van de foute hits is Marco Borsato, met maar liefst 20 noteringen. Borsato wordt op de hielen gezeten door ABBA met 19 nummers en André Hazes Senior met 18 noteringen.

 

Hoogste binnenkomers

De hoogste nieuwe binnenkomer is het nummer 'Frans Duits', van Donnie en Frans Duijts. Dit nummer wist vanuit niets de top 10 weten te bereiken. 'Hef Je Glas' van Marco Borsato en Rolf Sanchez is de tweede hoogste binnenkomer. Dit nummer werd begin deze maand uitgeroepen tot 'Foute Anthem' van Qmusic en is geëindigd op nummer 49.

Vanaf nu zijn de beste foute hits weer dagelijks te horen in het Foute Uur, op werkdagen van 10.00 tot 11.00 uur en vrijdag en zaterdag van 18.00 tot 19.00 uur.

 

Qmusic bemachtigt drie nieuwe vergunningen op DAB+

Het Agentschap Telecom heeft dinsdag twaalf digitale radiovergunningen geveild. Qmusic heeft drie vergunningen weten te bemachtigen voor twaalf jaar en kijkt ernaar uit om hiermee het digitale zenderpakket verder uit te breiden. Het gaat om vergunningen voor landelijke digitale radio in DAB-laag 7.  

 

Robert Bernink, Algemeen Directeur Qmusic, laat weten verheugd te zijn met de bemachtigde vergunningen: “De digitale transitie van radio is in volle gang en we zetten hier met Qmusic, naast FM, vol op in. We hebben mooie plannen voor de drie digitale kanalen die een significante aanvulling zullen vormen op ons bestaande audiopakket.”

 

DAB+ is de digitale opvolger van de welbekende analoge FM-frequenties. DAB+ en FM zijn beiden voor luisteraars gratis in de ether te ontvangen. Op dit moment is Qmusic al in het bezit van twee DAB+-kanalen: Qmusic en Qmusic Non Stop. De plannen voor de invulling van de nieuwe kanalen maakt Qmusic in een later stadium bekend.

 

Qmusic groeit al 3 jaar op rij

De luistercijfers blijven stijgen bij Qmusic. De zender noteert al 36 maanden achter elkaar een stijging ten opzichte van dezelfde periode het jaar ervoor. Q mag zich wederom marktleider noemen in de belangrijke doelgroep 20-49 jaar.

 

Het marktaandeel in de doelgroep 20-49 jaar bedraagt deze maand 19,1% en dat is de beste april/mei-score ooit voor Qmusic. De stijging ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar bedraagt 16% en Q is de enige grote radiozender die hier een stijging doormaakt. Ook in de doelgroep 10+ neemt het marktaandeel toe, met 14% naar 11,1%. De Top 40 is bovendien een aparte vermelding waard. Nadat de hitlijst vorige maand een recordmarktaandeel neerzette met 21,0%, groeit het programma deze meting door naar maar liefst 21,2%.

 

Bereik

Van alle radiozenders bereikt Qmusic de meeste luisteraars. Het hitstation bereikt per week 2,8 miljoen mensen, waar dit bereik vorig jaar 2,6 miljoen mensen bedroeg. Daarmee groeit het bereik van Q met 8%, flink meer dan de totale radiomarkt, die 3% meer luisteraars bereikt.

 

100% NL scoort hoogste marktaandeel sinds zomer 2013

100% NL doet het goed! Het marktaandeel van de radiozender is opnieuw gestegen en sinds de zomer van 2013 niet zo hoog geweest. Het radiostation ziet haar marktaandeel stijgen naar 4,2% in april-mei '21. Vorig jaar lag het marktaandeel nog op 3,9%. Een mooie prestatie en een groei van 8%. Dat blijkt uit de meest recente luistercijfers van het Nationaal Luister Onderzoek, uitgevoerd door GfK (april-mei ’21).

 

''Met 4,2% in de belangrijkste commerciële doelgroep 20-49 jaar, kun je concluderen dat de beste muziek van Nederland ongekend populair is!'', vertelt Martijn Zuurveen, Radio Director, RadioCorp. ''De afgelopen maand hebben we volop aandacht besteed aan het Songfestival met onze actie 'De Uithaal', waar luisteraars kans maakten op de jackpot. Nu Nederland weer open gaat, kunnen luisteraars de hele zomer de tofste uitjes in eigen land winnen. Van tickets voor pretparken en dierentuinen tot kaarten voor muziekfestivals. Een betere start van de zomer is er niet!''

 

Bron: 100% NL

 

Rob Stenders lanceert het nieuwe Veronica

Radio Veronica transformeert op 28 juni tot een vrijplaats voor muziekliefhebbers. Onder leiding van zendermanager Rob Stenders krijgen we een vernieuwde programmering waarin zowel nieuwe als bekende dj’s te horen zijn. En met een stevig uitgebreide muziekdatabase kiezen we voor een koers waarbij je als luisteraar de volle breedte en diepte van zes decennia popmuziek kunt verwachten. Van de jaren '60 tot nu.

 

Rob Stenders: “WE. LOVE. MUSIC. Het is misschien een beetje een hol begrip, want wie houdt er nou niet van muziek?! Toch zijn er veel mensen voor wie muziek in alle opzichten meer betekent dan een achtergrondbehangetje. Voor wie muziek een vast belangrijk ritueel is in het dagelijks leven. Zo'n geschiedenis heeft Veronica ook. Die liefde voor muziek is dus wederzijds. Veronica wordt een vrijplaats voor de mensen met dat speciale muziekgevoel.”

 

De Bonanza 

Vanaf 28 juni is 'De Bonanza' met Rob Stenders en Caroline Brouwer terug op de radio en niet van maandag tot en met donderdag, maar van maandag tot en met vrijdag. Luisteraars kunnen elke werkdag van 14.00 uur tot 16.00 uur bepalen welke muziek er op Radio Veronica wordt gedraaid. Zij kunnen hun favoriete platen aanvragen via de gratis Veronica-app en hebben daarmee de playlist van het programma in handen.

 

De nieuwe dagprogrammering:

06.30 - 07.00 uur De Warming-up (Rick Romijn en Niels van Baarlen)

07.00 - 10.00 uur De Veronica Inside Ochtendshow (Wilfred Genee, Rick Romijn, Niels van Baarlen en Florentien van der Meulen)

10.00 - 12.00 uur Ruyer’s Goud van Oud (Dennis Ruyer)

12.00 - 14.00 uur De Piepshow (Martijn Muijs)

14.00 - 16.00 uur De Bonanza (Rob Stenders en Caroline Brouwer)

16.00 - 19.00 uur De Veronica Middagshow (Tim Klijn, Celine Huijsmans en Henk Blok)

19.00 - 22.00 uur Studio Marisa (Marisa Heutink)

22.00 - 00.00 uur Sander Schrik (Sander Schrik)

 

De nieuwe weekendprogrammering:

 

Vrijdagavond

19.00 - 22.00 uur One Night Stenders (Rob Stenders en Fred Siebelink)

22.00 - 00.00 uur Studio Marisa (Marisa Heutink)

 

Zaterdag

09.00 - 12.00 uur Ed Struijlaart (Ed Struijlaart)

12.00 - 14.00 uur Phil Collins Zegt Sorry (Ronald Giphart)

14.00 - 16.00 uur De Weekend Bonanza (Femke van der Veen)

16:00 - 18:00 uur Dossier Verschuuren (Maurice Verschuuren)

18.00 - 21.00 uur Jordi Mulderij (Jordi Mulderij)

21.00 - 00.00 uur De Top 1000 Allertijden Allertijden (Arjan Snijders)

 

Zondag

10.00 - 12.00 uur Vera's Vintage Vibes (Danny Vera)

12.00 - 14.00 uur Phil Collins Zegt Sorry (Ronald Giphart)

14.00 - 16.00 uur De Weekend Bonanza (Femke van der Veen)

16:00 - 18:00 uur Dossier Verschuuren (Maurice Verschuuren)

18.00 - 21.00 uur Jordi Mulderij (Jordi Mulderij)

21.00 - 00.00 uur Ik Vraag Dit Voor Een Vriend (Bas van Teylingen)

 

Bron: (beeld) Radio Veronica/Dutch Radio

 

Igmar Felicia krijgt nieuw contract bij Radio 538

Igmar Felicia heeft een nieuw contract gekregen bij Radio 538. Dat meldt hij op Instagram.

Geverifieerd

Igmar schrijft op Instagram: ''Nieuw contract. Dumfries maakt ons Europees kampioen en zo op 538 alleen maar MP3-speler classics draaien. Lekker weekje.''

 

De 538-dj plaatste ook een foto met het contract.

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Igmar Felicia (@igmarfelicia)

 

Bron: Dutch Radio

 

Recordaantal stemmen Foute 1500, Marco Borsato koning foute hits

Om 18.00 uur start bij Qmusic de Foute 1500: de grootste hitlijst vol met foute muziek. De Qmusic-luisteraars hebben massaal gestemd op hun favorieten: in totaal zijn er maar liefst 340.000 stemmen uitgebracht. Hiermee is het record van vorig jaar verbroken, toen werd er een kwart miljoen keer gestemd.

 

Meeste noteringen

De koning van de foute hits is Marco Borsato, met maar liefst 20 noteringen. Borsato wordt op de hielen gezeten door ABBA met 19 nummers en André Hazes Senior met 18 noteringen.

 

Hoogste binnenkomers

De hoogste nieuwe binnenkomer is het nummer 'Frans Duits', van Donnie en Frans Duijts. Dit nummer wist vanuit niets de top 10 weten te bereiken. 'Hef Je Glas' van Marco Borsato en Rolf Sanchez is de tweede hoogste binnenkomer. Dit nummer werd begin deze maand uitgeroepen tot 'Foute Anthem' van Qmusic en is geëindigd op nummer 49.

 

Kai, Tom & Bram openen de lijst

Direct na de Top 40 openen dj's Kai Merckx, Tom van der Weerd en Bram Krikke de Foute 1500. Deze is daarna precies een week lang dag en nacht te horen. Vrijdag 25 juni wordt bekend wie op nummer 1 staat. De afgelopen twee jaar was dit Snollebollekes met 'Links, Rechts'. Recordhouder is Paul Elstak met 'Rainbow In The Sky'. Dit nummer wist maar liefst vier keer goud te pakken.

 

Foute hits op tv

Vrijdag en zaterdag kan iedereen die mee wil dansen met de foute videoclips FOX aanzetten. Kai Merckx en Joost Swinkels presenteren daar de leukste hits uit het Foute Uur. Vrijdag en zaterdag van 20.00 uur tot middernacht.

 

Jeroen Nieuwenhuize en vriendin verliezen zoontje

Jeroen Nieuwenhuize en zijn vriendin verliezen hun zoontje. Dat hebben Jeroen en Tessa op Instagram bekendgemaakt. Ze schrijven: ''Precies een week geleden is onze grootste droom veranderd in een nachtmerrie. We hebben onze prachtige zoon Jayden James Nieuwenhuize maar kort in onze armen mogen sluiten. Nu is hij voor altijd in ons hart. Rust zacht mijn lieve zoon.''

 

De Radio 10-dj maakte in maart de zwangerschap van Tessa bekend.

 

 

Bron: Shownieuws/Dutch Radio

 

Eddy Keur stopt met radioprogramma op NH Radio

Eddy Keur stopt met zijn radioprogramma Keur in de Middag op NH Radio. Dat heeft de programmamaker zaterdagmiddag zelf bekendgemaakt in zijn eigen show.

Keur stopt niet volledig bij de regionale omroep, hij gaat voor televisie aan de slag.

 

Keur presenteerde zijn radioprogramma de afgelopen vier jaar op NH Radio. Eerst op vrijdag en zaterdag. Later kwam daar de zondag bij. Tegenwoordig is Keur te horen op zaterdag van 12:00 uur tot 15:00 uur. Daar komt na de 361e aflevering een einde aan. "Het is een hele mooie periode geweest", zegt Keur. "Ik heb heel veel mooie kansen gekregen hier bij NH Radio, die ik ook met veel liefde heb aangenomen."

 

De presentator blijft wel aan NH verbonden, hij gaat voor televisie programma's maken. "Ik heb het bij NH ontzettend leuk. Toen heeft de baas aan mij gevraagd of ik dan het radiocontract zou willen omzetten naar een tv-overeenkomst, waarbij we voor NH-televisie heel veel dingen kunnen doen. Dus dat is ook wel heel erg leuk."

 

Daarnaast vervangt Keur nog steeds NPO Radio 2-dj Ruud de Wild, die vanwege zijn behandeling voor darmkanker en het herstel daarop voorlopig thuis zit. Keur vervangt zijn middagshow De Wild in de Middag tot begin september. "En nou maar eens even kijken wat daar eventueel nog voor kansen liggen." Of dat betekent dat Keur een vaste plek krijgt op de landelijke radiozender, ging de presentator zaterdagmiddag in zijn programma niet op in.

 

De laatste show van Eddy Keur op NH Radio is volgende week. De presentator maakt dan zijn 361e aflevering van Keur in de Middag. Wie Eddy Keur daarna opvolgt in het weekend op NH Radio, is nog niet bekend.

 

Bron: (beeld) NH/Dutch Radio

 

‘Rainbow in the Sky’ grootste hit uit de jaren 90

Op maandag 14 juni start bij Radio 10 de ‘90’s Top 510’. Een lijst met de allerbeste en grootste hits uit de nineties volgens luisteraars. Tijdens de ‘90’s Top 510’ blikt Radio 10 terug op de bijzondere jaren 90: de tijd van mierzoete powerballads, girl- en boybands, eurodance, happy hardcore en natuurlijk de beste rock. De nummer 1 in de lijst is Rainbow in the Sky van DJ Paul Elstak.  

 

Niet alleen de muziek uit de jaren 90 was bijzonder. Het was ook de tijd van opvallende videoclips, series als Friends, Vrienden voor het Leven en Baantjer waren op tv, we spaarden massaal Flippo’s en maakten gebruik van de eerste mobiele telefoons. De komende week blikt Radio 10 uitgebreid terug op dit bijzondere decennium.

 

Radio 10-dj Gerard Ekdom: “Het leuke aan de nineties is de uiteenlopende muziek uit die tijd. Er was voor ieder wat wils, zo konden zowel gabbers als liefhebbers van Nederlandstalige muziek hun hart ophalen in de jaren 90. Die diversiteit zie je ook terug in de top 10 van de ‘90’s Top 510’. Persoonlijk kijk ik erg uit naar de echte rock-nummers en grunge bands uit de lijst. Denk hierbij aan Nirvana en Guns ’N Roses, grote bands die we nu nog steeds veel horen. Ikzelf begon in de jaren 90 als dj op nationale radio, een mooie tijd!” 

 

De Top 10 van de 90’s Top 510:

 1. DJ Paul Elstak - Rainbow in the Sky
 2. George Michael & Queen - Somebody to Love
 3. Guns N' Roses - November Rain
 4. 2 Unlimited - No Limit
 5. Metallica - Nothing Else Matters
 6. Acda & de Munnik - Het regent zonnestralen
 7. U2 - One
 8. Charly Lownoise & Mental Theo - Wonderful Days
 9. Depeche Mode - Enjoy the Silence
 10. Bon Jovi - Bed of Roses

De ‘90’s Top 510’ is te horen van maandag 14 t/m donderdag 17 juni van 09.00 tot 19.00 uur en op vrijdag 18 juni van 08.00 tot 16.00 uur op Radio 10. Verder staan ook de website en social-kanalen helemaal in het teken van de jaren 90.   

 

Bron: Radio 10

 

Gerard Ekdom en Anita Doth over muziek uit de jaren negentig in Op1

Gerard Ekdom en Anita Doth waren in Op1 te gast om over de muziek uit de jaren ’90 te praten. Vanaf maandag gaat Gerard Ekdom terug naar de tijd van de flippo’s en de trainingspakken.

 

De radio-dj presenteert dan namelijk de 90’s Top 510 op Radio 10.

 

Bij Op1 bespreken ze met Ekdom én Anita Doth van het house-duo 2 Unlimited, het geheim van muziek uit de jaren negentig.

 

Bekijk hier het fragment: Op1

 

Bron: (beeld) Op1/Dutch Radio

 

Candy Dulfer en Sublime lanceren ‘Prince Radio’ op verjaardag Prince

Op de geboortedag van Prince lanceert Candy Dulfer in samenwerking met Sublime een eigen online radiozender: Prince Radio. De zender is vanaf nu een maand lang online te beluisteren via de website van Sublime en in de Sublime-app. 

 

Prince is een van de meest gedraaide artiesten op Sublime en wordt door de luisteraars van Sublime veel gekozen in verschillende toplijsten, zoals de Soul Top 1000. Candy Dulfer trad meerdere malen op met Prince en stond in zijn voorprogramma. Ze haalde veel inspiratie uit hun ontmoetingen. Daarom besloot ze als eerbetoon samen met Sublime Prince Radio te starten waar je 24 uur per dag kunt luisteren naar de classics van Prince, bijzondere albumtracks en producties voor andere artiesten. Candy is tevens de stem van Prince Radio, je hoort haar tussen de muziek door.

 

Candy Dulfer: “Prince heeft ons zoveel moois nagelaten; een wereld van fantastische muziek, die bijna onuitputtelijk lijkt. Ik mis hem vreselijk, net als al zijn vrienden en fans, maar we kunnen nog heel lang teren op al die liefde die hij ons via zijn muziek naliet.”

 

Kan je geen genoeg krijgen van de online channels van Sublime?  Afgelopen vrijdag is er namelijk nog één gelanceerd: ‘Sublime Funk & Disco’. Op deze online radiozender hoor je de beste funk, soul, disco en danceclassics. Van James Brown tot Jamiroquai en van Earth, Wind & Fire tot Anderson .Paak.

 

Prince Radio en Sublime Funk & Disco zijn via Sublime.nl en in de Sublime-app te beluisteren.

 

Bron: Sublime/Dutch Radio

 

Foute Anthem Qmusic bekend

Juni is bij Qmusic traditiegetrouw de Foute Maand. Want al kan de Foute Party in 2021 helaas niet doorgaan, het feest op de radio is des te groter. Mattie & Marieke, Domien en Kai streden deze week ieder voor hun favoriete Foute Anthem. Dat is uiteindelijk Domiens keuze geworden: 'Hef Je Glas', van Marco Borsato, Rolf Sanchez en John Ewbank. 

 

Mattie en Marieke streden voor het nummer 'Van Mij Alleen' van Jeffrey Heesen & Brace. Kai trok alles uit de kast voor 'Iko Iko' (My Bestie), van Justin Wellington & Small Jam. Maar Domien ging er met de winst vandoor, want hij mobiliseerde Marco Borsato, Rolf Sanchez en John Ewbank om campagne te voeren voor hun nieuwe hit 'Hef Je Glas'. En dat wierp dus zijn vruchten af. 'Hef Je Glas' is tijdens de Foute Maand vaak te horen op Qmusic.

 

Marco Borsato werd vanochtend gebeld met het goede nieuws. "Heerlijk! Ik schenk nú een drankje in", was zijn eerste reactie. De succesvolste Nederlandse Top 40-artiest heeft in zijn leven al veel records behaald en prijzen gewonnen, maar het Foute Anthem had Marco nog niet op zijn naam staan. Borsato daarover: "Als je ziet wat een grote hits die anthems zijn geweest, dan wil je dat predicaat toch hebben."

 

'Hef Je Glas' is het Foute Anthem van 2021, na ‘Atemlos Durch Die Nacht’ (Helene Fischer) in 2018, ‘Zij Weet Het’ (Tino Martin) in 2019 en ‘Banana’ (Conkarah & Shaggy) in 2020.

 

De Foute Maand wordt afgesloten met een groot feest op de radio. Een week lang draait Qmusic de Foute 1500. Dit zijn de 1500 beste hits uit het Foute Uur, gekozen door de luisteraars. De lijst start op vrijdag 18 juni.