Astrid de Jong presenteert De Pensioenshow op NPO Radio 1

MAX komt eenmalig met De Pensioenshow. Astrid de Jong presenteert de twee uur durende radio-uitzending die te beluisteren zal zijn op zaterdag 5 juni van 20.00 tot 22.00 uur op NPO Radio 1.

 

In De Pensioenshow, gepresenteerd door Astrid de Jong, wordt uitgezocht wat mensen wel en niet weten over hun pensioen, zullen opvallende pensionado’s spreken en wordt onderzocht waarom mensen het onderwerp ‘pensioen’ saai vinden. Daarnaast brengt MAX ontluisterende verhalen van ouderen die achterstallig pensioen kregen en vervolgens een enorme belastingaanslag. Ruud Hermans, gepensioneerd radiopresentator en winnaar van The Voice Senior, treedt op en er zijn zelfs prijzen te winnen. Wie appt ovwe wat er leuk is aan pensioen en/of over hoe je het leuk kunt maken, maakt kans op prachtige geraniums.


De Pensioenshow

Zaterdag 5 juni van 20.00 tot 22.00 uur

Bij MAX op NPO Radio 1

Presentatie: Astrid de Jong

 

Bron: Omroep MAX/Dutch Radio

 

Edwin Evers krijgt nog vaak aanbiedingen voor radio-comeback

Edwin Evers krijgt naar eigen zeggen nog regelmatig telefoontjes met de vraag of hij niet weer terug wil keren op de radio. Dat vertelt de voormalig ochtendshow-dj aan Lex Gaarthuis in de Radio 10-podcast De 10 Van.

 

"Er is best wel met enige regelmaat concreet gebeld. Over het algemeen wordt er gebeld door mensen die ik al heel lang ken, dus ik ga dan sowieso wel koffie drinken", vertelt Evers, die eind 2018 stopte met zijn ochtendshow op Radio 538. Maar ingaan op al die aanbiedingen doet de oude ochtendjock niet. "De meesten weten ook wel dat ik even wat anders wil doen."

 

Evers is momenteel namelijk vooral druk met zijn eigen band en het promoten van zijn recent uitgebrachte debuutalbum. Daar komt ook een vervolg op, zo verklapt hij. "Er zit zeker een tweede album in. Ik blijf altijd wel bezig. Ik heb ook m'n werkplek thuis en soms ben ik het helemaal niet van plan, maar dan loop ik even naar beneden naar m'n studio en voor je het weet ben je zo weer een paar uur verder."

 

Toch sluit Evers een terugkeer naar de radio niet helemaal uit. "Ik zeg niet dat ik nooit meer radio ga maken. Er komt wel weer een moment dat ik denk: nou, dit is wel leuk of ik ben er wel weer aan toe om een beetje vastigheid te hebben. Dan kan dat zomaar gebeuren. Maar", zo waarschuwt hij, "sowieso ga ik nooit meer een ochtendshow doen."

 

Bron: © ANP

 

Joyce krijgt wassenbeeld in Madame Tussauds

Het was mega spannend tijdens de finale. Schrijft Qmusic op haar website. Zonder dat de finalisten het wisten was er een telefoon verstopt bij één van de beelden. 

 

Qmusic-dj Kai Merckx belde deze telefoon in de uitzending en zijn collega's Tom en Bram liepen achter de finalisten aan die als een speer op zoek moesten naar de telefoon die overging. 

 

Joyce was de snelste en is de winnaar van de Qmusic-acie: één wassenbeeld in Madame Tussauds.

 

Lees er meer over via www.qmusic.nl.

 

Bron: (beeld) Qmusic/Dutch Radio

 

Marieke Elsinga in PodBast van Bastiaan Meijer

Marieke Elsinga is te gast in PodBast van Bastiaan Meijer. Inmiddels is Marieke Elsinga niet meer weg te denken van de radio en tv, maar wat je misschien niet weet is dat ze pas tien jaar geleden haar goed betaalde baan verruilde voor een onzekere mediacarrière.

 

In deze PodBast vertelt ze hoe je voldoende rust vindt in een druk leven, hoe de Hogeschool Utrecht ervoor zorgde dat ze geen journalistiek kon studeren en hoe je het beste kunt netwerken. Ook krijgt ze een vraag van haar ‘favoriete tv-collega’.

 

 Bekijk de video.

 

Meer over PodBast ga naar www.PodBast.nl

 

Bron: (beeld) PodBast/Dutch Radio

 

Radio 538 wederom best beluisterde station online

Voor de derde keer op rij is Radio 538 het best beluisterde station online. De online stream van de zender werd van alle Nederlandse radiozenders het vaakst gestart. In april ruim 2,1 miljoen keer gemiddeld per week, ruim 430.000 keer meer dan de nummer-2 in de lijst. Dat blijkt uit de meest recente NLO Streaming Audio Standaard rapportage.

 

Ook het gemiddeld aantal actieve streams van Radio 538 was veruit het hoogst tussen 29 maart en 2 mei. In deze periode stond Radio 538 in het teken van ‘Win Met De Zin’. Luisteraars zaten aan de radio en digitale kanalen gekluisterd op zoek naar de stemmen van de vier bekende sterren om zo kans te maken op €100.000. Eind april kleurde de zender oranje en vierde ‘538 Koningsdag’ met optredens vanuit de 538-studio en vanaf unieke locaties door heel Nederland.

 

Ook de andere radiozenders van Talpa Network kijken terug op een positieve maand. Radio 10, Sky Radio en Radio Veronica staan respectievelijk op plek 4, 5 en 9 in de lijst. In totaal realiseerde het verkoopnetwerk van Talpa Network afgelopen maand ruim 8,3 miljoen sessies per week.

 

In de komende tijd maken luisteraars van Radio 538 kans op EK-tickets én brengt het station het oranjegevoel bij Nederland thuis.

 

Bron: NLO-SAS, Triton Digital, censusdata per week in april 2021

 

Deze week elke dag celebrity in Qmusic studio

Vrijdag wordt bekend welke Qmusic-luisteraar een eigen wassen beeld krijgt in Madame Tussauds. Tot die tijd staat er elke dag een wassen beeld van een beroemdheid in de studio van Qmusic. Luisteraars mogen elk uur raden wie er achter het doek staat om zo kans te maken om op vrijdag in de finale te komen.

 

Talloze bekende sterren hebben een wassen beeld in Madame Tussauds en daar komt binnenkort één gelukkige Qmusic-luisteraar tussen te staan. Maar eerst moet die luisteraar een spel winnen. Deze week staat er elke dag een wassen beeld van een 'mystery star', een bekende Nederlandse of Internationale ster, in de studio van Qmusic. In het diepste geheim zijn de wassen beelden naar de studio gebracht. Elk uur mag een luisteraar één gesloten vraag stellen om dichter bij het antwoord te komen wie er achter het doek staat. Daarna mag de luisteraar een keer raden. Raadt hij of zij het goed, dan plaatst hij of zij zich voor de finale op vrijdag 28 mei. Meedoen kan door een bericht te sturen in de Qmusic-app.

 

De finale belooft ontzettend spannend te worden, want deze vindt vrijdag plaats in Madame Tussauds in Amsterdam. Tijdens de show van Kai Merckx, Tom van der Weerd en Bram Krikke, moeten de finalisten allerlei spannende opdrachten doen in de interactieve attractie. Dan wordt bekend welke luisteraar zijn plaats weet te claimen tussen de sterren.

 

Claim je plaats tussen de sterren - deze week elk uur op Qmusic

Grote finale: vrijdag 28 mei vanaf 18.00 uur bij Kai, Tom & Bram op Qmusic

 

EO-radioprogramma ‘De Muzikale Fruitmand’ viert 50-jarig jubileum

Met een extra lange uitzending op NPO Radio 5 viert ‘De Muzikale Fruitmand’ haar 50-jarig jubileum. Het EO-radioprogramma staat al sinds 1971 bekend als hét christelijke verzoekprogramma voor psalmen, lofzangen en christelijke liederen. In de afgelopen vijftig jaar werden duizenden christelijke verzoeknummer gedraaid voor verjaardagen, jubilea of speciaal voor iemand die een steuntje in de rug kon gebruiken.

 

Het radioprogramma ‘De Muzikale Fruitmand’ is bijna even oud als de EO, die in 1967 werd opgericht. Het is één van de langstlopende programma's op de Nederlandse radio. Aanvankelijk was het programma op de popzender Hilversum 3 te horen. Het programma trok in die tijd op het hoogtepunt 3 miljoen luisteraars en klonk in kantines en op bouwplaatsen.  

 

Het bijzondere is dat het programma in die vijftig jaar nagenoeg onveranderd is gebleven, behalve verandering van zender. Van het begin af aan is ‘De Muzikale Fruitmand’ al een verzoekprogramma voor psalmen, lofzangen en christelijke liederen. EO-presentator Tjitske Volkerink: “De kracht van de ‘Fruitmand’ is de onderlinge liefde voor elkaar. Het is écht een programma voor en door de luisteraars. Zij maken het programma met hun verhalen en verzoeken. Het enige wat wij doen, is dat goed begeleiden. En dat al vijftig jaar lang.”  

 

Meest aangevraagd 

Het meest aangevraagde nummer in al die tijd is: ‘Er is een God die hoort’, gevolgd door ‘Wat de toekomst brengen moge’ en ‘Ik zal er zijn’. Ook psalmen zijn zeer geliefd bij het Fruitmand-publiek. De populairste psalm is psalm 68 (met name vers 10) ‘Geloofd zij God met diepst ontzag’. Psalm 84 (Wat hou ik van uw huis) en psalm 121 (Ik sla mij ogen op en zie) zijn ook erg populair. Mannenkoren doen het ook goed bij ‘De Muzikale Fruitmand’. Het Urker Mannenkoor ‘Halleluja’ is het meest aangevraagde koor.

 

Jubileummaand

De Muzikale Fruitmand-jubileummaand begint op zondag 23 mei tijdens het Pinksterevenement Opwekking, die dit jaar ook zijn 50e editie viert. Een uur van het programma is dan als videostream te bekijken in de digitale online tent van de EO bij Opwekking. Tjitske Volkerink en Gerja Wolf presenteren dat samen. 

 

In het NPO Radio 5 programma 'Open Huis' is die week elke dag een bekende artiest te horen die een Fruitmand-lied ten gehore brengt. Karin Bloemen zingt bijvoorbeeld een bewerking van het lied ‘Welk een vriend is onze Jezus’. 

 

Op zondag 30 mei is er een extra lange uitzending van De Muzikale Fruitmand van 18.00 – 22.00 uur op NPO Radio 5. Tjitske Volkerink presenteert deze uitzending samen met Gerja Wolf. Remco Hakkert levert bijdrages vanuit het land waar hij vaste luisteraars opzoekt. Zo gaat hij langs bij een 100-jarige luisteraar die maandelijks brieven schrijft aan de redactie waarin ze altijd een psalm aanvraagt voor familie of vrienden.  

 

Tijdens de uitzending zijn er liveoptredens van o.a. Joke Buis en Lucas Kramer. Zij zingen onder andere liederen die aangevraagd worden door luisteraars. Daarnaast zijn er interviews met luisteraars over de betekenis van ‘De Muzikale Fruitmand’ en de muziek van vroeger en nu. En uiteraard komen de rubrieken als ‘Niet Alleen’ en ‘De Bijbel Open’ ook terug.  

 

Tussen 20.00 – 21.00 uur is de uitzending live te volgen op het YouTube kanaal van de EO.  

 

Bron: EO

 

Gwen van Poorten in gesprek met Domien Verschuuren

Gwen van Poorten gaat deze aflevering van #METZNALLEN De Podcast in gesprek met radio-dj Domien Verschuuren.

 

Op zijn tweede had hij al zijn eerste microfoon en op zijn zesde bouwde hij al zijn eigen studio, maar hoe was hij verder als kind? ook zijn liefdesleven, de operatie die hij aan zijn stembanden kreeg en psychologische oorlogsvoering in ruzies komen aanbod.

Bekijk hieronder de video.

 

 

Bron: Dutch Radio

Beeld: Gwen van Poorten - YouTube

 

Waterloo van ABBA bovenaan Internationale Songfestival Top 50 van NPO Radio 2

Waterloo van ABBA (1974) staat op de eerste plaats van de Internationale Songfestival Top 50 van NPO Radio 2. Loreen is met Euphoria (2012) de nummer twee. Met op de derde plek Heroes van Måns Zelmerlöw (2015) bestaat de top 3 volledig uit Zweedse Songfestivalwinnaars. NPO Radio 2 zendt de lijst uit op de finaledag van het Eurovisie Songfestival 2021: zaterdag 22 mei, van 12.00 tot 16.00 uur.

 

NPO Radio 2 is de initiatiefnemer en organisator van de eerste editie van de Internationale Songfestival Top 50. De lijst is samengesteld door inwoners van veertien landen aan de hand van alle ruim 1500 nummers die gezongen zijn in de finales van het Eurovisie Songfestival.

 

Duncan Laurence is de hoogst genoteerde Nederlandse artiest: de winnaar van 2019 staat met Arcade op een prominente vijfde positie. Calm After The Storm van The Common Linnets (2014) weet de achttiende plek te behalen. De uitzending van de lijst begint ook met een Hollands tintje: Ding-a-Dong van Teach-In (1975) is op nummer vijftig geëindigd.

 

Het oudste genoteerde lied is Nel Blu, Dipinto Di Blu van Domenico Modugno (1958, Italië). De klassieker, beter bekend als het veelvuldig gecoverde Volare, staat op nummer 43.

 

De top 10:

 1. Waterloo - ABBA (1974, Zweden)
 2. Euphoria - Loreen (2012, Zweden)
 3. Heroes - Måns Zelmerlöw (2015, Zweden)
 4. Fairytale - Alexander Rybak (2009, Noorwegen)
 5. Arcade - Duncan Laurence (2019, Nederland)
 6. Soldi - Mahmood (2019, Italië)
 7. Satellite - Lena (2010, Duitsland)
 8. Rise Like A Phoenix - Conchita Wurst (2014, Oostenrijk)
 9. Hold Me Now - Johnny Logan (1987, Ierland)
 10. Hard Rock Hallelujah – Lordi (2006, Finland)

De complete lijst is te vinden op nporadio2.nl

 

NPO Radio 2 vanuit Ahoy

In aanloop naar de finale van het Eurovisie Songfestival doet NPO Radio 2 vanaf maandag 17 mei vanuit Ahoy in Rotterdam elke dag van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat uitgebreid verslag van alle ontwikkelingen rond het Songfestival. De dj’s Jeroen Kijk in de Vegte en Carolien Borgers zorgen als backstageverslaggevers voor een uniek kijkje achter de schermen. Zo zijn er gesprekken met de delegaties uit de verschillende landen en allerlei betrokkenen op gebied van muziek, choreografie, organisatie en beveiliging.

 

Ook is op NPO Radio 2 dagelijks live muziek te horen, met optredens van Bökkers, Blaudzun, Son Mieux, Douwe Bob, Jordan Roy, De Kik, Franklin Brown & Maxine, Guus Bok en OG3NE. En natuurlijk worden er de hele week veel Songfestivalnummers gedraaid.

 

Finaledag

NPO Radio 2 leeft zaterdag 22 mei met duo-presentatie toe naar de finale. Jeroen van Inkel en Emmely de Wilt bijten van 07.00 tot 10.00 uur het spits af. Vervolgens (van 10.00 tot 12.00 uur) verzorgen Dolf Jansen en Willemijn van Veenhoven een speciale Songfestivaleditie van Spijkers met Koppen. Paul Rabbering en Cielke Sijben presenteren van 12.00 tot 16.00 uur de Internationale Songfestival Top 50. Carolien Borgers en Giel Beelen zijn van 16.00 tot 18.00 uur te horen met de Muziekcafé special, waarna Bart Arens en Jeroen Kijk in de Vegte tot 21.00 uur aftellen naar de finale. Wouter van de Goes en Frank van ’t Hof doen tot 02.00 uur verslag van de finale en de puntentelling.

 

Televisie

Het tv-programma Songfestival Top 50 Muziekcafé besteedt zaterdagavond (NPO 1, 21.30 uur, AVROTROS) ook op muzikale wijze aandacht aan deze lijst. Vanuit de bruisende Eurovisie Songfestival-stad Rotterdam spelen artiesten onder leiding van twee bekende pianisten een muzikaal spel rond de grootste Songfestival-hits en de bekendmaking van de Internationale Songfestival Top 50. Ook is de videostream vanuit de NPO Radio 2-studio in Ahoy van maandag 17 tot en met zaterdag 22 mei te volgen op NPO 1 extra (bij Ziggo te zien op kanaal 128 en bij KPN via kanaal 76).

 

Bron: NPO

Beeld: Abba - YouTube

 

Rob Kemps presenteert met Coen Swijnenberg ‘De Coen en Sander Show’ op Radio 538

In de week van 17 mei presenteert Rob Kemps, ook bekend als Snollebollekes, samen met Coen Swijnenberg ‘De Coen en Sander Show’ op Radio 538. Als vriend van de show neemt Rob in die week met veel plezier de plek in van Sander Lantinga, die dan te horen is als commentator van het Eurovisie Songfestival.

 

Rob Kemps: “Ik ben vaak te gast in de show, heb jaren opgetreden op ‘Das Coen und Sander Fest’ én we hebben samen meerdere hits uitgebracht. Dat ik als vriend van de show door Coen en Sander ben gevraagd om tijdelijk naast Coen achter de microfoon plaats te nemen, vind ik een eer. Nondeju, het wordt één groot feest!”

 

Coen Swijnenberg: “Het zijn gerote schoenen om te vullen, maat 47.5 om precies te zijn, maar dat is met Rob snel gevuld. Heel blij dat hij samen met mij een feestje wil bouwen.” Sander Lantinga vult aan: “Ik was even bang dat ze een goede vervanger zouden vinden...maar gelukkig is het Rob Kemps geworden.”

 

‘De Coen en Sander Show’ is iedere maandag tot en met donderdag van 16.00 uur tot 19.00 uur te horen op Radio 538. Rob Kemps schuift maandag 17 tot en met donderdag 20 mei naast Coen aan.

 

Bron: Radio 538/Dutch Radio

 

Qmusic-luisteraar krijgt eigen wassen beeld in Madame Tussauds

Domien Verschuuren maakte tijdens een online persconferentie bekend dat een gelukkige Qmusic-luisteraar binnenkort zijn of haar eigen wassen beeld krijgt in Madame Tussauds Amsterdam. De luisteraar komt als beeld in de interactieve attractie tussen de wereldsterren te staan.

 

Bij Qmusic draait alles om de luisteraars. En één daarvan wordt nu op een voetstuk geplaatst en krijgt een plek tussen de sterren. Domien Verschuuren vertelde tijdens de persconferentie: "Heb je je wel eens voorgesteld hoe het is om tussen de wereldsterren te staan? En om jezelf heen te lopen en jezelf te zien. Het kan gebeuren." Hij vervolgt: "Iedereen kan meedoen vanaf 24 mei en zich plaatsen voor de grote finale op vrijdagavond 28 mei. Dan wordt bekend welke Qmusic-luisteraar hier tussen de sterren komt te staan. Voor Madame Tussauds is het overigens ook een eer om deze persoon te mogen verwelkomen."

 

Een wassen beeld in Madame Tussauds. Tot nu toe is het alleen weggelegd voor de grote sterren, zoals Dua Lipa, Robbie Williams, Lionel Messi en Lady Gaga. Daar komt binnenkort een luisteraar van Qmusic tussen te staan. Die luisteraar kan om zichzelf heen lopen en voor het eerst exact zien hoe de wereld hem of haar altijd ziet. Deze actie doet Qmusic samen met Madame Tussauds Amsterdam, ter ere van de 50ste verjaardag van de attractie. Het is uniek: het wassen beeld wordt met de hand gemaakt en dit kost maanden werk door ongeveer twaalf professionals. Dit maakt dat het uiterst kostbaar is: een wassen beeld maken kost ongeveer €200.000.

 

Domien helpt luisteraar met origineel huwelijksaanzoek

Qmusic-dj Domien Verschuuren heeft voor een luisteraar een onvergetelijk huwelijksaanzoek op poten gezet. Het enige is: degene die ten huwelijk gevraagd wordt, weet dit zelf nog niet. De komende weken geeft Domien elke middag een hint en op donderdag 20 mei is de grote dag dat het huwelijksaanzoek plaats gaat vinden. De vraag is: Wie is de ware?

 

Domien maakt zijn show met en voor de luisteraars en met Domiens Hulplijn helpt hij luisteraars met allerlei verzoekjes. Onlangs kreeg de dj een bericht van een luisteraar met een bijzonder verzoek, iets wat hij niet binnen één show kan regelen. Een luisteraar stuurde een brief met de vraag of Domien kan helpen om zijn/haar vriend(in) ten huwelijk vragen.

 

De dj is direct begonnen met het plannen van een onvergetelijk huwelijksaanzoek. Dit zal op 20 mei plaatsvinden op een bijzondere locatie, met een optreden van een bekende artiest. Elke middag geeft Domien een hint waar 'de ware' zich wellicht in gaat herkennen.

 

Astrid de Jong presenteert Op de plank

Zaterdag 15 mei brengt MAX tussen 19.00 en 21.00 uur op NPO Radio 1 het programma Op de plank. Een programma met daarin een overzicht van wat er nu op de plank ligt in theaterland.

 

Hello Dolly, Vreemde Kostgangers en Heintje, van veel voorstellingen weten we niet of ze na dit coronajaar nog op de planken zullen schitteren. Premières en tournees sneuvelden net voor of na aanvang.

 

Ondertussen maken de makers nieuwe voorstellingen, maar zijn er nog wel technici, theaters en festivals over als we straks weer mogen. Wie krijgt welk plekje in het theater? En krijg je je geld terug voor je theaterkaartjes?

Op de plank

presentatie Astrid de Jong

Zaterdag 15 mei

Van 19.00 tot 21.00 uur op NPO Radio 1

 

Bron: MAX

 

3000 nieuwe stamceldonoren tijdens 3FM Stamweek

Tijdens de 3FM Stamweek zijn er 3000 nieuwe stamceldonoren aangemeld. In de Stamweek probeert 3FM-dj Wijnand Speelman mensen bewust te maken dat je als bloedceldonor de levens van duizenden mensen kunt redden.

 

Het goede nieuws werd bekendgemaakt in een speciale uitzending op de laatste dag van de 3FM Stamweek.

 

"Het enige effect dat ik wil bereiken, is dat er iemand door deze actie een donor kan zijn en andermans leven redt." zegt Wijnand er zelf over. "Toch vind ik het echt fantastisch dat er 3000 nieuwe stamceldonoren zijn."

 

Jaarlijks blijven er duizenden mensen bij komen die een stamceldonor nodig hebben. Ga naar npo3fm.nl/stamweek en zie hoe ook jij kunt helpen.

 

Bron: (beeld) NPO 3FM/Dutch Radio

 

Gijs Staverman met nieuw middagprogramma Gijs 2.4 op NPO Radio 2

Vanaf maandag 10 mei is KRO-NCRV dj Gijs Staverman te horen met zijn splinternieuwe middagprogramma Gijs 2.4 op NPO Radio 2. Een nieuw fris energiek geluid in de middag. Gijs trakteert de luisteraar in het gloednieuwe KRO-NCRV-programma allereerst op veel, heel veel muziek. Met het herkenbare geluid en de aanstekelijke energie van Gijs knallen de allerbeste muziek van de afgelopen 40 jaar, de hits van nu en de persoonlijke favorieten van Gijs uit je radio. Bovenop een stampvol programma met muziek, humor en cabaret maakt Gijs zoveel mogelijk ruimte voor de NPO Radio 2 luisteraar zelf. Gijs 2.4 is vanaf maandag tot en met donderdag te horen tussen 14.00 en 16.00 uur. 

 

Na zeven jaar KRO-NCRV’s lunchprogramma Gijs 2.0 gepresenteerd te hebben, is dj Gijs Staverman voortaan van maandag tot en met donderdag te horen tussen 14.00 en 16.00 uur. De dj wil muziek, humor en actualiteit met elkaar verbinden in zijn nieuwe show. “Ik vind het een grote eer om één van de best beluisterde tijdstippen van NPO Radio 2 voor mijn rekening te mogen nemen. Het zijn grote schoenen om te vullen, maar gelukkig heb ik maat 46 en het gaat vast lukken. Ik heb ontzettend genoten van Gijs 2.0 en heb veel bijzondere momenten beleefd met mijn gasten en de luisteraars. Het voelt goed om vernieuwing aan te brengen, met natuurlijk ook rubrieken die gewoon bij de show horen. Daarom ook de naam: Gijs 2.4.”

 

Skip de middagdip

In de gloednieuwe KRO-NCRV-show Gijs 2.4, gaat de dj vol aanstekelijke energie de middagdip te lijf met de allerbeste popmuziek en meer. Een terugkerend onderdeel wordt Stavermans Disco, waarin elke dag een nieuwe discotrack wordt toegevoegd aan de enorme Spotify-lijst die Gijs inmiddels heeft ontwikkeld. Ook valt er heel wat te lachen voor de luisteraar met vermakelijke cabaret en speelt Gijs met cabaretfragmenten op humoristische wijze in op de actualiteit. De rubriek ‘Beat the minute’; het bekende muziekspel van Gijs 2.0, met platen uit de Top 2000 van NPO Radio 2 krijgt ook een plek in de show. Net als de bekende ‘uitsmijter’ van Gijs, waarin de laatste plaat, passend bij opvallend nieuws van de dag, wordt gekozen door een luisteraar. 

 

Bron: KRO-NCRV/Dutch Radio

Foto: Linda Stulic

 

Radio 10 organiseert derde maal de ‘Somertijd Reanimatiedag’

Dit jaar organiseert de Radio 10-middagshow ‘Somertijd’, in samenwerking met het Rode Kruis, voor de derde maal de ‘Somertijd Reanimatiedag’. Onder leiding van radio-dj Rob van Someren, die tevens werkzaam is bij de politie, en Rode Kruis-ambassadrice Irene Moors worden er in deze coronaproof-editie drie gezinnen uitgenodigd in de studio om een reanimatieworkshop te volgen. Daarnaast gaan vrijwilligers van het Rode Kruis bij drie gezinnen langs om een gratis workshop thuis te verzorgen. Naast deze ‘Somertijd Reanimatiedag’ zet Rob van Someren zich momenteel ook in voor het burgerinitiatief EHBO in het voortgezet onderwijs. Door zijn ervaring bij de politie kwam de Radio 10-dj tot dit initiatief en hij hoopt hiermee meer mensen de vaardigheden aan te leren waarmee levens gered kunnen worden. De ‘Somertijd Reanimatiedag’ is zaterdag 5 juni tussen 12.00 en 15.00 uur live te volgen op Radio 10 tijdens een speciale uitzending van ‘Somertijd’.

 

Dankzij de ‘Somertijd Reanimatiedag’ hebben inmiddels al duizenden luisteraars gratis de basis van een reanimatie geleerd. Door een uur te geven, beschikken zij nu over de vaardigheden om een leven te redden. Dit jaar krijgen zes gezinnen de kans om deze workshop fysiek te volgen, maar iedereen die zich inschrijft kan voor € 7,50 een reanimatieworkshop volgen. Het team van Somertijd en het Rode Kruis hopen volgend jaar weer, net als tijdens de voorgaande edities, vele mensen in het hele land de kans te geven om binnen een uur te leren reanimeren.

 

Onlangs debatteerde de Tweede Kamer over het burgerinitiatief ‘EHBO in het voortgezet onderwijs’, een initiatief van Schok & Pomp, Rob van Someren en het Rode Kruis. Op 11 mei stemt de Tweede Kamer over de ingediende motie.

 

Rob van Someren, dj Radio 10: ‘Ik heb er alle vertrouwen in dat de motie wordt aangenomen en dat de regering een verkenning uit gaat voeren om te kijken hoe EHBO-lessen in het voortgezet onderwijs opgenomen kunnen worden. Maar voor iedereen die deze lessen niet krijgt of heeft gehad, blijf ik me ook inzetten. Ik ben tijdens mijn werk bij de Politie te vaak in situaties terecht gekomen waar deze kennis hét verschil had kunnen maken.’

 

Eline Nijhof, Hoofd EHBO Rode Kruis: ‘We juichen dit initiatief van Radio 10 natuurlijk van harte toe. Helaas zijn er dit jaar, in tegenstelling tot andere jaren, minder mogelijkheden om iedereen een fysieke reanimatieworkshop te bieden, maar we hopen toch dat zoveel mogelijk mensen zich inschrijven en de cursus alsnog online volgen. Op die manier kunnen zij alvast de basisvaardigheden leren, wat echt een verschil kan maken in noodsituaties.’ 

 

De Radio 10-middagshow ‘Somertijd’ is iedere maandag tot en met vrijdag van 16.00 uur tot 19.00 uur te horen op Radio 10. Tijdens de ‘Somertijd Reanimatiedag’ wordt het programma eenmalig tussen 12.00 uur en 15.00 uur uitgezonden. Vanaf vandaag kunnen huishoudens zich inschrijven via de website van Radio 10. Aanmelden kan per gezin bestaande uit maximaal 4 personen die 12 jaar of ouder zijn.

 

Bron: (beeld) Radio 10/Dutch Radio

 

Radioreclamebestedingen stijgen in eerste kwartaal 2021

De totale netto radioreclamebestedingen in het eerste kwartaal van 2021 stijgen met 2,3% tot 36 miljoen euro. Voor het eerst geeft RAB inzicht in de digitale radioreclamebestedingen, 1,5 miljoen euro in het eerste kwartaal. Het Radio Advies Bureau publiceert nu de netto radioreclame-omzet van het eerste kwartaal van 2021. 

 

Adverteerders ontdekken digitale radioreclame

Radioconsumenten luisteren hybride naar live radio. Er wordt geswitcht tussen IP, FM, DAB+ en digitale kabel. Uit de NLO Streaming Audio Standaard blijkt dat er wekelijks ruim 30 miljoen luisteruren besteed worden aan live radio via IP (bron: NLO/Triton maart 2021). Steeds meer adverteerders maken gebruik van deze hybride reclamemogelijkheden, zij zetten ook de specifieke internet radiokanalen in voor hun reclameboodschappen. Digitale radioreclame heeft als voordeel dat er nog specifieker getarget kan worden. De groei van radioreclame komt dan ook vooral op het digitale conto. De omzet in de radioreclameblokken kent een lichte stijging en komt uit op 32,3 miljoen euro. Voorheen was de digitale radioreclame-omzet onderdeel van de totale spotomzet. De non-spot omzet is 2,3 miljoen euro.

 

Branches en adverteerders

De top drie branches ziet er in pandemie tijd als volgt uit: 1. Telecom, ICT, 2. Media 3. Zakelijke Dienstverlening. Het is daarbij niet verwonderlijk dat het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de grootste adverteerder was in het eerste kwartaal van dit jaar. Daarna volgen op afstand Telecom aanbieders KPN en T-Mobile. A.S. Watson en ANWB completeren de top vijf van de radio-adverteerders. Ook de politieke partijen hebben radio veelvuldig ingezet in hun campagnes om de stemmers te bereiken. D66 was de grootste radioadverteerder in deze categorie. (Bron: Nielsen).

 

Over RAB

Het RAB (Radio Advies Bureau) is de marketingorganisatie van alle landelijke en regionale, publieke en commerciële radiostations. RAB staat voor het vermarkten van radiokennis en biedt inspiratie aan adverteerder, reclame- en mediabureaus om met radioreclame méér te bereiken bij de luisteraars van de radiomerken. Daarnaast is RAB één van de opdrachtgevers van het Nationaal Luister Onderzoek (NLO).

 

[RAB/Dutch Radio]

 

Qmusic lanceert Q-top 500 van de '80s

Met de revival van de vrolijke beats en synthesizerdeuntjes in hits van onder anderen The Weeknd en Dua Lipa, zijn de jaren '80 een van de belangrijkste invloeden van de huidige hitmuziek. Qmusic lanceert daarom de Q-top 500 van de '80s, die van 3 tot en met 6 mei te horen is.

 

Toto met 'Africa', AHA met 'Take On Me', of 'Don't Stop Believin'' van Journey. Ze worden veelvuldig gedraaid op hippe feestjes en keren steevast terug in het Foute Uur. Reden genoeg om een heel nieuwe hitlijst te wijden aan het decennium waarin de Personal Computer, de smiley, de pinpas en de Nintendo Game Boy het levenslicht zagen. Want hoewel lang niet alle Qmusic-luisteraars veel herinneringen hebben aan het tijdperk, is de muziek terug van eigenlijk nooit weggeweest. Queen, ABBA, Elton John, Prince, U2 en Madonna, allemaal scoorden ze hit na hit in de jaren '80.

 

Luisteraars konden hun favorieten doorgeven op Qmusic.nl en in de Qmusic-app. Aan de hand daarvan wordt de Q-top 500 van de '80s samengesteld, die van 3 t/m 6 mei te horen is. De top 10 blijft geheim tot het einde, de rest van de lijst is vanaf nu te zien op Qmusic.nl

 

Rick Romijn voorlopig niet op Radio Veronica als sidekick

Rick Romijn is de afgelopen weken al een aantal keer niet te horen geweest als sidekick op Radio Veronica. Inmiddels is duidelijk dat hij minstens een paar weken afwezig zal zijn. Dat meldt Radio Veronica op haar website.

 

Niels van Baarlen vertelde vrijdagochtend op Radio Veronica over de afwezigheid van Rick: "Hij gaat nu even door de molen heen om te kijken wat het is. En dan is hij over een weekje of twee weekjes weer terug. En laten we niet vergeten: Rick is bijna 60!" 

 

Bron: Radio Veronica/Dutch Radio 

 

‘De Lach van 10’ komt terug met hints

De hele maand mei wordt er weer volop gelachen bij Radio 10, want op maandag 3 mei start ‘De Lach van 10’. In het meest vrolijke spel van de Nederlandse radio horen luisteraars de lach van een bekend persoon. Door de lach te herkennen maken zij kans op de jackpot, die bij ieder fout antwoord meer waard wordt. Voor het eerst wordt het spel ook in het weekend gespeeld en worden luisteraars geholpen bij hun zoektocht. Op werkdagen stelt Gerard Ekdom tijdens 'Ekdom in de Morgen' een vraag aan De Lach. In het weekend beantwoordt De Lach een vraag tijdens het programma van Silvan Stoet. Ook verschijnen er hints en unieke videocontent op de online kanalen van Radio 10.

 

‘De Lach van 10’ wordt iedere dag tussen 07.00 en 18.00 uur gespeeld. Meespelen is eenvoudig met de Radio 10-app. Luisteraars die op de groene knop in de app te drukken, maken kans om in de uitzending te komen. Bij ieder fout antwoord, wordt de jackpot met €200,- verhoogd. Iedere nieuwe opgave begint met een jackpot van €4.000,-. De actie wordt tevens ondersteund met een nieuwe tv-commercial.

 

‘De Lach Van 10’ wordt vanaf maandag 3 tot en met vrijdag 28 mei iedere dag tussen 07.00 en 18.00 uur gespeeld bij Radio 10. 

 

Bron: Radio 10

 

Samenwerking lokale, regionale omroepen en NOS van start 

Op maandag 3 mei gaat de eerste groep van 40 extra lokale journalisten aan de slag bij de lokale en regionale omroepen verspreid over het land. En op 1 juni komen daar nog eens ruim 20 bij. Opnieuw een initiatief om de lokale journalistiek te versterken en een kwaliteitsimpuls te geven. Minister Slob van OC&W stelde daarvoor eerder dit jaar 4,5 miljoen euro beschikbaar. In dit project, Versterking Lokale journalistiek door Samenwerking, werken nu voor het eerst alle drie de lagen van het publieke bestel samen: de lokale, de regionale omroepen en de NOS.

 

De extra journalisten worden tijdelijk bij in totaal 44 lokale omroepen gestationeerd en gaan in samenwerking met de bijbehorende regionale omroep verslag doen van lokale maatschappelijke, economische en politieke ontwikkelingen. De regionale en lokale omroepen hebben gezamenlijk geïnventariseerd waar de journalisten geplaatst worden en wat hun specifieke opdracht is. Dat kan zijn het versterken van de basisnieuwsvoorziening in een gebied, maar de extra mankracht wordt ook gebruikt om gezamenlijk grotere regionale nieuwsthema’s te volgen. Met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 belangrijker dan ooit. Ook over de aansturing en begeleiding zijn onderling afspraken gemaakt. 

 

Met het project snijdt het mes aan twee kanten: niet alleen krijgt de lokale journalistiek een impuls, de gedachte is ook dat relevant lokaal nieuws makkelijker z’n weg vindt naar de regionale en landelijke omroep. Dit initiatief loopt tot 1 juli volgend jaar, en de NLPO (lokale omroepen), de RPO (regionale omroepen) en de NOS hopen dat het experiment z’n waarde bewijst en nieuwe inzichten biedt voor samenwerking.  

 

De nieuwe lokale journalisten zijn formeel in dienst van de NOS en die omroep faciliteert ook de benodigde techniek zoals laptops en MOJO-verslaggeversets. Daarnaast is door de NOS en de NLPO samen een speciaal opleidings- en coachingstraject ontwikkeld voor de geplaatste journalisten. De lokale journalisten gaan voor de lokale en regionale omroep bijdrages leveren voor online, audio en video. 

 

De deelnemende lokale omroepen zijn: 

AT5, 1Twente, Bie Os, Bollenstreek Omroep, DTV, Easy FM Almere, Go RTV, Haarlem 105, LEO Middelsé, Noordkop Centraal, Omroep Assen, Omroep Delft, Omroep Tilburg, Omroep Venlo, OOG, Open Rotterdam, Radio Lelystad, Regio 8, Regio 90, Regio Noordkop, Regio TV DE Bilt/ Roulette FM, RN7, RTV Arnhem, RTV Dordrecht, RTV Focus Zwolle, RTV Gouwestad, RTV Krimpenerwaard, RTV Lansingerland, Sleutelstad, RTV Maastricht, RTV NOF, RTV Noordoost Twente, RTV Ronde Venen, RTV Stichtse Vecht, RTV1, Schie, Slotstad RTV, Streekomroep de Bevelanden, Studio 040, Weeff, WFM, WOS, ZO!34, ZO-NWS, ZuidWest TV / ZuidWest FM.  

 

Bron: NLPO

 

Wijnand Speelman vervolgt campagne stamceldonoren op NPO 3FM

NPO 3FM staat van zaterdag 1 tot en met zaterdag 8 mei een week lang in het teken van stamceldonatie. Initiatiefnemer Wijnand Speelman, KRO-NCRV-dj bij 3FM, geeft hiermee een vervolg aan zijn succesvolle campagne ‘Wijnie2020’ van vorig jaar. Diverse 3FM-programma’s besteden volgende week aandacht aan de campagne om meer stamcelmatches te verzamelen. Dat doet de jongerenzender samen met stichting Matchis, het Centrum voor Stamceldonoren. Een goede match is van levensbelang voor patiënten met leukemie of andere ernstige bloedaandoeningen. De 3FM-dj’s roepen daarom iedereen op zich via de website stamceldonor.nl te registreren als stamceldonor. 

 

Na het grote succes van dj Wijnand Speelman in 2020, krijgt KRO-NCRV’s campagne een vervolg en omarmen meerdere 3FM programma’s het initiatief. Op zaterdag 1 mei trapt de dj de campagne af in zijn programma Weekend Wijnand. Tijdens de campagneweek neemt Wijnand de ochtendshow Sanders Vriendenteam over, waarin hij ook aandacht besteedt aan dit onderwerp. Wijnand belt met donoren, patiënten of een donorarts om de meest gestelde vragen van luisteraars te beantwoorden. Ook andere radioprogramma’s op NPO 3FM delen dagelijks verhalen rond stamceldonatie, zoals Het Betere Werk en Twee Vier. De campagneweek wordt op zaterdag 8 mei afgesloten in het weekendprogramma met een radio-uitzending vanuit cellencomplex Wolvenplein in Utrecht, waar Wijnand Speelman de laatste donateurs werft en de eindstand bekendmaakt. 

 

KRO-NCRV-dj Wijnand Speelman vindt het belangrijk om de campagne een vervolg te geven, om zoveel mogelijk mensen te motiveren stamceldonor te worden. “Toen ik vorig jaar deze actie voor het eerst organiseerde merkte ik pas hoe belangrijk stamceldonoren zijn. Ik sprak mensen die een donatie gedaan hadden en mensen die stamcellen ontvangen hadden en een nieuw leven kregen. Ik sprak ook mensen die er een nodig hadden: Renee van Stijn was 32 jaar toen ze zwanger was en lymfeklierkanker kreeg. Vorig jaar vertelde ze mij haar verhaal en dat een stamceltransplantatie haar leven kon redden. Het mocht helaas niet zo zijn, Renee overleed begin deze maand. Zij is mijn grootste motivatie om ook dit jaar zoveel mogelijk mensen te motiveren om stamceldonor te worden. Het is zo simpel om een leven te redden. Dus waarom wachten?”

 

Eenvoudig een leven redden

Voor sommige patiënten met leukemie of andere ernstige bloedziekten is genezing mogelijk dankzij stamceltransplantatie. Deze genezingsmethode is nog onvoldoende bekend bij jongeren waardoor te weinig mensen, die mogelijk een leven kunnen redden, zich aanmelden als potentieel stamceldonor. Het gevolg is dat het niet voor elke patiënt mogelijk is om op tijd een passende stamceldonor te vinden. KRO-NCRV steunt het initiatief van Wijnand, want de omroep streeft naar een samenleving waarin mensen naar elkaar omkijken. Nu 3FM-progamma’s luisteraars oproepen een bijdrage te leveren, wordt de impact van dit belang des te groter. Met een eenvoudige handeling, kunnen mensenlevens gered worden.

 

Hoe meld je je aan als stamceldonor?

Aanmelden is eenvoudig. Via de website stamceldonor.nl vul je het registratieformulier in, waarna je een setje met drie wattenstaafjes thuisgestuurd krijgt. Deze haal je langs de binnenkant van je wang en stuur je terug. In een laboratorium wordt jouw weefseltypering bepaald en daarmee kom je in de databank te staan. Wanneer een patiënt stamcellen van een donor nodig heeft, wordt er in deze databank gezocht naar een donor die matcht met de patiënt.

 

De campagne Stamweek is een initiatief van KRO-NCRV-dj Wijnand Speelman en is te horen van zaterdag 1 mei tot en met zaterdag 8 mei op NPO 3FM.  

 

Bron: KRO-NCRV/Dutch Radio 

 

Florent Luyckx kwartiermaker radio bij PowNed

Florent Luyckx gaat aan de slag als kwartiermaker radio voor omroep PowNed. Vanuit deze rol gaat Luyckx zich de komende periode concentreren op de continuïteit van verschillende radioprogramma’s en het managen van intekenprocessen voor de omroep voor 2022. Ook zal hij PowNed vertegenwoordigen in de diverse NPO-zenderredacties. 


Luyckx, die zijn werkzaamheden voor PowNed tijdelijk oppakt naast zijn bestaande werk, kijkt uit naar de nieuwe uitdaging: “PowNed is een ambitieuze, eigenzinnige omroep met onderscheidende programma's. Met een klein team van gedreven radiomakers gaan we er alles aan doen om met PowNed de publieke radiozenders verder te versterken.”

 
Florent Luyckx (57) was voorheen muziekpromotor en stationmanager bij 3FM, 538 en Radio Veronica. Tegenwoordig is hij directeur van Flolicious, een bureau gespecialiseerd in talent management en media & marketing consultancy.

 

Bron: PowNed

Foto: ©  ANP Kippa - Freek van Asperen

 

Tineke de Nooij bekroond met Media Oeuvre Award 2021
Al meer dan 60 jaar is Tineke de Nooij actief op radio en tv. En nog steeds is zij de Koningin van de Radio. Vriend en oud-Radio Veronica-dj Ad Bouman reikte daarom dinsdag de Media Oeuvre Award 2021 aan De Nooij uit op haar 80ste verjaardag in een speciale uitzending van haar eigen Omroep MAX-radioprogramma TinekeShow. De prijs is een initiatief van Spreekbuis.nl, het grootste online vakplatform voor mediaprofessionals. 


Het juryrapport meldt: Al op haar 12de was zij voor het eerst te horen op de radio. Vanaf haar 18de ging ze aan de slag voor Radio Veronica en schreef zij als eerste vrouwelijke diskjockey van Nederland omroepgeschiedenis. En ze is nu ook nog het langst actief in de landelijke media. Tineke is en was radiomaakster tv-presentatrice, voice-over, onderneemster, podcastmaker, middag tv-initiator, regisseuse, producent, columnist en zet zich met de Tineke Trofee in voor veel goede doelenprojecten. Genoeg redenen waarom zij volgens de jury een oeuvre award verdient, maar de jury legt vooral nadruk op haar enorme vakbekwaamheid waar collega's, maar vooral haar luisteraars van mogen genieten.


Volgens jurylid Richard Otto (uitgever van vakmediaplatform Spreekbuis.nl) is het zeer vanzelfsprekend dat De Nooij deze prijs ontvangt. "Haar gehele carrière weet zij Nederlanders voor de radio én tv te krijgen. Zelfs op haar 80ste is ze nog steeds het luistercijferkanon van NPO Radio 5!", aldus Otto. 


Ad Bouman: "Zonder Tineke was ik waarschijnlijk nooit bij Radio Veronica komen werken. Zij wist één van de opnametechnici van de zeezender te overtuigen om mij aan te nemen. Naast mijn eigen programma's was ik van haar programma's Koffietijd, Jazzjournaal en later Tineke, de opnametechnicus. In de toch wel mannenwereld van Veronica, stond Tineke haar mannetje wel."

 

Over de Media Oeuvre Award

De Media Oeuvre Award is een jaarlijkse prijs van vakplatform Spreekbuis.nl voor de nog actieve mediaprofessional, die in zijn of haar carrière van grote invloed is geweest op het Nederlandse medialandschap. Voorgaande winnaars waren Jan Slagter en André van Duin. De winnaar wordt geselecteerd door de jury, bestaande uit Niels Baas (NLZIET), Bas Nieuwenhuijsen (Aether/Spreekbuis.nl) en Richard Otto (Uitgever Spreekbuis.nl). De Media Oeuvre Award wordt mogelijk gemaakt door NLZIET.

 

Bron: (foto) Spreekbuis

 

Mirjam de Graaff wint Tineke Trofee 2021

Elk jaar reikt Tineke de Nooij de Tineke Trofee uit en dit keer is de prijs uitgereikt aan Mirjam de Graaff, de zus van Bart de Graaff en al 19 jaar de (mede)drijvende kracht achter de Bart de Graaff Foundation, ook wel Bart Foundation genoemd. En het is dubbelfeest dinsdag omdat Tineke (1941) 80 jaar is geworden waarbij The LSB Experience voor een gezellig verjaardagsoptreden zorgde.

 

In deze speciale verjaardagsuitzending van TinekeShow tussen 12.00-14.00 uur mocht Tineke vanwege haar 80-jarige verjaardag het tijdslot overnemen van Lunch Lekker met Daniël Dekker. Ze werd verrast door chef-kok Antoine Hermans, voorheen bekend van restaurant De Hoefslag, en nu van eigen cateringbedrijf Huize Hermans, die met verjaardagslekkers langskwam bij Tineke in de studio.

 

Het eerste jaar ontving Tineke de trofee zelf uit handen van MAX-directeur Jan Slagter. De daarop volgende jaren reikte  Tineke de trofee uit aan kunstenaar Herman Verheul, muzikant Maarten Peters, Miranda Heijdra van Stichting Superkatten en Lisa Staal van Girl Project. En dit jaar dus aan Mirjam de Graaff van Bart Foundation. 

 

Tineke de Nooij: “Na een gesprek voor mijn podcast met de beste vrienden van Bart de Graaff vond ik het na 19 jaar hoog tijd worden om deze mooie stichting eens in het zonnetje te zetten. Mirjam heeft als zus van Bart en als een van de drijvende krachten achter deze stichting deze Trofee dik verdiend. De Bart de Graaff Foundation helpt al 19 jaar Bikkels, oftewel jonge mensen met een lichamelijke beperking, bij het opzetten van hun eigen bedrijf. Ik heb daar enorme bewondering voor”. 

Bron: (beeld) Omroep MAX/Dutch Radio 

 

Jeroen Kijk in de Vegte in gesprek met Edsilia Rombley

In de eerste aflevering van Bureau Eurovisie gaat Jeroen in gesprek met oud-deelnemer en presentatrice van het Eurovisie Songfestival: Edsilia Rombley!

 

Edsilia vertegenwoordigde Nederland twee keer op het Eurovisie Songfestival, in 1998 en 2007. Jeroen en Edsilia bespreken in deze aflevering de belangrijkste punten voor het zijn van een goede Eurovisie-kandidaat en een succesvol nummer.

 

Daarnaast vertelt Edsilia over haar persoonlijke ervaringen met het Songfestival en hoe ze daar vandaag de dag op terugkijkt. De kinderen van Edsilia zijn wat minder bekend met haar songfestivaldeelnames. “Toevallig laatst op een feestje hoorde de jongste het nummer en die wist dat het mama was, maar hoe heet het nummer ook alweer?”

 

Kijk hieronder naar de eerste aflevering van Bureau Eurovisie: 

 

 

In de vierdelige serie gaat Jeroen Kijk in de Vegte op zoek naar het antwoord op de vraag hoe Nederland vaker het Songfestival zou kunnen winnen. Bureau Eurovisie is vanaf 26 april wekelijks te zien op het YouTubekanaal van NPO Radio 2.

 

Bron: (beeld) NPO Radio 2/Dutch Radio 

 

Henkjan Smits interviewt Tom Jones exclusief voor Nederlandse radio 

Vanaf maandag 26 april is in het NPO radio 5-programma De MAX! een week lang een deel van het exclusieve interview te horen dat Henkjan Smits onlangs had met de legendarische Britse zanger Tom Jones. Elke dag* wordt om 19.30 uur een track van het nieuwe album van Tom Jones Surrounded by Time gedraaid, voorafgegaan door een kort gesprek waar Tom Jones over dat specifieke nummer vertelt. Henkjan is de enige radio DJ in Nederland die Tom Jones over zijn nieuwe album heeft gesproken.

 

Surrounded by Time is een coveralbum en bevat liedjes die veel voor Tom hebben betekend, waaronder nummers van Cat Stevens en Bob Dylan. De inmiddels 80-jarige Sir Tom Jones sprak onlangs uitgebreid met Henkjan tijdens een videogesprek waarin hij onder meer vertelde over zijn drang om maar door te gaan en dat hij zelfs op zijn 80e nog nieuw materiaal maakt. Ook had Henkjan het met Tom over het overlijden van zijn vrouw vijf jaar geleden met wie hij 59 jaar getrouwd was, over de beloftes die hij aan haar maakte en over de manier waarop hij weer is gaan zingen terwijl hij zoveel verdriet had. En aangezien Tom nu op een van de stoelen bij The Voice UK zit als coach, vroeg Henkjan hem ook wat hij aspirant popsterren adviseert en waar hij op let. 

 

Het hele gesprek is ook via MAXvandaag.nl en NPORadio5.nl te beluisteren.

 

De MAX! is een programma met ''De M van muziek''. Manuëla Kemp en Henkjan Smits draaien muziek uit de afgelopen acht decennia, met de nadruk op de jaren 60 en 70. Ze vertellen daarbij iedere dag verhalen achter de gedraaide muziek.

 

De MAX!

Presentatie: Manuëla Kemp en Henkjan Smits

Op werkdagen tussen 18.00-20.00 uur op NPO Radio 5

www.maxvandaag.nl

 

* Behalve op Koningsdag wanneer NPO Radio 5 uitsluitend nationaal product draait

 

Bron: Omroep MAX

 

Hannelore Zwitserlood verlaat Radio 538

Radio-dj Hannelore Zwitserlood vertrekt bij Radio 538. De presentatrice heeft na 2,5 jaar besloten de 538 Ochtendshow te verlaten. "Een ochtendshow verdient honderd procent focus en ik voel dat het tijd is om verder te gaan", schrijft ze in haar afscheidsbrief die te lezen is op Instagram.

 

Zwitserlood vindt het afscheid nemen moeilijk, laat ze weten. "Soms moet je loslaten om te kunnen groeien en dat valt me zwaar, want ik ben echt enorm van deze mannen gaan houden." Ze was de afgelopen jaren te horen als sidekick in de 538 Ochtendshow met Frank Dane. "Na tweeënhalf jaar met elkaar wakker worden en alles met elkaar delen voelen jullie echt als familie", vertelt ze.

 

Woensdag is de laatste dag dat Zwitserlood nog te horen is in de radioshow. "Dan ga ik nog één keer genieten, lachen tot het pijn doet, me verbazen, irriteren, opwinden en onderdompelen in deze fijne groep mensen in dit mooie bedrijf."

Ze wil zich na haar vertrek gaan richten op onder meer haar podcast, sport-vlogs, columns schrijven, commercials en voice-overs. "Én lekker bijslapen", aldus Zwitserlood.

 

Bron: © ANP

Beeld: Radio 538

 

Bert Haandrikman telt op radio en online af naar het Eurovisie Songfestival

MAX radio-dj Bert Haandrikman is sinds begin jaren 80 groot fan van het Eurovisie Songfestival en telt daarom vanaf woensdag 28 april af naar het grote liedjesfestijn, dat in de week van 18 t/m 22 mei plaatsvindt in Rotterdam. Dit doet hij in zijn NPO Radio 5-programma Goeiededag Haandrikman!, maar ook via maxvandaag.nl en de socialmediakanalen van het radioprogramma. 

 

Vanaf woensdag 28 april behandelt Bert Haandrikman in zijn ochtendshow Goeiedag Haandrikman! dagelijks het laatste Songfestivalnieuws en draait hij elke dag een echte Songfestivalplaat. Op MAX Vandaag licht hij de Songfestivalnummers die hem het meest zijn bijgebleven toe in een videoreeks.

 

Hij vertelt meer over het nummer en vooral waarom hij het zo'n bijzonder lied vindt. In één van de video’s komt bijvoorbeeld het nummer Ein bißchen Frieden voorbij, waar de Duitse Nicole in 1982 het Eurovisie Songfestival mee wint. Mede door dit nummer is Bert groot fan geworden van het liedjesfestijn. De platen die Bert bespreekt in de video’s worden ook door hem gedraaid in zijn radioprogramma. 
Naast fan, is Bert ook een echte Songfestivalverzamelaar. Hij verzamelt alles wat te maken heeft met het festival. Op de socialmediakanalen van Goeiededag Haandrikman! laat hij in een vijfdelige videoserie een aantal topstukken zien.

 

Goeiedag Haandrikman!

Bert Haandrikman loopt de zon tegemoet en presenteert elke werkdag zijn ochtendshow Goeiedag Haandrikman! op NPO Radio 5. Met het laatste nieuws en verrassende verhalen. In het muziekspel Vroeger of Later maken luisteraars kans op mooie prijzen en persoonlijke spullen uit het huis van Haandrikman. Verder: De grootste verjaardagskalender van Nederland - met daarop alle vrienden van de show-, De brievenbus en natuurlijk veel lekkere muziek.

 

Goeiedag Haandrikman!

Elke werkdag

Tussen 06.00 en 09.00 uur op NPO Radio 5

Presentatie: Bert Haandrikman

 

Bron: (foto) Omroep MAX

 

Qmusic op locatie bij Paleis Noordeinde tijdens Koningsdag

Op Koningsdag zendt Qmusic de hele dag live uit op locatie bij Paleis Noordeinde, waar The Streamers optreden voor het Koninklijk huis. Q-dj's Menno Barreveld, Wim van Helden, Kai Merckx en Domien Verschuuren ontvangen de hele dag leden van The Streamers voor interviews en live optredens.

 

Om 11.00 uur begint Q-koningsdag en de eerste die live optreedt voor de Q-luisteraars is Miss Montreal. Verder komen onder anderen The Streamers Davina Michelle, Thomas Acda, Paul de Munnik, Typhoon, Maan, Nick Schilder, Suzan & Freek, Rolf Sanchez en Duncan Laurence langs. De laatste kondigde gisteren aan zich bij de grootste gelegenheidsband van Nederland te voegen.

 

Razende reporter Domien Verschuuren doet de hele dag verslag van alle festiviteiten in en om het paleis, waar helaas niemand bij kan zijn. Op deze manier hoeven de Qmusic luisteraars toch niets te missen

 

Programmering Q-koningsdag

06.00 - 10.00 uur: Mattie & Marieke

10.00 - 11.00 uur: het Foute Uur

11.00 - 13.00 uur: Menno Barreveld

13.00 - 16.00 uur: Wim van Helden

16.00 - 20.00 uur: Kai Merckx / Domien Verschuuren

20.00 - 24.00 uur: Joost Swinkels

Domien Verschuuren doet de hele dag verslag van de festiviteiten.

 

Muzikale vrijmarkt

Voor de kleinste luisteraars heeft Qmusic na het succes van vorig jaar weer iets speciaals in petto: de muzikale vrijmarkt. Kinderen tot en met 12 jaar kunnen zich opgeven voor een muzikaal optreden op Qmusic. Tijdens het optreden wordt in de Qmusic-app met de pet rondgegaan. Luisteraars kunnen de jeugdige artiest - gratis - een zakcentje dat ze het waard vinden geven voor het optreden. Qmusic geeft dit dan (maximaal €50 euro) aan de jonge performer.

 

Radio 538 voor tweede maand op rij online best beluisterde station

Ruim 2,2 miljoen keer werd de online stream van Radio 538 gemiddeld per week gestart in de periode 1 tot en met 28 maart. Dit is een stijging van 6% ten opzichte van de vorige maand en daarmee is 538 online voor de tweede periode op rij het best beluisterde radiostation van Nederland. Radio 10, Sky Radio en Radio Veronica staan respectievelijk op plek 4, 5 en 8. Alle radiostations van Talpa Network, Radio samen zorgen voor ruim 6,7 miljoen streamstarts per week. Dat blijkt uit de meest recente rapportage NLO Streaming Audio Standaard.

 

In de maand maart stond Radio 538 in het teken van ‘Win Met De Zin’, luisteraars zaten aan de radio en digitale kanalen gekluisterd op zoek naar de stemmen van de vier bekende sterren om zo kans te maken op €100.000. Op Radio 10 konden luisteraars genieten van de 80’s Top 810. Niet alleen het hoofdstation van Radio 10 wordt online goed beluisterd, maar ook drie verschillende themastations van Radio 10 zijn terug te vinden in de Top 25. ‘Radio 10 60’s & 70’s hits’ is zelfs het best beluisterde themastation van Nederland.

 

In totaal realiseerde het verkoopnetwerk van Talpa Network afgelopen maand ruim 8,7 miljoen sessies per week. Dit is ruim 3,2 miljoen per week meer dan de nummer 2 in de lijst.

 

Marc Adriani, Directeur Radio Talpa Network: “Het afgelopen jaar hebben we gezien dat de luisterplaats van veel luisteraars is verplaatst van de auto naar huis. Dat heeft gezorgd voor een verschuiving in de markt. Dat we met Radio 538 nu voor de tweede periode de nummer één positie hebben behaald in het NLO Streaming Audio Standaard zien we als een positief signaal. Met onze radiozenders en aanvullende themakanalen is ons doel om het grootste deel van Nederland te bereiken. We voeren hierin een portfoliostrategie. Mooi om te zien dat ook onze themakanalen terugkomen in de Top 25 van het NLO Streaming Audio Standaard.”

 

Bron: NLO-SAS, Triton Digital, censusdata per week in maart 2021

 

[Talpa Network]

 

Qmusic groeit 22% ten opzichte van vorig jaar

Qmusic groeit opnieuw flink ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In de nieuwste meting komt het marktaandeel voor de doelgroep 20-49 jaar uit op 19,1%, wat een stijging van 22% procent betekent. Dit is de hoogste februari/maart-score ooit.

 

De luistercijfers in de doelgroep 10+ zijn in de gemeten periode februari/maart ook gestegen, met 16%. In die doelgroep bedraagt het marktaandeel 10,9%.

 

Deze periode stijgen zowel het bereik als de luistertijd. Absoluut gezien bereikt Qmusic in februari-maart de meeste luisteraars van alle zenders zowel binnen de 10+ doelgroep als binnen de doelgroep 20-49 jaar. In 10+ bereikt de zender 2,8 miljoen personen per week. De middagshow noteert een marktaandeel van 19,6% en Domien Verschuuren vestigt daarmee een nieuw record in dit tijdslot voor Qmusic.

 

100% NL en SLAM! groeien fors in doelgroep 20-49 jaar

De radiostations van RadioCorp doen het goed. Zowel 100% NL als SLAM! stijgen in de doelgroep 20-49 jaar, ten opzichte van dezelfde meting vorig jaar. 100% NL maakt een groei door van bijna 10%. Het radiostation ziet het marktaandeel stijgen van 3,3% naar 3,6%. SLAM! groeit van 2,3% in feb-mrt ’20 naar 2,7% in feb-mrt ’21. Een groei van maar liefst 17%. Dat blijkt uit de meest recente meting van het Nationaal Luister Onderzoek uitgevoerd door GfK (feb-mrt ’20 vs. feb-mrt '21, ma-zo, 06:00-24:00 uur)

 

Martijn Zuurveen, Radio Director RadioCorp: ''Zonnige luistercijfers voor 100% NL en SLAM!. De luisteraars weten ons goed te vinden. Bij 100% NL zien we het effect van de populariteit van de Nederlandse popmuziek. Artiesten als Maan, Snelle en Suzan en Freek hoor je het meest bij 100% NL. Met SLAM! zijn we vol gaan hangen in de start van het nieuwe Formule 1 seizoen en kondigden we onze grootste radioactie tot nu toe aan, 'Het Wachtwoord'. Door te luisteren naar SLAM!. maken luisteraars kans op een Bitcoin. Op dit moment is de jacht in volle gang en worden we overspoeld door reacties. Dit belooft wat voor de volgende cijfers.''

 

Bron: RadioCorp

 

Jan Smit en Erik de Zwart nieuwe stemmen van RADIONL

Jan Smit en Erik de Zwart zijn sinds maandag de nieuwe voice-overs van RADIONL. De twee vormen daarmee het nieuwe visitekaartje van de populaire radiozender en zullen veelvuldig te horen zijn. Het Nederlandstalige radiostation heeft tegelijk met de nieuwe stemmen ook een nieuwe slogan geïntroduceerd: ‘Altijd AAN!’.

 

De nieuwe vormgeving is ‘in-house’ geproduceerd door audiovormgever Marcel de Vries, daarnaast ook presentator van het ochtendprogramma Morgenstond: “Met de komst van de nieuwe slogan ‘Altijd AAN!’, vinden we dat het tijd geworden is voor een nieuwe stem voor RADIONL. Die stem, dat werden er twee! We zijn erg blij met de komst van Jan Smit en Erik de Zwart. Jan voor de vrolijke ‘Nederlandse’ noot en Erik als legendarische maar ook ‘vertrouwde’ stem. Het was zeer prettig om met deze vakmensen samen te werken en zij gaan er met hun stem voor zorgen dat RADIONL fris en eigentijds klinkt en daarmee voor ons luisteraars prettig is om naar te luisteren.” 

 

Jan Smit is zeer ingenomen met de samenwerking: “RADIONL is al mijn hele carrière een belangrijke steunpilaar! Daarom hoefde ik geen seconde te twijfelen om mijn medewerking te verlenen. Ik ben trots!” 

 

Ook Erik de Zwart is enthousiast met de nieuwe samenwerking: “Het is ontzettend leuk om samen te mogen werken met een club enthousiaste radioliefhebbers, die al jarenlang de luisteraars bedienen van lekkere, Nederlandstalige muziek. Muziek waar heel veel mensen dagelijks van genieten. Ik vind het leuk om daar mijn stem voor in te zetten". 

 

Altijd AAN!

Met de komst van de twee bekende stemmen verandert het station dus ook zijn slogan naar ‘Altijd AAN’. Nico Silvius, directeur van RADIONL: “Onze nieuwe slogan kun je op twee manieren lezen. Onze luistertijd is bovengemiddeld, bij werkend Nederland staat RADIONL altijd aan, thuis, op het werk en onderweg. Luisteraars kiezen bewust voor ‘hun’ RADIONL waarbij de radio vroeg in de ochtend aan gaat en pas ’s avonds weer uit. Tegelijkertijd zeggen we met ‘Altijd AAN’ dat er altijd wat gebeurt op RADIONL.”

De komst van Jan Smit en Erik de Zwart maakt de radiodirecteur trots. “Jan hebben we al vanaf dag één op onze speellijst en volstaat met zijn stem helemaal voor wie en wat we zijn. Erik de Zwart is een van de meest legendarische radiostemmen van ons land. Met hem en Jan als voice-overs hebben we een totaalverhaal en brengen we het beste naar onze luisteraars”.

 

Bron: RADIO.NL/Dutch Radio 

 

Radiozenders NPO vieren Koningsdag 2021

Uitgebreid verslag van het bezoek van de koning aan Eindhoven, een virtuele vrijmarkt, karaoke, een bijzondere verjaardag, live optredens en veel muziek van eigen bodem: de radiozenders van NPO vieren op dinsdag 27 april ieder op hun eigen manier Koningsdag 2021.

 

NPO Radio 1:

Spraakmakers (van 09.30 tot 11.00 uur, KRO-NCRV) staat in het teken van een ‘ode aan het feest’; over het belang van feestvieren en het gemis aan feest en de (fysieke) nabijheid van andere mensen.

Daarna volgt NOS Koningsdag op 1 (van 11.00 tot 13.00 uur), gepresenteerd door Jort Kelder en Simone Weimans. Naast natuurlijk een uitgebreid verslag van het bezoek van de koning aan Eindhoven, maakt verslaggever Marc Robin Visser met rapper Fresku een alternatieve tour door dezelfde stad.

Van 13.00 tot 14.00 uur gaat De Nieuws BV (BNNVARA) terug in de tijd, honderd jaar om precies te zijn. Hoe vierde Nederland deze dag in de tijd van Koningin Wilhelmina, de tijd van de ‘roaring twenties’? Cultuurkenners en een historicus komen aan het woord over de cultuur van toen en er is een speciaal gemaakte jazz-vertolking van The Great Gatsby – de roman die de ‘roaring twenties’ zo goed wist te vatten.

 

NPO Radio 2:

NPO Radio 2 staat dinsdag vanaf middernacht 24 uur in het teken van De Dag van de Nederlandse Popmuziek. Door de dag heen is er live muziek te horen van Nona, Alain Clark, Douwe Bob, Chef’Special, Blaudzun, Son Mieux en Wies, die optreden op een locatie met een koninklijk tintje: Paleis Het Loo in Apeldoorn.

 

NPO 3FM:

NPO 3FM doopt vandaag de Jorien Karaokemachien om in de 3FM Karaokemachien: van 09.00 tot 19.00 uur kunnen luisteraars meezingen met Koningsdag-karaokeknallers en zo hun eigen Koningsdagfeestje bouwen. De karaoketeksten zijn in audio en beeld te volgen via 3fm.nl/live of de 3FM-app, net zoals normaal gesproken op vrijdagochtend van 09.00 tot 10.00 uur op 3FM. Luisteraars die meedoen via de 3FM Zoom maken aan het einde van de dag kans om gekroond te worden tot de 3FM Karaoke Koning(in).

 

NPO Radio 4:

Maatwerk (van 14.00 tot 16.00 uur, Omroep MAX) houdt op Koningsdag de Maatwerk Vrijmarkt. In de uitzending kunnen mensen muzikale zaken aanbieden waar ze graag iemand anders blij mee maken, zoals cd’s, bladmuziek of instrumenten. Presentator Sander Zwiep gaat op zoek naar belangstellenden en koppelt de partijen aan elkaar. Van de podcastserie Klassieke Mysteries (AVROTROS) verschijnt een speciale Koningsdagaflevering rond het Wilhelmus, zie Podcasts - NPO Radio 4.

 

NPO Radio 5:

NPO Radio 5 draait de hele dag muziek van eigen bodem, van The Cats tot Miss Montreal, van Willeke Alberti tot Danny Vera. Ook viert radio-icoon Tineke de Nooij tussen 12.00 uur en 14.00 uur haar verjaardag tijdens een speciale uitzending van de TinekeShow (Omroep MAX). De NPO Radio 5-presentatrice wordt op dinsdag 27 april 80 jaar. The LSB Experience voorziet het verjaardagsfeestje van livemuziek.

 

NPO FunX:

NPO FunX zendt van 12.00 tot 18.00 uur Made in Holland 100 uit, een Top 100 met uitsluitend Nederlands product. De toplijst komt tot stand via de social media kanalen van FunX. Tussen 18.00 en 19.00 uur gooit huis-dj Lucky Jones de volledige lijst in de Made in Holland Mix. Ook worden FunX-luisteraars uitgedaagd hun favoriete tracks te herkennen zoals zij ze nog nooit eerder gehoord hebben: gespeeld op een draaiorgel.

 

Bron: NPO 

 

Zestien landen nemen deel aan Internationale Songfestival Top 50 van NPO Radio 2

Zestien landen doen mee aan de Internationale Songfestival Top 50 van NPO Radio 2. Inwoners kunnen per land stemmen op hun favoriete Songfestivalliedjes. Ze hebben hierbij de keuze uit ruim 1500 songs. Alle stemmen tezamen bepalen welk liedje op de eerste plaats komt van de Internationale Songfestival Top 50.

 

NPO Radio 2 is de initiatiefnemer en organisator van dit evenement en zendt de lijst uit van 12.00 tot 16.00 uur op zaterdag 22 mei, de finaledag van het Eurovisie Songfestival 2021. Deelnemende landen zijn onder meer Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Zweden, Israël en Griekenland.

 

Peter de Vries, zendermanager van NPO Radio 2: “Geweldig dat we met de eerste editie van de Internationale Songfestival Top 50 ook op deze manier zoveel landen bij elkaar brengen. Een mooie opmaat naar de finaleweek van dit Europese muziekfestijn. NPO Radio 2 gaat vanuit Ahoy in Rotterdam uitgebreid verslag doen. Met backstagereportages, live optredens en interviews met deelnemers is NPO Radio 2 dé Songfestival-radiozender.”

 

Stemweek

In Nederland kunnen de stemmers hun favorieten selecteren van maandag 10 mei tot en met vrijdag 14 mei via nporadio2.nl, waarbij zij minimaal drie en maximaal vijftien liedjes kunnen kiezen. De stemweek wordt op maandag 10 mei geopend in Aan De Slag!, het NPO Radio 2-programma van dj Bart Arens. Op zaterdag 15 mei wordt de Internationale Songfestival Top 50 bekendgemaakt.

 

Puntentelling

De stemprocedure is in alle landen gelijk en leidt tot een Top 50 per land. Het liedje dat in een land het meeste aantal stemmen behaalt, krijgt in dat land vijftig punten. De nummer twee 49 punten en zo aftellend naar de nummer vijftig die één punt krijgt. Alle punten per liedje van alle landen worden bij elkaar opgeteld en het liedje dat over alle landen de meeste punten heeft behaald, staat op de eerste plaats in de Internationale Songfestival Top 50. Het aantal stemmers per land is zo niet van invloed op de einduitslag.

 

Televisie

Het tv-programma Songfestival Top 50 Muziekcafé besteedt op zaterdag 15 mei (NPO 1, 21.30 uur, AVROTROS) ook op muzikale wijze aandacht aan deze lijst. Vanuit de bruisende Eurovisie Songfestivalstad Rotterdam spelen artiesten onder leiding van twee bekende pianisten een muzikaal spel rond de grootste Songfestivalhits en de bekendmaking van de Internationale Songfestival Top 50.

 

Bron: NPO

 

Hilde de Bresser stopt bij Omroep Brabant

Ze was jarenlang het vertrouwde geluid op zaterdag- en zondagochtend: radiopresentatrice Hilde de Bresser. Komend weekend kan Brabant voor het laatst van haar genieten want ze gaat de omroep verlaten. “Ik loop al een tijdje rond met de gedachte om nog wat andere dingen te gaan doen. Nu is dat moment”, aldus Hilde .

 

De Bresser begon bijna 30 jaar geleden op de redactie in Tilburg en werkte al die jaren als redacteur, nieuwslezer en presentator voor de radio. De laatste jaren presenteerde ze het programma ‘Lekker Weekend’.

Hoofdredacteur Renzo Veenstra: “Dat was natuurlijk heerlijk wakker worden met de fijne stem van Hilde. We gaan haar missen en hebben respect voor de stoere stap die ze nu zet.”

 

Wat Hilde nu precies gaat doen, weet ze nog niet precies. Ze heeft al wel een paar boeken op haar naam dus wellicht gaat ze weer iets schrijven. “Er komt vast iets op mijn pad! Maar eerst nog het laatste weekend!” Dat weekend wil ze samen met de luisteraars gaan maken. Het worden twee interactieve en muzikaal verrassende programma’s. Zaterdag 24 en zondag 25 april tussen 9.00 en 12.00 uur presenteert Hilde voor het laatst op Omroep Brabant. Je kunt via de website omroepbrabant.nl/radio luisteren, maar ook via de ether. West-Brabant FM 91.0, Midden-Brabant FM 91.9, Noordoost-Brabant FM 95.8 en Zuidoost-Brabant FM 87.6.

 

Bron: (foto) Omroep Brabant

 

Linda de Mol eerste gast in nieuwe programma Lex Gaarthuis

Vanaf zondag 25 april presenteert Lex Gaarthuis wekelijks het nieuwe programma ‘De 10 Van…’ tussen 12.00 en 13.00 uur op Radio 10. Iedere zondag stelt hij aan de hand van tien nummers de muzikale biografie van een bekende gast samen. Samen kijken ze terug op mooie jeugdherinneringen, dierbare momenten en grappige verhalen. De eerste gast die aanschuift bij Lex is Linda De Mol. In de weken daarna ontvangt Lex onder meer acteur Martijn Fischer, presentator Alberto Stegeman en sportjournalist Henry Schut.

 

Linda de Mol: “Dit is zo leuk om te doen. Ik moest meteen denken aan de Bee Gees en ‘Night Fever’. Die dubbel-LP van Saturday Night Fever had iedereen. Ik was zwaar verliefd op John Travolta. Toen ik hem later ontmoette was dat een mega teleurstelling. Hij gaf een slap handje en praatte heel zachtjes en ik vond hem zijig, terwijl ik die machoman Tony uit Saturday Night Fever in m’n hoofd had. Deze plaat ga je dus zeker horen zondag.” 

 

Radio 10-dj Lex Gaarthuis: "Muziek brengt zoveel herinneringen naar boven en sommige liedjes zijn onlosmakelijk verbonden met belangrijke momenten of bijzonder verhalen in je leven. Ik kijk er dan ook enorm naar uit om samen met mijn gasten hun muzikale biografie te schrijven." 

 

'De 10 Van...' met Lex Gaarthuis is vanaf zondag 25 april wekelijks tussen 12.00 en 13.00 uur te horen op Radio 10.Met de start van dit nieuwe programma en de komst van Martijn Kolkman naar het station, verandert de weekendprogrammering vanaf vrijdag 23 april. Een compleet overzicht van de programmering is te vinden op site van Radio 10.

 

Bron: Radio 10

 

Astrid de Jong met ode aan de lokale radio 

Aanstaande zaterdag 17 april brengt MAX tussen 19.00 en 20.00 uur op NPO Radio 1 een ode aan de lokale omroep. Het programma wordt gepresenteerd door Astrid de Jong, de presentator maakte zelf ooit haar debuut op Zaanradio.

 

In het programma is er aandacht voor de huidige stand van zaken rondom de lokale omroepen, de vorming van streekomroepen en de samenwerking met de NOS. Maar ook wordt de financiering besproken en is er aandacht voor bijzondere omroepen en makers. 

 

Astrid de Jong: “18 april is de dag van de RadioAmateur. Dat is een breed begrip, maar ik verdiepte me even in de liefhebbers, de vrijwilligers. Dat blijkt nog steeds enorm te leven. Toen ik een oproepje deed voor jingles, kreeg ik ze toegestuurd uit alle delen van het land, en van jonge talenten tot oude rotten. Heerlijk om de basis van heel veel radio even in het zonnetje te zetten!”

 

Ode aan de lokale radio

Zaterdag 17 april

Van 19.00 tot 20.00 uur op NPO Radio 1

 

Bron: MAX/Dutch Radio

 

NPO Radio 5 presenteert de beste albums van de jaren 60

NPO Radio 5 staat van zaterdag 17 tot en met vrijdag 23 april in het teken van De Week van de Jaren 60. Aan de hand van legendarische albums gidsen de dj’s van NPO Radio 5 de luisteraars door de toen nog prille popgeschiedenis.

 

In de sixties zagen tal van klassiekers het levenslicht, zoals Abbey Road van The Beatles, Pet Sounds van The Beach Boys, Sounds of Silence van Simon & Garfunkel, Voor De Overlevenden van Boudewijn de Groot en Dusty In Memphis van Dusty Springfield. Gedurende De Week van de Jaren 60 zijn verschillende tracks van deze en andere gedenkwaardige albums te horen op NPO Radio 5, naast natuurlijk veel meer evergreens.

 

Bekende stemmen

Een mooie trip down memory lane is ook het Stemmenspel dat de luisteraars elk uur kunnen spelen, waarbij drie bekende stemmen uit het verleden herkend dienen te worden De ene keer zal een willekeurig citaat te horen zijn, een andere keer een fragment uit een lied of een uitspraak met eeuwigheidswaarde. Hamvraag is steevast: wie zei dit?

 

Toplijst

De Week van de Jaren 60 wordt op vrijdag 23 april afgesloten met de door de luisteraars samengestelde Evergreen Toplijst van de Jaren 60, te horen van 06.00 tot 20.00 uur.

NPO Radio 5, De Week van de Jaren 60, van zaterdag 17 april 06.00 uur tot en met vrijdag 23 april 00.00 uur. Zie voor meer info nporadio5.nl.

 

NPO Radio 5

NPO Radio 5 is dé zender met muziek uit de jaren 60, 70 en 80 en is te beluisteren via kabel, internet, digitale tv, satelliet en digitale radio (DAB+).

 

Bron: NPO Radio 5

 

Sky Radio helpt luisteraars de werkweek door met de Sky @ Work Top 500 

Van Coldplay en Ed Sheeran tot Billy Joel. Of we nu thuiswerken, op locatie of op kantoor: 79% van Nederland luistert wel eens naar muziek tijdens het werk. Daarom start aanstaande maandag de Sky @ Work Top 500 bij Sky Radio. Met de populairste hits voor tijdens het werken.  

 

 Voor veel Nederlanders is de werksituatie in het afgelopen jaar flink veranderd. Muziek luisteren tijdens werk blijft echter onverminderd populair. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Radio luisteren @work’ van Talpa Network (N=1033). Om alle harde werkers de dag goed door te helpen, komt Sky Radio met deze nieuwe hitlijst met de 500 populairste hits om bij te werken, uitgekozen door de luisteraars.

 

Nederlands favoriete genre tijdens werk is popmuziek (39%). Popklassiekers, grote hits van nu, maar ook lekkere meezingers passeren de revue in de Sky @ Work Top 500. Maar liefst 56% van de muziekluisteraars geeft aan graag mee te zingen tijdens het werk. Het ultieme karaokemoment van de dag is wanneer mensen onderweg zijn. Daar zingt 87% van de vrouwen en 63% van de mannen mee met hun favoriete muziek op de radio.

 

De top 5 uit de Sky @ Work Top 500:

1.     Ed Sheeran – Perfect

2.     Adele -Rolling in the Deep

3.     Pink – Just Give Me a Reason

4.     Coldplay & Avicii – A Sky Full of Stars

5.     Billy Joel – Piano Man

 

De opleving van de Nederpop zien we ook terug in deze lijst. Met maar liefst 32 artiesten van Nederlandse bodem, waaronder Ilse DeLange, Suzan & Freek, Davina Michelle, Krezip en BLØF. Kensington is met negen nummers het vaakst terug te vinden in de lijst. Danny Vera staat met ’Rollercoaster’ op nummer 10 en is daarmee de hoogst genoteerde Nederlandse artiest. 

 

De Sky @ Work Top 500 wordt uitgezonden van maandag 12 tot en met vrijdag 16 april, elke dag tussen 9.00 en 18.00 uur. 

 

Bron: Onderzoek Radio luisteren @work, uitgevoerd in opdracht van Talpa Network, april 2021, doelgroep 18-59 jaar, N=1033.

Martijn Kolkman komt naar Radio 10

Martijn Kolkman komt het team van Radio 10 versterken. Vanaf eind deze maand gaat hij bij de radiozender een nieuw programma op zaterdag en zondag presenteren.

 

Martijn Kolkman: “Ik kan niet wachten om te beginnen aan een nieuw avontuur. Radio 10 voelt als thuiskomen met de grootste hits aller tijden, waar ik stiekem al een tijdje verliefd op ben. Ik ga aan de slag met een topteam bij een fantastisch radiostation en kijk er naar uit om samen met de luisteraars het Radio 10 weekend te vieren.”

 

Roland Snoeijer, Radio Director Radio 10: “We zijn heel blij met de komst van Martijn naar Radio 10. Hij is al jaren een vertrouwde stem op de radio en met zijn positieve en interactieve manier van radio maken is hij een mooie toevoeging aan het dj-team. Binnenkort maken we meer details bekend over zijn plek in de programmering.”

 

Martijn Kolkman startte in 1998 zijn carrière bij Radio 538 en was de afgelopen 15 jaar te horen op Qmusic. In januari 2020 won hij De Nachtwacht Award voor het beste nachtprogramma op de Nederlandse radio.

 

Bron: (beeld) Radio 10 

 

Mattie en Marieke maken radio vanaf bouwplaats

Mattie Valk en Marieke Elsinga verhuizen met hun ochtendshow op Qmusic voor een week naar een bouwplaats in Maassluis, om zich onder te dompelen in het leven in de bouw. Van 12 t/m 16 april zenden zij uit vanuit een bouwkeet.

 

Mattie en Marieke krijgen een uniek kijkje in het leven van de mannen en vrouwen op de bouw en leren zo meer over de bouwers die voor dag en dauw opstaan om Nederland een stukje mooier te maken. Want vroeg opstaan en zwaar werk verrichten, daar staan bouwvakkers vaak om bekend. Maar er komt natuurlijk veel meer kijken bij dit vak. Wat speelt er allemaal? Is het echt alleen een mannenwereld? Wat maakt dit werk zo leuk? Het hele ochtendteam, dus ook Joe Stagiair van de Show, Tom van de Intercom & nieuwslezer Anne-Marie, maken van 12 t/m 16 april radio vanuit hun eigen keet op de bouwplaats.

 

Tweede seizoen van De TinekePodcast van start

Vanaf vrijdag 2 april start een nieuw seizoen van De TinekePodcast. De podcast van Tineke de Nooij, is vanaf dan te beluisteren op www.nporadio5.nl de NPO Radio 5-app, www.maxvandaag.nl/podcast en alle andere bekende streamingsdiensten.

 

Met De TinekePodcast geeft Tineke de Nooij een kijkje in haar leven. De podcast zit ook dit seizoen weer vol verhalen en anekdotes waarin Tineke vertelt over wat haar bezighoudt: haar familie, haar katten, de dingen waar ze zich over verbaast en verwondert, de actualiteiten, herinneringen aan oud-collega's, en maatschappelijke thema's. Na eerdere openhartige gesprekken met onder meer Henk Westbroek, Anneke Grönloh en Viola Holt neemt Tineke ook nu geen blad voor haar mond, dus eerlijk en recht uit het hart wordt het zeker weer. In de eerste aflevering neemt Tineke een oude verhalenbundel mee die ze van zolder heeft gehaald. Ze vertelt een paar schitterende waargebeurde anekdotes, waaronder een behoorlijk emotioneel verhaal.  

 

De TinekePodcast

Presentatie: Tineke de Nooij

Elke vrijdag bij MAX

 

Te beluisteren via www.nporadio5.nl | www.npoluister.nl | www.maxvandaag.nl/podcast

 

Bron: MAX/Dutch Radio

Foto: Janita Sassen 

 

Goede Vrijdag is Foute Vrijdag bij Qmusic

Ook dit jaar doopt Qmusic Goede Vrijdag om tot Foute Vrijdag met de hele dag de beste foute hits. Luisteraars kiezen steeds live in de Qmusic-app wat het volgende nummer wordt. Kortom: feest op je radio!

 

Lekker stuiteren op de muziek van Snollebollekes en Paul Elstak, dansen op de Vengaboys of meeblèren met 'My Heart Will Go On' van Céline Dion. Het mag allemaal op Foute Vrijdag. De glitterpakjes, aussies en confettikanonnen kunnen weer uit de kast gehaald worden.

 

Van 6.00 uur 's ochtends tot 0.00 uur 's avonds het het fout dat de klok slaat. Uiteraard met uitzondering van de wekelijkse Top 40, tussen 14.00 en 18.00 uur.

 

Gerard Ekdom met Radio 10 Songfestivalquiz op SBS6

Na de succesvolle Top 4000 Muziekquiz is Gerard Ekdom terug op SBS6. In aanloop naar het Eurovisie Songfestival presenteert de radio-dj en presentator de gloednieuwe Radio 10 Songfestivalquiz. Hij ontvangt oud-deelnemers én bekende songfestivalliefhebbers om mee te spelen in deze muzikale spelshow. De Radio 10 Songfestivalquiz is vanaf 1 mei drie zaterdagen op rij te zien, om 20.30 uur op SBS6.

 

In de Radio 10 Songfestivalquiz spelen twee fanatieke duo’s een muzikaal bordspel. De kandidaten nemen het tegen elkaar op in verschillende muziekspellen. Gerard voelt ze aan de tand: herkennen ze bijvoorbeeld het bekende songfestivalnummer dat op een draaiorgel wordt afgespeeld? Zijn ze in staat om de tekst van een liedje af te maken, nadat de muziek is gestopt? En wat als een bekend songfestivalnummer in een totaal andere taal wordt voorgelezen door Gerard… kunnen zij het dan herleiden tot het origineel? De duo’s krijgen de meest uiteenlopende songfestivalvragen en -weetjes voor hun kiezen. Wie vanaf de start als eerste de finish haalt, wint en gaat naar huis met een mooie prijs.

 

Gerard Ekdom: “Het belooft een gezellige bende te worden. Oude beelden en bekende nummers: we maken een muzikale reis door de tijd, met geweldige gasten. Na drie avonden muzikale gezelligheid en thuis meespelen, ben je op 22 mei meer dan ooit in de stemming voor de finale van het Eurovisie Songfestival. Ik kijk hier enorm naar uit.”

 

Welke oud-deelnemers en bekende songfestivalliefhebbers deelnemen, wordt later bekendgemaakt

 

De Radio 10 Songfestivalquiz wordt geproduceerd door Talpa Entertainment Producties.

 

Uitzending: vanaf 1 mei, drie zaterdagen op rij om 20.30 uur op SBS6.

 

Bron: Radio 10/Dutch Radio

 

NPO Radio 2 vernieuwt middagprogrammering

NPO Radio 2 vernieuwt de middagprogrammering. Annemieke Schollaardt is vanaf maandag 10 mei elke werkdag te horen van 12.00 tot 14.00 uur. Gijs Staverman verhuist dan naar het tijdvak 14.00-16.00 uur, van maandag tot en met donderdag. Op vrijdag, zaterdag en zondag komen de uren van 14.00 tot 16.00 uur in handen van Paul Rabbering.

 

“Met bekende stemmen in een andere opstelling houden we NPO Radio 2 fris en toch vertrouwd. Onze dj’s staan te trappelen om met hun nieuwe programma’s de luisteraars te blijven verrassen. Samen met Ruud de Wild, die ik vurig een voorspoedige genezing wens, vormen zij binnenkort een ijzersterk team in de middag”, zegt Peter de Vries, zendermanager van NPO Radio 2.

 

Annemiekes A-Lunch

Annemieke Schollaardt presenteert vanaf maandag 10 mei elke werkdag van 12.00 tot 14.00 uur het nieuwe middagprogramma Annemiekes A-Lunch (AVROTROS), met veel muziek, aandacht voor nieuwe podcasts, boeken, theatershows, albums en spraakmakend nieuws uit de media. De luisteraar staat centraal en zal zelf ook vaak aan bod komen.

 

Gijs 2.4

Gijs Staverman gaat in zijn gloednieuwe show Gijs 2.4 (KRO-NCRV) van maandag tot en met donderdag vol aanstekelijke energie de middagdip te lijf met de allerbeste popmuziek en meer.

 

VrijZaZo Show

De VrijZaZo Show (AVROTROS) is op vrijdag, zaterdag en zondag hét programma voor vieren om het weekend te vieren. Paul Rabbering en Cielke Sijben nemen de luisteraars mee in de verhalen achter de platen en ook verzoekjes zijn welkom. Het Popduel, de langstlopende muziekquiz op de radio, ontbreekt evenmin.

 

The Big Frank Show

Frank van 't Hof neemt voorlopig van maandag tot en met donderdag de avonduren van 22.00-00.00 uur voor zijn rekening. Hij gaat The Big Frank Show (BNNVARA) maken: een afwisselend variété-programma met veel muziek.

 

Bron: NPO

 

Mattie Valk en Marieke Elsinga in NOS Jeugdjournaal

Mattie Valk en Marieke Elsinga hebben voor het NOS Jeugdjournaal vragen van kinderen beantwoord in de studio van Qmusic. Verslaggever Bart ging namens de kinderen bij ze langs.

 

Bekijk hieronder de video.

 

 

Bron: Dutch Radio

Beeld: NOS Jeugdjournaal

 

Eddy Keur op De Perstribune van MAX

Zondag 28 maart is radiopresentator Eddy Keur te gast in het media- en sportprogramma De Perstribune van MAX, te beluisteren op NPO Radio 1.

 

Eddy Keur, de mediagast in het eerste uur, van 12.00 tot 13.00 uur, is radio- en tv-presentator. Deze week werd bekend dat Keur collega-dj Ruud de Wild tijdelijk gaat vervangen op NPO Radio 2, nadat De Wild openbaar maakte dat hij aan darmkanker lijdt. Daarnaast is Keur dj bij NH Radio en was hij eerder dj bij onder meer Radio 3, Radio 10 en 538. Voorheen presenteerde hij ook tv-programma’s als Dat Verzin Je Niet! en was hij te horen als voice-over bij Cash & Carlo.

 

In De Perstribune signaleert mediadeskundige Ron Vergouwen opvallende mediatrends uit heden en verleden. De Perstribune wordt gepresenteerd door Margreet Reijntjes.

 

De Perstribune

Elke zondag van 12.00 tot 14.00 uur

Bij MAX op NPO Radio 1

 

Bron: MAX/Dutch Radio

Beeld: NH Radio

 

Bas Smit gaat een uur radio maken op 538

Ondernemer en influencer Bas Smit gaat binnenkort een uur lang radio maken op Radio 538. Dat werd vrijdag toegezegd door Marc Adriani, Directeur Radio bij Talpa Network, op Clubhouse.

 

Adriani schoof aan bij 'De Mediamannen', bestaande uit Bas Smit, Giel de Winter en Jonathan de Boer, om te praten over de kracht en de toekomst van radio. Tijdens het gesprek gaf Bas Smit aan al jarenlang trouwe luisteraar te zijn van 538 en is bovendien regelmatig te gast in de studio van de zender.

 

Aan het eind van het gesprek trok Bas Smit zijn stoute schoenen aan en zette Marc voor het blok met de vraag of hij een keer een uur lang radio zou mogen maken op 538. Adriani bracht hem direct het goede nieuws en nodigde hem uit.

 

Wanneer het uurtje van Bas te horen gaat zijn is nog niet bekend. Dit wordt in de aankomende tijd bepaald in afstemming met Coco Hermans, Radio Director van 538.

 

Coco Hermans, Radio Director 538: "Bas is één van onze favoriete gasten in de studio. Hij is inmiddels meer medewerker dan gast bij 538 en heeft zelfs zijn eigen kluisje bij ons. Bas is dus altijd welkom om radio te komen maken. Ik verwacht dat zijn eerste show op 538 groots en spraakmakend zal zijn." 

 

Bron: (foto) Radio 538/Dutch Radio 

 

NLO biedt inzicht in streaming data van live radio

Stichting Nationaal Luister Onderzoek (NLO) brengt vanaf nu maandelijks de online live radiobeluistering in kaart, zodat voor alle radiomerken vergelijkbare cijfers gerapporteerd worden. Deze nieuwe standaard is toegankelijk voor de gehele markt, dus ook voor partijen die nu niet zijn aangesloten bij NLO. De eerste publicaties over de maanden januari en februari zijn nu verschenen. 

 

De nieuwe cijfers hebben betrekking op het online luistergedrag op connected devices. Andere platformen voor het beluisteren van radio (zoals via FM of DAB+), maken geen onderdeel uit van de rapportage. Voor de totale beluistering, ongeacht het platform, is er het Nationaal Luister Onderzoek. De NLO Streaming Audio Standaard heeft tot doel om een marktstandaard neer te zetten die op basis van een transparante aanpak vergelijkbare cijfers levert die door marktpartijen kunnen worden gebruikt. De resultaten worden gepubliceerd in de vorm van maandelijkse toplijsten die het gemiddelde van een week weergeven. 

 

29,6 miljoen streaming uren per week

Uit de januari en februari cijfers blijkt dat de totale online beluistering gemiddeld 29,6 miljoen uren luistertijd per week beslaat. Gemiddeld genomen zijn er 176.443 (januari) / 176.942 (februari) streams tegelijkertijd actief.

 

De NLO Streaming Audio Standaard bestaat uit de consumptie van live of lineaire audio die door luisteraars in Nederland online (via IP) wordt beluisterd. De data zijn gebaseerd op audiostreams en worden verzameld aan de hand van registraties via logfiles en/of web-analytics tools. Hiertoe werkt NLO samen met Triton Digital die via haar streaming meetservice de industriestandaard biedt voor gevalideerde online audiodata. De standaard van NLO is gebaseerd op richtlijnen die door de Media Rating Council (MRC) en het Interactive Advertising Bureau (IAB) zijn opgesteld. Triton bewerkt de data aan de hand van exact dezelfde regels en uitgangspunten, zodat voor alle partijen vergelijkbare cijfers gerapporteerd kunnen worden. 

 

Frans Kok, directeur NLO: “Deze nieuwe standaard vormt een mooie aanvulling op de live radio luistercijfers die wij maandelijks aan de markt leveren via het Nationaal Luister Onderzoek. Omdat we de cijfers in deze nieuwe ranker baseren op censusdata en niet op paneldata, kunnen we volumes rapporteren voor alle aangesloten zenders, groot en klein.” 

 

Liedewij Hentenaar, directeur RAB: “Het meten van diverse vormen van audio is belangrijk voor onze adverteerders. In het digitale audiodomein, waarin radiozenders bijzonder actief zijn en veel nieuwe proposities hebben ontwikkeld, is het enorm welkom dat de gehele markt nu kan werken met transparante en onderling vergelijkbare cijfers.” 

 

Over NLO

Stichting NLO (Nationaal Luister Onderzoek) is opdrachtgever van het luisteronderzoek

NLO. De stichting NLO heeft vier partners: RAB (Radio Advies Bureau), NPO (Nederlandse Publieke Omroep), bvA (bond van adverteerders) en PMA (Platform Media Adviesbureaus). Kijk voor meer informatie op: www.nationaalluisteronderzoek.nl.

 

Bron: NLO/Dutch Radio

 

Qmusic herwint marktleiderschap en noteert beste middagscore ooit

Qmusic is weer marktleider in de belangrijke doelgroep 20-49 jaar. Met een ferme groei van 25% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en een marktaandeel van 19,3%, steekt Qmusic met kop en schouders boven de andere radiozenders uit. Nooit eerder behaalde Qmusic zo'n hoge januari/februari-score. De grootste groei doordeweeks is gerealiseerd in het middagtijdslot. 

 

Programmadirecteur Dave Minneboo laat weten: "We zitten als marktleider weer stevig in het zadel en weten de luisteraars te entertainen met mooie radio die doet ontsnappen aan de dagelijkse realiteit. De middagshow met Domien Verschuuren noteert deze meting de hoogste score ooit op Q. En we groeien zenderbreed al 33 maanden op een rij ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ik ben heel trots op het team voor en achter de schermen bij Qmusic!"

 

Middagshow record

De hele programmering zit flink in de lift omhoog. Wat opvalt is de score van de Middagshow met Domien Verschuuren, die de hoogste middagscore ooit voor Qmusic neerzet. Met een fikse stijging van 38% naar een marktaandeel van 19,3% laat hij andere spelers in het tijdslot ver achter zich. Daarna volgen Radio 538 met 16,2%, NPO Radio 2 met 13,8% en Radio 10 met 10,2% (ma-do 16.00 - 19.00 uur).

 

 

Brede doelgroep

Ook in de brede doelgroep 10+ zet Qmusic een sterke stijging neer van 23%, wat resulteert in een marktaandeel van 11,3% (was in 2020 9,2%). Ook ten opzichte van vorige meetperiode is de stijging significant. In de doelgroep 20-49 jaar noteert de zender daar een groei van 15% en in de doelgroep 10+ een groei van 12%.

 

Bron: NLO/GfK

 

100% NL en SLAM! groeien hard in belangrijke doelgroep 20-49 jaar

De radiostations van RadioCorp beginnen het jaar 2021 goed. De zenders 100% NL en SLAM! stijgen allebei in de commercieel belangrijkste doelgroep 20-49 jaar. SLAM! maakt een groei door van 20%. Het radiostation ziet het marktaandeel stijgen van 2,0% in nov-dec '20 naar 2,4% in jan-feb '21. 100% NL groeit van 2,5% in nov-dec '20 naar 3,6% in jan-feb '21. Een groei van maar liefst 44%.

 

De doelgroep is fors langer gaan luisteren naar 100% NL. Zo ziet het station haar gemiddelde luistertijd met een half uur toenemen naar 3 uur en 4 minuten. Een groei van 23%. Dat blijkt uit de meest recente meting van het Nationaal Luister Onderzoek uitgevoerd door GfK (jan ’21 – feb ’21, ma-zo, 06:00-24:00 uur).

 

Martijn Zuurveen, Radio Director RadioCorp: ''Het jaar 2021 is bijzonder goed begonnen. Bij 100% NL onder meer met een speciale Valentijnsactie met Robert ten Brink. Dit werpt zijn vruchten af. Met SLAM! geven we als eerste radiostation ooit in Nederland een Bitcoin weg. Het land zal totaal op z’n kop staan. Kortom: het nieuwe jaar begint super voor ons!''

 

[RadioCorp]

 

'Take On Me' populairste 80's hit volgens luisteraars van Radio 10

Voor het tweede jaar op rij roepen luisteraars van Radio 10 ’Take on me’ van A-ha uit tot meest iconische hit uit de jaren '80. Het nummer ‘When The Lady Smiles’ van Golden Earring stijgt dit jaar maar liefst 40 plekken en komt daarmee op nummer twee. De derde plaats is ook dit jaar weer voor ‘Africa’ van Toto. De lijst vol 80’s klassiekers is vanaf maandag 22 tot en met vrijdag 26 maart te beluisteren via Radio 10, Radio10.nl, de Radio10-app en via JUKE.

 

 ‘When The Lady Smiles’ van Golden Earring is dit jaar één van de grootste stijgers in de lijst. Vorig jaar stond het nummer nog op plaats 42. Op 8 maart opende demissionair minister-president Mark Rutte de stembussen van de 80's Top 810 en ook hij koos voor het nummer van de Haagse rockband.

 

Radio 10-dj Gerard Ekdom: "De 80's Top 810 is weer een mooie afwisselende lijst geworden. Dat de muziek uit dit decennium nog steeds ontzettend populair is, blijkt wel uit de duizenden stemmen die zijn binnengekomen. Opvallend is natuurlijk de stijging van 'When The Lady Smiles'. Dat Golden Earring onlangs heeft aangekondigd te stoppen vanwege de ziekte van gitarist en oprichter George Kooymans speelt ongetwijfeld een grote rol in deze stijging."

 

Top 10

 1. A-ha - Take On Me
 2. Golden Earring - When The Lady Smiles
 3. Toto - Africa
 4. Prince - Purple Rain
 5. George Michael - Careless Whisper
 6. Queen - Who Wants To Live Forever'
 7. Phil Collins - In The Air Tonight
 8. Michael Jackson - Billie Jean
 9. ABBA - The Winner Takes It All
 10. Madonna - Like A Prayer

De 80's Top 810 start maandag 22 maart om 7.00 uur en is tot en met vrijdag 26 maart tussen 06.00 uur en 24.00 uur te horen op Radio 10. De ontknoping is op vrijdag 26 maart rond 16.00 uur. Daarnaast is de lijst iedere dag terug te luisteren via JUKE.

 

Bron: Radio 10/Dutch Radio

Gerard Ekdom zingt met Goede Doel helft 80s-klassieker België

Gerard Ekdom vervangt Henk Wesbroek bij live optreden Het Goede Doel op Radio 10. Samen met de andere Henk zingt hij de 80s-klassieker België. Dit vanwege de eighties op Radio 10.

 

Gerard maakt als Henk Westbroek het duo compleet voor een onvergetelijke editie van België. Bekijk de video hieronder!

 

 

 

Meer 80's ga naar www.radio10.nl

 

Bron: Dutch Radio

Beeld: Radio 10

 

Olcay Gulsen op De Perstribune van MAX

Zondag 21 maart is presentatrice Olcay Gulsen te gast om 12.00 uur in het media- en sportprogramma De Perstribune van MAX op NPO Radio 1.

 

Olcay Gulsen is ondernemer en tv-presentatrice. Vanaf komende dinsdag is ze op SBS6 te zien met twee nieuwe programma’s: Gestalkt, waarin ze op jacht gaat naar stalkers. Daarnaast neemt ze deel aan het nieuwe programma BN’ers in het ziekenhuis, waarin ze samen met enkele prominente Nederlanders meeloopt in het Erasmus MC in Rotterdam. 

 

In De Perstribune signaleert mediadeskundige Ron Vergouwen opvallende mediatrends uit heden en verleden. De Perstribune wordt gepresenteerd door Margreet Reijntjes.

 

Bron: Omroep MAX/Dutch Radio

Beeld: Shownieuws

 

Digital audio zorgt voor meer bereik en herkenning commercials

Digitaal audio luisteren wordt steeds populairder en neemt toe in bereik en luistertijd. Analyses van mediabureau GroupM, uitgevoerd in opdracht van Qmusic, tonen aan dat campagnes waarbij digital audio aanvullend op lineaire radio wordt ingezet resulteren in additioneel bereik en betere herkenning.

 

Meer bereik met inzet van digital audio

Wanneer 10% of 20% van de campagne digitaal wordt ingezet, is het netto bereik hoger dan wanneer 100% van de commercials op lineaire radio op FM wordt ingezet. Dit blijkt uit bereikanalyses die GroupM in opdracht van Qmusic deed, naar luistercijfers van onderzoeksbureau GfK (GXL, doelgroep 20-49 jaar). Afhankelijk van de inzet resulteert de toevoeging van digital audio in 2 tot 6 procentpunt extra netto bereik. Hoe groter de campagnes, hoe groter het additioneel bereik. Daarnaast loopt bij grotere campagnes ook het aantal effectieve contacten (3 tot 6 keer bereikt) op.

 

Betere herkenning onder digitale luisteraars

Naast impact op bereik, is ook de impact op de herkenning van commercials hoger onder mensen die zowel FM-radio als digital audio luisteren, dan onder luisteraars die alleen via FM luisteren. In een ander onderzoek van GroupM zijn 9 campagnes onderzocht waarin FM radio in combinatie met digital audio is ingezet. De onderzochte campagnes betreffen verschillende merken in verschillende productcategorieën. Gemiddeld ligt de herkenning absoluut 8 procentpunt hoger.

 

Marjon van Diepen, Insights Director GroupM, laat weten: “Digitale audio wordt meer en meer standaard meegenomen in audio-plannen. Niet alleen voegt dit effectief bereik toe, er kan ook impact worden gecreëerd door relevantie toe te passen en gebruik te maken van de mogelijkheden die digital audio biedt, zoals addressability, optimalisatie op locatie en targeting op moment”

 

De hele presentatie is hier te bekijken. Om adverteren op digitale kanalen breder in te zetten, is Qmusic recentelijk overgestapt naar het Triton-platform.

 

 

De Ondernemer Kiest op verkiezingsdag live op New Business Radio

Zakenzender New Business Radio maakt in samenwerking met ONL en De Ondernemer op verkiezingsdag 17 maart a.s. een speciale live-uitzending van ‘De Ondernemer Kiest’ vanuit het Ondernemershuis in Den Haag. Tal van ondernemers en bekende politici zullen in deze uitzending aan het woord komen. 

 

De verkiezingsuitzending van ‘De Ondernemer Kiest’ is woensdag van 10.00 tot 14.00 uur te beluisteren op New Business Radio en wordt gepresenteerd door Ron Lemmens. Hans Biesheuvel (ONL) en Robert van den Ham (De Ondernemer) fungeren als zijn sidekicks.  

 

Vier uur lang worden ondernemers bijgepraat over de laatste ontwikkelingen en schuiven de gehele uitzending lijsttrekkers, andere politici en ondernemers aan in de studio in het Ondernemershuis. De bekende podcastmakers Thijs van Dijk en Daniel Kok maken live een speciale aflevering van hun populaire podcast Bakkie Media, omgedoopt tot Bakkie Binnenhof.

 

De Ondernemer Kiest

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen werd in ‘De Ondernemer Kiest’ de afgelopen weken al verslag gedaan vanuit het Ondernemershuis in Den Haag en werd gesproken met politici, brancheorganisaties en ondernemers. Naast blogs en artikelen werden ook verschillende talkshows, video’s en podcasts geproduceerd. Op verkiezingsdag 17 maart wordt deze verkiezingsperiode afgesloten met deze vier uur durende live-uitzending op New Business Radio.

 

‘De Ondernemer Kiest’ is woensdag 17 maart tussen 10:00 en 14:00 uur te beluisteren op New Business Radio. Na de uitzending zijn alle interviews terug te luisteren via het platform van De Ondernemer en alle bekende podcastkanalen.  

 

Over New Business Radio

New Business Radio is dé zakenzender van Nederland! Het station brengt, 24 uur per dag en 7 dagen per week, non stop lekkere muziek voor op het werk en doet verslag van bijzonder ondernemerschap. Ondernemende mensen, inspirerende gesprekken, innovaties en duurzaamheid. Van hippe start up tot ijzersterke multinational, iedereen praat mee op New Business Radio.

 

Over De Ondernemer

De Ondernemer is het grootste zakelijk platform voor mkb- en zzp-ondernemers, met onder meer een website, social media, nieuwsbrief, een wekelijkse pagina in het AD en Parool, podcasts en live programma op New Business Radio. De Ondernemer is onderdeel van DPG Media.

 

Over ONL

ONL voor Ondernemers is dé onafhankelijke ondernemersorganisatie van Nederland en heeft maar één belang: de stem van ondernemers laten horen. Meer informatie: www.onl.nl.

 

Bron: (foto)  New Business Radio

 

Suse van Kleef eerste vrouwelijke voetbalcommentator bij Langs de Lijn op NPO Radio 1

Suse van Kleef heeft zaterdag haar debuut gemaakt als radiocommentator bij NOS Langs de Lijn. De 34-jarige oud-voetbalster is daarmee de eerste vrouwelijke voetbalverslaggeefster bij het programma op Radio 1.

 

Van Kleef, die eerder voor de NOS werkte als correspondent in Londen, deed verslag van het duel tussen Willem II en sc Heerenveen. In 2019 was ze analyticus tijdens de Studio Sport-uitzendingen rond het WK voetbal voor vrouwen.

 

Het programma Langs de Lijn bestaat al sinds 1967.

 

Bron: (Beeld) ANP/Dutch Radio

 

Mattie Valk op De Perstribune van MAX

Zondag 14 maart is radio-dj Mattie Valk te gast in het media- en sportprogramma De Perstribune van MAX, te beluisteren vanaf 12.00 uur op NPO Radio 1.

 

Mattie Valk is radiopresentator bij Qmusic. Samen met Marieke Elsinga presenteert hij de ochtendshow Mattie & Marieke. Begin dit jaar werd hij onderscheiden met een Zilveren Radioster, de prijs voor de beste radiopresentator.

 

In De Perstribune signaleert mediadeskundige Ron Vergouwen opvallende mediatrends uit heden en verleden. De Perstribune wordt gepresenteerd door Margreet Reijntjes.

 

Bron: Omroep MAX/Dutch Radio

Beeld: Qmusic

 

Nieuwe stap in digital advertising bij Qmusic

Om adverteren op digitale kanalen breder in te zetten en samen op te trekken met moederbedrijf DPG Media, is Qmusic overgestapt naar het Triton platform.

 

Rob Beijersbergen, Verkoopdirecteur Qmusic, laat weten: "De overstap naar Triton is de volgende stap in de ontwikkeling op digitale audio. Naast het digitale radio-aanbod gaan we in de loop van het tweede kwartaal ook podcast-kanalen aan de markt aanbieden. Bovendien hebben we nu voor heel DPG Media hetzelfde systeem. Dit heeft veel voordelen voor onze adverteerders."

 

Een belangrijk voordeel is dat Triton meer volgens de marktstandaard is dan voorganger Adswizz. Initieel start Qmusic met de digitale zenders waar men een zogenoemde preroll of midroll kan inkopen. Tevens kan de adverteerder op korte termijn naast Qmusic en de diverse themakanalen dus ook inkopen op alle andere audio-kanalen van DPG Media. De volgende stap is een koppeling te maken met het datamanagement platform van Qmusic met dat van DPG Media.

 

Qmusic was in 2018 één van de pioniers in Nederland die startte met ‘programmatic buying'. Programmatic buying is een manier van advertenties uitserveren op digitale kanalen aan een specifieke doelgroep. Het is mogelijk reclamezendtijd in te kopen gericht op de online luisteraar van Qmusic. Iedereen die via een computer, tablet of mobiel naar een Qmusic programma luistert, kan individueel worden bereikt. 

Bekende DJ's brengen eerste stemmen House Top 1000 uit

Afgelopen zaterdag om 18:00 uur werden de verkiezingen geopend voor de House Top 1000 Allertijden. Mark van Dale, Michel de Hey, DJ Jurgen en Atlantic Ocean hadden de eer om de eerste stemmen uit te brengen. Dit jaar vindt alweer de twaalfde editie plaats en wordt door Wild FM en Deep.Radio live uitgezonden vanuit de Mspace building in Amstelveen. 

 

Elk jaar tijdens het lange Paasweekend, wordt de House Top 1000 uitgezonden. Op Goede Vrijdag 2 april om 10:00 uur wordt de lijst afgetrapt met nummer 1000. Daarna volgt er een marathon uitzending tot en met Tweede Paasdag. Op maandag 5 april om 21:00 uur wordt de aanvoerder van de lijst uitgezonden.  

 

‘De house lijst der lijsten is een uniek eerbetoon aan de muziekstroming die niet alleen de grootste muzikale revolutie teweeg heeft gebracht sinds de rock ‘n roll, maar voor velen een way of life is.’ aldus Bas Emons, directeur van Wild FM. Ook tijdens deze editie zullen tal van bekende house DJ’s weer een paar uur de uitzending voor hun rekening nemen.  

 

Het is voor de eerste keer dat de lijst wordt uitgezonden vanuit Mspace. Directeur Ingmar van Maurik van Mspace heeft er ongelooflijk veel zin in. ‘Het is een uitdaging om in deze tijd de productie mogelijk te maken. Maar ik geloof ook dat juist in deze tijd de House Top 1000 een escape kan zijn om even niet alleen maar aan Corona te hoeven denken’.  

 

De House Top 1000 is een lijst met de 1000 populairste houseplaten ooit gemaakt zoals ze worden beoordeeld door de luisteraars en volgers van de online kanalen van de House top 1000. Gemiddeld ontvangt de lijst zo'n kwart miljoen stemmen waarmee de luisteraars hun voorkeur uitspreken voor klassieke housetracks van 1982 (de oudste) tot tracks van minimaal 1 jaar oud.  

 

In 2020 stond het nummer Plastic Dreams van Jaydee op nummer 1.  

 

 

Minister-president stemt op Golden Earring voor 80's Top 810

Komende weken stemt Nederland niet alleen voor de Tweede Kamerverkiezingen, maar vanaf nu ook op de 80’s Top 810 van Radio 10. De stembus werd door een bijzonder persoon geopend. Radio 10-dj Gerard Ekdom belde via een videoverbinding met demissionair minister-president Mark Rutte. Hij bracht de eerste stem uit en koos voor 'When The Lady Smiles' van Golden Earring. Luisteraars van Radio 10 kunnen tot en met 19 maart 16.00 uur stemmen op hun favorieten via Radio10.nl, de Radio10-app en via de app van JUKE.

 

Minister-president Mark Rutte: “Het is me een grote eer dames en heren, om de eerste stem uit te brengen. En dat doe ik natuurlijk op een Haagse rockgroep: Golden Earring. De oudste band van Nederland heeft besloten te stoppen vanwege de ziekte van gitarist en oprichter George Kooymans. En als we dan praten over de jaren ’80 dan kan dat maar één nummer zijn: 'When The Lady Smiles'."

 

Radio 10-dj Gerard Ekdom: “Het nummer dat gekozen werd door de premier stond vorig jaar op nummer 42 in de lijst. Ik ben benieuwd of hij door deze stem nog verder gaat stijgen. Mijn persoonlijke favoriet? Dan kies ik toch voor mijn eerste single: 'Billie Jean' van Michael Jackson, onsterfelijk goed!”

 

80's Top 810

Vorig jaar stemden luisteraars van Radio 10 massaal op ‘Take On Me’ van A-ha, waardoor dit nummer de lijst aanvoerde. Op de tweede plaats stond ‘Africa’ van Toto en de derde plaats was voor Queen met ‘Who Wants To Live Forever’. Of deze klassiekers dit jaar weer zo hoog in de lijst komen, hangt af van de luisteraar, want zij stellen de lijst samen. De 80's Top 810 is dit jaar van maandag 22 tot en met vrijdag 26 maart te beluisteren tussen 06.00 uur en 23.00 uur. De grote ontknoping is op vrijdagmiddag om 16.00 uur.

 

Stemmen kan vanaf nu t/m vrijdag 19 maart 16.00 uur via Radio10.nl, via de Radio10-app en de app van JUKE. De 80’s Top 810 start op maandag 22 maart om 9.00 uur en is daarna op werkdagen tussen 6.00 en 23.00 uur te horen op Radio 10. De ontknoping van de 80’s Top 810 is op vrijdag 26 maart om 16.00 uur. Daarnaast is de lijst iedere dag terug te luisteren via JUKE. Zaterdag 13, zondag 14 en zaterdag 20 en zondag 21 maart is het tevens 80's Weekend op Radio 10.

 

Bron: (foto) Radio 10/Dutch Radio

 

Vrouwen nemen het over in ochtendshow van Omroep Brabant

Tijdens internationale vrouwendag 2021 wordt de ochtendshow Wakker! van Omroep Brabant radio gemaakt door alleen maar vrouwen. Maandag 8 maart is de microfoon voor Daisy Schalkens, Christel de Laat en Nathalie van Suijlekom.

 

Normaal hoor je 's ochtends tussen 6.00 en 10.00 uur Koen Wijn. Hij staat met liefde zijn plek voor een dag af aan Daisy, met wie hij altijd Wakker! maakt. Daisy: "We maken er een gezellige ochtend girl-power van. Ik krijg gezelschap van (cabaretiere) Christel de Laat, die je normaal op zaterdag hoort in Graat & De Laat. En nieuwslezer Niek mag een ochtendje uitslapen en wordt vervangen door Nathalie." 

 

Het belooft een feestje te worden voor zowel de mannelijke als de vrouwelijke luisteraar. Christel vult Daisy aan: "We maken er bewust geen feministische show van. Het is gewoon op en top Brabantse gezelligheid met toffe gasten en leuke verrassingen."

 

Luister op internationale vrouwendag naar Wakker! op maandag 8 maart tussen 06.00-10.00 uur op de radiozender van Omroep Brabant. Je kunt via de website omroepbrabant.nl/radio luisteren, maar ook via de ether. West-Brabant FM 91.0, Midden-Brabant FM 91.9, Noordoost-Brabant FM 95.8 en Zuidoost-Brabant FM 87.6. 

 

Bron: (foto) Omroep Brabant

 

De Nieuws BV presenteert Het Grote Emancipatiedebat

Moet kinderopvang gratis worden? Moeten bedrijven worden verplicht om de loonkloof tussen mannen en vrouwen op te lossen? En is emancipatie alleen een vrouwending? In samenwerking met WOMEN Inc. organiseert het BNNVARA-programma De Nieuws BV op Internationale Vrouwendag het Grote Emancipatiedebat. Verschillende politieke partijen gaan in debat over gelijke rechten voor mannen en vrouwen. Het Grote Emancipatiedebat van De Nieuws BV is op maandag 8 maart live van 12.10 tot 13.30 uur te horen en te zien bij BNNVARA op NPO Radio 1, op NPO 2 en op nporadio1.nl. Het debat wordt geleid door Natasja Gibbs en Patrick Lodiers.

 

De volgende zes Tweede Kamerleden nemen deel aan het debat:

 • SP, Renske Leijten
 • VVD, Bente Becker
 • CDA, Wytske Postma
 • GroenLinks, Corine Ellemeet
 • PvdA, Attje Kuiken
 • D66, Vera Bergkamp

Natasja Gibbs: 'In ons land maakt het voor je kansen nog steeds uit of je vrouw of man bent. Nederland loopt hierin zelfs achter vergeleken met andere landen. In de Global Gender Gap Index staat Nederland op de 38e plek, een stuk lager dan voorheen. Een kwart van de landen in de wereld gaat ons voor. Hoogste tijd om de politieke partijen aan de tand te voelen over hun plannen voor het vergroten van gelijke kansen voor vrouwen en mannen.'

 

Patrick Lodiers: 'Op Internationale Vrouwendag, en kort voor de Tweede Kamerverkiezingen, laten we de partijen live met elkaar in debat gaan. We leggen telkens stellingen voor, waar twee politici over debatteren. Iedere stelling wordt ingeleid met feiten uit onderzoeken. De politici uit die ronde houden een korte pitch en gaan met elkaar in debat. Daarna kunnen de andere partijen ook inbrengen wat ze van de stelling vinden.'

 

De Tweede Kamerverkiezingen bij BNNVARA

Op de BNNVARA-kanalen is de komende periode extra aandacht voor de verkiezingen. Alle content van BNNVARA over de verkiezingen wordt verzameld op deze pagina: www.bnnvara.nl/verkiezingen.

 

Bron: BNNVARA

Foto: Tom Cornelissen 

 

170 miljoen euro radioreclame in 2020

De radioreclamebestedingen in 2020 komen uit op 170 miljoen euro. Dit is 17% minder dan een jaar eerder. Als gevolg van de pandemie komt vooral het eerste half jaar in de min, 31% minder inkomsten dan in 2019. Er is een snel en duidelijk herstel te zien in de tweede helft van het jaar met in het vierde kwartaal de bestedingen weer op het niveau van 2019. Het Radio Advies Bureau publiceert vandaag de netto radioreclame-omzet van 2020.

 

Radioreclame in coronajaar

De omzetdaling wordt vooral veroorzaakt door de eerste shockreactie van adverteerders tijdens de eerste lockdown. Spoedig kwam het besef dat radio in alle huishoudens een belangrijke rol speelt en wil adverterend Nederland daar weer bij aanhaken. De totale spotomzet in 2020 bedraagt 160 miljoen euro, de non-spotreclamebestedingen zijn 10,5 miljoen euro.

 

Digitale audioreclame

De investering in digitale audioreclame wordt steeds groter (+75%) en groeit uit tot een volwassen kanaal. Daarom publiceert RAB vanaf 2021 ook de digitale audio bestedingen.

 

Radioconsumptie stijgt in 2020

De luistertijd van de radioluisteraar steeg in 2020 met maar liefst 14 minuten per dag naar 4 uur en 15 minuten dagelijkse radioconsumptie. Het bereik van radio is stabiel met een weekbereik van ruim 13 miljoen en een gemiddeld dagbereik van 9,5 miljoen Nederlanders van 10 jaar en ouder. (Bron: NLO/GfK).

 

Over RAB

Het RAB (Radio Advies Bureau) is de marketingorganisatie van alle landelijke en regionale, publieke en commerciële radiostations. RAB staat voor het vermarkten van radiokennis en biedt inspiratie aan adverteerder, reclame- en mediabureaus om met radioreclame méér te bereiken bij de luisteraars van de radiomerken. Daarnaast is RAB één van de opdrachtgevers van het Nationaal Luister Onderzoek (NLO).

 

Luc Sarneel met weekendshow op NPO 3FM

Vanaf 6 maart is BNNVARA-dj Luc Sarneel elke zaterdag- en zondagmiddag te horen op NPO 3FM met zijn nieuwe programma de WiWaWeekendshow. Luc presenteert de weekendshow met een aantal bekende terugkerende gasten. Het 'Weekendcollectief' bestaat uit een interessante mix van mediamakers: Emma Wortelboer, Jurre Geluk, Sahil Amar Aïssa, Mandy Woelkens, Dzifa Kusenuh en Glodi Lugungu. Afwisselend zijn zij co-host in het programma en samen met Luc vormen zij het team waar het weekend een ontzettende boost van krijgt! Wat moet je echt in de gaten houden? Van maatschappelijke ontwikkelingen tot de tofste en nieuwste muziek. In terugkerende items als De Sterrenbehandeling en Buiten de Lijntjes doet Luc er alles aan om zijn luisteraar in het zonnetje te zetten.

 

Luc: 'Ik heb heel veel zin om in het weekend de luisteraar in het zonnetje te zetten. Een Sterrenbehandeling van je grootste idool, of je frustratie eruit gooien in de rubriek Buiten de lijntjes: we regelen het! Door de mooie mix van mediamakers in het weekendcollectief wordt elke show anders dan die ervoor.' 

 

De WiWaWeekendShow is vanaf zaterdag 6 maart op zaterdag en zondag te horen van 16:00-19:00 bij BNNVARA op 3FM. 

 

Bron: BNNVARA/Dutch Radio

Foto:  NPO 3FM

 

Leo Blokhuis mist Rob Stenders

Leo Blokhuis moet wennen aan zijn eerste keer De Verrukkelijke 15 op NPO Radio 2 zonder Rob Stenders. "Dit is raar", zei de dj zondagmiddag aan het begin van het programma. Rob maakte dinsdag bekend over te stappen naar Radio Veronica en was vrijdag al voor het laatst te horen op Radio 2.

 

De dj's presenteren sinds vorig jaar samen de hitlijst De Verrukkelijke 15. "De zondagmiddag zal wat mij betreft nooit meer hetzelfde zijn", aldus Leo. "We kunnen daar niet de hele tijd bij stil blijven staan, maar dit is mijn eerste spreek op deze zender sinds het allemaal bekend is, dus ik mag daar best even over klagen."

 

Leo omschrijft Rob als zijn grote muziek- en radiovriend. "Ik ga die man missen als een gek, hier op de zender in ieder geval. En verder hebben we elkaars telefoonnummer hoor dus dat komt allemaal wel goed."

 

Zenderbaas

Wat er met de hitlijst gaat gebeuren is nog niet duidelijk. "Daar zijn de geleerden het nog niet over eens, behalve dat die lijst moet blijven bestaan. Dus dat gaan we gewoon doen, we blijven hier jullie keuzes draaien op de zondagmiddag."

 

Dinsdag werd bekend dat Stenders, sinds 2015 te horen op NPO Radio 2, overstapt naar Veronica. Daar gaat de dj de Bonanza presenteren en wordt hij zenderbaas.

 

Bron: © ANP/Dutch Radio

Beeld: NPO Radio 2

 

Rob Janssen en Wijnand Speelman als duo in Partij voor de Vrijdag

Het AVROTROS- en 3FM radioprogramma Partij voor de Vrijdag wordt vanaf 5 maart in duovorm gepresenteerd. Rob Janssen (AVROTROS/3FM) en Wijnand Speelman (KRO-NCRV/3FM) luiden vanaf dan elke vrijdag van 19.00 tot 22.00 uur samen het weekend in.Afgelopen december maakten Rob en Wijnand tijdens 3FM Serious Request: The Lifeline voor het eerst samen radio en dat bleek een groot succes.

 

Rob Janssen: “Bij Serious Request hebben we kunnen proeven van onze samenwerking. Dat was echt een feestje en smaakte naar meer. Ik heb er zin in om elke vrijdag met Wijnand en de luisteraars het weekend te beginnen!”

 

Wijnand Speelman: “Toen Rob mij vroeg om met hem dit programma te maken heb ik geen seconde getwijfeld. Ik kan niet wachten om bij Rob aan te sluiten op de vrijdagavond. De energie is eindeloos en Partij voor de Vrijdag wordt een vrijdag-overstijgend avontuur met ambities tot in de verste uithoeken van Nederland.” Partij voor de Vrijdag kent ondanks zijn korte bestaan van 107 afleveringen een trouwe fanbase van luisteraars die wekelijks actief meedoen met de show. 

 

“De open-weekend-lijn is een van de mooiste dingen die je op de radio kan doen. We zetten de telefoon open, en gaan mee met de flow. Wat je dan krijgt, is een magische sfeer die je bijna alleen op vrijdagavond kunt bereiken,” aldus Janssen. 

 

Rob en Wijnand sluiten aan in een traditie van vrijdagavond-duo’s op 3FM. Eerder waren ‘Curry en Van Inkel’ en ‘Ekstra Weekend’ met Gerard Ekdom en Michiel Veenstra te horen.

 

Naast het radioprogramma is ‘de Partij’ ook een YouTube-serie en verschijnt iedere maandag een nieuwe aflevering online. Het programma bestaat ook als podcast, waar de luisteraar naast een samenvatting van de uitzending hoort wat er gebeurt als de microfoons dichtgaan.

 

Partij voor de Vrijdag, elke vrijdag van 19.00 tot 22.00 uur bij AVROTROS op NPO 3FM. Partij voor de Vrijdag, de podcast luister je in je favoriete podcast-app of op 3fm.nl/podcast.

 

Bron: AVROTROS 

 

Ruud de Wild en Olcay Gulsen gaan de strijd met elkaar aan in het programma Wild in het weekend op NPO Radio 2

Ruud de Wild en Olcay Gulsen gaan nu echt de strijd met elkaar aan in het KRO-NCRV programma Wild in het weekend: Ruud vs Olcay. Vanaf 5 maart hoor je elke vrijdag tussen 16.00 en 18.00 uur op NPO Radio 2 hoe ze het tegen elkaar opnemen. In vier afleveringen worden de luisteraars getrakteerd op grappige spelletjes, actualiteiten, muziek en veel ‘relationeel geweld’ tussen Ruud en Olcay. Ze spelen allebei voor een goed doel en worden bijgestaan door bekende Nederlandse duo’s. Wild in het Weekend zou eigenlijk in november 2020 te horen zijn, maar is toen uitgesteld omdat zowel Olcay als Ruud corona hadden opgelopen.

 

Hilarische spellen in een coronaproof jasje

De coronatijd heeft impact op ons allemaal. Kroegen zijn dicht, samen sporten is lastig en thuis bezoek ontvangen is opeens niet meer vanzelfsprekend. Nederland mist het sociale contact. Ruud en Olcay springen in dat gat en maken nieuwerwetse gezelligheid: ze spelen spellen met én tegen elkaar, om geld in te zamelen voor het goede doel. Elke week strijden er twee bekende Nederlanders mee met Ruud en Olcay. In de eerste uitzending, op vrijdag 5 maart, zijn Guus Meeuwis en Manon Meijers te gast.

 

De rol van de luisteraar

Wild in het weekend: Ruud vs Olcay is niet alleen live via de radio te volgen: voorafgaand aan de uitzending kun je via social media meegenieten van de competitieve strijd. Daarnaast speelt de luisteraar een belangrijke rol, want competitie tussen Team Ruud en Team Olcay is niet compleet zonder publiek vanuit huis. Luisteraars kunnen elke week bepalen wie van het bekende duo in het team van Ruud komt en wie in het team van Olcay. En elke uitzending zal de luisteraar live in de uitzending kunnen helpen bij de strijd tussen Ruud en Olcay. Ruud de Wild: ‘’Toen ik vorig jaar met Olcay in thuisquarantaine moest, waren we tot elkaar veroordeeld. We zijn dol op spelletjes, maar niet op verliezen. Daarom gaan we nu totaal vrijwillig deze ultieme strijd aan, waarbij heel Nederland op de voorste rij zit. We hebben elkaar opnieuw ontdekt en dat smaakt naar meer’’.

 

KRO-NCRV’s Wild in het weekend: Ruud vs Olcay hoor je op vrijdag 5, 12, 19 en 26 maart tussen 16.00 en 18.00 uur bij KRO-NCRV op NPO Radio 2.

 

Bron: KRO-NCRV/Dutch Radio

Foto: © Wessel de Groot

 

Rob Stenders terug bij Radio Veronica

Rob Stenders wordt de nieuwe zendermanager van Radio Veronica en eindverantwoordelijk voor de muziek en de programmering van het station. Veronica is voor Stenders een goede bekende; tussen 1987 en 1995 maakte hij daar legendarische programma’s als Stenders & Van Inkel, D’Rob of D’ronder en Shockradio. Naast zijn functie als manager van de zender zal de radiomaker ook weer te horen zijn op Veronica. Stenders gaat iedere werkdag de Bonanza presenteren, samen met sidekick Caroline Brouwer. Net als op NPO Radio 2 bepalen de luisteraars wat er gedraaid wordt in het programma.

 

Rob Stenders: “Weggaan bij NPO Radio 2 is niet makkelijk. Maar de sleutels in handen krijgen om van Radio Veronica een muzikale vrijplaats voor liefhebbers te maken, zo’n kans krijg je maar één keer. Net als Radio Veronica ben ik geboren op 18 april, m’n eerste demo stuurde ik naar Veronica, het is de zender van Stenders & Van Inkel en zo’n beetje de helft van mijn radiobestaan. Dat ik nu de kans krijg om als zenderbaas de koers van dit station te bepalen en zwart-op-wit het vertrouwen en de vrijheid heb gekregen om er de zender van te maken waar ik in geloof, maakt de cirkel rond.”

 

Marc Adriani, Directeur Radio: “Het is een eer om het roer van Radio Veronica te overhandigen aan Rob Stenders. Als geen ander weet hij luisteraars mee te nemen in een muzikaal avontuur. Ik ben ervan overtuigd dat hij zijn passie voor muziek en het radiovak meeneemt naar het Veronica-team en haar luisteraars. De claim WE. LOVE. MUSIC willen we met de komst van Rob nóg beter waarmaken.” 

 

Rob Stenders presenteerde van 1987 tot en met 1991 spraakmakende Veronica-programma’s als Stenders & Van Inkel, Oh, Wat Een Nacht, Goud van Oud en D’Rob of D’ronder. Na een korte uitstap van een jaar keerde hij in 1992 weer terug naar Radio Veronica, waar hij tot 1995 te horen was met programma’s als Listen To The Music en Shockradio.

 

De radiomaker zal vanaf 28 juni te horen zijn op Veronica. Met zijn eerste werkzaamheden als zendermanager achter de schermen start hij al iets eerder dit jaar. Op dit moment vervult Niels van Baarlen de functie van zendermanager ad-interim.

 

Marc Adriani over Van Baarlen: “Niels heeft Radio Veronica als gedreven vakman op een voortreffelijke manier aangestuurd. Mede dankzij hem kwam Veronica in een uitdagend jaar met de succesvolle 30 Fans Only concerten en werd het muziekformat verder aangescherpt. Daarnaast was hij de drijvende kracht achter de verhuizing van Veronica Inside naar de ochtend. Het is mooi om te zien dat we binnen Talpa Network dit talent in huis hebben. Uiteraard blijven we Niels op de radio horen en blijft hij zijn managementkwaliteiten ook achter de schermen inzetten binnen Talpa Network!”

 

Bron: Radio Veronica/Dutch Radio

Beeld: Ben Houdijk

 

100% NL pakt 20% winst in doelgroep 20-49

100% NL doet het goed. Het marktaandeel stijgt in de meest belangrijke commerciële doelgroep 20-49 jaar. In de maanden dec-jan pakt de zender met de beste muziek van Nederland een marktaandeel van 3,0%, een stijging van 20% ten opzichte van de vorige meting. 100% NL ziet met name groei in de doelgroep jonge vrouwen. Hier groeit het marktaandeel van 2,7% naar 4,5%, een groei van maar liefst 67%. Dat blijkt uit de meest recente meting van het Nationaal Luister Onderzoek uitgevoerd door GfK (dec ’20 – jan ’21, ma-zo, 06:00-24:00 uur).

 

Martijn Zuurveen, Radio Director RadioCorp: ''We zijn blij dat ook in het nieuwe jaar de beste muziek van Nederland goed gewaardeerd wordt door onze luisteraars en volgers. We zijn het jaar goed begonnen met een speciale Avondklokshow, geopend door Illusionist Hans Klok. Verder zochten we naar de meest aanstekelijke lach èn de leukste kassamedewerker van Nederland. Ook de komende tijd zitten luisteraars goed bij ons. Alle lijsttrekkers van grote politieke partijen zijn te gast en luisteraars maken kans op een lang weekend weg naar Disneyland Parijs.''

 

Bron: 100% NL

 

Candy Dulfer: ''In mijn gedachten zit ik al in de show van vanavond''

Candy Dulfer is zondagavond weer te horen op Sublime.

De zangeres en vrouwelijke Sublime-dj is met haar gedachten al in haar radioshow. Dat laat Candy via Facebook weten.

 

Ze schrijft: ''Zit al helemaal in de uitzending van vanavond (19:00-21:00). In mijn gedachten zit ik al in de show van vanavond. Voor al jullie non dutch speakers; het is 90 procent muziek, dus ook jij kunt het checken. De link in bio en vind mijn eerdere shows onder podcast.'' 

 

 

Candy Dulfer is iedere zondag tussen 19.00 en 21.00 uur te horen met Candy’s World op Sublime.

 

www.sublime.nl

www.candydulfer.nl

 

Bron: Dutch Radio

Beeld: Candy Dulfer - Facebook

 

Hans Schiffers onthult kunstwerk ter ere van 75 jaar Arbeidsvitaminen

Op de plek waar het 75 jaar geleden allemaal begon -het voormalig AVRO gebouw in Hilversum- onthulde presentator Hans Schiffers vrijdagochtend live in de uitzending van Arbeidsvitaminen een unieke, interactieve installatie van 75 radio’s. Ze vormen een bijzonder eerbetoon aan het langstlopende radioprogramma ter wereld en staan symbool voor 75 jaar Arbeidsvitaminen. Elke radio uit de installatie vertegenwoordigt een jaar uit de geschiedenis van Arbeidsvitaminen en heeft muziek uit dat jaar in zich. Met een grote tuner-knop is door de verschillende radio’s (en dus jaren) heen te scrollen. Zo neemt de installatie de luisteraar niet alleen mee door de geschiedenis van het programma, maar brengt het ook herinneringen naar boven. Het bracht Hans Schiffers vrijdagochtend weer even terug in zijn eerste jaar als presentator van Arbeidsvitaminen. Hij koos voor het jaartal 1992 waarna ‘Heal the World’ van Michael Jackson te horen was uit een van de radio’s.

 

Hans Schiffers viert de dag dat het programma exact 75 jaar bestaat samen met oud-Arbeidsvitaminen-presentatoren Gerard Ekdom en Jan Steeman. Zij nemen tussen 18.00 en 20.00 uur vrijdagavond weer plaats achter de microfoon om live radio te maken. Ook staan er de hele dag feestelijke optredens op het programma van artiesten die hebben bijgedragen aan het succes van het programma onder wie The Cats Tribute Band, Gerard Joling, George Baker, Douwe Bob en Peter Koelewijn.

 

Hans Schiffers, presentator Arbeidsvitaminen: “Ik ben vereerd en trots dat dit programma al 75 jaar lang bewijst met zijn tijd mee te gaan. Elke plaat die wij laten horen, is aangevraagd door een luisteraar en heeft een verhaal. Muziek inspireert, ontroert en verbindt. Het helpt mensen de dag door, het zijn letterlijk vitaminen om de dagelijkse arbeid uit te voeren. Dit programma kan zeker nog 75 jaar mee!”

 

Bart Barnas, mediadirecteur AVROTROS: “Arbeidsvitaminen is al 75 jaar het radioprogramma waar iedereen een verzoeknummer kan aanvragen. Hierdoor vormt Arbeidsvitaminen een mooie afspiegeling van wat wij met z’n allen luisteren. Het is een programma dat al 75 jaar door ons - door alle Nederlanders - wordt gemaakt en zo mensen met elkaar verbindt. En dat is precies waar AVROTROS voor staat.''

 

Mensen die nieuwsgierig zijn naar de installatie moeten nog even geduld hebben. In verband met de huidige Corona-maatregelen is de installatie vooralsnog alleen voor genodigden te zien. Zodra de situatie het weer toestaat, maakt AVROTROS de installatie ook toegankelijk voor publiek.

 

Bron: (beeld) AVROTROS/Dutch Radio

 

Angelique Houtveen op Sublime

Angelique Houtveen gaat vanaf 1 maart het radioprogramma ‘Angelique’s Afternoon’ maken. Het programma is elke maandag tot en met donderdag tussen 16.00 uur en 19.00 uur te beluisteren op Sublime.

 

Angelique gaat de luisteraars van Sublime voorzien in de behoefte aan meer verdieping over funk, soul en jazzmuziek. De DJ maakte eerder radioprogramma’s bij Radio 6 en 3FM, waar ze opviel door haar grote passie en kennis van funk, soul, jazz, hiphop en r&b. Angelique zal in haar nieuwe programma op Sublime een podium voor talent creëren en een laidback vibe neerzetten met veel ruimte voor muziek die je op geen enkele andere radiozender hoort.

 

Angelique Houtveen: “Mijn grote liefde voor de muziek die Sublime draait is nooit een geheim geweest. Met de nieuwe koers die zij inzetten zag ik kans om mijn hart te volgen en een programma te maken waar de liefde voor soul, jazz, funk centraal staat. Nederland (en daarbuiten) heeft zoveel talent binnen deze genres die een volwaardig platform verdienen. Dat wil ik graag creëren in de mix met vertrouwde classics en mooie verhalen. Een relaxte middagshow waar je bij kan thuiskomen.”

 

De komst van Angelique naar Sublime is onderdeel van een grotere metamorfose bij de radiozender. Eerder deze maand startte Jaap Brienen met ‘De Sublime Ochtendshow’. Francis Broekhuijsen startte met het avondprogramma ‘The Sublime Experience’. Candy Dulfer is begonnen met een nieuw zondagavondprogramma: ‘Candy’s World’. Dj Turne Edwards maakt elke vrijdagavond het programma ‘The Sublime WeekendMix’, en dj Rob Manga maakt op zaterdagavond het programma ‘The Groove’. Vanaf 1 maart zal doordeweeks dagelijks tussen 10.00 uur en 16.00 uur ‘De Sublime Non-stop Werkdag’ worden uitgezonden, met de beste funk, soul & jazzmuziek zonder onderbreking.

 

Angelique Houtveen start vanaf 1 maart met het radioprogramma ‘Angelique’s Afternoon’. Het programma wordt elke maandag tot en met donderdag tussen 16.00 uur en 19.00 uur uitgezonden op Sublime.

 

Bron: (beeld) Sublime/Dutch Radio

 

Willem Boele over eigen piratenzender bij Radio M Utrecht

Willem Boele was dinsdag om 13.00 uur te gast bij Conny Kraaijeveld in het lunchprogramma Aan Tafel! op Radio M Utrecht.

 

In het kader van De Week van de Eighties op Radio M Utrecht gaat Conny terug naar de jaren 80. Ze bespreekt met interessante gasten de tijd van toen.

 

In de uitzending van 16 februari ging het over de radio uit de jaren 80.

 

Willem Boele alias Freddy van de Velde besloot in 1982 zijn eigen piratenzender op te zetten omdat hij vond dat er te weinig Nederlandstalige en levensliederen te horen waren op de bestaande zenders.

 

De uitzending: Willem Boele te gast bij Conny Kraaijeveld op Radio M Utrecht is terug te luisteren via de website van RTV Utrecht.

 

Bron: Dutch Radio/RTV Utrecht

Foto: Alie Boele

 

Vier bekende stemmen zijn recordbedrag waard bij Radio 538

Radio 538 geeft een recordbedrag van €100.000,- weg aan één van haar luisteraars. Nooit eerder keerde het radiostation zo’n hoog geldbedrag uit. Luisteraars moeten daar natuurlijk wel iets voor doen. Aan hen de taak om de stemmen van vier bekende nationale en internationale sterren te herkennen. Een pittige opgave, aangezien iedere ster één woord van 'Win Met De Zin' uitspreekt en dus maar een fractie van een seconde te horen is. De luisteraar die alle vier de stemmen weet te herkennen, wint de allerhoogste jackpot van maar liefst een ton. Daardoor is het radiospel spannender dan ooit. ‘Win Met De Zin’ is vanaf maandag 1 maart te horen op Radio 538.

 

538-dj Frank Dane werd tijdens zijn radio-uitzending verrast toen een mysterieuze ton de studio in werd gereden, vergezeld door een beveiliger die het voorwerp met zijn leven bewaakte. Een aftelklok verscheen en zenuwslopende uren volgden. De dj's van 538 probeerden de beveiliger om te praten en in de buurt van de ton te komen, maar slaagden daar niet in. Toen de klok tijdens het programma van dj’s Coen Swijnenberg en Sander Lantinga op nul kwam te staan, maakte de beveiliger plaats en kreeg Lantinga de eer om de ton open te breken. Het mysterieuze voorwerp bleek de hele dag symbool te staan voor de ton aan euro’s die het radiostation gaat uitkeren.

 

Vanaf maandag 1 maart zitten luisteraars van 538 aan de radio gekluisterd. Één zin, vier woorden; uitgesproken door verschillende nationale en internationale sterren. Zodra luisteraars denken te weten van wie de stemmen zijn, kunnen zij meespelen door op de knop in de gratis 538-app te drukken. Iedere werkdag tussen 07.00 uur en 19.00 uur krijgen zij een paar keer de kans om een poging te wagen. Na iedere poging laat de jury weten hoeveel stemmen goed zijn, maar niet welke. Om luisteraars een beetje op weg te helpen, worden er in de week van 22 februari op verschillende manieren hints gegeven die hen dichterbij één van de stemmen brengen. Luisteren loont: door aan de radio gekluisterd te zitten, komen luisteraars het snelst bij de oplossing en de €100.000,-.

 

‘Win Met De Zin’ is vanaf maandag 1 maart iedere werkdag tussen 07.00 uur en 19.00 uur te horen op Radio 538.

 

Bron: (beeld) Radio 538/Dutch Radio

 

Lijsttrekkers grootste politieke partijen te gast bij Goedemorgen 100% NL

De verkiezingsweken zijn begonnen, ook bij radiostation 100% NL. De komende maand zijn de lijsttrekkers van de grootste politieke partijen te gast bij Goedemorgen 100% NL met dj Koen Hansen. Geert Wilders (PVV) trapt af, precies een maand voor de Tweede Kamerverkiezingen plaatsvinden.

 

Wilders sprak onder andere over het uitsluiten van de PVV door Mark Rutte, de beschuldigingen aan het adres van PVV'er Dion Graus, het vaccinatieproces en over zijn vrouw - die zijn kapsel probeert bij te houden sinds de kapsalons dicht zijn.

 

100% NL-dj Koen Hansen is ontzettend blij dat politici tijd maken voor de luisteraars en volgers van 100% NL: “Je hoort en ziet de politici altijd op de journaals en in de talkshows. Dat ervaar ik zelf vaak als afstandelijk. Daar probeer ik de komende weken verandering in te brengen. Naast het op een laagdrempelige manier behandelen van de standpunten, probeer ik de politici dichterbij onze luisteraars en volgers te brengen. Mijn doel is dat zoveel mogelijk Nederlanders gaan stemmen in maart.”

 

In de komende maand ontvangt Koen onder meer Mark Rutte, Wopke Hoekstra, Lilian Marijnissen, Thierry Baudet, Lilianne Ploumen, Esther Ouwehand, Sylvana Simons en Farid Azarkan. Het nieuws van de dag wordt doorgenomen en luisteraars kunnen vragen stellen over partijstandpunten. Politici spelen de “100% Nederland Quiz” (een pubquiz over Nederland) en doen geblinddoekt een smaaktest, is de politicus thuis in de Hollandse keuken?

Goedemorgen 100% NL met Koen Hansen is elke werkdag van 06.00 tot 10.00 uur te horen op 100% NL.

 

Bron: (foto)  100% NL 

 

Willem Boele te gast bij Conny Kraaijeveld in het lunchprogramma Aan Tafel!

In het lunchprogramma Aan Tafel! duikt Conny Kraaijeveld dagelijks vanaf 12.00 uur in de jaren 80 en bespreekt met interessante gasten onder andere de radio, televisie en trends van toen.

 

Willem Boele uit Kockengen komt langs bij Radio M Utrecht. Hij was al vanaf de middelbare school radioman in hart en nieren. Willem vond dat er te weinig Nederlandstalige en levensliederen te horen waren op de bestaande zenders en besloot in 1982 zijn eigen piratenzender op te zetten.

 

De Week van de Eighties is van maandag 15 tot en met vrijdag 19 februari op Radio M Utrecht FM 93.1 en via de RTV Utrecht app te beluisteren.

 

Willem Boele, dinsdag 16 februari tussen 13.00 en 14.00 uur bij Conny Kraaijeveld Aan Tafel!

 

Bron: Geheime Radio/RTV Utrecht

Beeld: Stichtse Vecht

 

3FM-dj Sander Hoogendoorn alias Sanderhalve Meter komt met carnavalshit 'Laat Je Prik Zien'

3FM-dj Sander Hoogendoorn alias Sanderhalve Meter brengt een gloednieuwe carnavalshit uit. De titel van de plaat is 'Laat Je Prik Zien'. 

 

De videoclip is hieronder te zien.

      

 

Sander en zijn complete vriendenteam zingen uit volle borst "Laat je prikken!". De carnavalshit is onderdeel van het 'Laat Je Prik Zien'-project dat Sander met zijn vriendenteam is gestart. 

 

Meer informatie daarover is te vinden via www.bnnvara.nl/laatjeprikzien.

 

Bron: (beeld) NPO 3FM/Dutch Radio

 

Rámon Verkoeijen over burn-out in interview Parool

Rámon Verkoeijen ziet geen donkere periode als hij terugkijkt op de ernstige burn-out die hij heeft gehad. Het was voor de 3FM-dj "veel meer een verlichtende tijd", zegt hij in een interview met Het Parool, dat zaterdag verschijnt.

 

Het gaat nu goed met Rámon. "Dat energieke gevoel van vroeger is er weer. Ik word tegenwoordig weer vroeg wakker met de zin om iets te ondernemen", aldus de radiomaker. Volgens hem is dat gevoel langzaam maar zeker teruggekeerd in de tweede helft van vorig jaar. "Niet dat ik weer de oude ben, hè? Ik heb juist het gevoel dat ik het afgelopen jaar veel nieuwe inzichten heb opgedaan."

 

"De belangrijkste winst: ik ben gaan inzien dat ik veel meer ben dan een functietitel. Ik was me toch gaan vereenzelvigen met mijn baan", legt Rámon uit. "Maar er is veel meer: je passies, interesses, de mensen om je heen; die maken pas echt wie je bent."

 

Rámon was voor zijn burn-out naar eigen zeggen "misschien wel 95 procent" van de dag met zijn werk bezig. De verhoudingen raakten totaal uit balans, zegt hij. "Aan hoe ik me voelde besteedde ik helemaal geen aandacht. Ik was tot ’s avonds laat aan het bellen met collega’s, voelde mezelf heel betrokken. (...) Alles moest perfect zijn."

 

Inmiddels kijkt hij met een gevoel van dankbaarheid terug op zijn burn-out. "Dat gevoel had ik na twee weken al. Door alleen de dingen te doen waarvan ik echt blij word, is er nu balans", zegt Rámon. "Ik heb mijn leven opnieuw kunnen inrichten. Op de manier zoals ik het wil."

 

Bron: ANP/Dutch Radio

Beeld: Dumpert

 

De Q-top 500 van de '90s op Qmusic

Vanaf maandag 15 februari gaat Qmusic 20 tot 30 jaar terug in de tijd naar de 'wonderful days' van de jaren negentig, toen er 'no limit' aan muziekstijlen was. Van 15 t/m 18 februari zendt de radiozender de Q-top 500 van de '90s uit. 

 

Vier dagen lang kunnen luisteraars zich wanen in de tijd waarin we nog niet vastgelijmd zaten aan onze mobiele telefoon, ons belangrijkste bezit de volledige collectie Flippo's was en we naar de videotheek gingen om thuis een avondje te 'netflixen'. De trip down memory lane wordt naast de muziek uit de Top 500 verder versterkt door de dagelijkse '90s Rebus. Met dat spel maken luisteraars kans op typische '90s producten zoals een klassieke Super Nintendo en een retro boombox. 

 

De vijfhonderd meest gekozen hits door de luisteraars zijn van maandag 15 t/m donderdag 18 februari elke dag van 06:00 tot 19:00 uur te horen in de Q-top 500 van de '90s. Staat 'Rainbow In The Sky' van Paul Elstak voor de 10e keer op rij op 1? De 2021-editie van de lijst is nu te bekijken op Qmusic.nl, de top 10 houdt Qmusic zoals gebruikelijk tot het laatste moment geheim.

 

Bron: Qmusic/Dutch Radio

 

538-dj’s kiezen vijftig vunzigste platen

Komende zondag stijgt de temperatuur op Radio 538 tot ver boven het vriespunt. Op de dag van de liefde presenteren Ivo van Breukelen en Barend van Deelen de ‘Vunzige 50’, een lijst vol lekkere glijers die zij samen met de andere dj’s van 538 hebben geselecteerd. Nummers als ‘Sexual Healing’, ‘How Many Licks’, ‘Turn Your Lights Down Low’ en natuurlijk ‘Pony’ van Ginuwine komen allemaal voorbij op 14 februari tussen 14.00 en 18.00 uur.

 

In de huidige maatschappij waarin anderhalve meter afstand houden de norm is, groeit de behoefte naar aanraking, warmte en liefde. ‘Huidhonger’ werd niet voor niets bijna uitgeroepen tot woord van het jaar. Reden voor 538 om de programmering komende zondag om te gooien en de hartslag van luisteraars te verhogen.

 

“Vunzige deuntjes zijn altijd lekker en als ik er eentje uit zou mogen kiezen is het ‘Freak me’ van Another Level”, aldus Barend van Deelen. Ook Ivo van Breukelen krijgt warme gevoelens bij deze plaat: “Dit was mijn eerste kennismaking met vunzige nummers. Ik was acht jaar toen het nummer uitkwam en de tekst ‘Let me lick you up and down, till you say stop’ fascineerde mij toen al.”

 

“Voor mij is 'I Wanna Sex You Up' van Color Me Badd echt de ultieme glijer. Het nummer duurt 3.56 minuten, maar ik had aan een refrein genoeg destijds, haha,”, zegt Sander Lantinga. “Er zit voor iedereen wel een plaat tussen. Als je met deze lijst niet in de juiste stemming komt, dan weet ik het ook niet meer!”

 

Luisteraars die om 18.00 uur nog op hun stoel zitten, kunnen samen met Igmar Felicia op zoek naar hét geheim van een goede relatie. De dj is alweer enige tijd vrijgezel en probeert erachter te komen hoe romantisch zijn collega-dj’s zijn. ‘Valentijn Bij Igmar’ is tot 21.00 uur te volgen via Radio 538 en TV 538.

 

Bron: Radio 538

 

Sky Radio brengt non-stop lovesongs met Valentijn Top 101

Sky Radio zendt zondag 14 februari de ‘Valentijn Top 101’ uit met de favoriete lovesongs van de luisteraar.

 

Afgelopen week konden luisteraars van Sky Radio stemmen op hun favoriete lovesongs. 'Perfect' van Ed Sheeran blijkt veruit het populairste liefdesliedje. 'Make You Feel My Love' van Adele en 'All of Me' van John Legend maken de top 3 compleet. Ed Sheeran blijkt ook de absolute romanticus te zijn, hij staat maar liefst zeven keer in de lijst. Ook Danny Vera, Maroon 5 en Whitney Houston komen voor in de lijst. 

 

Uunco Cerfontaine, Radio Director Sky Radio: “Met de Valentijn Top 101 hopen we een bijdrage te kunnen leveren aan het feel good gevoel van Valentijnsdag. Uit het onderzoek blijkt dat ruim een kwart van de Nederlanders al van plan is om Valentijn te vieren en dat kan heel goed met deze speciale hitlijst van Sky. Maar ook als je geen Valentijn viert hopen we je een plezier te doen met deze lijst vol ultieme lovesongs, die ook gewoon goede popclassics zijn.”

 

De Valentijn Top 101 is zondag 14 februari tussen 10.00 en 18.00 uur te horen op Sky Radio. Het onderzoek van Sky Radio is uitgevoerd onder een representatieve groep van bijna 3.500 Nederlanders uit het Hart van Nederland-panel.   

 

Bron: Sky Radio/Dutch Radio

 

Ferry Kok wint bokaal voor leukste aptoniem bij Radio 538

Ferry Kok uit Moordrecht werkt al jaren in de keuken van een ferry, je raadt het al: als kok! Ferry’s naam sluit naadloos aan bij wat hij in het dagelijks leven doet en daarmee is de Moordrechtenaar naamdrager van een zogeheten ‘aptoniem’. Toeval of een uitzondering zou je denken, maar niets lijkt minder waar. Er zijn zelfs zoveel voorbeelden, dat 538-dj Frank Dane besloot om samen met zijn luisteraars op zoek te gaan naar de leukste aptoniem. Luisteraars van ‘De 538 Ochtendshow’ stemden massaal op Ferry, die vrijdag in de 538-studio werd bekroond met de titel en een grote bokaal. Na Ferry Kok volgen Marco Spijkerman (timmerman) en Maarten Hornikx (hoogleraar in geluid) op de tweede en derde positie.

 

Ferry Kok: “Dat mijn naam en beroep bij elkaar passen is puur toeval. Ik heb vroeger voor kok geleerd en zag toen een baan voorbij komen op de ferry. Ik heb er toen niet eens echt over nagedacht en doe dit al twintig jaar met veel plezier.”

 

538-dj Frank Dane: ''Vorig jaar belden we met Hennie de Haan, woordvoerder van de pluimveesector, waarna we besloten om dagelijks luisteraars op te roepen die ook een naam hebben passend bij hun beroep. We hadden nooit gedacht dat er zoveel voorbeelden zouden zijn, allemaal dankzij honderden tips van 538-luisteraars. Ferry is een terechte winnaar en trotse naamdrager!"

 

TOP 10

 1. Ferry Kok - kok op een ferry
 2. Marco Spijkerman (getrouwd met Lianne den Hamer) - timmerman
 3. Maarten Hornikx - hoogleraar in geluid
 4. Arina Naaktgeboren - kraamverzorgster
 5. Els Suiker - diabetesverpleegkundige
 6. Ignar Rip - begraafplaatsbeheerder
 7. Tim Timmer - timmerman
 8. Klaske Meester - juffrouw
 9. John den Boef - werkt bij de politie
 10. Mario Lek - loodgieter

Hennie de Haan Cup

538-dj Frank Dane belde vorig jaar in ‘De 538 Ochtendshow’ met Hennie de Haan, woordvoerder van de pluimveesector, waarna hij besloot om luisteraars met een aptoniem dagelijks in de schijnwerpers te zetten in de rubriek ‘Hennie de Haan Cup’. Honderd uitzendingen en aptoniemen later blijven luisteraars zichzelf of naamdragers uit hun omgeving opgeven, waarna Frank besloot een verkiezing te starten. Luisteraars kozen de winnaar door via 538.nl te stemmen op alle honderd namen die in ‘De 538 Ochtendshow’ voorbij zijn gekomen.

 

De 538 Ochtendshow met Frank Dane is iedere maandag tot vrijdag van 06.00 uur tot 10.00 uur te horen op 538. De beelden uit dit bericht mogen gebruikt worden, mits de juiste credits worden vermeld: Radio 538 – De 538 Ochtendshow met Frank Dane.

 

Bron: (beeld) Radio 538/Dutch Radio

 

Aspirant-premiers op sollicitatiegesprek in nieuwe PowNed-podcast (NPO Radio 1)

Wie bestiert na maart 2021 het Torentje in Den Haag? In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen neemt Bram Douwes, voorzitter van de Commissie Douwes, wekelijks een pittig sollicitatiegesprek af met iemand die denkt dat hij of zij best minister-president van Nederland zou kunnen worden. Vanaf woensdag 17 februari wekelijks te beluisteren op nporadio1.nl en de bekende podcastplatformen.

 

Gaat Mark Rutte voor zijn vierde termijn of neemt iemand anders straks zijn of haar intrek in het Torentje? Diverse kandidaten denken het in zich te hebben. Maar denken wij daar net zo over? Hoe gaat Lilian Marijnissen om met een vierde en nog intensere Corona-golf, heeft Pieter Omtzigt een klik met het land en is hij bekend met het repertoire van Tino Martin, en is Joost Eerdmans bereid zijn talkshowbezoek op te geven in de arbeidsvoorwaarden?


Voor de commissie zullen o.a. verschijnen: 
- Joost Eerdmans, lijsttrekker JA21

- Talitha Muusse, generatie-expert en presentator Op1

- Femke Merel van Kooten, lijsttrekker Splinter

- Joris Thijssen, ex-directeur Greenpeace, kandidaat-Kamerlid PvdA

- Pieter Omtzigt, nummer 2 CDA en running mate Wopke Hoekstra

- Lilian Marijnissen, lijsttrekker SP

- Thierry Baudet, lijsttrekker FvD

De podcast ‘Sollicitatiegesprek met de minister-president’ is vanaf woensdag 17 februari wekelijks te beluisteren op nporadio1.nl en de bekende podcastplatformen. 

 

Bron: (beeld) PowNed

 

Premier Mark Rutte blikt met Dr Kelder terug op bewogen jaar

In een uitzonderlijk interview blikt premier Mark Rutte terug op een zonderling coronajaar in het AVROTROS-radioprogramma Dr Kelder en Co op zaterdag 13 februari. Geheel in de traditie van ‘uw wekelijkse radiotherapie tegen hypes en hysterie’ wordt dat nu niet gedaan door het fileren van politieke beslissingen en coronamaatregelen, maar aan de hand van een gezamenlijke hobby van de presentator en de premier: het terugluisteren van historische politieke fragmenten.

 

Aan de hand van deze fragmenten lopen minister-president Mark Rutte en presentator Jort Kelder langs bijzondere gebeurtenissen van het afgelopen jaar. Van Torentjes-toespraken via omvallende ministers, koninklijke toespraken (en blunders) naar de hoop op verlichting en het licht aan het einde van de tunnel. 

 

Inkijk in bijzondere vriendschap

Het wordt een interview zonder hysterie van de besmettingscijfers, hijgerige IC-artsen of de journalistieke fascinatie met de waan van de dag. Te verwachten is een ontspannen gesprek dat een inkijkje geeft in de bijzondere vriendschap tussen Mark Rutte en Jort Kelder. Vragen als ‘Hoe is het om premier te zijn in deze moeilijke tijden?’ ‘Met wie voelt de premier een historische verbondenheid?’ ‘En wat denk je als je na een Torentje-toespraak door een lege Hofstad loopt?’, passeren de revue.  

 

Dr Kelder en Co wordt zaterdag 13 februari van 13.00 tot 14.00 uur live uitgezonden vanuit VondelCS op Radio 1.

 

Bron: AVROTROS

Beeld: De Telegraaf

 

Dries Roelvink nieuwste columnist Veronica Inside Ochtendshow

Dries Roelvink is de nieuwste columnist bij de Veronica Inside Ochtendshow op Radio Veronica. Dat meldt de commerciële radiozender op haar website.

 

Iedere week neemt de zanger op geheel eigen wijze de 3 opvallendste mediamomenten van de week door op Radio Veronica.

 

Veronica Inside Ochtendshow

Luister iedere werkdag naar de Veronica Inside Ochtendshow in de ochtend op Radio Veronica! Vanaf 6.30 uur zorgen Wilfred Genee, Rick Romijn, Niels van Baarlen, Florentien van der Meulen en Jan Joost van Gangelen voor een knallend begin van je werkdag.

 

Bron: (beeld) Radio Veronica/Dutch Radio

 

Radio M Utrecht gaat terug naar de 80's

De jaren tachtig: het decennium van Ciske de Rat, Zeg 'ns AAA en Dynasty. En wie keek er niet naar Medisch Centrum West of luisterde naar De Avondspits? Vanaf maandag 15 februari is het vijf dagen lang De Week van de Eighties op Radio M Utrecht! Lekker wegdromen met de beste hits van Michael Jackson, Whitney Houston en de Dolly Dots, luisteren naar leuke gasten in Aan Tafel! en de hele week kans op te gekke prijzen. Natuurlijk kan je ook je eigen favoriete 80's hit aanvragen bij Jos in Eighties op Verzoek.

 

Programmaleider Radio M Utrecht Pieter Vorage: “Muziek uit de jaren 80 is weer helemaal terug en vaak een inspiratiebron voor artiesten van nu. In De Week van de Eighties verrassen we onze luisteraars met de bekende meezingers en vergeten hits van toen. Luister dus naar Radio M Utrecht voor een fijne week nostalgie en dat heerlijke jaren 80 gevoel!”

 

Aan Tafel!

In het lunchprogramma Aan Tafel! duikt Conny Kraaijeveld dagelijks vanaf 12.00 uur in de jaren 80 en bespreekt met interessante gasten onder andere de radio, televisie en trends van toen. Zo is de Utrechtse modejournaliste Cécile Narinx, te gast. Ze vertelt over de mode uit de jaren ’80, maar ook over de verschillende warenhuizen uit die tijd, de modeshows en de ontwerpers die toen in de schijnwerpers stonden. Ook Willem Boele uit Kockengen komt langs. Hij was al vanaf de middelbare school radioman in hart en nieren. Willem vond dat er te weinig Nederlandstalige en levensliederen te horen waren op de bestaande zenders en besloot in 1982 zijn eigen piratenzender op te zetten.

 

Prachtig 80

Edwin Meerman presenteert iedere werkdag tussen 14.00 en 15.00 uur het programma Prachtig 80. Een muzikale terugblik op de jaren 80 met elke dag een ander thema: meidengroepen, filmmuziek, covers, het songfestival en instrumentale muziek.

 

Eighties op Verzoek

Elke dag tussen 15.00 en 17.00 uur presenteert Jos van Heerden de beste muziek uit de jaren 80 op verzoek. Zelf een plaat aanvragen kan via www.rtvutrecht.nl/verzoek.

 

Super Eighties

Tussen 19:00 en 20:00 uur presenteert Edwin Meerman het programma Super Eighties. In dit programma veel aandacht voor de vergeten hits uit de jaren 80.

 

De Week van de Eighties is van maandag 15 tot en met vrijdag 19 februari op Radio M Utrecht FM 93.1 en via de RTV Utrecht app te beluisteren. Radio M Utrecht FM 93.1 is onderdeel van RTV Utrecht, de omroep voor de stad en provincie Utrecht.

 

Bron: RTV Utrecht/Dutch Radio

 

Jan-Willem Start Op woensdag live vanaf de ijsbaan

Jan-Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte maken hun ochtendshow woensdag live vanaf de ijsbaan. Dat besloten ze spontaan nadat Veiligheidsberaad-voorzitter Hubert Bruls vertelde dat ijsbanen gewoon open mogen.

 

Het winterse weer zorgt normaal gesproken voor veel sport- en spelplezier in de sneeuw en op het ijs. Met de huidige coronamaatregelen is het allemaal net even anders. Toch mogen de ijsbanen volgens Hubert Bruls gewoon open. "Je kunt het het beste vergelijken met als je de natuur in gaat, het park in loopt of buiten met z'n tweeën aan het sporten bent. Dat mag allemaal. Eigenlijk heb je dezelfde soort aanwijzingen of beperkingen als wanneer je gewoon buiten zou gaan sporten of wandelen in de natuur. Dat geldt ook voor het schaatsen", legt Bruls uit. 

 

Dat gegeven bracht Jan-Willem meteen op een fris idee. "Vorige week tijdens het winnen van die Gouden RadioRing werd mij gevraagd: 'Wat mis je nou het meest tijdens de coronaperiode?'. Toen zei ik: 'Ik zou heel graag weer naar buiten willen met het programma", vertelt hij.

 

En dus grijpt Jan-Willem nu gelijk zijn kans en glijdt hij op 10 februari richting de ijsbaan om daar met Jeroen de ochtendshow te maken. RTL-weervrouw Marjon de Hond voorspelt alvast Siberische taferelen voor a.s. woensdag. "Het wordt wel echt bar jongens, komend weekend. Als die sneeuw blijft liggen, kun je volgende week misschien wel minimumtemperaturen gaan halen van -15 of -20 graden", aldus Marjon. 

 

Je hoort Jan-Willem Start Op vanaf de ijsbaan op woensdag 10 februari van 06.00 tot 09.00 uur op NPO Radio 2.

 

Bron: (beeld) NPO Radio 2/Dutch Radio

 

Jeroen van Inkel is stem kwijt

Jeroen van Inkel zijn stem is overbelast. Dat meldt de NPO-dj op sociale media.

 

Van Inkel schrijft: ''Mag twee weken niet praten! Overbelast etc. Dus als ik geen antwoord geef....''

 

De NPO Radio 2-dj verzorgt in het weekend drie shows, in de ochtend en de nacht. Deze worden overgenomen door collega Giel Beelen.

 

Van Inkel maakte afgelopen najaar de overstap van NPO Radio 5 naar NPO Radio 2.

 

Bron: Dutch Radio/ANP

Beeld: NPO Radio 2

 

Luc Sarneel krijgt weekendprogramma op NPO 3FM

Een nieuwe aanwinst voor de weekendprogrammering van NPO 3FM: vanaf zaterdag 6 maart presenteert Luc Sarneel (BNNVARA) iedere zaterdag- en zondagmiddag tussen 16.00 en 19.00 uur de WiWaWeekendShow. 

 

Tijdens de WiWaWeekendShow vertelt Luc je wat écht de moeite waard is. De 3FM-dj laat je ieder weekend weten wat je in de gaten moet houden: van maatschappelijke ontwikkelingen tot de tofste en nieuwste muziek. Het is een programma voor de luisteraar, maar zeker ook mét de luisteraar. Hij bespreekt topics waar je meer over wil weten en gaat het gesprek met zijn gasten aan over allerlei onderwerpen: van de liefde tot alles over je lichaam en van positief denken tot sociale betrokkenheid. Zo probeert Luc je weekend nog spannender, leuker en verfrissender te maken.

 

Buiten de lijntjes

De show bestaat uit items als De Sterrenbehandeling, waarin luisteraars als verrassing gekoppeld worden aan hun grootste idool. In Buiten de lijntjes worden jongeren op onconventionele wijze geholpen. Heeft iemand een vervelende periode achter de rug en moet alle frustratie er even uit? Geen probleem, dat wordt geregeld! En dat doet Luc niet alleen: hij schakelt elk weekend de hulp in van een mediatalent als co-host, die om de drie à vier weken terugkeert in het programma. 

 

De Ochtenddienst

Momenteel presenteert Luc Sarneel De Ochtenddienst tussen 04.00 en 06.00 uur op NPO 3FM. Nacht-dj Andres Odijk (KRO-NCRV) neemt deze uren voor zijn rekening en zal vanaf maandag 1 maart te horen zijn tijdens het vroege ochtendprogramma.

 

Bron: NPO 3FM/Dutch Radio

 

AVROTROS/3FM-dj richt eigen fictieve politieke partij op in nieuwe podcast

Wat als jongeren hun ideale politieke partij zouden samenstellen? Hoe zou die eruit moeten zien? In de podcast ‘Partij 30-’ start AVROTROS- en NPO 3FM-dj Olivier Bakker een fictieve politieke partij en gaat hij op onderzoek uit. 'Partij 30- ' is vanaf maandag 8 februari wekelijks te beluisteren in je favoriete podcast-app.

 

Onderwijs, het klimaat, de zorg, de woningmarkt en gelijkheid. Dit zijn volgens jonge stemgerechtigden de belangrijkste thema’s tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Dat blijkt uit onderzoek dat in samenwerking met het EenVandaag Opiniepanel is gedaan onder jongeren in de leeftijd van 18 tot 30 jaar. In iedere aflevering van de podcast ‘Partij 30-’ wordt een van deze thema’s uitgebreid behandeld. 

 

Experts

Het perspectief van jonge stemgerechtigden staat in de podcast centraal. In audioberichten horen we wekelijks welke plannen zij rondom een thema graag uitgevoerd willen zien. Olivier Bakker gaat hierover met experts in gesprek: wat zijn de effecten, haalbaarheid en effectiviteit van deze plannen? Daarnaast ligt Gijs Rademaker van het EenVandaag Opiniepanel elke aflevering de onderzoekscijfers toe. 

 

De experts die aanschuiven, zijn: Op1-presentator Talitha Muuse (klimaat), redacteur en podcastmaker Stefan ten Teije (wonen), psycholoog en auteur Thijs Launspach (zorg), socioloog Justine van de Beek (gelijkheid) en auteur Koen Wessels (onderwijs). 

 

Het ‘Partij 30-’ pamflet

De laatste aflevering staat in het teken van het ‘Partij 30-’ pamflet: een document met alle plannen uit de voorgaande afleveringen. Dit pamflet wordt voorgelegd aan Kamerleden. Wat gaan de verschillende partijen met deze thema’s doen in hun beleid? Het pamflet komt ook online zodat jonge kiezers in een oogopslag zien welke partijen het meest in de buurt komen van de plannen die voor hen belangrijk zijn. 

 

Bekijk hieronder de trailer.

 

Olivier Bakker presenteert ieder weekend namens AVROTROS de Mega Top 30 op 

NPO 3FM.

Partij 30-, een podcast van AVROTROS en NPO 3FM, is vanaf 8 februari wekelijks te beluisteren in je favoriete podcast-app.

 

Bron: (beeld) AVROTROS/Dutch Radio

 

Robert ten Brink met All You Need Is Love Radio op 100% NL

Op zondag 14 februari gaat Robert ten Brink een eigen Valentijn-special presenteren! Van 15:00 uur tot 20:00 uur hoor je op 100% NL live de mooiste liefdesverhalen en romantische liefdesliedjes! 

 

Robert ten Brink: ‘Ik vind het ontzettend gaaf dat ik All You Need Is Love Radio mag gaan maken. Mijn carrière begon ooit bij de radio en eerlijk gezegd is dat nog steeds mijn eerste liefde. Ik kijk ernaar uit om samen met 100% NL mooie liefdeswensen te vervullen en roep iedereen op om te luisteren naar deze bijzondere uitzending’. 

 

Je kan nu jouw geliefde opgeven via de actiepagina op de website van 100% NL en wie weet verrassen ze jouw vriend of vriendin tijdens All You Need Is Love Radio! 

 

Bron: (beeld) 100% NL/Dutch Radio

 

Veronica’s Snipperhit komt met zestig versnipperde hits in nieuwe editie

Vanaf maandag 8 februari is één van de meest legendarische en bekendste spellen terug op de radio: de Snipperhit. In deze nieuwe editie wordt het spel anders gespeeld dan voorgaande jaren. Tussen 8 en 26 februari gaan namelijk zestig hits de beruchte versnipperaar in. Ieder programma introduceren de dj's een nieuwe Snipperhit en de jackpot wordt bepaald door een speciaal prijzenrad, waardoor luisteraars direct kans maken op een bedrag van maximaal €2.500,-.

 

Zodra luisteraars in de uitzending komen, geeft de dj een slinger aan een speciaal Snipperhit-rad waarmee de jackpot wordt bepaald. Vervolgens gaat een hit door de beruchte versnipperaar, waarna het aan de luisteraar is om de titel en bijhorende artiest te raden. Veronica-hits als Viva La Vida van Coldplay, Paradise City van Guns N' Roses en Blinding Lights van The Weeknd zijn natuurlijk bij iedereen bekend, maar herkennen luisteraars deze grote hits ook nog zodra ze in de versnipperaar zijn geweest en er slechts een kort fragment te horen zal zijn?

 

Raadt de luisteraar de Snipperhit? Dan krijgt deze gelukkige winnaar het bijhorende geldbedrag. Indien de luisteraar de hit niet herkent, mogen andere luisteraars een poging wagen. Als na drie kandidaten de Snipperhit niet geraden is, vervalt de opgave en wordt in het eerstvolgende programma een nieuwe opgave geïntroduceerd.

 

De Veronica Snipperhit wordt van maandag 8 februari tot en met vrijdag 26 februari elke werkdag tussen 07:00 uur en 19:00 uur gespeeld. Meespelen kan via de rode button in de Veronica app. 

 

Bron: Radio Veronica/Dutch Radio

Nieuw streamingprogramma 'Wat Flix Je Me Nu' op GoodLIFE Radio

Lifestylezender GoodLIFE Radio start op vrijdagavond 5 februari a.s. met het nieuwe programma ‘Wat Flix Je Me Nu’. In het programma worden de leukste streamingtips van series, documentaires en films voor in het weekend besproken.

 

Het aanbod in streamingdiensten groeit hard. Het wordt steeds lastiger om te ontdekken welke serie bij je past of welke film je lekker met het hele gezin kunt gaan kijken. In ‘Wat Flix Je Me Nu’ bespreken streamusketeers Heleen de Geest, Ferry van Beek, Sander Kerklaan en Guidinc. expert Irma Tomas wekelijks films, series en documentaires die te zien zijn op streamingdiensten als Netflix, Videoland en Disney+.

 

Met meningen, boeiende discussies, praktische kijktips en in elke uitzending een BN’er (Bekende Netflixer) over wat hem of haar aan het scherm gekluisterd houdt. In de eerste uitzending op GoodLIFE Radio is Sabine Wendel te gast, beter bekend als Sabine uit Big Brother. Ze bracht onlangs het boek ‘Big Sister’ uit.

 

Programmamaker Ferry van Beek: “Waanzinnig leuk om Sabine Wendel als gast te hebben. Niet alleen kan zij ons als ervaringsdeskundige vertellen wat je moet kijken als je in quarantaine zit, ze is ook deelneemster geweest aan de moeder aller reality shows. We zijn dan ook benieuwd of dit genre op haar bingelijstje staat.”

 

Onder de titel ‘Wat Flix Je Me Nu’ zijn de streamusketeers al eerder gestart met een tweewekelijkse podcast. Deze is te beluisteren via www.watflixjemenu.nl of via bekende podcastkanalen als Breaker, Google Podcasts, Overcast, Pocket Casts, RadioPublic en Spotify.

 

‘Wat Flix Je Me Nu’ is vanaf vrijdagavond 5 februari tussen 18:00 en 19:00 uur wekelijks te horen op GoodLIFE Radio.

 

GoodLIFE Radio

GoodLIFE Radio biedt luisteraars dagelijks inspiratie om het leven beter en completer te maken. Het station brengt 24/7 lekkere muziek, updates, reportages en verschillende themaprogramma’s.

 

Thema’s die op de nieuwe lifestylezender een centrale rol krijgen zijn o.a. gezondheid, koken, wonen, persoonlijke ontwikkeling, hobby, muziek, entertainment, showbizz en reizen. Maar ook liefde, relaties en seks.

 

Bron: GoodLIFE Radio 

 

Gerard Ekdom verlengd contract met drie jaar 

Goed nieuws voor alle luisteraars van Radio 10: ook de komende jaren staan zij op met ‘Ekdom in de Morgen’. Radio-dj Gerard Ekdom heeft zijn contract bij het radiostation verlengd. Naast zijn dagelijkse ochtendshow blijft ook het weekendprogramma ‘Ekdom’s Funky Music Trip’ te horen op Radio 10.

 

Gerard startte in de zomer van 2018 bij Radio 10 en zorgt sindsdien voor een vrolijke start van de dag. Met items als ‘de felicitatieservice’, ’10 voor 10’ en natuurlijk het consult van ‘Dokter Pop’ weet hij als geen ander de luisteraar te betrekken bij het programma. Ook heeft hij buiten zijn werkzaamheden als radio-dj niet stilgezeten. Afgelopen december startte hij als presentator van de ‘Top 4000 Muziekquiz’, waar dit jaar een vervolg op komt.

 

Gerard Ekdom: “Ik heb het ontzettend naar mijn zin bij Radio 10 en ben dan ook erg blij dat ik ook de komende jaren samen met de luisteraar de dag mag starten. De afgelopen jaren is de zender alleen maar gegroeid en ik ben trots dat ik daar, samen met mijn team, onderdeel van mag zijn. We knallen lekker door met Radio 10!”  

 

Roland Snoeijer, Radio Director Radio 10: “Gerard Ekdom en Radio 10 zijn een perfecte match. Gerard is een unieke radiomaker met zijn energie, creativiteit, humor en aanstekelijke muziekkennis. Hij past helemaal in het ochtendritueel van mensen en we zijn heel blij dat luisteraars kunnen blijven genieten van Gerard als vaste waarde in de ochtend op Radio 10.”

 

Bron: Radio 10/Dutch Radio

Jorien Renkema start elke vrijdag met een feestje tijdens De Jorien Karaokemachien

Je laatste werkdag van de week beginnen met heerlijke meezingnummers op de radio? Dat kan vanaf 5 februari met De Jorien Karaokemachien, het nieuwe programma item van het AVROTROS- en NPO 3FM-programma Het Betere Werk. Elke vrijdag tussen 9 en 10 uur wordt de luisteraar door dj Jorien Renkema getrakteerd op een audiovisueel spektakel op 3fm.nl/live. Hier zijn alle songteksten van de vrolijke meezinghits te vinden en kan er ongegeneerd meegeblèrd worden. Een beter begin van de vrijdag is er niet!

 

Jorien over De Jorien Karaokemachien: ''Meezingen doe ik zelf al elke dag. Hoe leuk is het om te weten dat je niet de enige bent die helemaal losgaat. De ideale manier om de laatste werkdag in te gaan. Het wordt met recht een feestje op de radio met heel veel vrolijke meezingmuziek.'' 

 

Ook op Instagram kun je meedoen met De Jorien Karaokemachien door middel van een filter. Zodra dit filter gebruikt wordt, wordt er een nummer voorgesteld dat hardop meegezongen kan worden en gedeeld kan worden op het eigen kanaal.

 

Naast het nieuwe item in de show wordt de naam van het programma per 1 februari ook aangepast van Zin in! naar Het Betere Werk. Het Betere Werk was voorheen de titel van het eerste uur waarin luisteraars hun favoriete plaat konden aanvragen, maar eigenlijk bestaat de hele uitzending uit goede nummers. Daarom verdient het hele programma de naam Het Betere Werk.

 

Het Betere Werk, elke werkdag van 09.00 tot 12.00 uur bij AVROTROS op NPO 3FM

 

Bron: (foto) AVROTROS/Dutch Radio

 

Giel Beelen ‘niet voor eeuwig in de nacht’ op de radio

Als het aan Giel Beelen ligt, is hij niet voor altijd in de nacht op de radio te horen. "Er zijn geen harde afspraken gemaakt, maar ik zal niet voor eeuwig in de nacht zitten", zegt hij in een interview met AD.

 

De radio-dj begon begin oktober met het presenteren van zijn nachtshow op NPO Radio 2. Na zijn vertrek bij Veronica was het een droom om daar een eigen show in de nacht te krijgen. "Dat wilde ik heel graag. Ik wilde niet prominent op de dag worden neergezet, als die plekken er al waren geweest", vertelt hij.

 

Op de vraag of nachtradio niet beneden zijn status zou zijn, reageert hij verbaasd. "Doe effe normaal, ik vind het een eer! Ik krijg alle vrijheid en bovendien hebben Radio 3 en BNNVARA ambities."

 

Over die ambities wijdt hij verder niet uit, maar overdag radiomaken zou op den duur zijn voorkeur kunnen hebben. Beelen heeft zich in de eerste maand van zijn show twee keer verslapen. "Ik moet even in mijn ritme komen", zegt hij daarover. Een keer zou zijn wekker op zijn telefoon zou niet afgegaan zijn en de andere keer was hij simpelweg te laat. Maar dat zal hem nu niet meer overkomen. "Ik heb inmiddels wel tachtig wekkers."

 

Bron: © ANP

Foto: © AD/Shody Careman

 

Dolf Jansen terug met nieuwe podcast 'LiedjesLust'

Twaalf jaar lang presenteerde Dolf 'Afslag Thunder Road', een programma waarin hij veel americana, soul en popmuziek draaide van bekende en onbekende singer-songwriters. Eigenlijk altijd liedjes waarvan de teksten van groot belang zijn. Nu is hij terug met de podcast 'LiedjesLust'. Elke week ontvangt Dolf een gast: een maker, schrijver, muzikant of liefhebber van muziek. De gast neemt drie liedjes mee en vertelt waarom hij/zij de teksten hiervan zo mooi vindt. Vervolgens voegt Dolf er een (nieuw) liedje aan toe. De eerste afleveringen van 'LiedjesLust' zijn te beluisteren via je favoriete podcast-dienst en via de NPO Radio 2-app.

 

Dolf: 'Ik hou van de energie en de swing en de gierende gitaren in de muziek die ik draai, maar juist de lyrics geven een liedje, of een hele plaat zelfs, voor mij vaak de meerwaarde. Daar wil ik het over gaan hebben in 'LiedjesLust'. Door lyrics letterlijk te delen, door te vertellen waar een tekst over gaat, waar in de tekst naar verwezen wordt, waar het door beïnvloed is, hoe het de schrijver gelukt is die ene emotie vast te leggen, dat ene verhaal uit te vergroten tot iets universeels, het persoonlijke zo te vertellen dat het (bijna) iedereen raakt.'

 

De eerste twee afleveringen, met Melanie Jonk van Mell & Vintage Future en Tim Knol, zijn al te beluisteren. Andere gasten die nog komen zijn Merel Koman (Blackbird), Marike Jager, Douwe Bob, Marinus de Goederen (Mr. A Balladeer) en Jacqueline Govaert.

 

Klik hier om de eerste afleveringen te beluisteren.

 

Bron: BNNVARA/Dutch Radio

 

Sublime lanceert nieuwe programmering

Sublime lanceert vanaf 1 februari een nieuwe programmering. Dat meldt de radiozender via Sublime.nl.

  

Vanaf februari presenteert Jaap Brienen iedere werkdag tussen 07.00 en 10.00 uur ‘De Sublime Ochtendshow’. Francis Broekhuijsen verschuift naar de avond en gaat doordeweeks van 19.00 tot 21.00 uur het programma ‘The Sublime Experience’ presenteren en elke vrijdag het programma ‘Funky Friday’. Verder heeft Candy Dulfer zich aan Sublime verbonden: vanaf zondag 7 februari, 19.00 uur, brengt zij wekelijks gedurende twee uur ‘Candy’s World’. 

 

Candy Dulfer: “Ik ben echt ontzettend blij met deze kans en ik heb ongelooflijk veel zin in dit avontuur, ik hou van radio en helemaal in deze tijd geeft het me veel voldoening om mensen met allerlei fantastische muziek kennis te laten maken. Ik hou van stijlen mixen, dat ga ik in dit programma ook zeker weer doen, maar funk, soul en jazz zullen altijd de rode draad zijn. Ik ben geen radio-dj pur sang, ik ben gewoon Candy de muzikante, en dit programma komt voornamelijk voort uit mijn persoonlijke smaak en ervaringen. Hopelijk kan ik de luisteraars af en toe een leuk kijkje in de keuken geven en ze verrassen met wat andere invalshoeken, maar bovenal worden het twee lekkere funky en soulvolle uren.”

Jaap Brienen, die al aan de zender verbonden was met zijn vrijdagmiddagshow ‘Funky Friday’, verhuist naar de ochtend en neemt de ochtendshow voor zijn rekening. Brienen presenteerde eerder bij NPO Radio 6 eerder negen jaar lang de ochtendshow, ‘Eerst Jaap’. Nu hij de ochtendshow op Sublime gaat presenteren, komt hij weer op een vertrouwd tijdstip te zitten: “In De Sublime Ochtendshow laat ik je wakker worden met de oude èn de nieuwe helden uit de funk, soul en jazz: Stevie Wonder, Aretha Franklin, maar ook Gregory Porter en Anderson Paak. Ik vertel de verhalen achter die muziek, maar ook over wat er in de wereld is gebeurd toen je lag te slapen. Zo kun je vrolijk en relaxed aan je dag beginnen.”

 

Er zijn nog enkele veranderingen op de vrijdag- en zaterdagavond. DJ Turne, onder andere bekend van zijn sets op Lowlands, North Sea Jazz en Latin Village, gaat elke vrijdagavond het programma ‘The Sublime WeekendMix’ maken. Daarin mixt hij de beste hiphop, soul, R&B en funkmuziek aan elkaar. DJ Rob Manga verhuist naar de zaterdagavond en gaat tussen 21.00 en 00.00 uur het programma ‘The Groove’ maken, waarin hij ook verschillende stijlen aan elkaar mixt.

 

De wijzigingen in de programmering zijn een onderdeel van de metamorfose die Sublime ondergaat. Leona Philippo is samen met Bastiaan Ragas, die al aan Sublime is verbonden, de nieuwe station-voice. In de afgelopen weken is in samenwerking met Pure Jingles ook een nieuw jinglepakket tot stand gekomen waarbij Berget Lewis één van de nieuwe zangeressen is. Tenslotte heeft Sublime ook met de focus die nog meer op muziek komt te liggen een nieuwe Music Director aangenomen, Martijn Soetens. Soetens komt bij NPO Radio 2 vandaan als Music Editor en is nu nog ook Music Director van NPO Radio 2 Soul & Jazz.

 

Bron: Sublime/Dutch Radio 

 

Jan-Willem Start Op wint Gouden RadioRing 2020

Na een bewogen 2020 waarin massaal op de radio is afgestemd, zijn tijdens het 15e Gouden RadioRing Gala de belangrijkste radioprijzen van het jaar uitgereikt. Jan-Willem Start Op mag zich de grote winnaar van de avond noemen. Zij winnen de Gouden RadioRing voor het beste radioprogramma van 2020. Het populaire zangduo Suzan en Freek heeft de prijs uitgereikt. Het programma van Jan-Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte versloeg Arbeidsvitaminen, Kinkstart, The Boom Room en Mattie & Marieke.

 

Naast de Gouden RadioRing werden er meer prijzen uitgereikt. Zo wint Marieke Elsinga net als de afgelopen twee jaar de Zilveren RadioSter Vrouw. De andere genomineerden waren Annemieke Schollaardt (NPO Radio 2) en Emmely de Wilt (NPO Radio 2).

 

De Zilveren RadioSter Man wordt dit jaar gewonnen door Mattie Valk. Hij laat zijn collega Domien Verschuuren (Qmusic) en Tim op het Broek (KINK) achter zich.

 

De Gouden Podcast, de nieuwe publieksprijs die dit jaar voor het eerst in het leven is geroepen, is gewonnen door Man man man, de podcast. Dit is de podcast van Bas Louissen, Chris Bergström en Domien Verschuuren. Vorig jaar wonnen zij nog de Marconi Podcast Award. 

 

De Marconi Award voor de Beste Zender gaat net als het afgelopen jaar naar Qmusic. De Marconi Award Aanstormend Talent is gewonnen door Sophie Hijlkema van NPO 3FM/AVROTROS. Ten slotte gaat De Marconi Oeuvre Award naar Daniël Dekker. Hij werd al eerder met dit nieuws verrast in zijn radioprogramma door Golden Earring-zanger Barry Hay.  Hij ontving zijn prijs uit handen van Ilse DeLange.

 

Het gala wordt al 15 jaar georganiseerd door AVROTROS. 

 

Bron: (beeld) AVROTROS/Dutch Radio

 

Intiem liefdesprogramma ‘Doctor Love’ op GoodLIFE Radio

Op zaterdag 30 januari a.s. start GoodLIFE Radio met het nieuwe programma ‘Doctor Love’. Het nieuwe programma over liefde, relaties en seks wordt gepresenteerd door voormalig callgirl, inspirator en auteur Lisa Staal.

 

Als ‘Doctor Love’ ontvangt Lisa Staal elke maand bijzondere en spraakmakende gasten, waarmee ze in een romantische setting bij kaarslicht een intiem gesprek aangaat. Verleiding, verlangens, kwetsbaarheid en sensualiteit komen op tafel bij ‘Doctor Love’, met als doel de luisteraar te inspireren en hen iets te leren over de liefde. In de eerste uitzending is fotograaf Govert de Roos te gast.

De Roos fotografeerde in zijn loopbaan vele wereldsterren en was fotograaf van Playboy.

 

Lisa Staal: “Het goede van deze bizarre coronatijd is dat mensen zich steeds meer gaan afvragen wat de zin van het leven is! De enige weg naar ‘Heppienezz’ is de weg van persoonlijke ontwikkeling. Wie voldoende zelfliefde ontwikkelt, zal tevens eerder gelukkig worden in de liefde. Wie oprecht gelukkig is met zichzelf kan ook de liefde bedrijven. Maar helaas. Anno 2021 is er nog steeds een groot gebrek aan ware liefde. In bed heeft men seks, want de liefde bedrijven is voor velen abracadabra! In 'Doctor Love' zal ik me met hart en ziel inzetten om de luisteraar te inspireren om te leren kiezen voor ware liefde. Tja, mijn overleden partner riep vroeger al: ‘Poepel, JIJ bent voor de liefde geboren!’ And, yes I am!”.

 

‘Doctor Love’ is iedere laatste zaterdag van de maand tussen 22:00 en 23:00 te beluisteren op GoodLIFE Radio en naderhand terug te luisteren als podcast via alle bekende podcast platforms (onder meer Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts). 

 

GoodLIFE Radio  

GoodLIFE Radio biedt luisteraars dagelijks inspiratie om het leven beter en completer te maken. Het station brengt 24/7 lekkere muziek, updates, reportages en verschillende themaprogramma’s.

 

Thema’s die op de nieuwe lifestylezender een centrale rol krijgen zijn o.a. gezondheid, koken, wonen, persoonlijke ontwikkeling, hobby, muziek, entertainment, showbizz en reizen. Maar ook liefde, relaties en seks.

 

Lisa Staal  

Lisa Staal was jarenlang journalist voor SBS6 shownieuws, RTL 4 en 5 en de NOS en schreef voor HP de Tijd, Telegraaf, Playboy, Penthouse en diverse andere bladen. In 2002 kwam haar eerste boek uit: ‘Waarom? Nou Daarom!’ en in 2009 lanceerde ze ‘De Liefdes Bijbel’. Vanaf 2009 geeft Staal geregeld lezingen en speeches door het land over liefde, relaties en seks. In 2011 richtte ze een relatiebureau op voor de elite en hoger opgeleiden. Het schrijversbloed bleef kriebelen. Binnen no time schreef ze de erotische spraakmakende roman ‘In bed met’ en afgelopen jaar ‘De mannen van Staal’. Afgelopen jaar ontving Staal uit handen van Tineke de Nooij de ‘Tineke Trofee 2020’, als beloning voor haar inzet voor de kwetsbare meiden in Nederland. Ze leidde zeven jaar de stichting 'Girl Project'. Onlangs heeft Lisa Staal de nieuwe stichting 'Liefde is Alles' opgericht, gericht op liefdevolle bezoeken aan zieke en gepeste kinderen, eenzame ouderen en gezinnen die aangesloten zijn bij een voedselbank. Vanaf september 2021 begint de theatertour van haar onewomanshow ‘Van Shit naar Heppienezz‘.

 

Bron: (beeld) GoodLIFE Radio  

 

Nachtzuster (Omroep MAX) wint De Nachtwacht Award 2021

Op Radio 1 is bekendgemaakt dat Astrid de Jong met haar nachtprogramma Nachtzuster winnaar is van De Nachtwacht Award 2021.

De Nachtwacht Award is een radioprijs voor het beste nachtprogramma van Nederland. Astrid de Jong (1971) werkt meer dan 25 jaar voor en achter de radio. In vele rollen en bij vele omroepen heeft ze haar multi-talent ingezet. Zo presenteert ze nu dagelijks op NPO Radio 5. Nachtzuster, vernoemd naar het gelijknamige Doe Maar liedje, maakt ze sinds 2010 voor Omroep MAX op NPO Radio 1. Het programma werd in 2017 genomineerd voor de Zilveren Reissmicrofoon ze wint er in 2021 De Nachtwacht Award mee.

Dit is de Top 5 op basis van aantal stemmen:

 1. Nachtzuster (Astrid de Jong/ Omroep Max/ NPO Radio 1)
 2. Zet ‘m op Rutger (Rutger Radstaake/ BNNVARA/ NPO Radio 2)
 3. Parels van de Nacht (Kevin van Arnhem/ KRO-NCRV/ NPO 3FM)
 4. RickvanV Doet 2 (Rick van Velthuysen/ Powned/ NPO Radio 2)
 5. Wildgroei (Jeroen Mulder & Evert Duipmans/ BNNVARA/ NPO Radio 2)

Arjan Snijders, organisator van de Nachtwacht Award, namens Spreekbuis.nl: “Mooi om te zien dat nachtradio nog steeds leeft, wat blijkt uit de ruim 6000 stemmen. Nachtzuster is tussen alle programma’s die Astrid maakt haar vaste waarde, het programma wat ze nooit zal opgeven. Het is al ruim tien jaar een baken voor slapelozen, nachtbrakers, nachtwerkers en liefhebbers die er speciaal een nachtje voor op blijven. Want Astrid is als geen ander in staat een typisch, vertrouwde sfeer op te bouwen, waarin ze de luisteraar laat uitpraten en het vertrouwen geeft om elke vraag die je maar hebt te durven stellen. Toen in 2010 AVRO’s Nachtdienst ophield en Astrid die formule niet wilde missen, waarin de ene luisteraar een vraagt heeft die andere luisteraars oplossen, heeft ze Nachtzuster bedacht. Het is daarmee hét archetypische nachtradioprogramma. Dat zij nu de Nachtwacht Award heeft gewonnen, is een fraaie bekroning van lang volhouden en uniek zijn.”  

Nachtwacht Award

De Nachtwacht Award is een radioprijs voor dj’s die voor de nachtbrakers, nachtwakers en nachtwerkers de mooiste radio maken. De award is vernoemd naar het legendarische TROS-nachtprogramma ‘Nachtwacht’ dat tot 1995 op Radio 1 en 2 en 3FM te beluisteren was. Dit programma werd gepresenteerd door onder andere Tom Mulder, Ferry Maat, Ad Roland, Rob van Someren en Ron Brandsteder. 

 

In 2019 wist het nachtprogramma ‘Onze Man in Deventer’ (NPO Radio 1/ BNNVARA) de meeste stemmen binnen te halen. Vorig jaar was Martijn Kolkman van Qmusic de favoriet bij de nachtelijke luisteraars. De Nachtwacht Award is onderdeel van vakmediaplatform Spreekbuis.nl.

 

 

Bron: Spreekbuis/Dutch Radio

De Avondklokshow: 538 komt met speciale programmering tijdens avondklok

Als de avondklok er komt, past Radio 538 de programmering aan en komt met een avondvullend programma: ‘De 538 Avondklokshow’. Daarmee speelt het radiostation in op het voornemen van het kabinet om een avondklok in te voeren. Met ‘De 538 Avondklokshow’ wil de zender Nederland een hart onder de riem steken en het thuisblijven in de avond iets dragelijker maken. Vanaf 18.00 uur luiden Coen en Sander de avond in met een extra lange show vol verzoeknummers en vanaf 19.30 uur zorgt een wisselend duo tijdens een 4,5 uur durende uitzending voor een dagelijks variërend programma, waarin de luisteraar centraal staat. 

 

Op maandag tot en met donderdag zijn Coen en Sander een half uur langer te horen, tot 19.30 uur. Vanaf 18.00 uur geven de dj’s daarbij het muziekformat uit handen, met een speciaal ‘Avondklok-rad’ waarmee luisteraars het thema van de playlist bepalen. Tijdens de show maken Coen en Sander bekend welk duo vanaf 19.30 uur tot 0.00 uur te horen zal zijn. Ook in de uitzending vanaf 19.30 uur staat de luisteraar centraal. Zij kunnen volop inbellen via beeld en bepalen wat er te horen is op Radio 538 tijdens de avondklok. De 538 Avondklokshow is te  horen op 538 en te zien op TV 538.

 

Coco Hermans, Radio Director 538: "Met De 538 Avondklokshow hopen we dat de tijd voor onze luisteraars in de avond voorbij vliegt! Samen met de 538-dj’s zorgen we voor extra positiviteit bij onze luisteraars tijdens de avondklok.”  

 

Iedere vrijdagavond luidt het radiostation het weekend samen met luisteraars in. Om 18.00 uur beginnen Wietze de Jager, Chris Bergström en Klaas van der Eerden met de gezellige vrijdagavondshow Weekend Wietze. Daarna volgen de grootste dancehits in Global Dance Chart. Vanaf 23.00 uur brengen 538-dj's Bas Menting en Mart Meijer de avondklok hetzelfde door als luisteraars: thuis. En maken maar liefst 4,5 uur live radio vanuit de woonkamer van Bas Menting. 

 

In het weekend krijgt De 538 Avondklokshow een aangepaste invulling. Wanneer De 538 Avondklokshow van start gaat is afhankelijk van het besluit van het kabinet dat morgen wordt genomen. De speciale programmering van 538 zal van kracht zijn zolang de avondklok in Nederland geldt.

 

Zoals het avondklokje bij 538 klinkt, klinkt het nergens.

 

TV 538 is te zien via vrijwel alle kabelaars (Ziggo, KPN, Caiway e.a.), op kanaal 538 en via NLZIET.

 

Succesvol jaar voor Radio 10

Radio 10 heeft het jaar succesvol afgesloten. Het radiostation behaalde in 2020 gemiddeld een marktaandeel van 10,5%, waarmee het opnieuw een mooie groei laat zien ten opzichte van het jaar daarvoor. De zender met de grootste hits aller tijden is met deze cijfers de tweede populairste radiozender van Nederland. In de belangrijke kerndoelgroep 30-59 jaar groeit Radio 10 door van 12,5% naar 13,3% ten opzichte van het jaar ervoor. Ook binnen deze doelgroep is het station de nummer twee van Nederland. Dit blijkt uit de meest recente luistercijfers van NLO/GfK.

 

Sinds Radio 10 in 2013 terugkeerde op de FM steeg het marktaandeel ieder jaar opnieuw. In de doelgroep 10+ steeg het marktaandeel sinds 2013 met 350%. In de kerndoelgroep 30-59 jaar verviervoudigde het marktaandeel zelfs.

 

Roland Snoeijer, Radio Director Radio 10: “Het is mooi om te zien dat Radio 10 al zeven jaar op rij groeit, een mooi compliment van luisteraars. Afgelopen jaar wisten we gemiddeld 2,2 miljoen Nederlanders te bereiken. Radio 10 heeft in de afgelopen jaren een eigen plek gecreëerd op de radio. Luisteraars waarderen het muziekformat met de grootste hits aller tijden, de ochtendshow met Gerard Ekdom, de middagshow met Rob van Someren en acties als de 80’s Top 810 en de Top 4000. We kijken nu al uit naar de 80’s actie in maart.” 

Bron: NLO/GfK, maandag-zondag 06.00-24.00 uur.

 

100% NL en SLAM! groeien in 2020

De radiostations van RadioCorp sluiten 2020 goed af. De zenders 100% NL en SLAM! doen het in de commercieel belangrijkste doelgroep 20-49 beter dan het jaar daarvoor. 100% NL maakt in die doelgroep een groei door van 6%. Het radiostation ziet haar gemiddelde marktaandeel groeien van 3,1% in 2019 naar 3,3% in 2020. SLAM! ziet het marktaandeel stijgen van 2,3% naar 2,5%, een groei van maar liefst 9%. 

 

De doelgroep is fors langer gaan luisteren naar 100% NL en SLAM!. De gemiddelde luisterduur van 100% NL is met 9% toegenomen, bij SLAM! stijgt dit zelfs met 17%. Dit blijkt uit het Nationaal Luister Onderzoek (NLO) over het gemiddelde marktaandeel van 2019 en 2020. 

 

Martijn Zuurveen, Radio Director RadioCorp: ‘Ondanks het gekke coronajaar zijn we er toch in geslaagd de luistercijfers te laten stijgen. Dit komt bij 100% NL voornamelijk door de sterke programmering, maar ook door de nog steeds groeiende populariteit van de Nederlandse popmuziek, die nog nooit zo goed is geweest. Met de toevoeging van de nieuwe avondshow, Het Avondcircus, bij SLAM! kijken we positief vooruit op het nieuwe jaar. De luisteraar heeft zin in ons, dat belooft nog wat voor 2021.’

 

Bron: NLO / GfK, ma-zo 06:00-24:00 uur, jaargemiddelden, marktaandeel en luistertijd bereikten per dag.

 

Fantastische jaarcijfers voor Qmusic

Het is radiozender Qmusic in een bijzondere tijd gelukt marktleider te worden over het hele jaar, in de doelgroep 20-49 jaar. De zender noteerde in 2020 een groei van 17% in die doelgroep (van 14,9% in 2019 naar 17,5% in 2020) en 12% in de brede doelgroep 10+ (van 9,3% naar 10,4%). Dit was het beste jaar ooit voor Qmusic.

 

Dave Minneboo, programmadirecteur Qmusic: “Deze jaarcijfers zijn ongekend. In een bijzondere tijd is het Qmusic gelukt de meest beluisterde radiozender te worden in de doelgroep 20-49 jaar. Over het hele jaar is ons marktaandeel met een waanzinnige 17% gestegen in de doelgroep 20-49 jaar en 12% in 10+. Met Mattie, Marieke en Domien in de spitsuren, de nieuwe dj’s Armin van Buuren, Tom van der Weerd en Bram Krikke, de Top 40 en alle andere top-dj’s staat onze programmering als een huis. Met Het Geluid, de Foute Maand en de Q-escape room maken we gedenkwaardige radiomomenten. En dat blijven we dit jaar ook doen!”

Marktaandelen grootste zenders 2019 en 2020. Doelgroep: 20-49 jaar, ma-zo 06-24 uur.

Luistercijfers november/december

December is traditioneel een atypische periode voor de radiostations door kerstmuziek en hitlijsten. Qmusic is in deze periode de enige grote zender met flinke groei ten opzichte van het jaar ervoor. Het marktaandeel steeg in november-december met 30% ten opzichte van een jaar eerder en kwam uit op 18,0%.

 

Talpa Network grootste radiogroep 2020

In 2020 was Talpa Network wederom de grootste speler in de radiomarkt. De zendergroep, bestaande uit Radio 538, Radio 10, Sky Radio en Radio Veronica, realiseerde een gemiddeld marktaandeel van 40,1% over het hele jaar in de doelgroep 20-49 jaar. Gezamenlijk bereikten de radiozenders van Talpa Network wekelijks 6,9 miljoen Nederlanders, waardoor ze eind 2020 opnieuw op kop staan in 10+. De radiozendergroep van de NPO volgt met 21,3% marktaandeel. Dit blijkt uit de meest recente luistercijfers van NLO/GfK.

Marc Adriani, Directeur Radio: “Ook onze zendergroep heeft een hectisch jaar achter de rug. Met name bij 538 merkten we dat Nederland thuis ging werken en de luisterplek verplaatste van de auto naar huis. Daarnaast hebben we als bedrijf helaas moeten reorganiseren. Desalniettemin zijn we wendbaar gebleken en hebben we als groep onze organisatie en programmeringen aangepast. Met onder meer events die passen bij de huidige tijdsgeest en belevingswereld van onze luisteraars als resultaat.”

Zowel Sky Radio als 538 bereikten in het afgelopen jaar wekelijks bijna 3 miljoen luisteraars. Daarmee staan de zenders op de nummer één en twee positie in de radiomarkt in weekbereik. 538 organiseerde in maart als eerste een digitale concertreeks met de grootste artiesten van Nederland vanuit een leeg Rotterdam Ahoy. Al snel volgde de veel bekeken en beluisterde eerste digitale editie van 538 Koningsdag. Het jaar werd afgesloten met Missie 538, waarin het radiostation samen met luisteraars ruim 1,1 miljoen euro ophaalde voor de Voedselbank. Sky Radio is nog steeds de onbetwiste nummer één onder vrouwen in Nederland. Ook in de kerstperiode bleek de zender ongekend populair. Vanaf 23 november 2020 werden er uitsluitend kersthits gedraaid en in de kerstperiode bereikte The Christmas Station ruim 6 miljoen luisteraars, bleek uit onderzoek van Radiocall.

Daarnaast maakte Radio 10 in het afgelopen jaar een belangrijke groei door van 12,5% naar 13,3% binnen de kerndoelgroep 30-59 jaar ten opzichte van vorig jaar, door het succes van de Top 4000 en vaste waarden als Ekdom in de Morgen en Somertijd is de zender nu de nummer twee van Nederland in deze doelgroep. Radio Veronica zat ook allesbehalve stil in 2020. Het organiseerde afgelopen zomer zijn eerste ’30 Fans Only Concerts’ in de Ziggo Dome en introduceerde de hele nieuwe ochtendshow met Wilfred Genee. Veronica Inside is sinds de start al veel besproken maar ook zeer goed beluisterd. Met nog maar één volle meetperiode (nov-dec) behalen ze nu al een marktaandeel van 6,5%. Dit is een groei van nu al 91% in één jaar tijd.

Adriani: “Ik ben enorm trots op de positieve energie en alle vernieuwingen die we met het team hebben ingezet in 2020 en kijk vol vertrouwen uit naar een nieuw jaar waarin we verder bouwen aan onze merken. Met events als de Olympische Spelen en 538 Koningsdag en succesvolle acties als De Lach van 10 belooft het een uitdagend maar fantastisch jaar te worden!”

 

Bron: Jaargemiddelde 2020: Jan-feb, maart – apr, mei-jun, jul-aug, sep-okt en nov-dec. ma-zo 06.00-24.00 uur, marktaandeel/weekbereik.

Bron: RadioCall Sky Radio december 2020

Bron: Veronica Inside nov-dec’20 vs. nov-dec’19, ma-vr 07.00-09.00 uur

 [Talpa Network]

 

De genomineerden voor de Gouden RadioRing 2020 zijn bekend

De genomineerden voor de Gouden RadioRing van dit jaar zijn bekend! 

 

Meer informatie over de nominaties en het stemmen via www.goudenradioring.nl.

 

De allesbepalende tweede stemronde ging op maandag 18 januari open en zal op vrijdag 22 januari om 14:00 uur sluiten. 

 

 

Wie er dit jaar met de prijzen naar huis gaan, is op 28 januari vanaf 20.00 uur te zien via het YouTube-kanaal van AVROTROS.

 

Bron: (logo) AVROTROS/Dutch Radio

 

De Nachtwacht Award-shortlist is bekend

Bij Bert Haandrikman’s ochtendshow ‘Goeiedag Haandrikman’ (NPO Radio 5) is de Nachtwacht Award-shortlist bekendgemaakt  De Nachtwacht Award is de jaarlijkse radioprijs voor het beste nachtprogramma van Nederland.


Sinds begin deze maand kunnen luisteraars op hun meest favoriete nachtprogramma stemmen via spreekbuis.nl/nachtwachtaward.

Op onderstaande vijf radioprogramma’s werd het meest door het publiek gestemd. Zij maken kans om op donderdag 21 januari de Nachtwacht Award te winnen.

De vijf genomineerde nachtprogramma’s zijn:

 • Wildgroei (Jeroen Mulder & Evert Duipmans/ BNNVARA/ NPO Radio 2)
 • Zet ‘m op Rutger (Rutger Radstaake/ BNNVARA/ NPO Radio 2)
 • Parels van de Nacht (Kevin van Arnhem/ KRO-NCRV/ NPO 3FM)
 • Nachtzuster (Astrid de Jong/ Omroep Max/ NPO Radio 1) 
 • RickvanV Doet 2 (Rick van Velthuysen/ Powned/ NPO Radio 2)

 

Tot donderdag 21 januari 6:00 ’s ochtends kan er op deze genomineerden worden gestemd. Alle eerdere stemmen tellen mee met de definitieve uitslag. Kort daarna wordt de uiteindelijke winnaar van De Nachtwacht Award 2021 bekendgemaakt.

Arjan Snijders (organisator namens Spreekbuis.nl): '‘Wat een mooie variatie van veteranen en gekende titels naast nieuw en aanstormend talent. Dat alle vijf genomineerden van de publieke omroep zijn, geeft wel aan dat de nachtradio sinds 2020 flink onder druk staat. Bij de commerciële radio is vrijwel alles op non-stop overgegaan. Nachtbrakers, nanachtwakers en nachtwerkers, die live radio willen luisteren kunnen daardoor bijna alleen nog bij de NPO terecht.'' 

De Nachtwacht Award is vernoemd naar het legendarische TROS-nachtprogramma ‘Nachtwacht’ dat tot 1995 op Radio 1 & 2 en 3FM te beluisteren was. Dit programma werd gepresenteerd door onder andere Tom Mulder, Ferry Maat, Ad Roland, Rob van Someren en Ron Brandsteder.

 

Bron: (beeld) Spreekbuis/Dutch Radio

 

Radio 538 betaald extra veel rekeningen

Tijdens ‘Super Blue Monday’

Van schade rijden aan de auto van je schoonmoeder tot een huwelijk dat door het coronavirus volledig in het water is gevallen. In de eerste twee weken van ‘Hierrr Met Je Rekening’ stuurde Nederland tienduizenden rekeningen in naar Radio 538. Daarom heeft het radiostation besloten om de actie uit te breiden. Tijdens ‘Super Blue Monday’ worden er op de meest deprimerende dag van het jaar éxtra veel rekeningen van Nederlanders betaald die het nieuwe jaar goed willen beginnen. 

 

Hoewel Nederland in lockdown zit, de vakanties nog ver weg lijken en de eerste goede voornemens alweer over boord worden gegooid, is Blue Monday dit jaar juist een positieve dag voor 538-luisteraars. Op maandag 18 januari worden er van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat ieder uur rekeningen betaald die ingezonden zijn via 538.nl. Niks is te gek: een nieuwe hobby die niet van de grond is gekomen, een factuur van een kapot telefoonscherm of een stukgeslagen wekker, alles kan worden ingezonden.

 

Zodra de naam van de inzender door één van de 538-dj’s wordt genoemd, heeft deze luisteraar een kwartier de tijd om de studio te bellen. Lukt dat? Dan betaalt 538 zijn of haar rekening. Lukt het niet? Dan gaat de aasgierenlijn open en worden de kosten van de rekening terugbetaald aan de luisteraar die als eerste in de uitzending komt.

 

‘Hierrr Met Je Rekening’ is van maandag 4 tot en met vrijdag 22 januari te horen op 538 en te volgen via 538.nl en de social media kanalen. Op maandag t/m donderdag is de actie te horen van 07.00 tot 19.00 uur en op vrijdagen tot 18.00 uur.Maandag 18 januari wordt door Radio 538 omgedoopt tot ‘Super Blue Monday’. Die dag betaalt het radiostation van 07.00 uur ’s ochtends tot 00.00 uur ’s avonds ieder uur rekeningen.

 

Bron: Radio 538/Dutch Radio

 

Daniël Dekker ontvangt Marconi Oeuvre Award

De Marconi Oeuvre Award gaat dit jaar naar Daniël Dekker. In zijn radio-uitzending Lunch Lekker Met Daniël Dekker werd hij met dit nieuws verrast door Golden Earring-zanger Barry Hay en RadioRing-presentator Rob Janssen. De jury van de Marconi Awards prijst Dekker vanwege “zijn ongekend succesvolle radio-carrière, zijn herkenbare stem en eigen geluid. Een allemansvriend, met radio in zijn hart. Diep in zijn hart.” 

 

De Marconi-jury schrijft verder in haar rapport: “Daniël kwam het meest tot zijn recht in zijn 'paradepaardjes' Gouden Uren - dat hij 16 jaar maakte - en Muziekcafé, waarvoor hij bijna 15 jaar lang de presentatie voor zijn rekening nam. Gouden Uren op Radio 2 was jarenlang het best beluisterde radioprogramma van Nederland. En Muziekcafé maakte hij tot dé plek voor live muziek op de Nederlandse radio en dan met name live muziek van Nederlandse artiesten. Want zijn passie voor het Nederlands product was (en is) enorm. Nederlandstalige artiesten kregen een plek in de Gouden Uren, Nederlandse bands konden terecht in Muziekcafe en het volkse genre gaf hij een kans op NPO Sterren NL. Daarnaast zorgde hij vanaf 2013 voor het frisse geluid van onze inzendingen voor het Eurovisie Songfestival. Momenteel maakt Daniël nog steeds radio bij NPO Radio 5, dus hij is allesbehalve klaar met het schrijven van nóg meer radiogeschiedenis. Het is daarom hoog tijd dat de Oeuvre Award 2020 naar hem gaat.”

 

In september vorig jaar maakte Daniël na ruim 30 jaar de overstap van AVROTROS (daarvoor de TROS) naar Omroep Max. Naast zijn eigen radioprogramma is hij daar eindverantwoordelijk voor de uitzendingen van NPO Radio 5 en alle bijbehorende online activiteiten.

 

De Marconi Oeuvre Award wordt sinds 2004 uitgereikt. Eerder ontvingen Sjors Fröhlich (2019), Willem van Kooten (2018), Adam Curry (2017) en Tineke de Nooij (2016) al de prijs. Ook maakte de jury vanmiddag de genomineerden bekend voor de Aanstormend Talent Award en de Beste Zender Award.

 

Genomineerden Marconi Award voor Aanstormend Talent:

Wouter Bouwman (NPO Radio 1, BNNVARA)

Natasja Gibbs (NPO Radio 1, BNNVARA)

Sophie Hijlkema (NPO 3FM, AVROTROS)

 

Genomineerden Marconi Award voor Beste Zender:

FunX

KINK

Q-Music

 

De vakjury voor de Marconi Awards bestaat voor deze editie uit: Coco Hermans (Radio 538), Niels van Baarlen (Radio Veronica), Domien Verschuuren (Qmusic), Patrick Lodiers (NPO Radio 1, BNNVARA), Corné Klijn (NPO Radio 2 & 5, AVROTROS), Sharid Alles (NPO 3FM), Mireille van Ark (BNR Nieuwsradio), Michiel Veenstra (KINK), Beitske de Jong (NPO Radio 4, KRO-NCRV) en Wibo Dijksma (juryvoorzitter).

 

De Marconi Awards worden op donderdag 28 januari uitgereikt tijdens het RadioGala van het Jaar, georganiseerd door AVROTROS. Naast de Marconi Awards worden er tijdens het RadioGala van het Jaar ook publieksprijzen uitgereikt, waaronder de prestigieuze Gouden RadioRing en de nieuwe prijs: de Gouden Podcast. Luisteraars kunnen tot 15 januari via RadioRing.nl stemmen op hun favoriete radioprogramma, radiopresentatrice,  radiopresentator en podcast.

 

Het Gouden RadioRing Gala, donderdag 28 januari om 20.00 uur live te volgen via het YouTube-kanaal van AVROTROS.

 

Bron: (foto) AVROTROS

 

Mattie en Marieke komen met 'Vaccinerende Podcast'

Nu heel Nederland vaccinaties krijgt, komt het team van de ochtendshow van Qmusic met 'Mattie & Marieke, De Vaccinerende Podcast'. Na de vaccinatie moet iedereen 15 minuten wachten om ernstige bijwerkingen uit te sluiten. Een tijd die Mattie, Marieke en het team opvullen met een vrolijke podcast.

 

Tijdens de podcast horen de zojuist gevaccineerden naast Mattie Valk en Marieke Elsinga ook nieuwslezer Anne-Marie Rozing, regisseur Tom 'van de Intercom', en Joe 'Stagiair van de Show'. Zij brengen luchtig vermaak in een spannende tijd: allemaal krijgen ze één minuut om de luisteraar zo goed mogelijk te entertainen. De een doet dat met leuke feitjes, de ander met 'ASMR', waarbij een fijn gevoel opgeroepen wordt door te fluisteren en fijne geluiden te maken.

 

Mattie Valk vertelt: "Na een lang verwachte vaccinatie komt een moment waarbij je even niks mag of kan, in een saai hokje op een prik-locatie. Dat moment vullen wij graag op met wat vrolijkheid." Marieke Elsinga vult aan: "We beloven dat de 15 minuten die je moet wachten voorbij vliegen. De podcast heeft niet voor niets de naam 'vaccinerend' te zijn."

 

Mattie & Marieke, De Vaccinerende Podcast is te beluisteren via Qmusic.nl, in de Qmusic app en via de andere podcast-platforms, zoals Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

 

Angelique Houtveen stopt als dj bij 3FM 

NPO 3FM-dj Angelique Houtveen gaat na vier jaar stoppen bij de zender, maakte ze zaterdag bekend op Instagram. De dj was sinds 2016 in verschillende programma's op 3FM te horen.

 

"Soms gooit het leven kansen op je pad die te mooi zijn om te laten liggen. Nooit makkelijk om zo’n keuze te maken. Helemaal niet om een tof station als 3FM achter te laten", schrijft Houtveen. "Maar ik probeer altijd mijn hart te volgen en dat ga ik nu weer doen."

 

Wat ze gaat doen is nog niet bekend. "Dat komt allemaal nog. Sowieso in m'n podcast en ook hier. Stay tuned", schrijft ze. Het is volgens de jock geen echt afscheidsbericht, aangezien ze de komende weekenden nog op 3FM te horen is. "Maar ik wilde het wel laten weten omdat het al een beetje in de lucht hing hier en daar."

 

Op de eigen website schrijft 3FM dat door het vertrek van Houtveen er een aanpassing in de programmering komt. De precieze details worden binnenkort bekendgemaakt.

 

Bron: © ANP

Beeld: NPO 3FM

 

Top 40 Awards keren terug met spectaculaire liveshow

Op 27 januari reikt Qmusic-dj Domien Verschuuren tijdens een spectaculaire liveshow Top 40 Awards uit aan de meest succesvolle artiesten van het afgelopen jaar. Onder anderen Di-rect, Davina Michelle en Racoon treden live op in een spetterende show in Studio 21 in Hilversum die om  19.00 uur te volgen is via Qmusic.nl en de Qmusic-app.

 

Het is sinds de komst van de Top 40 naar Qmusic een jaarlijkse traditie geworden om de meest succesvolle artiesten van het afgelopen jaar in het zonnetje te zetten tijdens de Top 40 Awards. Ook dit jaar reikt Domien Verschuuren prijzen uit namens de belangrijkste hitlijst van Nederland. Er worden Top 40 Awards uitgereikt voor Beste Nieuwkomer, Grootste Hit en Beste Artiest. Alle awards worden toegekend op basis van de prestatie van de artiesten en tracks in de Top 40 over het hele jaar 2020.

 

Daarnaast zijn er dit jaar voor het eerst maar liefst vier publieksprijzen, waar vanaf vandaag op gestemd kan worden. Het gaat om de categorieën Beste Corona Soundtrack, Beste Alarmschijf, Beste Nederlandse Live Act en Beste Internationale Live Act. Onder de Nederlandse genomineerden bevinden zich Snelle, Maan, Danny Vera, Miss Montreal,  Di-rect en Davina Michelle. Alle genomineerden staan hieronder. Stemmen kan via Qmusic.nl

 

De show bestaat uit award-uitreikingen en spectaculaire live optredens. Onder meer Di-rect, Davina Michelle en Racoon brengen hun hits ten gehore. Maar zij zijn zeker niet de enigen. Meer artiesten die optreden worden later bekendgemaakt.

 

ALLE CATEGORIEËN:

BESTE NEDERLANDSE NIEUWKOMER 2020

BESTE INTERNATIONALE NIEUWKOMER 2020

GROOTSTE NEDERLANDSE HIT 2020

GROOTSTE INTERNATIONALE HIT 2020

BESTE NEDERLANDSE ARTIEST 2020

BESTE INTERNATIONALE ARTIEST 2020

BESTE CORONA SOUNDTRACK (publieksprijs)

BESTE ALARMSCHIJF 2020 (publiekprijs)

BESTE NEDERLANDSE LIVE ACT 2020 (publieksprijs)

BESTE INTERNATIONALE LIVE ACT 2020 (publieksprijs)

 

GENOMINEERDEN PER CATEGORIE:

 

BESTE LIVE ACT 2020 INTERNATIONAAL (publieksprijs)

 • Dua Lipa
 • Nothing but Thieves
 • Lady Gaga 
 • Miley Cyrus 
 • Sam Smith

BESTE LIVE ACT 2020 NATIONAAL (publieksprijs)

 • Di-rect
 • Snelle 
 • Davina Michelle 
 • Maan 
 • Danny Vera

 

BESTE CORONASOUNDTRACK (publieksprijs)

 • '17 Miljoen Mensen'- Davina Michelle & Snelle
 • 'Jerusalema' - Master KG & Nomcebo
 • 'Soldier On' - Di-rect
 • 'Supalonely' - Benee & Gus Dapperton
 • 'Let's Love' - David Guetta & Sia

BESTE ALARMSCHIJF 2020 (publieksprijs)

 • 'Mas mas mas' - Rolf Sanchez
 • 'Kings & Queens' - Ava Max
 • 'Banana'- Conkarah & Shaggy
 • 'Door De Wind' - Miss Montreal 
 • 'Head & Heart' - Joel Corry & Mnek

 

BESTE ARTIEST 2020 NATIONAAL

 • Rolf Sanchez
 • Davina Michelle
 • Snelle
 • Suzan & Freek
 • Emma Heesters

 

BESTE ARTIEST 2020 INTERNATIONAAL

 • Dua Lipa
 • Ava Max
 • The Weeknd
 • Justin Bieber
 • Harry Styles

 

BESTE NIEUWKOMER 2020 NATIONAAL

 • Yxng Le
 • Dopebwoy
 • Goldkimono
 • Bilal Wahib
 • Numidia

 

BESTE NIEUWKOMER 2020 INTERNATIONAAL

 • 24kGoldn
 • Alida
 • DaBaby
 • Topic en A7S
 • Joel Corry

 

GROOTSTE HIT 2020 NATIONAAL

 • 'Beat Me' - Davina Michelle (8Ball)
 • 'Ze Huilt Maar Ze Lacht' - Maan (8Ball)
 • 'Het Is Al Laat Toch' - Racoon (Racoon)
 • 'Smoorverliefd' - Snelle (Roq 'N Rolla)
 • 'Soldier On' - Di-Rect (8Ball)

 

GROOTSTE HIT 2020 INTERNATIONAAL

 • 'Head & Heart' - Joel Corry & MNEK (Atlantic)'Blinding Lights' - The Weeknd (Republic)
 • 'Roses' - Imanbek Remix- SAINt JHN feat. Imanbek (B1)
 • 'Alone, Pt. II' - Alan Walker & Ava Max (Mer)
 • 'Breaking Me' - Topic & A7s (Virgin)

Gouden RadioRing opent stembussen

Na een bewogen 2020 waarin massaal op de radio is afgestemd, vindt ook dit jaar weer het Gouden RadioRing Gala plaats. Op donderdag 28 januari presenteert 3FM-dj Rob Janssen de 15e editie van de belangrijkste radioprijzen van het jaar. In het NPO Radio 2- en AVROTROS-programma Aan De Slag! zijn de stembussen geopend. Een opvallend nieuwtje daarbij was dat er een extra categorie is toegevoegd aan de stemlijst: de Gouden Podcast, de prijs voor de beste podcast van 2020. Wie er dit jaar met de prijzen naar huis gaan, is op 28 januari vanaf 20.00 uur te zien via het YouTube-kanaal van AVROTROS. Stemmen voor de radioprijzen van het jaar kan via RadioRing.nl. 

 

Net als elk jaar kan er gestemd worden op het favoriete radioprogramma (de Gouden RadioRing) en favoriete radiopresentator en -presentatrice (de Zilveren RadioSterren). Dit jaar wordt er een nieuwe publieksprijs aan dit rijtje toegevoegd, namelijk de prijs voor beste podcast van het jaar (de Gouden Podcast). Podcasts zijn niet meer weg te denken uit het huidige media- en radiolandschap en de populariteit ervan blijft maar stijgen. Daarom is besloten om deze nieuwe publieksprijs in het leven te roepen. 

 

Ook dit jaar organiseert AVROTROS het Gouden RadioRing Gala weer vanuit Theater Gooiland in Hilversum. Geen overvolle zaal en drukke rode loper dit keer, maar een intieme avond met alleen presentator Rob Janssen, de genomineerden en de uitreikers. Het wordt een editie waarin de luisteraar centraal staat. Afgelopen jaar is uit de luistercijfers en de stortvloed aan reacties gebleken dat mensen veel steun en behoefte hadden aan het gezelschap van radio en podcasts. Het Gouden RadioRing Gala wil laten zien dat 2020 meer dan ooit het jaar van de luisteraar is geweest.

Tijdens de uitreiking op 28 januari worden naast de vier publieksprijzen ook de winnaars van de Marconi Awards bekendgemaakt. Deze juryprijzen bestaan uit de Oeuvre Award, de Aanstormend Talent Award en de Beste Zender Award. 

 

Het Gouden RadioRing Gala, donderdag 28 januari om 20.00 uur live te volgen via het YouTube-kanaal van AVROTROS.

 

Bron: (beeld) AVROTROS/Dutch Radio

 

Arbeidsvitaminen bestaat 75 jaar

Op 19 februari 1946 klonk ‘Go Ahead’ van The Columbia Orchestra op de radio en de eerste uitzending van Arbeidsvitaminen was geboren. In 2021 bestaat het AVROTROS-radioprogramma Arbeidsvitaminen precies 75 jaar. Dit grootse en bijzondere jubileum wordt in de week van 15 februari uitgebreid gevierd op NPO Radio 5. Alle dj’s van deze zender maken die week speciale uitzendingen van Arbeidsvitaminen. Op de jubileumdag zelf - 19 februari - is Arbeidsvitaminen een dag lang te horen met vaste presentator Hans Schiffers. Op deze dag onthult hij ook een bijzonder groot eerbetoon, waarmee de 75 Arbeidsvitaminen-jaren letterlijk in beeld worden gebracht. 

 

Vooral op de werkvloer is het programma al jaren een groot succes. Luisteraars vragen hun favoriete plaat aan, wat hen letterlijk ‘arbeidsvitaminen’ geeft. Muziek als ultieme emotie, elke aangevraagde plaat heeft een verhaal. Dat is wat in het programma centraal staat. Elke dag weer. Een compositie die “Arbeidsvitaminen” heet. 

 

Presentator Hans Schiffers: ‘’Arbeidsvitaminen is het langstlopende landelijke muziek-radioprogramma van de wereld en heeft daarmee een mooie plek in het Guinness Book Of World Records. Het is uniek dat een radioprogramma al 75 jaar zo’n groot succes is. De kracht zit in mijn ogen vooral in hoe het programma zich heeft meebewogen door de jaren heen, zonder de identiteit van het programma te verliezen. Met grote liefde en diep ontzag presenteer ik dan ook het programma dat ik ‘de moeder aller verzoekplatenprogramma’s’ noem. Ik ben heel trots op dit jubileum.’’ 

 

In aanloop naar de 75e verjaardag grasduinen vijf bekende Nederlanders vanaf begin oktober 2020 dagelijks in bekend Arbeidsvitaminen-repertoire. Dit zijn Humberto Tan, Hans Dulfer, Ryanne van Dorst, Lammert de Bruin en Tineke de Nooij.

 

Over Arbeidsvitaminen

In 75 jaar Arbeidsvitaminen hebben verschillende presentatoren het programma gepresenteerd. De laatste jaren lag de presentatie o.a. in handen van Wim Rigter, Gerard Ekdom, Jan Steeman en Hans Schiffers.

 

Arbeidsvitaminen is dagelijks te horen van 09.00 - 12.00 uur bij AVROTROS op NPO Radio 5. 

 

Bron: (beeld) AVROTROS/Dutch Radio

Marianne Zwagerman & Rick van Velthuysen presenteren podcast ‘Op z’n Kop!’ (NPO Radio 2)

Het jaar begint goed in podcastland! Marianne Zwagerman & Rick van Velthuysen presenteren vanaf volgende week de gloednieuwe PowNed-podcast Op z’n Kop!. In een half uur zet het podcastduo elke week de wereld van de luisteraar op zijn kop. Zoveel nieuws, zoveel meningen, maar hoe zit het nu echt? Vanaf donderdag 14 januari wekelijks te beluisteren via NPO Radio 2 en de bekende podcastplatformen.

Zwagerman & Van Velthuysen durven ieder onderwerp aan, nemen met het grootste gemak iedere afslag en laten in hoog tempo de actualiteit aan de luisteraar voorbijrazen. Niet klef, lang niet altijd met elkaar eens, hard tegen hard als het moet, maar open voor alle visies op het nieuws. Wie krijgt er deze week op zijn kop? Wie zette deze week hun wereld op zijn kop? Zwagerman & Van Velthuysen zetten je aan het denken!

 

Bron: (foto) PowNed/Dutch Radio

 

BNR Nieuwsradio heeft programmering vernieuwd

BNR Nieuwsradio heeft haar programmering vernieuwd op 4 januari 2021. ‘We volgen je in het ritme van je dag’, zegt Mireille van Ark, hoofdredacteur van het radiostation. ‘BNR luister je altijd, wanneer je maar wilt, op de manier die bij jou past.’ De veranderingen die plaatsvinden zijn grotendeels gebaseerd op het veranderende luistergedrag en onderzoek onder de luisteraars van de zender.

 

De vernieuwing bestaat in de basis uit wijzigingen in de FM programmering van de zakelijke nieuwszender.

 

‘Zo zijn we begonnen met het aanscherpen van De Ochtendspits. We gaan direct in op de belangrijkste headlines en duiden ze voor je. Dat doet onze, door de wol geverfde, presentator Bas van Werven samen met externe experts of interne duiders zoals Bernard Hammelburg, of onze nieuwe collega en huiseconoom, Han de Jong. Zij snappen de materie en vertellen je hoe het echt zit’, stelt van Ark.

 

‘Mensen met kennis en autoriteit, dat is waarom je BNR luistert. We maken radio die je volledige aandacht vraagt. Slimme radio waar je als luisteraar veel voor terugkrijgt.’

 

Nieuwe BNR programma’s
Na De Ochtendspits is BNR’s Big Five met Art Rooijakkers of Diana Matroos te horen. Daaropvolgend een geheel nieuw programma met de naam BNR BREEKT.

 

BNR BREEKT: 11-12 uur

‘BNR BREEKT is een programma gemaakt door het jonge supertalent dat hier bij BNR rondloopt. Het is de plek voor een verfrissende, dwarse opinie over het nieuws van de dag afgewisseld met een glimlach’, zegt van Ark. ‘Presentatoren Iwan Verrips of Nina van den Dungen toetsen je eigen vastgeroeste mening, bieden een andere invalshoek en heilige huisjes gaan met zekerheid omver.’

 

Na onder andere Zakendoen is sinds maandag 4 januari ook een vernieuwd middagprogramma te horen: BNR In de Middag.

 

BNR In de Middag: 16-19 uur

‘BNR In de Middag wordt gepresenteerd door een duo waar ik bijzonder trots op ben: Roos Abelman en Donatello Piras. Daar berichtten we hier al eerder over’, vertelt Van Ark.

 

Dutch Podcast Top 20

‘Om te onderstrepen dat BNR hét innovatieve, zakelijke podcastbedrijf van Nederland is – zo organiseren we al jaren de succesvolle Dutch Podcast Awards – introduceren we de Dutch Podcast Top 20. Een hitlijst op zender voor de beste podcasts van Nederland: een gids in het bos van al die prachtige podcasts die Nederland rijk is. Deze hitlijst hoor je wekelijks, elke vrijdag om 18:30 uur.’

 

Beleef het nieuwe jaar bij BNR

‘Donatello Piras vertelde het al heel treffend in een quote die ik graag nog een keer herhaal: “2021 is het jaar van perspectief, het jaar dat we ons gaan herpakken. Dit is het jaar dat je wil beleven bij een zender als BNR.” We zijn een zakelijke nieuwszender die duidt, verdieping brengt, je de wereld om je heen laat begrijpen. BNR leidt het gesprek.’ sluit van Ark af.

 

De nieuwe programmering van BNR Nieuwsradio is per 4 januari 2021 te horen. Luister naar BNR Nieuwsradio via FM, BNR.nl, de BNR App of DAB+.

 

Bron: (foto) BNR/Dutch Radio

 

Badr Hari, Dafne Schippers en Sjinkie Knegt in Prijzencast van Tom de Graaf

Tom de Graaf, als regisseur dagelijks te horen in de ochtendshow van Qmusic, lanceert woensdag 6 januari zijn eigen podcast: Prijzencast. Hierin spreken iconen uit de sportwereld openhartig over hun hoogte- en dieptepunten. De Graaf spreekt in het eerste seizoen onder meer met Badr Hari, Dafne Schippers, Henk Grol en Sjinkie Knegt.

 

In de eerste aflevering, die woensdag verschijnt, Spreekt Tom een uur met kickbokser Badr Hari. De kickbokser vertelt Tom dat de rechtszaken en tijd in de cel als een van de donkerste periodes van zijn leven te hebben ervaren. Ook gaat hij in op de voortijdig afgebroken titanenstrijd tegen Rico Verhoeven. “Ik had die tweede wedstrijd sowieso gewonnen. Hij kan wel zeggen dat hij nog meedeed. Hij stond er wel hij deed alleen niet meer mee!" vertelt de bokser. "Het zag er gewoon uit als een gewond lammetje daar hoor.”

 

Verder is Judoka Henk Grol in het eerste seizoen van Prijzencast zeer open over de brute straffen die hij zichzelf oplegt wanneer hij een finale verliest. “Ik heb hele rare dingen gedaan, door mijzelf op te leggen die verloren halve finale 100 keer terug te kijken als straf. Of uit het vliegtuig komen van een verloren WK en dan zeggen: zet mij maar af in het bos. En dan net zolang jezelf pijn doen tot je niet meer kan”. Dafne Schippers vertelt over haar eerste gouden medaille op de 200 meter op het WK: "Ik moet eerlijk bekennen dat toen ik finishte ik dacht dat de klok kapot was”. Daarnaast heeft ze thuis geen prijzenkast met al haar gewonnen medailles. "Ze liggen ergens bij mijn ouders nog maar ik weet niet heel goed waar, erg he?", aldus de hardloopster.

 

Tom de Graaf is dagelijks te horen in de ochtendshow van Mattie Valk en Marieke Elsinga op Qmusic als Tom van de Intercom. Hij is daarnaast regisseur en sportredacteur van de show. Tom is een groot sportliefhebber en geeft in de show ook vaak zijn kijk op gebeurtenissen in de sportwereld.

 

Prijzencast afleveringen:

Woensdag 6 januari     Badr Hari 

Woensdag 13 januari   Dafne Schippers                                          

Woensdag 20 januari   Henk Grol

Woensdag 27 januari   Sjinkie Knegt

Woensdag 3 februari    Kiki Bertens

Woensdag 10 februari  Marit Bouwmeester

 

Prijzencast | Qmusic is vanaf 6 januari te beluisteren via Qmusic.nl en in alle gangbare podcast-apps, zoals Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

 

Nachtradio staat onder druk 

De derde editie van De Nachtwacht Award gaat extra aandacht vragen voor de radioprogrammering in de nacht. 

 

Nachtradio staat in 2021 onder druk. Zeker in de coronacrisis, waarin commerciële radio al dit voorjaar een flinke klap kreeg qua reclame-inkomsten, is er geen ruimte meer om de nachtbrakers gezelschap te houden met radioprogramma’s. De non-stop computer regeert op de commerciële stations, waar Qmusic, Radio 10 en Radio 538 tot een paar jaar terug nog gepresenteerde nachtprogramma’s kenden. Alleen op NPO Radio 1, Radio 2 en 3FM wordt nog live nachtradio gemaakt. 

De Nachtwacht 2021-organisator Arjan Snijders maakt zich grote zorgen om de nachtprogrammering. Snijders: ‘De nachten lijken opgegeven terrein voor radiostations die er geld mee moeten verdienen. Ook het opleidingstraject, waarin aanstormende dj’s in de nacht kunnen proeven aan het echte werk, zijn afgebouwd of opgeheven. Het is een kaalslag voor de nachtelijke studenten, nachtwakers, chauffeurs en andere mensen die moeten werken of de slaap niet kunnen vatten.’ 

Terwijl menig nu gekende radionaam weet dat die nachtradio, waar zij vaak ook zijn begonnen, een unieke magie brengt die in overdagradio niet is terug te vinden. Er mag en kan meer in de nacht, er wordt aandachtiger geluisterd, er is een sterke band tussen de luisteraars en presentator, het is intiem en sfeervol. Via de nacht braken dj’s en presentatoren door als Gerard Ekdom, Giel Beelen, Coen Swijnenberg, Sander Lantinga, Tim Klijn, Jan-Willem Roodbeen, Arjen Lubach, Paul Rabbering, Patrick Kicken, Willemijn Veenhoven en vele, vele anderen. 

Vakplatform Spreekbuis.nl organiseert De Nachtwacht Award 2021 om de nacht-dj’s en hun programma’s te eren. Vanaf 5 januari kan het publiek kan stemmen op alle nachtprogramma’s die tussen 12 en 6 uur worden uitgezonden op FM landelijke radio. Er kan gestemd worden op makers zoals Giel Beelen, Jeroen van Inkel, Astrid de Jong, Mischa Blok, Gerard Ekdom, Rick van Velthuysen, Simone Walraven en vele anderen. De stemperiode loopt tot 21 januari 06:00 uur via spreekbuis.nl/nachtwachtaward.

De Nachtwacht Award is vernoemd naar het legendarische TROS-nachtprogramma ‘Nachtwacht’ dat tot 1995 op Radio 1 & 2 en 3FM te beluisteren was. Dit programma werd gepresenteerd door onder andere Tom Mulder, Ferry Maat, Ad Roland, Rob van Someren en Ron Brandsteder.

 

Stem op jouw favoriete nachtprogramma via: spreekbuis.nl/nachtwachtaward

 

Bron: (foto) Spreekbuis 

 

Henk Blok terug als nieuwslezer op de radio

Na een sabbatical van zeven maanden is de vertrouwde, warme stem van Henk Blok weer te horen op de radio. Blok schuift in de middaguren aan bij Dennis Ruyer en Celine Huijsmans, waar hij te horen is als nieuwslezer. De Veronica Middagshow is iedere werkdag van 16.00 uur tot 19.00 uur te horen op Radio Veronica.

 

Henk Blok: “Nieuw jaar, nieuw avontuur! Ik heb de afgelopen zeven maanden gebruikt om te genieten van het leven en waardevolle tijd doorgebracht met mijn vrouw en dochter. Ik heb genoten van mijn sabbatical en ben klaar voor een nieuw hoofdstuk in mijn carrière: het nieuws lezen in de middag op Veronica. Ik ben ontzettend blij om weer terug on air te zijn en luisteraars te voorzien van het laatste nieuws.”

 

Niels van Baarlen, Radio Director Veronica: “Henk is de beste nieuwslezer van ons land en weet het nieuws altijd op de juiste manier te brengen. We zijn ontzettend blij dat zijn vertrouwde stem vanaf vandaag bij ons te beluisteren is. Met de komst van Henk als nieuwslezer, is het team van de middagshow met Veronica-dj Dennis Ruyer en sidekick Celine Huijsmans compleet. Happy new year!"

 

Henk Blok is al jaren nieuwslezer op de radio. In 2003 begon Henk met nieuws lezen bij het programma ‘Evers Staat Op’. Sinds 2019 maakte hij onderdeel uit van het vaste team van ‘De 538 Ochtendshow met Frank Dane’. Vanaf juni 2020 ging de nieuwslezer vanwege gezondheidsredenen met sabbatical.

 

De Veronica Middagshow is iedere werkdag van 16.00 uur tot 19.00 uur te horen op Radio Veronica.

 

Bron: Radio Veronica/Dutch Radio

 

L1 blikt terug op Felix Meurders zijn carrière

Felix Meurders is geboren Maastrichtenaar en daarom blikt L1 met hem terug op zijn carrière. Hij werkte bij Radio 1, NPO Radio 2 en Hilversum 3, en is vooral bekend als presentator van het radioprogramma 'Spijkers met Koppen', waar hij vorige week afscheid nam.

 

Felix Meurders blikt met L1 terug op zijn carrière. Bekijk hieronder de video of lees

het hele artikel op de website van 1Limburg.

 

 

Bron: (beeld) 1Limburg/Dutch Radio

 

Astrid de Jong presenteert Gelukkig 2021 bij MAX op NPO Radio 1

Op zondag 3 januari tussen 20.00 en 22.00 uur presenteert Astrid de Jong Gelukkig 2021 bij MAX op NPO Radio 1. Astrid de Jong onderzoekt wat geluk eigenlijk is, wie het heeft en wat je moet doen om het te krijgen. 

 

De luisteraar hoort inzichten van onder anderen Guido Weijers, de cabaretier ging op zoek naar geluk en maakte er ook een voorstelling over. Waar vind je geluk als je gezondheid niet meewerkt? Snowboardster Bibian Mentel bij wie veertien keer kanker werd geconstateerd vertelt erover.

 

Ook komen socioloog en geluksdeskundige Ruut Veenhoven en hoogleraar psychiatrie Damiaan Denys aan het woord. Verder het verhaal van Bea Post, zij begeleidt mensen die de Postcode Loterij winnen. En een 100-jarige over de meest gelukkige momenten in het leven van een eeuw. Ook is er livemuziek van Lucky Fonz III.

 

Luisteraars kunnen via de NPO Radio 1-app hun verhaal over geluk insturen. Het meest indrukwekkende verhaal verdient een smaakvolle prijs!

 

Gelukkig 2021

Zondag 3 januari

Tusssen 20.00 - 22.00 uur op NPO Radio 1

Presentatie: Astrid de Jong

 

Bron: MAX

 

Recordaantal luisteraars tijdens kerstdagen voor Sky Radio

Ook deze kerstperiode heeft Nederland massaal naar Sky Radio The Christmas Station geluisterd. Tijdens kerstavond, eerste en tweede kerstdag luisterden maar liefst 3,7 miljoen Nederlanders naar de zender. Dat is een stijging van 20% ten opzichte van vorig jaar en een record voor het station. Vanaf 23 november tot en met 26 december werd Sky Radio omgedoopt tot ‘The Christmas Station’ en bereikte in deze periode ruim 6 miljoen luisteraars. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door RadioCall, in opdracht van Sky Radio. 

 

Eerder dit jaar bleek uit onderzoek van Talpa Network al dat 32% van de Nederlanders door de coronacrisis extra zin had in kerst. Daarom besloot Sky Radio vanaf 23 november uitsluitend kersthits te draaien. Dit bleek een goede zet, want de luisteraars waarderen de speciale kerstprogrammering van de muziekzender met een 7,6.

 

In totaal luisterden ruim 6 miljoen mensen naar Sky Radio The Christmas Station. Dat is een stijging van 4% ten opzichte van vorig jaar. Tijdens de kerstdagen luisterden zelfs 1 op de 4 Nederlanders naar het station.Ook online werd Sky Radio goed beluisterd. Op 24 december behaalde de zender een record met 236.927 unieke streamluisteraars. Dit is een stijging van 24% ten opzichte van het vorige record dat vorig jaar op deze dag werd behaald. 

 

Uunco Cerfontaine, Radio Director Sky Radio: ''Ik vind het fantastisch dat we juist in deze lastige tijd de warme kerstsfeer in vele huizen hebben gebracht. We hebben er met het hele Sky-team keihard aan gewerkt en het is geweldig dat maar liefst 6 miljoen luisteraars hun kerst met ons hebben gevierd.''

 

Sky Radio The Christmas Station

Sky Radio 101 FM wordt ieder jaar omgedoopt tot ‘The Christmas Station’. Dit jaar werd het station officieel geopend door superster en ‘Mr. Christmas’ Michael Bublé op maandag 23 november. Tot en met 'derde kerstdag' stond het non-stop muziekstation in het teken van de beste kersthits zoals ‘All I Want For Christmas’ van Mariah Carey, ‘Last Christmas’ van Wham! en ‘Thank God It’s Christmas’ van Queen. Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen besloot Sky Radio ook op zondag 27 december de programmering in het teken van de grootste kersthits te stellen. Ondanks de beperkende maatregelen reed in de kerstperiode de speciale Sky Radio kersttram rond in Amsterdam. Daarnaast sprak André Hazes persoonlijke videoboodschappen in voor luisteraars,  was de nieuwe kerstsingle van Miss Montreal, ‘Angels In The Sky’ voor het eerst te horen op Sky Radio en kwamen verschillende bekende Nederlanders naar de studio om hun favoriete kersthits te presenteren.

 

Bron: Sky Radio The Christmas Station

 

Iris Schut nieuwe nieuwslezer avonduren Qmusic

Vanaf januari is Iris Schut elke avond te horen als nieuwslezer van het NU.nl nieuws op Qmusic. Zij vult hiermee het team van nieuwslezers aan, bestaande uit Anne-Marie Rozing (ochtendshow), Fien Vermeulen (overdag) en Anton Griep (middagshow en vooravond).

 

Iris Schut begon haar carrière in 2016 bij Radio 538 en groeide in de jaren erop door tot eindredacteur van de nieuwsredactie van Talpa Radio, waar Radio 538, Sky Radio, Radio 10 en Radio Veronica onder vallen. Ook ging ze er aan de slag als nieuwslezer.

 

Iris Schut laat weten: ''Qmusic is een prachtzender en van de nieuwsmerken van moederbedrijf DPG Media gaat mijn hart als journalist sneller kloppen. Ik ben ook heel blij dat ik naast mijn werk achter de schermen als nieuwscoördinator bij Qmusic, nu ook de kans krijg om me nog verder te ontwikkelen als nieuwslezer van het NU.nl nieuws, met deze mooie plek in de avond.''

 

Onlangs maakten Qmusic en NU.nl bekend kun handen ineen te slaan voor de nieuwsbulletins op Qmusic. De nieuwslezers werken vanaf januari samen met de redactie van NU.nl om luisteraars het laatste nieuws te bieden. Het 'Qmusic nieuws door NU.nl' is elk uur op de zender te horen en tijdens de ochtend- en middagshow elk half uur.

 

Foto: Qmusic

 

Tv-programma ‘Niet Alleen’ krijgt vervolg op NPO Radio 5

Henk van Steeg is vanaf januari te horen in het nieuwe EO-radioprogramma ‘Niet Alleen’. Elke zondagavond deelt hij hoopvolle initiatieven, ontroerende verhalen en regelt hij creatieve verrassingen. “Met het programma willen we laten zien waartoe we in staat zijn als we ergens met elkaar de schouders onder zetten.” De eerste aflevering van ‘Niet Alleen’ is op zondag 3 januari van 18.00 tot 20.00 uur op NPO Radio 5.

 

“Als je dagelijks het nieuws volgt, zou je er depressief van kunnen worden, omdat je er domweg nauwelijks iets aan kan doen", vertelt Van Steeg. “Maar wat als we nu eens aandacht gaan besteden aan de dingen die we juist wél kunnen doen. Bijvoorbeeld bij eenzaamheid. Daar kun je al iets aan doen door een klein gebaar: een lief kaartje door de bus, een belletje of een iemand uitnodigen voor een kop thee of koffie met een lekker stuk appelgebak. Dáár gaat dit programma over.”

 

Stille helden

In het radioprogramma verrast Van Steeg elke week iemand die zich vol liefde en betrokkenheid inzet voor een ander. Die persoon verdient een plekje op de ‘Niet Alleen - Wall of Fame’. “We verrassen zowel de ‘stille helden’ die al jaren voor anderen klaarstaan, als jonge mensen die sinds kort voor anderen klaarstaan”, vertelt de presentator.

 

‘Kan ik iets voor je doen?’

“Daarnaast kijk ik erg uit naar ‘Kan ik iets voor je doen?’. Hiervoor ga ik – zodra de coronaregels dat toelaten – de straat op om mensen te vragen wat ik op dat moment voor ze kan betekenen. We zijn gewend om te vragen hoe het met iemand gaat, maar ik hoop deze mensen te verrassen, op weg te helpen en met de hulp van het netwerk van Nietalleen.nl echt het verschil maken. En natuurlijk zou het tof zijn als we in de loop van het jaar merken dat de vraag ‘Kan ik iets voor je doen?’ steeds vaker wordt gesteld en luisteraars in hun eigen omgeving anderen makkelijker kunnen helpen.”

 

Lokale initiatieven

Het EO-radioprogramma richt zich op een breed publiek: van muziekliefhebbers, mensen verlegen om hulp tot mensen die hulp willen bieden en mensen die van hoopvolle verhalen houden. “Voor mensen die hulp nodig hebben, is ‘Niet alleen’ een manier om het netwerk te vergroten dat door corona misschien nog kleiner is geworden”, zegt Van Steeg. “We vertellen verhalen van hulpvragers en hulpgevers en brengen uiteenlopende lokale initiatieven onder de aandacht.”

 

#Nietalleen

Het platform #Nietalleen werd vlak na het uitbreken van de coronacrisis gelanceerd. Met #Nietalleen worden al maanden talloze lokale hulpinitiatieven aan hulpvragers verbonden. Het platform wordt gecoördineerd door de EO en de Protestantse Kerk in Nederland, in samenwerking met een groot netwerk van landelijke partners. De samenwerkende organisaties matchen de hulpvraag met het hulpaanbod. In het tv-programma deelden Bert van Leeuwen en Anne-Mar Zwart bemoedigende initiatieven die in deze bijzondere tijd ontstaan. Het platform is te bereiken via nietalleen.nl.

 

Het EO-radioprogramma ‘Niet Alleen’ is vanaf 3 januari elke zondagavond tussen 18.00 en 20.00 uur te horen op NPO Radio 5.

 

Bron: (foto) EO

 

Qmusic verdubbelt twee weken lang salaris van luisteraars

Qmusic begint het nieuwe jaar met een opsteker voor luisteraars. Van 4 tot en met 15 januari speelt de zender drie keer per dag 'Verdubbel je salaris in 1 minuut'. Als een luisteraar in 1 minuut 10 algemene kennisvragen goed heeft, ontvangt hij of zij een bruto maandsalaris.

 

Omdat december een dure maand is en Qmusic het nieuwe jaar voor de luisteraars positief wil laten beginnen, deelt de zender maandsalarissen uit. Het spel is heel eenvoudig: een luisteraar moet 10 vragen goed beantwoorden in 1 minuut. Het spel wordt elke dag drie keer gespeeld: in de ochtendshow met Mattie en Marieke, tijdens het programma van Menno Barreveld en in de middagshow van Domien Verschuuren.

 

Aanmelden kan via de website van Qmusic of in de app. Overigens kan iedereen van boven de 18 jaar zich aanmelden. De actie geldt ook voor mensen die bijvoorbeeld door corona werkloos zijn geworden of voor zelfstandigen. Bij hen worden de uitkering of maandinkomsten als leidraad genomen.

 

Foto: Qmusic

 

'Het Avondcircus' opent haar deuren op SLAM!

Vanaf 4 januari 2021 starten Daniël Lippens en Erik-Jan Rosendahl met hun nieuwe programma op SLAM! dat 'Het Avondcircus' zal gaan heten. De naam staat symbool voor wat de luisteraars van SLAM! in de avonduren kunnen verwachten. 'Het Avondcircus staat voor gezellige chaos. Spannend, onvoorspelbaar, tikkie vreemd, maar wel lachen', aldus Daniël Lippens. Erik-Jan Rosendahl vult aan: 'We kijken er ontzettend naar uit om samen met de luisteraars en met toffe gasten de avond van SLAM! voor onze rekening te nemen.' De twee gaan samen dit nieuwe avontuur aan van maandag t/m donderdag tussen 19.00u -22.00u.

 

Martijn Zuurveen, Radio Director RadioCorp: “Met Early Birds als ochtendwekker, de dagelijkse lunchshow Housuh in de Pauzuh, SLAM! MixMarathon op vrijdag en The Boom Room op zaterdagavond, wordt er weer een succesformule toegevoegd aan de SLAM! -programmering. De avond is traditiegetrouw het domein van SLAM!. Met spraakmakende content via radio, SLAM! TV, socials en YouTube weet ik zeker dat “Het Avondcircus” in de smaak gaat vallen bij onze luisteraars, kijkers en volgers. SLAM! staat in de startblokken om 2021 te gaan veroveren!“

 

Bron: SLAM!

 

Rámon Verkoeijen vanaf 2021 volledig terug op NPO3FM

Rámon Verkoeijen is in het nieuwe jaar weer volledig terug op 3FM. Samen met Mark van der Molen maakt hij de nieuwe avondshow VRIJ. Het radioduo begint in hun nieuwe show iedere dag blanco en vult samen met de luisteraar het avondprogramma in. Van muziek tot aan de onderwerpen die langskomen. VRIJ is vanaf maandag 4 januari van maandag tot en met donderdag te horen van 19.00-21.00 uur bij BNNVARA op 3FM.

Mark: 'Met de terugkeer van Rámon hebben we besloten samen een nieuw programma te bedenken. Ons avondprogramma VRIJ wordt 'vrije' radio, maar dan echt. We gaan terug naar de basis van het radio maken. Alle liedjes handmatig gekozen, door ons of de luisteraar. Maar ook de onderwerpen en zelfs de jingles en achtergrondmuziek. Waarom tot vrijdagmiddag wachten als je donderdagavond al bij ons de VrijBorrel hebt?'

Rámon: 'Ik verheug me er enorm op om weer samen met Mark terug te zijn op de radio en dan ook nog een programma maken waarin alles blanco start. Geen playlist, geen draaiboek. Alleen maar, Mark, de luisteraar en ik met wie we de muziek gaan uitzoeken en alles bespreken. Super puur en naakt. We moeten nog aan de bak!'

Daarnaast maakt Rámon vanaf 1 januari elke vrijdagavond de Boem Boem Disco Show. Dit is een Vlaams format, dat vol zit met unieke muziek: 20 elektronische tracks in een uur. In deze show laat Rámon horen dat er veel overeenkomsten zijn tussen de sounds uit de 80's en nu. De Boem Boem Disco Show is vanaf vrijdag 1 januari elke vrijdag te horen van 22.00-00.00 uur bij BNNVARA op 3FM.

 

Bron: (foto) BNNVARA

 

Radio-actie ‘You’ll Never Walk Alone’ verkozen tot 'Radiomoment van 2020'

De radio-actie You’ll Never Walk Alone van 3FM-dj Sander Hoogendoorn is door een jury van radiopresentatoren en -dj’s verkozen tot Radiomoment van 2020. Dat is zondag bekendgemaakt in het mediaprogramma De Perstribune van Omroep MAX op NPO Radio 1.

Hoogendoorn was de initiatiefnemer van het plan om in maart op zoveel mogelijk zenders tegelijkertijd het nummer You’ll Never Walk Alone van Gerry & the Pacemakers te draaien. Daarmee wilde Hoogendoorn iedereen die getroffen was door het coronavirus een hart onder de riem steken. Uiteindelijk werd het lied door een kleine 200 zenders gelijktijdig gedraaid.

Volgens de jury van Het Radiomoment van het Jaar leverde de actie van Hoogendoorn het meest indrukwekkende stukje radio van afgelopen jaar op. Juryvoorzitter Ron Vergouwen: "Het was in dit koude, eenzame coronajaar een prachtig moment van verbroedering, dat tot ver over onze landsgrenzen uit is gestegen." Jurylid Sander Lantinga (Radio 538): "Zelden zo’n prachtig voorbeeld meegemaakt waarin de kracht van radio overduidelijk naar voren komt. Sander wist met zijn initiatief niet alleen Nederland te verenigen, maar heel Europa. Verder bood het hoop, sprak er liefde en waardering uit en bracht het in sommige gevallen verlichting. Dat alles door de aloude klassieke combinatie van muziek en oprechte radio. Ik heb het oprecht niet droog gehouden."

In een reactie op de uitslag liet Sander Hoogendoorn weten: "Dit is voor mij echt waar radio om draait. Dat je echt het besef hebt dat je niet alleen naar de radio luistert. Dit was het ultieme fragment daarvan."


Het Radiomoment van 2020 werd verkozen door een jury die bestond uit dj’s en presentatoren van de belangrijkste Nederlandse radiostations: Suzanne Bosman (NPO Radio 1), Annemieke Schollaardt (NPO Radio 2), Eva Koreman (NPO 3FM), Sander Zwiep (NPO Radio 4), Henkjan Smits (NPO Radio 5), Sander Lantinga (Radio 538), Dennis Ruyer (Radio Veronica), Rob van Someren (Radio 10), Domien Verschuuren (Qmusic), Roos Abelman (BNR), Barry Paf (100% NL) en Dimitris Kops (SLAM!). Onder leiding van Ron Vergouwen, de vaste mediadeskundige van De Perstribune, legde de jury honderden fragmenten langs de kwaliteitslat. Doel was het meest indrukwekkende, grappige, opzienbarende en/of beklijvende radiofragment van het afgelopen jaar te kiezen. Uit een longlist van tien werd zondag uiteindelijk de winnaar gekozen.

In de verkiezing eindigde een fragment van de lokale omroep in Den Helder op de tweede plaats. In het fragment is te horen dat een automobilist ‘live on air’ de studio binnenrijdt van LOS Radio. Jurylid Domien Verschuuren (Qmusic): "Ik heb dit denk ik 25 keer achter elkaar geluisterd. Een geweldig lokaal radiomoment."

 

Op de derde plaats eindigde de eerste landelijk uitgezonden ‘coranatoespraak’ van premier Rutte. De toespraak was niet alleen een televisie-event. Ook talrijke radiostations (van NPO Radio 1 en BNR tot SLAM! en 100% NL) zonden de historische woorden van Rutte op 16 maart rechtstreeks uit. Jurylid Sander Zwiep (NPO Radio 4): "Je weet nog waar je was toen je via de radio live getuige was van woorden met een grote maatschappelijke impact. Deze toespraak van voorman Rutte kán simpelweg niet ontbreken in deze top 3."

De rest van de top 10 van 2020 ziet er als volgt uit:

4. NPO 3FM - DJ Sagid Carter praat met haar moeder over racisme

Na de gewelddadige dood van George Floyd in de VS staat 3FM-dj Sagid Carter stil bij alledaags en institutioneel racisme. Ze laat een gesprek horen dat ze voerde met haar moeder. Uit het juryrapport: "Carter vat hier via haar moeder alles samen wat er na "I can't breath" en de Black Lives Matter-protesten loskwam afgelopen jaar. In één minuut. Door het klein en hyperpersoonlijk te maken, geen grote woorden, alleen de pure, gefundeerde, moederlijke bezorgdheid te laten horen. Als je het nog niet snapte, komt het nu in één keer binnen."


5. KINK - Longarts doet emotionele corona-oproep

Longarts Erik Kapteijns van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk belt naar KINK-dj Tim op het Broek om een plaatje aan te vragen. Het gesprek neemt een emotionele wending. De jury: "Prachtig om te horen hoe een verzoekje via de app leidt tot de waanzin van dit jaar, duidelijk verteld door een longarts die heeft geleerd om zijn emoties buiten zijn werk te houden, maar die daar niet in slaagt door de extreme ellende die hij die dag heeft meegemaakt op zijn afdeling."

6. NPO Radio 1 - Column Marcel van Roosmalen over #IkDoeNietMeerMee

Marcel van Roosmalen, vaste columnist van de Nieuws BV, haalt hard uit naar een groep BN’ers en infuencers die ‘niet meer mee willen doen’ aan de coronamaatregelen. De jury: "In een tijd waarin meningen meer, vaak dan niet lijnrecht tegenover elkaar staan, is het soms heerlijk om met humor, en de toverkracht van woorden duiding te geven. Van Roosmalen excelleert in voordracht en onderkoelde woede."

7. NPO Radio 2 - Felix Meurders houdt hilarische toespraak

Radiopresentator Felix Meurders neemt in een speech op het Radiogala van het jaar een aantal radiomakers op de hak, met name de razend populaire DJ Bram Krikke. De jury: "Een erg goede speech met zowel humor als waardering, die meteen ook een mooi tijdsbeeld geeft."

8. NPO Radio 1 - Thierry Baudet verlaat boos de studio

Thierry Baudet, fractievoorzitter van Forum voor Democratie, is te gast bij Simone Weimans in Met Het Oog Op Morgen. Als het gesprek niet naar zijn wens verloopt, stapt de politicus op. De jury: "Applaus voor Simone Weimans. Bijzonder om zo rustig te blijven. Spannende nieuwsradio!"

9. NPO Radio 2 - Teruggekeerde Giel Beelen verslaapt zich (tot twee keer toe)

DJ Giel Beelen keerde van Radio Veronica terug naar de publieke omroep. Voor NPO Radio 2 ging hij dit jaar de vroege ochtendshow presenteren. Beelen verslaapt zich kort na elkaar twee keer. De jury: "Deze incidenten hebben er mede voor gezorgd dat bijna iedereen nu weet dat Giel een nachtprogramma op NPO Radio 2 maakt. Erg knap!"

10. NPO Radio 1 - Reportage Marc-Robin Visscher over ‘inreisverbod’

NOS-verslaggever Marc-Robin Visscher is de brenger van goed nieuws in een reportage over geliefden die elkaar lang niet hebben gezien vanwege een inreisverbod als gevolg van corona. De jury: "Verrassend en ontroerend. Je wordt even meegenomen in het leven van een ander. Het markeert een moment in de coronacrisis."

De Perstribune

Elke zondag van 12.00 uur tot 14.00 uur

Bij MAX op NPO Radio 1

 

Bron: MAX

 

Mark Rutte is Taalstaatmeester van 2020

Mark Rutte is Taalstaatmeester van 2020. Dat maakte juryvoorzitter André Appel bekend in De Taalstaat.

 

''Rutte toonde zich niet alleen een bekwaam crisismanager in onzekere tijden, maar hij maakte vooral indruk met zijn toespraken en met name die van 14 december jl., die dan ook een historische toespraak mag worden genoemd'', legt Appel uit.

 

''In die toespraak in het Torentje werd in zuivere, directe taal de situatie scherp geschetst, evenals de daaruit voortvloeiende maatregelen, die hij in rustige (metaforenvrije) taal adequaat toelichtte. Dat de premier aanvankelijk enigszins van zijn stuk werd gebracht door rellende demonstranten, maakte hem alleen maar menselijker'', oordeelt de jury.

 

Bron: NPO Radio 1/Dutch Radio

 

Dionne Stax bij Giel Beelen in Top 2000 Pick-Up Tour

Presentator Dionne Stax is te gast bij NPO Radio 2-dj Giel Beelen in de Top 2000 Pick-Up Tour. Ze heeft het met Giel over haar muzikale idool Bon Jovi: Bed Of Roses.

 

Dionne haalt samen met Giel herinneringen op aan de concerten van haar muzikale idool Bon Jovi. Ze zwijmelt nog steeds weg als ze het nummer Bed Of Roses hoort.

 

In de TOP 2000 Pick-up tour gaan de dj's van NPO Radio 2 het land in om de verhalen van bekende en onbekende Nederlanders te horen bij hun favoriete plaat uit de TOP 2000.

 

Bekijk de afleveringen van de TOP 2000 Pick-up tour terug op NPO Start.

 

Bron: (beeld) NPO Radio 2/Dutch Radio

 

Ron Kas op De Perstribune bij MAX

Zondag 27 december is radiopresentator Ron Kas te gast in het media- en sportprogramma De Perstribune, vanaf 12.00 uur bij MAX op NPO Radio 1.

Ron Kas is presentator van het legendarische NPO Radio 5-programma Adres Onbekend. Het radioprogramma wordt elke zondag van 12.00 tot 14.00 uur uitgezonden en viert komend jaar zijn vijftigjarige jubileum. Al sinds 1971 zoekt Adres Onbekend samen met de luisteraars naar uit het oog verloren dierbaren. De afgelopen vijf decennia werden talloze oud-geliefden, familieleden, vrienden en collega’s op de radio herenigd. Kas is sinds 2002 de presentator van het programma. Voorgangers van hem zijn Kees Schilperoort en Anne van Egmond. 

 

In het tweede uur van de De Perstribune nóg meer aandacht voor radio. Dan wordt het Radiomoment van het jaar 2020 bekend gemaakt. Een vakjury onder leiding van Ron Vergouwen ging op zoek naar het meest indrukwekkende radiofragment van het afgelopen jaar.

De Perstribune wordt gepresenteerd door Margreet Reijntjes.

 

De Perstribune

Elke zondag van 12.00 tot 14.00 uur

Bij MAX op NPO Radio 1

 

Bron: (beeld)  MAX

 

NPO Radio 2 Top 2000 is gestart

De 22e editie van de NPO Radio 2 Top 2000 is om middernacht begonnen. DJ Bart Arens verzorgde in de Ziggo Dome de spectaculaire opening, die ook te zien was op NPO 3. Jeroen van Inkel startte vervolgens in het Top 2000 Café nummer 2000 in: Can't Get It Out Of My Head van Electric Light Orchestra.

 

“Samen genieten van de muziek is ook in dit bizarre jaar de rode draad tijdens de Top 2000. Enerzijds vertrouwd, anderzijds is de lijst ook deze keer weer goed voor verrassingen. Juist die mix, samengesteld door de luisteraars en uitgezonden in de laatste week van het jaar, maakt de Top 2000 elk jaar opnieuw uniek”, zegt Peter de Vries, zendermanager van NPO Radio 2.

 

Publiek kan dit jaar via tv-schermen virtueel aanwezig zijn in het Top 2000 Café in Hilversum. Via nporadio2.nl kunnen luisteraars met een druk op de knop videobellen vanuit hun eigen Thuiscafé. 

 

De Top 2000 wordt op oudejaarsavond afgesloten met de nieuwe nummer 1: Roller Coaster van Danny Vera. De volledige lijst is te vinden op nporadio2.nl.

 

De dj’s presenteren de Top 2000 in deze opstelling:

00.00 - 02.00 uur Jeroen van Inkel

02.00 - 04.00 uur Frank van ’t Hof

04.00 - 06.00 uur Giel Beelen

06.00 - 08.00 uur Carolien Borgers

08.00 - 10.00 uur Jan-Willem Roodbeen & Jeroen Kijk in de Vegte

10.00 - 12.00 uur Bart Arens

12.00 - 14.00 uur Gijs Staverman

14.00 - 16.00 uur Annemieke Schollaardt

16.00 - 18.00 uur Ruud de Wild

18.00 - 20.00 uur Wouter van der Goes

20.00 - 22.00 uur Emmely de Wilt

22.00 - 00.00 uur Paul Rabbering

 

Historie

De Top 2000 is begonnen in 1999. In totaal hebben 4572 nummers in de lijst gestaan, waarvan 598 songs elk jaar vertegenwoordigd zijn. Bohemian Rhapsody van Queen stond zeventien keer op de eerste plaats. Andere lijstaanvoerders zijn Roller Coaster van Danny Vera (2020), Imagine van John Lennon (2015), Hotel California van Eagles (2012 & 2014) en Avond van Boudewijn de Groot (2005).

 

NPO Radio 2 Top 2000

De NPO Radio 2 Top 2000 is één van de grootste radio- en muziekevenementen van Nederland waar jaarlijks circa 10 miljoen mensen naar kijken en luisteren. De lijst met 2000 nummers wordt elk jaar samengesteld door het publiek en is te horen vanaf eerste kerstdag tot en met oudejaarsavond op NPO Radio 2. De NTR verzorgt de televisie-uitzendingen Top 2000 Quiz, Top 2000 - The Untold Stories en Top 2000 a gogo op NPO 3. In het tv-programma Pick-up tour (AVROTROS), dagelijks te zien op verschillende momenten in de avond op NPO 1, bezoeken de dj’s van NPO Radio 2 van 23 tot en met 31 december mensen die een bijzondere band hebben met een nummer uit de ‘lijst der lijsten’. De uitzending van de Top 2000 vanuit het Top 2000 Café in Beeld en Geluid in Hilversum is 24 uur per dag te volgen via NPO Radio 2, nporadio2.nl, NPO 1 extra en ’s nachts op NPO 3.

 

Bron: (beeld) NPO Radio 2/Dutch Radio

 

Opbrengst 3FM Serious Request: The Lifeline voor het Rode Kruis: €1.601.923,-

Zojuist werd bekend dat 3FM Serious Request: The Lifeline in totaal €1.601.923,- heeft opgebracht voor het Rode Kruis. NPO 3FM-dj's Sander Hoogendoorn, Sophie Hijlkema, Frank van der Lende, Eva Koreman, Rob Janssen en Wijnand Speelman zaten zes dagen in lockdown op Vliegveld Twenthe Evenementenlocatie om geld op te halen voor het verlichten van de druk op zorgpersoneel in binnen- en buitenland.

 

Sharid Alles, zendermanager NPO 3FM: “Nog niet eerder hebben we met 3FM Serious Request een doel gehad dat zo urgent en actueel voelde als deze week. Terwijl we bezig waren met de actie voor het Rode Kruis, werd overal bericht over de enorme druk op de zorgverleners. Wat zijn we blij dat het Rode Kruis nu dit prachtige bedrag heeft om de zorgverleners in binnen- en buitenland te ondersteunen en om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Wat mij vooral raakt is dat elke euro die binnen is gekomen is gedoneerd door het publiek. Of het nu was door een plaat aan te vragen, door mee te lopen aan de twee rondjes om de wereld of door simpelweg te doneren: elke euro komt van de 3FM-luisteraar. Dat mensen zo massaal hun portemonnee hebben getrokken in deze onzekere tijden is hartverwarmend en prachtig. We zijn heel tevreden over deze editie: de laatste 3FM Serious Request met het Rode Kruis had niet beter kunnen verlopen."

Marieke van Schaik, algemeen directeur van het Nederlandse Rode Kruis: "Hartverwarmend om te zien dat Nederlanders gul geven om de zorg te ondersteunen in een tijd die voor veel mensen lastig is. Met dit mooie bedrag zorgen we ervoor dat we in Nederland de zorg ontlasten, door bijvoorbeeld taken uit handen te nemen van verpleegkundigen. Daardoor kunnen zij hun werk efficiënter doen. In landen als Zambia, Honduras en El Salvador geven we artsen de beschermingsmiddelen om hun werk veilig te kunnen doen en zorgen we voor handenwasstations op plekken waar geen toegang is tot water. Zo kan iedereen zich beter beschermen tegen het virus en komen we samen de coronapandemie door. We zijn dankbaar voor de mooie samenwerking met 3FM. In al die jaren hebben we ruim 100 miljoen euro opgehaald voor mensen in nood. Ook dit jaar zien we dat de actie vele mensen toch bij elkaar brengt via radio en tv, in een tijd dat we fysiek afstand moeten houden. Een mooi slot van deze samenwerking."

 

3FM Serious Request: The Lifeline

Frank van der Lende & Eva Koreman, Sander Hoogendoorn & Sophie Hijlkema en Rob Janssen & Wijnand Speelman gingen van 18 t/m 24 december op Vliegveld Twenthe Evenementenlocatie in lockdown voor 3FM Serious Request: The Lifeline. De drie dj-duo's maakten gezamenlijk 24 uur per dag live radio en online content, maar moesten ook 24 uur per dag een loopband draaiende houden. Hiermee motiveerden ze luisteraars om zelf ook in actie te komen door coronaproof mee te lopen in hun eigen omgeving en zich te laten sponsoren voor elke gelopen kilometer. Samen met de luisteraars hoopten de dj's een symbolisch rondje om de wereld te lopen. Ook konden luisteraars tegen betaling een plaat aanvragen of rechtstreeks doneren. Dit alles met maar één doel: geld inzamelen voor het Rode Kruis, dat hulpverleners ontlast en de verspreiding van corona tegengaat in binnen- en buitenland.

 

Foto: Raymond van Olphen/NPO 3FM

 

Giel Beelen, Sander Hoogendoorn en Sagid Carter op longlist Radiomoment van het jaar 2020

Het mediaprogramma De Perstribune van Omroep MAX maakt komende zondag 27 december op NPO Radio 1 het Radiomoment van het jaar 2020 bekend. Een jury van radioprominenten maakt tussen 13.00 uur en 14.00 uur bekend welk radiomoment dit jaar het meest tot de verbeelding sprak. Tot de kanshebbers behoren onder meer de dj's Giel Beelen, Sander Hoogendoorn en Sagid Carter. Ook de historische toespraak van premier Rutte behoort tot de kanshebbers.

 

Vorig jaar werd Het radiomoment van het jaar voor het eerst toegewezen. Toen was cabaretier Peter Heerschop verantwoordelijk voor Het radiomoment van 2019, met een radiocolumn voor Radio 538 over de tram-aanslag in Utrecht.

 

Jury

De jury voor Het radiomoment van het jaar 2020 bestaat uit dj’s en presentatoren van toonaangevende programma’s op de Nederlandse radio: Suzanne Bosman (NPO Radio 1), Annemieke Schollaardt (NPO Radio 2), Eva Koreman (NPO 3FM), Sander Zwiep (NPO Radio 4), Henkjan Smits (NPO Radio 5), Sander Lantinga (Radio 538), Dennis Ruyer (Radio Veronica), Rob van Someren (Radio 10), Domien Verschuuren (Qmusic), Roos Abelman (BNR), Barry Paf (100%NL) en Dimitris Kops (SLAM!). Onder leiding van de vaste Perstribune mediadeskundige Ron Vergouwen beoordeelden zij de meest opmerkelijke radiomomenten van Nederland. Daarbij is onder meer beoordeeld op maatschappelijke relevantie en impact en is er ook gekeken (of eigenlijk geluisterd) of de fragmenten verrassend, ontroerend, grappig of indrukwekkend waren.

 

Het jurywerk heeft geresulteerd in een ‘longlist’, waarop de tien meest memorabele radiomomenten van 2020 staan. De jury is op dit moment aan het vergaderen om te bepalen wie van de tien wordt verkozen tot radiomoment van 2020. Op de longlist staan:

 

NPO Radio 1 - Thierry Baudet verlaat boos de studio

Thierry Baudet, fractievoorzitter van Forum voor Democratie, is te gast bij Simone Weimans in Met Het Oog Op Morgen. Als het gesprek niet naar zijn wens verloopt, stapt de politicus op.

 

LOS Radio, Den Helder - Auto rijdt radiostudio binnen

Als presentator Gert-Jan Meijer het lokale nieuws wil lezen van de Lokale Omroep Stichting in Den Helder rijdt er een auto dwars door de pui de radiostudio binnen. Het fragment wordt massaal gedeeld op de social media.

Diverse radiozenders - Historische coronatoespraak premier Rutte

De allereerste landelijke toespraak tijdens de coronacrisis van premier Rutte was niet alleen een televisie-event. Ook talrijke radiostations (van Radio 1 en BNR tot SLAM! en 100%NL) zonden de historische toespraak op 16 maart rechtstreeks uit. 

 

NPO 3FM - DJ Sagid Carter praat met haar moeder over racisme

Na de de gewelddadige dood van George Floyd in de VS staat 3FM-dj Sagid Carter stil bij alledaags en institutioneel racisme. Ze laat een gesprek horen dat ze voerde met haar moeder.

 

NPO Radio 1 - Column Marcel van Roosmalen over #IkDoeNietMeerMee

Marcel van Roosmalen, vaste columnist van de Nieuws BV, haalt hard uit naar een groep BN’ers en influencers die ‘niet meer mee willen doen’ aan de coronamaatregelen.

 

NPO 3FM - Europese stations draaien tegelijk You’ll Never Walk Alone

Op initiatief van 3FM-dj Sander Hoogendoorn draaien bijna 200 Europese radiostations op hetzelfde tijdstip 'You'll Never Walk Alone' van Gerry & the Pacemakers. Met het initiatief wil de DJ iedereen die te maken heeft met corona een hart onder de riem steken.

 

NPO Radio 2 - Teruggekeerde Giel Beelen verslaapt zich (tot twee keer toe)

DJ Giel Beelen keerde van Veronica terug naar de publieke omroep. Voor NPO Radio 2 ging hij dit jaar de vroege ochtendshow presenteren. Beelen verslaapt zich kort na elkaar twee keer.

 

NPO Radio 2 - Felix Meurders houdt hilarische toespraak

Radiopresentator Felix Meurders neemt in een speech op het Radiogala van het jaar een aantal radiomakers op de hak, met name de razend populaire DJ Bram Krikke.

 

NPO Radio 1 - Reportage Marc-Robin Visscher over ‘inreisverbod’

NOS-verslaggever Marc-Robin Visscher is de brenger van goed nieuws in een reportage over geliefden die elkaar lang niet hebben gezien vanwege een inreisverbod als gevolg van corona.

 

KINK - Longarts doet emotionele corona-oproep

Longarts Erik Kapteijns van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk belt naar KINK-dj Tim op het Broek om een plaatje aan te vragen. Het gesprek neemt een emotionele wending.


Tijdens de kerstdagen bepaalt de jury welk van de tien fragmenten zich Radiomoment van het jaar 2020 mag noemen.

 

De Perstribune

Elke zondag van 12.00 uur tot 14.00 uur

Bij MAX op NPO Radio 1

 

Bron: (beeld) MAX

 

Deze week in De Nacht van Rutger (NPO Radio 1): Henk Krol en Richard de Mos
In de laatste aflevering van 2020 zitten twee gasten aan de keukentafel van Rutger voor een goed gesprek. Nog niet zo lang geleden gingen Richard de Mos en Henk Krol een samenwerking aan. Toch proberen ze bij de komende Tweede Kamerverkiezingen op eigen houtje zetels te pakken. Waar ging het mis en hangt een verzoening in de lucht?

 

Over 'De Nacht van Rutger'

In ‘De Nacht van Rutger’ voert Rutger Castricum met zijn gast aan het begin van de nacht een prettig gesprek. Dit doet hij vanuit zijn eigen huis, in die mooie stad achter de duinen, aan zijn coronaproof keukentafel. Iedere zaterdag op zondagnacht in december, van 00:00 uur tot 01:00 uur op NPO Radio 1. 


De afleveringen van ´De Nacht van Rutger´ zijn hier terug te luisteren. 

 

Bron: PowNed

Foto: © ANP - Phil Nijhuis

 

Nieuw seizoen Özcan Akyol met Onze Man in Deventer op NPO Radio 1

Schrijver Özcan Akyol keert in 2021 terug op NPO Radio 1 met lange gesprekken in Onze Man in Deventer. In 2020 voerde Eus bijzondere gesprekken vanuit zijn woonkamer in Deventer met onder meer Freek de Jonge, Dione de Graaff, Manon Uphoff, Ab Osterhaus en Coen Verbraak. Komend jaar is Onze Man in Deventer 38 weken te horen (de overige 14 weken worden gevuld door PowNed), de eerste keer is in de nacht van zaterdag 2 januari op zondag 3 januari van 00.00 tot 01.00 uur bij BNNVARA op NPO Radio 1.


Eus: 
'Ik kijk er ontzettend naar uit om weer een bonte stoet aan interessante mensen bij mij in mijn woonkamer te mogen ontvangen voor een goed gesprek.'

Onze Man in Deventer won in 2019 de Nachtwacht Award 2019 voor het beste nachtprogramma van het jaar. Özcan Akyol is schrijver, columnist en interviewer bij de tv-programma's Sterren op het Doek en De Geknipte Gast.

 

Bron: BNNVARA

Foto: Jeroen Nieuwhuis

Carolien Borgers niet meer te horen in nachtprogramma ’t Wordt Nu Laat bij NPO Radio 2

Carolien Borgers is niet meer te horen in  nachtprogramma ’t Wordt Nu Laat bij NPO Radio 2. Vannacht presenteerde Carolien 00.00 en 02.00 uur haar laatste uitzending.

 

Het radioprogramma wordt in het nieuwe jaar vier nachten door Kimberkley Dekker gepresenteerd. 

 

Carolien blijft Muziekcafé doen op NPO Radio 2 en zal ook in de ochtend van 06.00 tot 08.00 uur tijdens de Top 2000 haar opwachting maken.

 

Vijfde tussenstand 3FM Serious Request: The Lifeline bekend 

De vijfde tussenstand van 3FM Serious Request: The Lifeline is bekend.

 

3FM laat weten: ''Na bijna vijf dagen zit 3FM Serious Request: The Lifeline in een lekker wandelritme. Gisteren hadden we al een prachtige tussenstand, maar vandaag is die nog mooier. Samen met jou hebben we al €1.003.827,- opgehaald voor het Rode Kruis!''

 

Meer informatie: www.npo3fm.nl/seriousrequest

 

Bron: (foto) NPO 3FM/Dutch Radio

 

Qmusic en Nu.nl komen met eigen radionieuws

Qmusic en NU.nl slaan hun handen ineen voor de nieuwsbulletins op Qmusic. De nieuwslezers van Qmusic Anne-Marie Rozing (ochtendshow), Fien Vermeulen (overdag) en Anton Griep (middagshow en avond) werken vanaf januari samen met de redactie van NU.nl om luisteraars het laatste nieuws te bieden. Het ‘Qmusic nieuws door NU.nl’ is elk uur op de zender te horen en tijdens de ochtend- en middagshow elk half uur.

 

Dave Minneboo, programmadirecteur Qmusic: “Nu dat NU.nl onderdeel is geworden van ons moederbedrijf DPG Media, voelt het als een prachtige en logische stap om gebruik te maken van de expertise en mogelijkheden van het grootste digitale nieuwsmerk van Nederland. Ik kijk erg uit naar deze samenwerking om de luisteraars nog beter te voorzien van het laatste nieuws.”

 

Gert-Jaap Hoekman, hoofdredacteur van NU.nl: “NU.nl is online al jaren dé plek voor het laatste nieuws. Het maakt me trots dat we door deze samenwerking nóg meer Nederlanders kunnen bereiken met het nieuws van NU.nl. Zowel NU.nl als Qmusic heeft haar publiek centraal staan in alles wat er gedaan wordt. Dat maakt dat we dingen op onze eigen manier kunnen doen en ik zie dat alleen maar versterkt in deze samenwerking.”

Qmusic is de grootste radiozender van Nederland. Als feelgood-zender met bekende pijlers als de Top 40, Het Geluid en het Foute Uur weet Qmusic al sinds 2005 veel luisteraars aan zich te binden. NU.nl is het grootste digitale nieuwsmerk van Nederland, met  een gemiddeld bereik van ruim 7,5 miljoen unieke bezoekers en meer dan 850 miljoen pageviews per maand. Dit jaar doorbrak NU.nl zelfs al twee keer de magische grens van 1 miljard pageviews per maand.

 

www.qmusic.nl 

www.nu.nl

 

NPO Radio 2 presenteert: De Net Niet Top 2000

NPO Radio 2 staat nieuwjaarsdag in het teken van songs die 'de lijst der lijsten' op de valreep niet hebben gehaald. Onder de noemer De Net Niet Top 2000 gaan de dj’s van NPO Radio 2 samen met de luisteraars op zoek naar deze nummers en de verhalen die daarbij horen.

 

Rob Stenders is de stuwende kracht achter De Net Niet Top 2000. “Elk jaar heb ik er wel weer een paar: fantastische liedjes waar ik vol overgave op heb gestemd, maar die de NPO Radio 2 Top 2000 toch nét niet hebben gehaald. Hoe leuk is het om op nieuwjaarsdag de hele dag te grasduinen in al die geweldige muziek die net buiten de boot is gevallen? Samen met de luisteraars, want ook op die liedjes hebben nog steeds veel mensen gestemd. We maken er een feest van, voor mij is dit de mooiste manier om het nieuwe jaar bij NPO Radio 2 te beginnen. Nét niet is nog nooit zo leuk geweest!"

 

Presentatie

Giel Beelen bijt tussen 06.00 en 09.00 uur het spits af van De Net Niet Top 2000. Daarna is Bart Arens te horen en vanaf 12.00 uur presenteert Gijs Staverman. Rob Stenders, Caroline Brouwer en Leo Blokhuis nemen de uren tot 18.00 uur voor hun rekening. Wouter van der Goes en Frank van ’t Hof zijn tot 22.00 uur te horen. Tijdens de afsluitende uren, tot 00.00 uur, wisselen verschillende dj’s elkaar af.

 

De Net Niet Top 2000, NPO Radio 2, vrijdag 1 januari, 06.00 tot 00.00 uur.

 

Bron: NPO Radio 2

Jongerenplatform ZTACK kerst Pre-Party XXL

Jongerenplatform ZTACK heeft tijdens deze lockdown, voor alle thuisblijvende jongeren, op kerstavond 24 december de nieuwste DJ talenten van Nederland geprogrammeerd. Speciaal voor kerst mixen zij een Pre-Party XXL.

 

Op kerstavond tonen deze DJ talenten hun kerstmix kunsten in een zeven uur durende mix marathon. De Pre-Party XXL start op kerstavond om 19:00 uur en duurt tot 02:00 uur op 1e kerstdag. De line up bestaat achtereenvolgens uit: Sjefjock, Oscar Houser, Robin Aristo, Jay Riet, Flash Junior, March Forward en Danley. Op 1e kerstdag 25 december is de Pre-Party XXL nogmaals te horen tussen 13:00 en 20:00 uur.

 

Station Manager Daan Prins van ZTACK: “Ik ben enorm trots op het feit dat wij op 24 december onze derde ZTACK Pre-Party XXL houden. Weer zijn er zeven jonge DJ talenten gevonden die al door het hele land optreden en nu voor ons een fantastische mix hebben gemaakt om zo iedereen in zijn eigen huis te vermaken! Ondanks de nieuwe strenge maatregelen zorgen we er bij ZTACK gewoon weer voor dat iedereen vanuit huis toch nog een feestje kan vieren! Pak dat biertje en wijntje er dus maar weer bij, want kerstnacht vier je op ZTACK!“

 

Uitbreiding 

Het jongerenplatform ZTACK, geïnitieerd door De Radiofabriek en Radiocoach Pierre Papa, werd het afgelopen jaar uitgebreid met verschillende nieuwe talenten en onder meer een nieuwe middagshow.

 

De ZTACK talenten ontwikkelden zelf een compleet nieuwe website, nieuwe podcasts en verschillende radioformats. ZTACK is inmiddels ook te beluisteren via de platformen JUKE, Sonos en TuneIn.

 

ZTACK

Het jongerenplatform ZTACK werd op 1 januari 2019 gelanceerd vanuit het talentenprogramma The Radio Project. De Hilversumse mediabedrijven YPCA ‘De Radiofabriek’ en Radiocoach lieten hierbij een groep jonge multimedia talenten geheel zelfstandig bouwen aan het radiostation van de toekomst. Dit resulteerde in ZTACK!

ZTACK biedt jongeren content in de breedste zin van het woord. De focus ligt hierbij op audio content. Zo werden in korte tijd een non-stop radiostation, een live radioshow en speciale podcasts voor jongeren ontwikkeld.

 

Bron: ZTACK/Dutch Radio

 

Vierde tussenstand 3FM Serious Request: The Lifeline bekend 

De vierde tussenstand van 3FM Serious Request: The Lifeline is bekend.

 

3FM schijft: ''Dag vier van 3FM Serious Request: The Lifeline zit er alweer bijna op. De vraag naar zorgondersteuners van het Rode Kruis is verdubbeld en daarom voelen we de urgentie van The Lifeline dit jaar extra goed. Daarom zijn we super trots op de vierde tussenstand van €804.328,-''

 

Meer informatie: www.npo3fm.nl/seriousrequest

 

Bron: (foto) NPO 3FM/Dutch Radio

 

Somertijd best beluisterde middagshow in kerndoelgroep 30-59 jaar

De Radio 10-middagshow 'Somertijd' verovert voor het eerst het marktleiderschap in haar kerndoelgroep 30-59 jaar. Met een marktaandeel van 15,3% in de meetperiode okt-nov ’20 laat het team van Rob van Someren alle concurrenten tussen 16.00 en 19.00 uur achter zich. Ook het marktaandeel van Radio 10 als geheel zit in deze doelgroep in de lift. De zender met de grootste hits aller tijden laat al het hele jaar een stijging zien ten opzichte van 2019 en weet nu een marktaandeel van 12,9% in 30-59 jaar te behalen. Dit blijkt uit de door NLO/Gfk gepubliceerde luistercijfers.

Roland Snoeijer, Radio Director Radio 10: “Ook in deze lastige Coronatijd slaagt het team van ‘Somertijd’ er in om luisteraars lachend de werkdag te laten afsluiten, dag in dag uit. We zijn heel trots dat juist in deze periode meer mensen dan ooit zijn gaan luisteren naar 'Somertijd' en dat het de best beluisterde middagshow is in onze doelgroep. Daarnaast ben ik ook trots op het hele team van Radio 10. Afgelopen meetperiode wisten we opnieuw ruim 2.1 miljoen luisteraars per week te bereiken en te groeien in de doelgroep 30-59 jaar. Iets wat we al het hele jaar laten zien. Een groot compliment aan iedereen voor en achter de schermen.”

‘Somertijd’ is elke werkdag tussen 16.00 uur en 19.00 uur te horen bij Radio 10. Tijdens de avondspits hoor je bij Rob van Someren en zijn team de leukste moppen, limericks en natuurlijk de grootste hits aller tijden.

 

Bron: NLO/GfK, ma-vr, 16.00 uur – 19.00 uur, marktaandeel, 30-59 jaar 

 

100% NL stijgt wederom in doelgroep 20-49 jaar

Voor de derde keer op een rij laat 100% NL een groei zien in de luistercijfers bij de commercieel belangrijke doelgroep 20-49 jaar. Vanaf de meting van Augustus-September 2020 groeit het aandeel van 3,1% naar 3,5%; een groei van 13%. Daarnaast laten de luistercijfers van deze maand wederom een stijging zien binnen de vrouwelijke doelgroep en is 100% NL met de laatste meting daarmee de meest vrouwelijke radiozender van Nederland.

 

Martijn Zuurveen, Radio Director RadioCorp: "Met de almaar stijgende populariteit van Nederlandse popmuziek zien we dat de luistercijfers van 100% NL tot nu toe hoger zijn dan vorig jaar. Met de recente groei in onze belangrijkste doelgroep 20-49 jaar, sluiten wij met een tevreden gevoel dit bijzondere jaar af. We kijken uit naar een mooi 2021!"

 

Bron: NLO/Gfk, Ma-Zo 06.00 - 24.00 Marktaandeel 20-49

 

Qmusic nu ook marktleider in brede doelgroep 10+

 Qmusic verzilvert in de laatste luistercijfers die dit bijzondere jaar naar buiten komen voor het eerst het marktleiderschap in de brede doelgroep 10+. De zender scoort een marktaandeel van 11,8%. Dit is een stijging van maar liefst 24% ten opzichte van vorig jaar. Het weekbereik is 2,9 miljoen luisteraars, ten opzichte van 2,4 miljoen voor NPO Radio 2. Nooit eerder bereikte Q zo veel mensen.

 

In de belangrijke doelgroep 20-49 jaar overstijgt het marktaandeel zelfs de magische grens van 20%, namelijk 20,5%. Dit is al 20 jaar geen enkele radiozender meer gelukt. Het betekent een stijging van 31% ten opzichte van vorig jaar.

 

Dave Minneboo, programmadirecteur Qmusic, laat weten: "Elke maand zijn we opnieuw verbijsterd door de prachtige scores. Het marktleiderschap in de brede doelgroep 10+ hadden we nog niet voor mogelijk gehouden! Het is een gek jaar en we vinden het heel fijn dat we met onze positieve radio 2,9 miljoen luisteraars per week een goed gevoel kunnen geven. En dat zij dat weten te waarderen. In de doelgroep 20-49 jaar zijn we zelfs 25% groter dan de nummer twee."

 

Op nummer twee in de commerciële doelgroep volgt Radio 538 met 15,0% en op twee in 10+ staat voormalig marktleider NPO Radio 2, die iets zakt ten opzichte van vorige meting en achter de komma net iets lager uitkomt. Het verschil is 0,01% (Qmusic 11,84%, NPO Radio 2: 11,83%).

 

Bron: NLO/GfK

Foto: Qmusic

 

Derde tussenstand 3FM Serious Request: The Lifeline bekend 

De derde tussenstand van 3FM Serious Request: The Lifeline is bekend.

 

3FM schrijft: ''Wat een prachtige dag was het vandaag: de dj's zijn moe, soms emotioneel maar vol energie om er nog tot kerstavond tegenaan te gaan. En wauw... Die tussenstand! We hebben tot nu toe maar liefst €603.291,- opgehaald voor het Rode Kruis!"

 

Bron: (beeld) NPO 3FM/Dutch Radio

 

PowNed blikt terug op nieuwsjaar 2020 in ‘De Diepte In’ (NPO Radio 1)

Het jaar 2020 loopt op zijn einde. Omdat er zoveel is gebeurd, neemt PowNed in de laatste week van het jaar op NPO Radio 1 in drie lange uitzendingen het jaar door. 

De rel rond de heren van Veronica Inside, het vuurwerkverbod, Joe Biden versloeg Donald Trump, de moorkop verdween, spotprenten lagen opnieuw onder vuur, DWDD draaide niet langer door, sportlegendes Diego Maradona en Kobe Bryant overleden, de poëzie van woordkunstenaar Akwasi op de Dam, bondscoach Ronald Koeman vertrok naar Barcelona en de dood van meneer Aart. En dan zijn we vast een aantal nieuwsgebeurtenissen vergeten.

Op vrijdag 25, zondag 27 en donderdag 31 december zal PowNed op NPO Radio 1 de diepte in gaan. En dat doen we onder de naam ‘Het was me het jaartje wel!’ 

 

In de eerste aflevering op 25 december praten Frits Huffnagel en horecatycoon Won Yip over lege kroegen, Nederland demonstratieland en André Hazes.

Twee dagen later zitten Roderick Veelo en Maurice de Hond aan tafel. Een gesprek over verdriet, strijd om de waarheid en het falende politieke systeem. 

 

Op Oudjaarsavond een eindejaarsgesprek dat hiervoor en hierna nooit meer te horen zal zijn. Marcel van Roosmalen sluipt door het jaar met cabaretier Ronald Goedemondt.

In drie lange gesprekken neemt PowNed het nieuwsjaar 2020 door. Op 25, 27 en 31 december te horen op NPO Radio 1, van 20.30 tot 23.00 uur.

 

Bron: (foto) PowNed

 

Jan van Veen in podcast aflevering Nu is Later

Jan van Veen, wie kent zijn prachtige warme stem niet van ‘Candelight’? Candlelight is tot op de dag van vandaag een fenomeen. Wekelijks zaten en zitten er een trouwe schare luisteraars gekluisterd aan de radio. Zeg je Candlelight, dan zeg je Jan van Veen. Tot op dit dit moment is Jan actief met zijn eigen internetzender ‘Candlelight Radio’. Dag en nacht, 7 dagen per week, de allermooiste muziek op Candlelight Radio.

 

In deze aflevering ‘Nu is Later’ vertelt hij met warmte over zijn eerste periode bij Veronica. Jan van Veen begon zijn radiocarrière in 1964 bij Radio Veronica. Na Radio Noordzee was hij een lange periode bij de AVRO, waar hij ondermeer ook hoofd amusement televisie is geweest. In 1991 maakte Jan weer een overstap naar Sky Radio waar hij tot 2003 actief is geweest. Hij vertelt over zijn vervelende meningsverschil met Jan Slagter van omroep MAX waardoor hij van NPO-radio 5 verdween. 

 

Maar hij vertelt ook over zijn carrière als handelaar in sokken en kousen waarvoor hij de hele wereld is over gereisd. En was het je bekend dat hij jaren een kroeg in Hilversum heeft gehad met de naam: Candlelight?

 

Hoe is hij uitgekomen waar hij nu is? Luister naar deze aflevering Nu is Later.

praatkast.nl/podcast/nu-is-later-jan-van-veen

 

www.praatkast.nl 

 

Bron: (foto) De Praatkast/Dutch Radio

 

Tweede tussenstand 3FM Serious Request: The Lifeline bekend 

De Tweede tussenstand van de 3FM Serious Request: The Lifeline is bekend. Er is al €442.753,- opgehaald voor het Rode Kruis!

 

Met 3FM Serious Request: The Lifeline 2020 komt 3FM dit jaar in actie voor het Rode Kruis dat medische hulpverleners ontlast en verspreiding van corona tegengaat. In de week voor kerst (van 18 t/m 24 december) gaan drie dj-teams in lockdown vanaf Vliegveld Twenthe Evenementenlocatie om geld in te zamelen voor het Rode Kruis. Hoe jij kan helpen? Doneer, kom in actie of loop mee vanuit huis met The Lifeline en laat je sponsoren. Je kan natuurlijk ook een plaat aanvragen in ruil voor een donatie.

 

Bron: (beeld) NPO 3FM/Dutch Radio

 

Thijs Maalderink aan de slag bij de Staat van Stasse op NPO Radio 2

Thijs Maalderink gaat aan de slag bij de Staat van Stasse op NPO Radio 2. Dat heeft hij op Instagram laten weten.

 

Thijs schrijft: ''Leuk nieuws! Ik ga vanaf 1 januari aan de slag op de redactie bij het prachtige programma de Staat van Stasse met de onvolprezen Stefan Stasse. De afgelopen weken liep ik al mee en was o.a. lockdown-notaris en geluidsbarrière-deskundige professor Maalderink.''

 

Hij bogon met een nachtprogramma op NPO Radio 2.  Daarna was hij sidekick bij De Wild In De Middag en binnenkort werkt Thijs in de avond als redacteur.

 

Thijs Maalderick gaat vanaf 1 januari werken bij het avondprogramma  de Staat van Stasse op NPO Radio 2.

 

Beeld: KRO-NCRV/NPO Radio 2

 

Eerste tussenstand 3FM Serious Request: The Lifeline bekend 

3FM heeft de eerste tussenstand van Serious Request: The Lifeline bekendgemaakt. De teller staat op dit moment op €316.982-, ! Dit geld is opgehaald dankzij toffe acties, sponsorlopers donaties en natuurlijk: plaataanvragers!

 

Met 3FM Serious Request: The Lifeline 2020 komt 3FM dit jaar in actie voor het Rode Kruis dat medische hulpverleners ontlast en verspreiding van corona tegengaat. In de week voor kerst (van 18 t/m 24 december) gaan drie dj-teams in lockdown vanaf Vliegveld Twenthe Evenementenlocatie om geld in te zamelen voor het Rode Kruis. Hoe jij kan helpen? Doneer, kom in actie of loop mee vanuit huis met The Lifeline en laat je sponsoren. Je kan natuurlijk ook een plaat aanvragen in ruil voor een donatie.

 

Bron: (beeld) NPO 3FM/Dutch Radio

 

Felix Meurders maakt laatste uitzending Spijkers met Koppen op NPO Radio 2

Na 25 jaar was zaterdag de allerlaatste uitzending van Felix Meurders bij Spijkers met Koppen. Een uitzending vol verrassingen en mooie woorden. "Een groot gedeelte van mijn radiogeschiedenis ligt hier."

 

Felix stopt na 25 jaar bij het radioprogramma Spijkers met Koppen en maakt de overstap naar NPO Radio 5. Hier gaat hij vanaf 2 januari iedere zaterdag tussen 10 en 12 uur het programma FM op 5 presenteren. De presentator noemt zichzelf de Benjamin van Radio 5. "Ik vertrek hier als senior en ik word daar binnen gehaald als jonge god."  

 

Tijdens zijn laatste uitzending werd Felix verrast en 'opgehaald' door zijn nieuwe NPO Radio 5-collega's Henkjan Smits, Tineke de Nooij, Manuëla Kemp en Hans Schiffers. Samen verwelkomden zij hem bij zijn nieuwe zender en haalden ze herinneringen van eerdere radiotijden op.

 

Felix presenteerde Spijkers met Koppen eerst samen met Jack Spijkerman, van wie Dolf Jansen vijftien jaar geleden stokje overnam. Over deze periode zegt Felix: "De afgelopen 15 jaar heeft Dolf meer tegen mij aangeluld dan m'n hele familie in mijn hele leven."

Dolf had zelf ook nog een paar mooie woorden voor Felix. "Ik hoef alleen maar naar rechts te kijken om Felix te zien en als ik naar rechts kijk zie ik de lol, de scherpte, zie ik empathie en goede vragen. Ik zal hierna naar rechts blijven kijken en Felix zien. Felix gaat, maar hij blijft in dit programma altijd."

 

Bron: (foto) NPO Radio 2/Dutch Radio

 

 

EO viert weekend op NPO Radio 2 met Martine ten Klooster

Martine ten Klooster is vanaf januari met twee nieuwe programma’s te horen op NPO Radio 2. De dj trapt het weekend af met ‘Martine in de morgen’ en besluit het weekend op zondagavond met ‘De Kloosteravond’. In beide EO-programma’s voeren fijne muziek en authentieke gesprekken de boventoon. “Ik geloof dat je met muziek iets positiefs kunt brengen en dat is iets waar ik graag aan wil bouwen.”

 

“Ik ben ontzettend blij met deze programma’s”, vertelt Martine. “Bij ‘Martine in de morgen’ (voorheen ‘Holy Hits’) beleef ik samen met de luisteraars de start van de zaterdag. Waar voor de één het weekend begint, is de ander hard aan het werk. Fijne muziek en gezellige belletjes zijn dé ingrediënten voor een relaxte start van deze dag. En op zondagavond sluiten we het weekend ontspannen af met mooie platen en opvallende verhalen van luisteraars.”

 

Een positieve start

De zaterdagochtend op NPO Radio 2 is voor Martine inmiddels vertrouwd: “Sinds 2019 draai ik op dit tijdstip muziek over thema’s waar je nét wat meer in hoort: liefde, leven, dood, angst, hoop… Het zit er allemaal in. We starten al vroeg - om 04.00 uur – en gaan tot 07.00 uur door. Ik heb het voorrecht om de dag te starten met een heel diverse groep luisteraars: van mensen die niet kunnen slapen, tot vrachtwagenchauffeurs die al vroeg op pad zijn om supermarkten te bevoorraden én ouders die hun kind naar een voetbalwedstrijd aan de andere kant van Nederland moeten rijden. Dit programma is er voor iedereen die de ochtend rustig en positief wil beginnen.”

 

De Kloosteravond

In oktober werd Martine ten Klooster de nieuwe presentator van ‘Thank God It’s Sunday’ op zondagavond. Ze nam het stokje over van Henk van Steeg. Martine: “Na drie maanden is het tijd om het te omarmen als een programma dat heel erg bij me past. Daarom maken we er ‘De Kloosteravond’ van. Een knipoog naar mijn achternaam en een knipoog naar de EO.”

 

Dicht bij het hart

“De warme ‘wees welkom’-sfeer van het programma blijft overeind, maar ik geef mijn eigen draai aan de invulling van de show”, vertelt de EO-presentator. “Zo zijn we zijn al gestart met de rubriek ‘Tekstuele voorlichting’, waarin we op zoek gaan naar de diepere laag van een tekst. Daar geniet ik enorm van: zo kom je dicht bij het hart van een artiest.”

Podcast ‘Holy Hits’ blijft bestaan

 

Ook van de podcast ‘Holy Hits’ verschijnen in 2021 wekelijks nieuwe afleveringen. In deze podcast praat Martine met Matthijn Buwalda en Bert Bos over trends, ontwikkelingen en releases rondom muziek en zingeving. De podcast is te horen via nporadio2.nl/podcasts, Spotify en de bekende podcastapps.

 

Bron: EO

Foto: EO/Willem-Jan de Bruin

 

3FM-dj's in lockdown voor 3FM Serious Request: The Lifeline

Na een spannende en allesbepalende coronasneltest is zojuist op Vliegveld Twenthe Evenementenlocatie de lockdown van NPO 3FM dj-duo's Sander Hoogendoorn en Sophie Hijlkema, Frank van der Lende en Eva Koreman & Rob Janssen en Wijnand Speelman begonnen. Vanaf nu tot kerstavond maken zij 24 uur per dag radio en online content voor 3FM Serious Request: The Lifeline. Zij lopen, samen met de rest van Nederland, zoveel mogelijk kilometers, om geld op te halen voor het Rode Kruis dat hulpverleners ontlast en de verspreiding van corona tegengaat.

 

Newsroom

3FM Serious Request: The Lifeline is tot en met 24 december te zien, horen en volgen via 3FM, NPO 1 extra, updates via NPO 1 en online op 3fm.nl en via de 3FM social kanalen. Gedurende de hele actieweek is via 3fm.nl/newsroom een Newsroom geopend waar rechtenvrije foto's en video's te vinden zijn van 3FM Serious Request: The Lifeline en die kosteloos gebruikt kunnen worden om verslag te doen van de actie.

3FM Serious Request: The Lifeline

Frank van der Lende & Eva Koreman, Sander Hoogendoorn & Sophie Hijlkema en Rob Janssen & Wijnand Speelman gaan van 18 t/m 24 december op Vliegveld Twenthe Evenementenlocatie in lockdown voor 3FM Serious Request: The Lifeline. De drie dj-duo's maken gezamenlijk 24 uur per dag live radio en online content, maar moeten ook 24 uur per dag een loopband draaiende houden. Hiermee motiveren ze luisteraars om zelf ook in actie te komen door coronaproof mee te lopen in hun eigen omgeving en zich te laten sponsoren voor elke gelopen kilometer. Samen met de luisteraars hopen de dj's een symbolisch rondje om de wereld te lopen. Ook kunnen luisteraars tegen betaling een plaat aanvragen of rechtstreeks doneren. Dit alles met maar één doel: geld inzamelen voor het Rode Kruis, dat hulpverleners ontlast en de verspreiding van corona tegengaat in binnen- en buitenland.

 

Bron: (foto) NPO 3FM